Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 40 434
  • 753
  •   1
Отговори
# 45
Виждам, че постовете тип "запис" са изтрити.

За записване за следене на темата може да се ползва бутона "Включете известията" вдясно под заглавието на темата в горната част на страницата Wink Така няма да дърпаме модераторите за опашката  Laughing

Последна редакция: чт, 26 фев 2015, 11:31 от татко Ники

# 46
Благодаря за темата Hug

Ще се опитам да наваксам с четенето:)

# 47
Такааа...да видим дали съм разбрала правилно това от последните постове, които прочетох. Ако едно дете бъде прието независимо дали в яслена или в градинска група, то следващата година автоматично се прехвърля в по-горна група?! Така ли?  И ако да, как става това? С нова кандидатура като се посочва за 1во желание посещаваната досега ДГ или без никакво кандидатстване?
Другото което искам да попитам е следното :детето е прието в някое ДЗ, което като локация е много далечно. За следващата учебна година,в зависимост от отворените места с по-удобни локации, ако се кандидатства за друго място от посещаваното досега, то това означали, че посочвайки друго за 1во желание автоматично губи правото си на място там. Или има време да се видят резултатите от първото класиране и да се реши дали да се рискува по-натам!?? newsm78

# 48
  • София
Не знам за вас, но според мен този критерий, даваш 0,1т за месторабота в района изобщо не трябва да съществува. Видях, че и други майки предложиха да се взема точка или по местоживеене, или по месторабота, но не и за двете на веднъж. Наблюденията ми към текущият момент е, че в тази кампания вече родителите масово са се изхитрили и си докарват и една фалшива 0,1т за месторабота в района  Crossing Arms. И какво като ни искат копие на ТК!? Там не е посочен адреса на фирмата, а само че сме назначени в нея. В служ.бележка може да се напише всеки един район, който си решим, без да може да се провери това. Всичко опира до вътрешни уговорки с някоя фирма и почтеността на родителите! Точно заради това, че миналата година решихме да играем честно, останахме извън ДГ. Тази година вървим отново на там  ooooh!! Това е безобразие!
Има ли желаещи да се обединим около това предложение - да отпадне допълнителната точка за адрес в района? Можем да се организираме и да повдигнем и този въпрос! За мен е крайно време това нещо да отпадне, щом не може да бъде проверено на 100%.

Напълно подкрепям и съм ЗА да отправим жалба, предложение за това да отпадне този критерии.

Аз работя на 1 час път от вкъщи, ММ също, нямам баба и дядо да ми вземат детето от градина в 16:30. Точно тази точка за месторабота ме крепи и изобщо как се вади толкова лесно сл. бележка, че си работиш от вкъщи? Моят син беше класиран за ясла с 8,1 точки, така че не пощурявайте. Има градини, които не я дават, между другото.
Lady Stardust, много добре знам за какво говориш. И аз и ММ не работим в района. Нямаме баба на среща да помага. Мъжът ми тича по-рано на работа, за да може да си тръгне по-рано и да отиде да прибере детето, защото и ние няма как да го взимаме в 17ч. В резултат на това, сега плащам частна ясла, защото с 8,1т останахме извън ДГ. Много добре знам какво е да нямаш помощ от никъде, да ти се налага да плащаш не малко пари за ЧДГ и на края да стоиш от страни и да ставаш свидетел как повечето хора си вадят фалшиви бележки, с които си гарантирам място в държавна ясла/градина. А твоето дете да няма този шанс, само защото родителите му са решили, че ще играят по правилата.
Ами често ти казвам, взе да ми писва! Не знам дали ще устискам тази година пак да остана честна и да разчитам на късмета /в който вече и не вярвам/.

И ние сме така. Малката ходи в кварталната ЧАСТНА детска ясла и е нещо страшно. На месец по едни 490 лв. вадим, които яко ни разтърсват бюджета. Иначе ние по рано от 18 - 18:30 ч. няма как да я вземем, а яслата работи до 19 ч.
Миналата година се възползвах от доп. точка за месторабота, но смених работата и сега нямам тази възможност. А и фирмата е твърдо против да ми издаде ФАЛШИВА служебна бележка, иначе и аз започнах да си го мисля, защото явно наистина няма строг контрол на тази информация.
Със сигурност нещо трябва да се направи за да се променят нещата. Има доста ОДЗ-та/ЦДГ-та които не използвта този ДК и много добре правят.

