Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 40 469
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
Защо ДК за работещи в общински у- ща го няма?
Къде го няма?

# 586
В Ръководството и Правилата. Има го този за здравеопазването. Отворих няколко градини - приели са го и за новата кампания...

# 587
В Ръководството и Правилата. Има го този за здравеопазването. Отворих няколко градини - приели са го и за новата кампания...
Защото всяка градина сама решава дали да го приеме, за разлика от чистите ясли.

# 588
  • София
И критериите се създават, за да може определени групи хора да се възползват, а не да се напаснат към масата хора, защото виждаш ли, са им трудни за изпълнение.
Въпросът е, че тези групи, които ще се възползват, трябва да са подбрани на някакво основание - и пак опираме до въпроса с какво живеещите и работещи в един район са по-заслужили място в градина от живеещите и работещи в различни?
Основанието е да има място в детската градина за живеещите и работещите в близост Wink , а не за пришълците, пришълците ще заемат евентуално останалите незапълнени места, ако останат изобщо. Смятам за най-нормалното нещо детето ми да посещава градината от моето детство пред блока ни, а не да обикалям из София сутрин, защото градината е пълна с деца от далечни места. И двете ми деца са в различни градини, и точно такива критерии като месторабота и местоживеене, ме задържат поне да не кръжа из целия град, а само на няколко преки.
Много е лесно, когато не успяваш да изпълниш дадено условие, да го отричаш и да искаш то да се премахне, а тези, за които то е създадено и го изпълняват, кучета ги яли, важното е ти да си добре  Laughing

# 589
Въпросът е, че тези групи, които ще се възползват, трябва да са подбрани на някакво основание - и пак опираме до въпроса с какво живеещите и работещи в един район са по-заслужили място в градина от живеещите и работещи в различни?

Може би единственото добро нещо, освен очевидните предимства за самите живеещи и работещи в един и същ район е, че леко се разтоварват автомобилният трафик и градският транспорт в пиковите часове, с което другите, които пътуват, го правят една идея по-спокойно, и евентуално може да има мъничко по-малко субсидии за градския транспорт.

Не мога да преценя доколко това е от значение, но ако това важи и за училищата, може разликата в трафика да се усети.

ЖМ по случайност работи в района, където живеем, макар и на 5-6 спирки на градския транспорт от къщи  smile3540, и е обяснимо, че аз не ритам активно срещу критерия за местоработата - трая си като * в гащи. Отдалечеността в рамките на административния район обаче показва, че явно нещо в този критерий куца - както за местоработата, така и в критерия за местоживеенето  Simple Smile

Като че ли ако нямахме заветната 0.1 точка допълнително, щях активно да се боря за предимство по само един от двата критерия - месторабота или местоживеене - по избор. Или пък да се стесни областта около детските заведения, в която може да се ползва такова предимство (да, имаме детски заведения наблизо!). Или и двете.

Нещо повече - мисля, че е добре да се въвежда и точният адрес на местоработата, ако има такъв, за целите на планирането. Този адрес, заедно с адреса на местоживеенето, би могъл да послужи за планиране на строителството на сгради за детски заведения. Както мобилните оператори си имат отдели за радиопланиране и оптимизация на мрежата, където въз основа на данните от трафика, данни за гъстота на населението, за застрояването, терена и т.н. се определя приблизително къде да има базови станции (от тях се виждат едни мачти с антени по покривите на блоковете), така и общината би могла да си направи една оптимизация на покритието със свободни места за детски заведения понякакви критерии, примерно на едно кандидатстващо дете да има поне по 0.6 свободни места (да не си правим илюзии, че скоро за всяко дете ще има място) като сбор от свободните места в радиус до 1 km от местоживеенето и свободните места в радиус до 1 km от местоработата. Тези критерии ги казвам условно и опростено, тъй като не винаги по-близките точки имат по-кратък/удобен път помежду си от по-далечните точки. Да - нещата са динамични, данните не са съвсем точни, моделът също не е съвсем точен, но при ограничени ресурси оптимизацията е безценна.

