Веганизъм, суровоядство и спорт

• 76 043
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
Симпа, помня, че в някоя от книгите, които съм чела, беше спомената връзка между тип хранене и проблеми с щитовидната. Ще се опитам да открия въпросния цитат, но засега намирам само проучване, в което се твърди, че веган храненето е свързано с по-нисък риск от хипотиреоидизъм. Не казвам, че трябва да спреш напълно животинските, но в Сините Зони месото се използва по-скоро като подправка, вместо за основен източник на белтъчини.

Иначе другото, за което се сещам, че помага са т. нар. обърнати пози в йогата. Това са тези асани, при които главата е на по-ниско от сърцето. Ето няколко примера. Затова бих препоръчала да увеличиш или разнообразието на такива пози, или времето, което прекарваш в тях.

Дилянка, честит рожден ден, мила! Продължавай да бъдеш слънчице!

Аз пък отново се убеждавам колко по-трудно е да намерят здравословни храни в София (пък какво ли остава за провинцията) и колко остро са настроени повечето хора тук към веган храненето. Достатъчно е само човек да попита в Билла, примерно, на кой щанд са растителните млека  ooooh! Но това е нормално. Хората се плашат от неизвестното, а като търсят информация за него, предпочитат да приемат тази, която се покрива с очакванията им.

# 466
Много правилно казано, Фея за трудностите да си веган в България, дори и в София. По принцип е и доста скъпо, освен всичко останало. Изборите за храна не са много особено през зимата. Аз лично бях веган дълги години, който се хранеше монотонно и не-разнообразно по ред причини. Сега съм на периоди честно казано - има седмица-две в които ям яйца и извара 2-3 пъти, веднъж риба и толкова.
Ако се изключат хляба, ориза и картофите изборите и възможностите не са много. Не обичам да използвам разни неща в пакети/кутии/бутилки и др. направени от човек. Обичам да купувам чисти прости продукти, по възможност типични за местните географски ширини в конктретния сезон.
Никога не съм си купувала соево мляко и други соеви продукти, просто не консумирам такива.
Обществото ни по начало не е толерантно към различието и дори веганството е проблем - например бяхме на мероприятие с колегите от офиса и ме гледаха като извънземно защо не ям пиле с ориз и торта, а искам краставица и домат просто така без нищо отгоре.

# 467
Аз пък съм на мнение, че вече много по-лесно може да се храниш така, отколкото преди 2-3 г или повече.

Навсякъде има здравсловни щандове, а по рестоарнтите винаги може да ядеш на воля салати.

# 468
Симпа, недей да се притесняваш преди да си сигурна  Hug

Да, права си, Дилянка.
Скрит текст:
Притесненията не помагат особено. Трябва да се действа.
Няма да чакам да мине време, а ще повторя изследването още в понеделник. Вероятно ще изследвам още ТАТ и МАТ, за да ми е пълна "картинката". Без значение какъв е резултатът, ще направя консултация с ендокринолог и ултразвук на щитовидната жлеза. За съжаление в много случаи отрицателните резултати не изключват наличие на автоимунно заболяване.

Фея, убедена съм, че наистина съществува връзка между начина на хранене и автоимунните заболявания. Трябва да се проучат нещата. Аз не ползвам английски, но ще видя какво мога да намеря на български език.

EXQUISITE,  доколкото знам маката се пие със задължителни паузи. Аз не съм усетила кой знае какъв ефект, може би защото не смея да пия повече от 1 ч.л. Във всички указания, които съм чела за мака, пише, че трябва да се достигне максималния праг на поносимост и когато се усетят признаци на детоксикация (не се обяснява какви точно са те), дозата трябва да се намали. Доста ми е неясно, но досега никой не е успял да ми обясни точно какво се има предвид. Затова пиех по 1 ч.л. максимум - по един месец, после почивам 2 седмици и пак пия 1 месец.

Ще ти бъда благодарна, ако ми разясниш по колко мака пиеш и как си усетила коя ти е точната доза.

# 469
Пиех в продължение на месеци почти ежедневно по една лъжица в чашка вода.
В началото се изринах, после изчистих и като цяло си бях доста по-спокойна, без проблеми в цикъл и тн.

# 470
Симпа, от материалите, които чета, чисто статистически броят на автоимунните се увеличава с увеличаване консумацията на животински белтъчини (от плът и мляко) и намалява все повече с увеличаване консумацията на растителни продукти.

Екс, точно за това щях да пиша и аз: вчера открих в Билла едно щандче за био храни и там най-сетне намерих и зелении от сорта на рукола и бейби спанак. Е, изнервих малко касиерката, понеже не си бях измерила предварително бананите и сините сливи, ама откъде да знам, че тукашните каси нямат вградена везна? На Женския пазар пък освен купищата кореноплодни, цветни зелета и дребни зеленолистни имаше даже пресни ягоди.

