Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 40 429
  • 753
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Извинявам се, че така нахълтвам в темата, но имам въпрос относно кандидатстването. Моето дете е родено края на 2014 и съвсем скоро видях, че в момента текат класиранията за яслите за 2015-2016 и има вече някакви резултати. Ако сега се регистрирам в системата, ще мога ли да участвам за този прием или вече е късно. Кога е следващият прием?
Благодаря на отзовалите се, а аз отивам да чета, че явно е трябвало още докато съм бременна да я свърша тая работа  Close.

# 706
Захарно цвекло, идваш тъкмо навреме  Laughing  Първото голямо класиране за 2015/2016 е на 08.05.2015 г. Класиранията, които си видяла сега са за по-големите набори, за набор 2014 ще бъде май месец със започване на ясла през септември. Така че имаш един месец да се регистрираш, да прецениш кои са желаните от вас ДЗ и как да ги подредите, и най-вече да проучиш системата  Sunglasses  Ръководството на сайта на ИСОДЗ ще ти стане нещо като настолна книга, сигурна съм  Laughing

# 707

Тук http://kg.sofia.bg/isodz/calendar е календара. Класиранията за прием през септември започват на 8 май 2015, като данните и желанията за прием трябва да бъдат въведени преди това.

# 708
Аз много силно се надявам мама Саня да постави въпроса за служебните книжки на държавните служители на работна група, защото аз съм държавен служител и се притеснявам, че няма да ми дадат оригинала на книжката за записването  Sad Надявам се да има положително решение по въпроса, още повече, че поне част от служителите в общината, които участват в групата, са държавни служители, могат и веднага да извикат юрисконсулт от правния отдел на СО, за да им обясни  Naughty Наистина ми е трудно да си представя, че служител в министерството на финансите, например, може да отиде в ЧР, където има приятел/ка, и да поиска бележка и копие от служебна книжка, без да работи в това министерство. Между другото, работодател на служителите в министерствата е министърът, подобен род служебни бележки ги парафират от ЧР и главен счетоводител (директор на финансова дирекция), евентуално от правен отдел, и накрая е подписът на работодателя - т.е. на министъра или на упълномощен от него зам.-министър  Joy Вие как смятате, че при подобна система може да бъде направена фалшификация  #Crazy Thinking

И се чудех още нещо - какъв е смисълът да е заличено трудовото възнаграждение в копието, при положение, че се носи оригинал на книжката за сверка  Laughing, където директорката отгръща на последното вписване и вижда заплатата  Grinning
Знам, че много фирми имат политика за конфиденциалност на заплатите, в държавните учреждения също има подобни правила - служителите подписват декларация, че няма да разгласяват заплатите си  Laughing, и в тези случаи какво правим  Thinking - директорките отказват да запишат децата, защото няма оригинална книжка за сверка  #Cussing out

Може и да ви изглежда тъпо това, което казвам, но е реалност  Sad И да, ясно ми е защо се изисква трудова/служебна книжка...

# 709
  • София
Изискват трудова книжка, защото ни третират като престъпници. Но такава ни е държавата, няма как да си агне сред стадо вълци.

# 710
  • Sofia
Къде виждате, че трябва оригинал на трудова или служебна книжка. Аз виждам това само в категорията Необходими документи в профила на детето. А те не важат ли в момента, т.е. само за текущите класирания.

А в Правилата за приемане на деца......., които влизат в сила на 8 май 2015 г. пише копие.

Раздел ІІІ

За работещ родител по трудово или служебно правоотношение - служебна бележка от работодателя или осигурителя, която съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя, с приложени копия от трудова, служебна или осигурителна книжка /лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения/.

Моля кажете аз ли бъркам или изпускам нещо?

# 711
  • София
В моя профил на необходими документи пише:
Служебна бележка от работодателя, че ИМЕ ФАМИЛИЯ работи по трудово или служебно правоотношение в ФИРМА с район на месторабота: РАЙОН. Служебната бележка трябва да съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя. Трудова/служебна книжка (оригинал и копие), като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения в представеното копие. За работещи родители в страни - членки на ЕС се представя легализиран превод на документа, въз основа на който родителят полага труд, издаден не по-рано от един месец преди датата на класирането.

# 712

Ети тук го пише
http://kg.sofia.bg/isodz/manual

К2.

Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен - по 1 т. за родител

- за работещ родител по трудово  или служебно правоотношение – служебна бележка от работодателя или осигурителя, която съдържа изходящ номер, мокър печат с подпис  и ЕИК на работодателя; трудова, служебна или осигурителна книжка (оригинал и копие), като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения в представеното копие.

Къде виждате, че трябва оригинал на трудова или служебна книжка. Аз виждам това само в категорията Необходими документи в профила на детето. А те не важат ли в момента, т.е. само за текущите класирания.

А в Правилата за приемане на деца......., които влизат в сила на 8 май 2015 г. пише копие.

Раздел ІІІ

За работещ родител по трудово или служебно правоотношение - служебна бележка от работодателя или осигурителя, която съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя, с приложени копия от трудова, служебна или осигурителна книжка /лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения/.

Моля кажете аз ли бъркам или изпускам нещо?