Според мен ако се направи една карта на СО за покритието от свободни места на всяка точка (примерно в радиус 2 km) и се съпостави с покритието от кандидатстващите деца, ще излязат интересни неща.

Всичко това може да звучи малко като научна фантастика, но мобилните оператори го правят откак съществуват, и то по много по-сложен начин. Вкарват много пари в оптимизацията, и това им се отплаща многократно. Защо и общината да няма такова планиране Thinking

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 00:16 от татко Ники

# 590
  • София
Аз работя в съседен район, но ходя пеша или с колело, как натоварвам градския транспорт? А имам познати които работят в същия район но пжлзват градски транспор

# 591
Аз работя в съседен район, но ходя пеша или с колело, как натоварвам градския транспорт? А имам познати които работят в същия район но пжлзват градски транспор
Именно. Критериите са лесни за разбиране, сравнително лесни за прилагане, но като че ли не са оптимални за създаване на удобство. По-скоро са насочени към разпределение на оскъден ресурс с възможно най-малък натиск върху общината. Ако ви прави впечатление, най-много разискваме критериите тези, които сме близо до върха на точките, в или близо до граничната група, а повечето от тези тези, които биха имали примерно с 2 точки по-малко и надолу като че ли са се примирили със съдбата си и не оказват натиск върху общината Simple Smile

# 592
Защото всяка градина сама решава дали да го приеме, за разлика от чистите ясли.

kattinna, т.е. никога не го е имало ДК за работещи в общински у-ща в списъка с допълнителните критерии в Ръководството и Правилата за прием ли?

"Детето има поне един родител, който работи на трудов договор в общинските детски заведения и училища най-малко 6 месеца преди класиране и не е в период на предизвестие"

Ще го променят ли този критерий за предстоящата кампания? Нали щеше да важи само за педагогически персонал на ДЗ, и то родители? 

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 09:00 от petjata

# 593
Ние ползваме точка за местоживеене и за месторабота в района.

Година 1 - кандидатствахме за яслена група в ОДЗ. В критериите не се дублираха точките за местоживеене и месторабота (бяха приели само местоживеенето). Имахме 8,1т. Не стигнахме до жребий! Жребият беше на 8,2т., които са били от брат/сестра в градината, медицински или общински персонал.
Година 2 - кандидатствахме за 1-ва градинска група в ЦДГ. Имахме 8,1т. Беше приет критерий за месторабота само, без местоживеене. Приеха ни.
Година 3 - кандидатствахме за яслена група, с 8,2т., с натрупване на местоживеене и месторабота. Приеха ни на жребий.

За мен проблемът не е самото натрупване на двата критерия. Като има болница и поликлиника в квартала, някое и друго общинско у-ще, дали няма да има известен брой хора с тройно натрупване - местоживеене, месторабота, мед./училищен персонал?

За мен проблемът е, че вече всички ОДЗ и СДЯ са приели ДК за месторабота и местоживеене, както и онзи за целия персонал в общински у-ща. За ЦДГ засега не е така. Ако имаше баланс, нямаше да има толкова оплаквания. (предполагам, че и в другите райони е нещо подобно).

# 594
Не всички ОДС-та са приели критерия месторабота, спокойно. В района, в който кандидатствам аз, само 1 градина го има, но явно там ще се бутат и всички родители, които работят в района, тези, които работят и живеят там и тези, които могат да излъжат за едно от двете или за двете.  Joy
То е ясно, че всеки си гледа от сергията, но това с онаследяване на местата в градините и училищата в 21 век ми идва малко в повече.

