Нестандартна лятна почивка в България

• 40 524
  • 134
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Страхотни нови идеи сте дали  Simple Smile
Прави са тези, които писаха, че трябва да тръгнем от маршрута, пък после и хотелите.

Вчера си направих един примерен маршрут, в района на централна България/природен парк Българка в Стара планина. Споделям го с вас като вариант, като имам време ще си направя и подобни маршрути в други части на България. Разбира се, всичко търпи промени  Simple Smile

1. ден – София – Старосел – 172 км. /по пътя разглеждане на Тракийската гробница/, настаняване в Старосел Winery complex STAROSEL /рейтинг 9.0 букинг/ http://www.starosel.com/
2. ден – почивка в хотела, нощувка;
3. ден – пътуване към Боженци – 134 км, по пътя разглеждане на Шипка и Етъра, нощувка в Боженци - Къща за Гости Странноприемницата /рейтинг 8.8 букинг/ http://hoteli-bg.org/kyshta-za-gosti-name-23378
4. ден – почивка, разглеждане на Боженци и Трявна;
5. ден – пътуване към Орешака – 73 км., почивка и нощувка в Семеен Хотел Странноприемница /рейтинг 9.6 букинг/ http://www.hotel-in-bulgaria.com/bg/2875/hotel-tavern-strannopriemnitsa.html
6 ден – почивка, нощувка;
7 ден – пътуване към София – 168 км

Като алтернативен вариант в централната част може да ползваш Казанлък и Габрово. Изключителен район за забележителности- музей на розата, тракийски гробници, храм-паметника Шипка, връх Шипка, Етъра, Дряново, пещерата Бачо Киро и т.н.. Да не говорим, че ако пътуваш от София към Казанлък може да минеш през Карлово, Сопот, Калофер, където има толкова много история. Пътищата са хубави там.
Варианти за нощувки освен в самите градове са още Павел баня с минерална вода, например Узана до Габрово и други подобни като Калофер да кажем.
Може да организираш нещата началото на лятото, за да хванеш фестивала на розите в Казанлък- края на май- началото на юни. В Габрово пък имаше фестивал на хумора с уличен парад, но някой да напомни кога се провежда, защото съм забравила.

След Габрово може да се посети района на Търново и от там да се пътува за София, въобще вариантите са много, то и зависи колко време ще обикаляте. Аз лично обичам да виждам разнообразен тип забележителности в една екскурзия- например да видя нещо природно, нещо историческо, манастир и т.н. И този район за мен поне е богат на възможности

Разбира се подкрепям долното мнение да не се прави прекалено амбициозна програма, човек не трябва да тича, докато е на екскурзия.

Последна редакция: чт, 05 мар 2015, 21:53 от deny

# 46
  • Пловдив
Ще следя с интерес. Ходи ми се на мен тази пролет по планини и пещери. Ще гледам и аз да си направя маршрут

# 47
В село Орешака се намира и скита Свети Никола ,който се намира на 2 км от Троянският манастир.
  Ходила съм много отдавна и тогава ми хареса много - на тихо и закътано място е . Уникално е усещането.
  http://www.hramove.bg/cat_10.html

# 48
  • Под Слънцето
Ще дадете ли идеи за спане около Хотнишките водопади? Решихме все пак от Варна да забием на там.

# 49
Ще дадете ли идеи за спане около Хотнишките водопади? Решихме все пак от Варна да забием на там.

Топси, какво търсите? Хотел 3*, къща за гости, дай някакъв ценови ориентир.

# 50
  • Пловдив
Да ти кажа не ми хареса за настаняване около водопадите нещо..... За отсядане или в/около Велико Търново, или Трявна ..... Ние бяхме в Трявна. Разстоянието е много кратко.

# 51
  • Под Слънцето
А бе по-скоро нещо уединено- къщи за гости е добра идея , дори и в съседно село.
Ние по принцип ходим из Странджа , там сме си отбрали агенти бабки с къщи за гости и интересни истории, а каква закуска ти изтупват на масата... че и се сърдят че не можеш да изплюскаш всичко..

# 52
Не очаквайте същото нещо и тук, в Търновския регион, въобще не тръгвайте с някакви очаквания за хората по този край. Да не се разочаровате, най-вероятно ще попаднете на меркантилни типове. Мислех да ви посъветвам да нощувате в Търново, но виждам, че търсите нещо различно, браво!   bouquet

Мисля, мисля и не мога да се сетя за нищо подходящо, съжалявам, дано другите ви помогнат!