# 713
Това с трудовата книжка е голяма тъпотия и е прекалено! Откъде накъде ще искат да им се показват трудови книжки, че чак и да се оставят копия. Който е решил да метне системата, с фалшиви документи, пак ще го направи, с фалшива книжка. Аз мисля да си скрия възнаграждението, както в копието, така и в оригинала, ако случайно се класираме. Нямам намерение после да ме изнудват с пари - тук е необходимо малко ремонтче, това трябва да се купи за децата, онова трябва да се поправи/направи. И още нещо, хора, вие не сте ли подписвали декларации за конфиденциалност с работодателите си? От правна гледна точка не е е ли наказуемо, ако се предоставя такъв тип инфо и то оригинал и копие, и то на кой мислите на директорка в някакво си ОДЗ, ЦДГ, СДЯ? Що за безумие, оф, набрах скорост:) Усааааа, няма да се ядосвам

# 714
Още нещо, пише ли наистина някъде, че служебната бележка трябва да се предостави след класирането? Ако го няма написано някъде в правилата черно на бяло, всеки може да си интерпретира каквото иска, но няма да има правно основание за отказ на документи за записване на дете по тази причина. Правилата/критериите не са повече или по-малко от това, което е написано, всичко останало е въпрос на лични интерпретации.

# 715
  • София
Да, аз съм подписвала такава декларация, заплатите ни не могат да се разгласяват, не знам дали изобщо ще мога да взема оригинала на книжката, ще ми откажат щом ще я размахвам пред някаква си директорка.

# 716
В Необходими документи са актуализирали и доказването на района за СОЛ, но в Ръководството и Правилата още не са.

# 717
Още нещо, пише ли наистина някъде, че служебната бележка трябва да се предостави след класирането? Ако го няма написано някъде в правилата черно на бяло, всеки може да си интерпретира каквото иска, но няма да има правно основание за отказ на документи за записване на дете по тази причина. Правилата/критериите не са повече или по-малко от това, което е написано, всичко останало е въпрос на лични интерпретации.

по тази тема - в трудовата книжка така или иначе трябва да фигурира същата фирма (в общия случай). Предполагам ако си напуснал това също трябва да е отразено в книжката.

# 718
Добре сега в раздел необходими документи всичко е актуализирано, но едно не ми дава мира ако шефовете ми откажат да ми дадат трудовата книжка, тъй като съм подписала декларация за конфиденциалност при започване на работа и такава че ТК ще се съхранява от работодателя, какво се случва тогава когато децата ми бъдат приети и заради това аз да не мога да ги запиша. Съгласна съм за контрол но защо това се прие на миналата РГ без да бъде обмислено със всичките му вариации, защо не се свържат системите кажете къде да подам жалба или молба или каквото там трябва. Това че съм с близнаци ми е плюс за ДЗ но за частна ясла нямаме възможност с таткото, няма и кой да ми ги гледа трябва да се върна на работа от финансова гледна точка.

# 719
  • София
Обръщам се към Мама САННЯ и към всички четящи тук самоосигуряващи се лица (СОЛ).
Тъй като много се дискутира напоследък представянето на трудовите книжки, обръщам вниманието ви и към нивото изискване за представяне на осигурителни книжки.
Тези дни се задействах, за да се подготвя за основното класиране 05.2015 и проверих в осигурителната каса, през която внасям осигуровките си и която се съхранява исигурителната ми книжка, дали ще мига да взема книжката си и дали е редовно заверена в НОИ.
Взимането на книжката и ползването за целите на класирането може да се организира, НО големият проблем е със заверяването на книжките на СОЛ в НОИ!!! Към датата на класирането през май книжките на СОЛ ще бъдат заверени само до 2013, а не и за 2014, а да не говорим и за месеците през 2015 до датата на класирането. Въпреки че съм се осигурявала непрекъснато и през 2014 и до настоящия момент (за здрвно осигуряване - по майчинство съм в момента) осигурителната ми книжка е заверена само до 2013 г. Заверевянето на книжките в НОИ ставало след срока за подаване на декларациите (30.04.) и след камването им в компютърната им система известно време след този срок. Миналата година например кампанията по заверяване за 2013 се е състояла през юли 2014. Така излиза, че работещо и редовно осигурявщо се СОЛ по никакъв начин не може да докаже този си статус съгласно новите изисквания за документи! Това означава, че ако има класирани деца с родител СОЛ, то ще им бъде отказано записване от директорите.
Проблемът и несправедливостта са грандиозни, тъй като предполагам, че в Софив има доста СОЛ. От друга страна обаче като гледам "огромните" бройки нови места за набор 2014, едва ли на взели един директор ще му се случат да записва много деца на СОЛ, че да натрупа практика и да вникне проблема. Просто ще отказват неправомерно. Затова считам, че трябва да се коригират именно изискванията и то своевременно преди класирането 2015, което ще е първото по новите изисквания и ще се появят много ощетени.
Мама САННЯ, моля за насока как да постъпя - писмо, сигнал, РГ. Каква е процедурата д поставя проблема? Предлагам да се намери алтернатива на осигурителната книжка - например документи за внесени одигуровки както беше досега или справка от системата на НОИ.
Моля и всички СОЛ да се включат, ако има такива, за да се вземат мерки навреме.

Общи условия

Активация на акаунт