# 595
За ДК за столичното образование - липсва в таблицата в ръководството, защото в нея, след социалните и общите критерии (които са общовалидни за всички детски заведения), са описани допълнителните критерии само за СДЯ. ДК за ОДЗ/ЦДГ в една част са същите, но има и разлики. Може би е редно да добавят и допълнителните критерии за ОДЗ и ЦДГ в табличен вид също...  Thinking

За тясното райониране, критериите и точките - с интерес прочетох размислите и разсъжденията от снощи и тази сутрин. Ще ви кажа и моето мнение. Има сериозни причини, поради която смятам, че тясно райониране няма да бъде направено: Има цели големи квартали без никакво детско заведение (Модерно предградие; Манастирски ливади - Изток и Запад; ж.к. Изгрев; цялото голямо каре в центъра м/у "Опълченска", "Стамболийски", "Мария Луиза" и "Сливница" и др.), има цели квартали без заведения с яслена група (Княжево, ж.к. Славия, Лагера, ж.к. Сердика... сигурно има и други). И ако се направи микрорайониране, всичко това ще лъсне и няма да е в плюс за общината... а така е по-завоалирано и "размито" в рамките на административния район.

# 596
тези, които работят и живеят там и тези, които могат да излъжат за едно от двете или за двете.  Joy
То е ясно, че всеки си гледа от сергията, но това с онаследяване на местата в градините и училищата в 21 век ми идва малко в повече.

При достатъчно малки райони около детските заведения, при които могат да ползват предимство по местоживеене и по работа, ще се ограничи значително броя на семействата, които могат да ги ползват (и онаследяването  Laughing), и злоупотребата ще е по-трудна, защото по-трудно ще се намират познати и/или фирми с офиси в районите. Разбира се, това влачи зад себе си куп други неща, включително и по-силен натиск върху общината, както спомена BlyaSSSachka
Цитат на: BlyaSSSachka
И ако се направи микрорайониране, всичко това ще лъсне и няма да е в плюс за общината... а така е по-завоалирано и "размито" в рамките на административния район.
, може би и корупционният натиск по т. 2.2.4 ще се засили.

Всъщност една голяма част от проблема според мен са субсидиите (включително скритите субсидии за ползване и поддържане на недвижима собственост) и ниските такси (60 лева са наистина смешни за услугата, която се предлага), които задържат развитието както на общинските детски заведения, така и на частните детски заведения. Почти съм сигурен, че ако таксите станат 200-250 лева, ще се появи конкуренция на общината на приемливи цени. Сега частните ясли и детски градини нямат стимул да изпилят цените - ползват се или по твърда необходимост, или при желание за по-специално обслужване при наличие на средства.

Разбира се, трябва да има някакви социални такси за отделни случаи, но те трябва да са по-скоро изключение.

# 597
Малко извън темата, но те проблемите не свършват с приема. Все още не е известно, кой месец ще почива нашето ОДЗ, а графика за отпуски се прави доста по-рано. Сякаш не стига, че едва ли ще се намери нормален човек с цял месец отпуск, ами и да не се знае кога да си го планира...

# 598
  • София
Аз не ползвам точка за месторабота, но не седят и не си мълча, а давам идеи, но тези, които ползват точка и за месторабота са твърдо против това.
Аз не ползвам точка, защото няма как, а и работата не ми е в района за съжаление. Незнам как всички живеят и работят в нашият район. Има точно 2 ОДЗ-та с прием на ясленчета и всичките тези около най малко 100 човека живеят и работят там, а да не говорим за квартали, където пък е още по безумно и нелогично.

Аз съм ОК и с предложението за "Местни данъци и такси". Жилището в което живеем е наше и плащаме. Така, че щом е прието в други градове, защо да не може да се приеме и тук.

Но съм сигурна, че ще си го изговорим и пак нищо няма да се промени, защото просто живеем в България и всеки си гледа себе си и сме свикнали ако можем да "минем метър". И така ще научим и децата си, което е още по тъпо.

# 599
Има ли самоосигуряващи се родители?
Доказателство за работа за тях е данъчна декларация (каквато аз не подавам за последните две години, защото съм ползвала майчинство) или бележки за внесени осигуровки.
В тази връзка за колко месеца осигуровки, ще искат ли копие от Булстат, че съм самоосигуряващо се лице, директорката ще знае ли какво да гледа, ако аз не знам какво да представя?

Общи условия

Активация на акаунт