# 471
Фея, добре дошла в родната действителност!  Hug

Много е беден асортиментът на продукти, които обичайно консумираш,  в родните ни хипермаркети, но пък обслужването може да те изненада с широка гама преживявания  Grinning.  Това в рамките на шегата.

В повечето случаи продавачите се стараят да бъдат любезни, но и на мен ми се е случвало да ги изнервя, когато посещавам магазина им за първи път. Навсякъде редът е различен и понякога е трудно да се ориентираш. А и ние поначало сме си малко по-смръщен и сърдит народ. И най-ясно това личи, когато идваш от чужбина. Аз не излизам често от БГ, но и в сравнение с хората в съседна Македония, ние сме по-серт. Не ми е приятно  да го кажа, но това е самата истина.

# 472
Симпа, от материалите, които чета, чисто статистически броят на автоимунните се увеличава с увеличаване консумацията на животински белтъчини (от плът и мляко) и намалява все повече с увеличаване консумацията на растителни продукти.

Moя позната се пребори като спря да яде глутен, месо в последствие и млечни.

# 473
  • У дома
Цоп и аз при вас. Цялото семейство иска веганизъм, но не всички им стиска, особено трудно ще е със сиренето. Аз съм на без глутен/млечни, но прегрешавам, което е лошо.

Фея, благодаря за хубавата тема  Hug

След празник/чистене/пране имам сили само за йога. Фея, мерси за подсещането, но асаните не се виждат.

Симпа, броколи, кейл, зеле и тем подобни в никакъв случай сурови. Само задушени и то от време на време. Спирай глутен, млечни, почни цинк и селен и почети повече за разните добавки.

# 474
АталантаHug

Благодаря, че каза за линка. Явно са променили нещо. Ето го подновен.

# 475
Стана ми интересно, защо не броколи и други зелеви да не се ядат сурови?

аз свикнах с този режим на хранене ( веганство без глутен) и смятам че тялото ми се чувства прекрасно с него.  малко задържам вода като ям по вее салата, хем е с малко сол. смених солта с калиева сега. но пък регулирам водата с по един ден разтоварване на седмица на сокове. не успявам да правя йога всеки ден, а много ми се иска. някой да е запознат колко често се препоръчва. и да ясно е че всеки ден е най добре.

# 476
  • Linz
Нивеа, би ли споделила примерно дневно меню?
И аз съм пробвала с такъв режим, но все гладна си стоях и след няколко дни се отказах. Какво засищащо ядеш?

# 477
не успявам да правя йога всеки ден, а много ми се иска. някой да е запознат колко често се препоръчва. и да ясно е че всеки ден е най добре.
Йогата не е като HIIT или силовите, та да има препоръчителна или ограничителна "доза". Правиш толкова, колкото ти е приятно.

# 478
  • У дома
Стана ми интересно, защо не броколи и други зелеви да не се ядат сурови?

Защото забавят работата на щитовидната жлеза, а нейната вече е бавна и само ще влоши състоянието и.

# 479
Нивеа, би ли споделила примерно дневно меню?
И аз съм пробвала с такъв режим, но все гладна си стоях и след няколко дни се отказах. Какво засищащо ядеш?

Започвам деня с около половин литър чай с лимон, след това алкални сокове до обяд ( цвекло, целина, магданоз, морков, джинджифил). На обяд салата + супа. Почти всеки ден ям копривена супа с много коприва, праз, морков и много малко картофи ( реално един картоф среден на голяма тенджера). И продължавам да ям до като стане време за лягане. 1 шепа ядки. Сега хит са пресните орехи у дома. Следобяд ям печена тиква и/или ябълка. вечерята е от салата (обикновено зелена или спаначна салата ) и някакво готвено - печен патладжан, печени чушки. На салатите слагам обилно семена - ленено, коноп и слънчоглед, зехтин и хубав оцет.

Това е.  Свиква се. Аз скоро ще стана половин година от както се храня така и тялото ми се чувства много леко. Ям много като количество. Примерно днес 2 големи чинии зелева салата на обяд, голяма купа супа.

Прегрешавам с ядките според мен защото са мазнини пък били и полезни.

От къде да си купя хубава кана за чай че 2 счупих за една седмица. Първо мислех за стъклена със стъклена цедка. После се змислих за стоманена...ама да не окислява чая нещо. Вие в какво запарвате? Аз пия чай основно до обяд. Исках да ви питам и хубав чай от къде купувате.

Общи условия

Активация на акаунт