Последна редакция: чт, 26 фев 2015, 12:39 от ®˙·٠• АлЕкС •٠·˙®

# 49
Ако отпада местоработата да отпадне и местоживеенето, да отпадне и приема по 2.2.4, те също няма как да се проверят на 100%   Mr. Green

# 50
Ако отпада местоработата да отпадне и местоживеенето, да отпадне и приема по 2.2.4, те също няма как да се проверят на 100%   Mr. Green

Съгласна! Именно по 2.2.4. влизат доста деца по втория начин... а и сп/д мен със служебна бележка и книжка е ясно, че работодателят плаща осигуровки...

# 51
  • София
май най-добре е всички на томбола  newsm78

# 52
Такааа...да видим дали съм разбрала правилно това от последните постове, които прочетох. Ако едно дете бъде прието независимо дали в яслена или в градинска група, то следващата година автоматично се прехвърля в по-горна група?! Така ли?  И ако да, как става това? С нова кандидатура като се посочва за 1во желание посещаваната досега ДГ или без никакво кандидатстване?
Другото което искам да попитам е следното :детето е прието в някое ДЗ, което като локация е много далечно. За следващата учебна година,в зависимост от отворените места с по-удобни локации, ако се кандидатства за друго място от посещаваното досега, то това означали, че посочвайки друго за 1во желание автоматично губи правото си на място там. Или има време да се видят резултатите от първото класиране и да се реши дали да се рискува по-натам!?? newsm78
Ако детето е прието в ОДЗ, автоматично преминава в следваща група. Следващата година може да се кандидатства за друга градина без да е необходимо отписване. Ако се класира, тогава се отписва от старата градина.

# 53

Съгласна! Именно по 2.2.4. влизат доста деца по втория начин... а и сп/д мен със служебна бележка и книжка е ясно, че работодателят плаща осигуровки...

Мислех да се въздържа от подробности , но мисля , че ще е полезно , ако споделя :
Миналата година предишната ми хазяйка (уважавана учителка в престижна гимназия ), услужливо ми предлагаше да "вкара" малката или през работна група (каквото и да значи това ) или през точка 2.2.4. . Не приех , защото ми се стори супер подозрително и нечестно , но тя твърдеше , че на "много народ е помагала " . Мислете ме за идиот , но още е останала някаква нотка на  морал и достойнство в мен . Но сега като чета коментарите , се сетих за това , колко ли родители са се възползвали от услугите й , като тя директно си се похвали .

# 54
  • София

Винаги по т.2.2.4 могат да се проверят нещата. Опитахме да влезем и по тази точка, но директорката ни размотава и ми се обяснява с глупави оправдания. Но аз лично не злоупотребявам, защото детето ми наистина има проблем и е напълно доказуем.

# 55

И аз съм за отпадане на т. 2.2.4, или поне за драстично затягане на контрола по нея, най-добре с централизирана система за записване и публични регистри. Иначе т. 2.2.4 отразява чл. 21 от Закона за народната просвета и вероятно трябва да се промени закона.
Цитат
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) (1) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по чл. 18.
(2) Задължение на детските градини по ал. 1 е да приемат деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.
(3) За деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания могат да се създават и специални детски градини и обслужващи звена.
(4) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини и обслужващи звена по ал. 3, когато всички други възможности за възпитание в държавни и общински детски градини и обслужващи звена са изчерпани и при писмено изразено желание на родителите или настойниците.
и чл. 18 от същия закон
Цитат
Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) (1) Детските градини са за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., в сила от 2003/2004 учебна година.)
За пълно отпадане на т. 2.2.4. трябва да се промени закона.

# 56
Опитахме да влезем и по тази точка, но директорката ни размотава и ми се обяснява с глупави оправдания.

Обикновено който размотава, има предвид н€$то. Добре е, че не се поддавате. Много е вероятно да си пази местата по 2.2.4. за техни хора.

Последна редакция: чт, 26 фев 2015, 13:55 от татко Ники

# 57
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
татко Ники, всичко това е така Simple Smile, но забележи!!! - става въпрос в закона за деца в градинска възраст! А виж колко много ясленчета са приети по 2.2.4 ... Вече 4-ри години съм в темата. Често е обсъждано, че 2.2.4 е за деца над 3 години, но ... нищо не можехме/м ... да направим ... Измъкват се д-ките със закона, но ... все не го четат правилно ...

# 58
Ако детето е прието в ОДЗ, автоматично преминава в следваща група. Следващата година може да се кандидатства за друга градина без да е необходимо отписване. Ако се класира, тогава се отписва от старата градина.
Благодаря за отговора Simple Smile , а ако е прието в 1ва яслена в СДЯ-следващата учебна година преминава ли пак автоматично във 2ра, или това за яслите не важи?

# 59
Тонито7 - важи! Веднъж прието дете в ясла в ОДЗ преминава в по -горна група, ако вие като родители не решите друго.

Общи условия

Активация на акаунт