# 53
А бе по-скоро нещо уединено- къщи за гости е добра идея , дори и в съседно село.
Ние по принцип ходим из Странджа , там сме си отбрали агенти бабки с къщи за гости и интересни истории, а каква закуска ти изтупват на масата... че и се сърдят че не можеш да изплюскаш всичко..

TopsyG, дай, моля те, малко инфо за тези сладки бабки, искаме и ние  Laughing

# 54
  • Русе/София

TopsyG, дай, моля те, малко инфо за тези сладки бабки, искаме и ние  Laughing
и аз на опашката

# 55
  • Под Слънцето
Мм, ще напиша имена , телефони и села утре, обещавам. Но е приключение. И се радвам,че все още има не меркантилни бабета.

# 56
Здравейте и от мен.Доста интересна тема се получава,следя я с интерес.По професия съм географ така да се каже,а туризмът ми е хоби.Още от малка с родителите ми обикалях много из страната,за което съм им много благодарна.Родопите са ми и на сърцето и на душата-просто няма такова магическо място,което зарежда с толкова позитивна енергия,толкова спокойствие,а природата и хората и са невероятни.С една дума - божествено! С мои колеги направихме една доста мащабна обиколка на България през лятото.За 10 дни обиколихме мноооого места - само 2300 км  Grinning.
Маршрутът ни започна от София през Ловеч- Свищов-Павликени-Бяла Черква-с. Хотница- Велико Търново- Арбанаси-Търговище-Шумен-с.Мадара-Девня-Варна-Балчик-Каварна-Тюленово-Шабла-Варна-Цонево-Айтос-Бургас-Созопол-Китен-Синеморец-Малко Търново-с. Бръшлян-с. Стиолово-Природен парк Странджа- Царево-Китен-Бургас-Сливен-Карандила-с.Медвен- Нова Загора- Раднево-Симеоновград-Хасково-Перперикон-с.Зимзелен- Бели Пласт- Кърджали-Ардино-Смолян-Стойките-Широка Лъка-Девин-с.Тешел- Дяволско гърло-Доспат-Батак-Пазарджик-София.  Heart Eyes

Доста дълго пътешествие последния ден всички бяхме гроги,но си струваше!!! Тази година сме планирали да прекосим цяла Южна България от запад на изток до Черноморието и маршрута е в процес на подготовка.Когато избираме дестинациите си гледаме да има от всичко -екопътеки,водопади,резервати,природни паркове,исторически забележителности,крепости,църкви,манастири,исторически музеи,гробници,етнографски музеи,пещери,язовири,върхове,архитектурни резервати,малки закътани селца и т.н. Гледаме да се опитваме донякъде да избегнем комерсиални обекти,които вече губят чара си.Стремим се да откриваме нови по-малко познати и недокоснати от човека места.Обожаваме да дегустираме местната кухня,която е много различна в отделните региони,спираме в малки селца общуваме с местните хора от които научаваме много и различни истории,малко познати на туристите забележителности.За нощувки обикновено избираме по-ниско категорийни хотели,къщи за гости или манастири,по-евтини са,а и в крайна сметка сме там колкото да преспим 7-8 часа и палим към следващата дестинация.Изобщо не сме съвсем нормални туристи,търсим различното.  Hug
Скоро ще споделя и новият ни маршрут,тъй като търпи корекции,а ако някои иска повече подробности за забележителностите ,които сме посетили по този маршрут ще споделя-те са ужасно много. Simple Smile

# 57
  • софия
Чакам с нетърпение!Чудесна тема!

# 58
Благодаря на всички за включванията, много интересни идеи.
Днес попаднах на това - 50 малко познати туристически обекта в България. Има интересни обекти, но има и такива, на които според мен мястото не е тук. Както и да е.
http://www.peika.bg/50mesta/

Чудя се от Орешака до пещера Проходна може ли да се стигне на връщане към София /ден 7 от програмата/, хич не мога да се ориентирам по картата. Невероятна е тази пещера.

# 59
И аз бих искала инфо за Странджа и бабките там! Много отдавна ми се иска да я посетя. Благодаря предварително   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт