Нестандартна лятна почивка в България

• 40 527
  • 134
  •   1
Отговори
# 60
  • Под Слънцето
Тъкмо съм на линия и почвам да  ровя  из файловете на компютъра. Ще ги напиша номерата по села, не съм забравила. Малко я закъсахме със здравето, но ще  спретна възможно най-скоро инфото .

# 61
  • Пловдив
.....
Чудя се от Орешака до пещера Проходна може ли да се стигне на връщане към София /ден 7 от програмата/, хич не мога да се ориентирам по картата. Невероятна е тази пещера.

Съвсем постижимо е според мен. Отиваш с колата до самата пещера (2 часа макс от Орешак), така че не ти трябва допълнително време за преход. Даже ако се организирате достатъчно рано, според мен може да видите и Гложенския манастир. Иначе в района е много приятна за разходка екопътеката, но за там си трябва отделно време. И други неща има, но няма как всичко в 1 ден Simple Smile

# 62
И аз бих искала инфо за Странджа и бабките там! Много отдавна ми се иска да я посетя. Благодаря предварително   bouquet

Лятото бяхме в село Бръшлян.Хората са много гостоприемни.Очакваха руска група туристи и бабите се бяха накиприли с народни носии.Имат си хор и при по-големи групи и по поръчка изпълняват песни от фолклора на Странджа планина.В центъра на селцето така да се каже са оформили малка сбирка с предмети от килийното училище и местна баба разказва как се е провеждало обучението в него,то е в двора на църквата,която е не по-малко интересна.В нея любопитното е че е имало отделение за мъже и жени.А срещу църквата с дарения от хората са направили нещо като етнографски музей.В двора има много оръдия на труда,каручки и т н ,а вътре носии,предмети от бита на хората.Много топло посрещане ни направиха и са много разговорливи.Наоколо е пълно със типични за странджанската архитектура къщи.Все пак затова е архитектурен резерват.Ние посетихме и село Стоилово -водопада Докузак и Малко Търново също има 3 музейчета,които са много интересни.  Wink

# 63
djulaana, много ти благодаря за изчерпателния отговор! Със сигурност ще отида там някой ден!

# 64
  • The point of no return
Аз бих ти препоръчала Осмарски къщи, до Шумен е близо http://www.osmarski-kashti.com/About.
Мястото е страхотно, добро обслужване и добра отправна точка за много забележителности в района - Шуменска крепост, Плиска, Мадара, Велики Преслав. Над селото има еко пътека до скалния феномен Окото, както и скален манастир. Осмарският пелин и той не е за пренебрегване  Grinning

Това местенце изглежда приказно.  Peace Предлагат ли традиционна кухня от региона?

# 65
  • No Line On The Horizon
Да, предлагат. На мен кухнята ми допадна.

# 66
Много ми стана хубаво докато ви четях Simple Smile От години лятната отпуска ни се случва с обиколка на България. Никога не ни стига и още не сме се прибрали и нов маршрут е готов. Много обичаме Родопа планина. И хората там! Златоград, Ивайловград и селата около тях са невероятни.  Много имам да разказвам, но да не ставам досадна. Ако някой иска да пита , ще разказвам с голямо удоволствие Embarassed
Сега мисля да отидем за ден до Ковачевица и Лещен. Нооо, ми се вижда много малко за ден и се чудя какво да добавя?! Може би Долен и Гоце Делчев. Приемам идеи.

# 67
TopsyG, можеш ли да напишеш за къщите за гости?

# 68

Сега мисля да отидем за ден до Ковачевица и Лещен. Нооо, ми се вижда много малко за ден и се чудя какво да добавя?! Може би Долен и Гоце Делчев. Приемам идеи.

А откъде идвате? Понеже ми се струва че 1 ден е нормално ако се разгледа всичко и постой и на двете места.Селото между Ковачевеица и Лещен също е много екзотично.В Гоце Делчев може да посетите градския парк,може би един от най-красивите в бг.

Ако идвате през Банско ,може да посетите и с.Добърско невероятно красиви пейзажи между 2 планини а и църквата там е много известна туристическа забележителност.

# 69
От София. Да, сега погледнах от къде се минава и Банско е най-логичното трето място в разходката Simple Smile Благодаря!

# 70
Записвам се да ви следя само. Съжалявам, но досега сме ползвали само известни туристически дестинации и хотели и съм зажадняла за нещо различно. Но собствен принос в темата нямам как да дам към момента.

# 71
Днес беше много хубав ден! Станахме много рано и към Ковачевица, Лещен, Банско и Добърско. По пътя спряхме да разгледаме и Никополис ад Нестум. Много ми е хубаво и съм страшно заредена!
Да си призная най- силно ми въздейства църквата в Добърско.
Добре де, Ковачевица ме върна във времето, като магия. Аз винаги съм искала да живея някъде там, по тези места и в онези времена.

Хубава вечер!

# 72
  • Велико Търново
Привет и от мен!Позволете да споделя и нашата 3-дневна екскурзийка из северозапада. За първи път сме там и сме очаровани.В неделя рано тръгнахме от В.Търново и първа спирка беше Черепишки манастир. Прекрасно място, природа и пейзаж.След това забележителност Ритлите, ладийката на баба Илийца, нагоре към Челопек - страхотна панорамна гледка, къщата на баба Илийца и в ранния следобед в центъра на Враца. После към Вършец, където бяхме отседнали в хотелче с минерален басейн.На следващия ден се качихме до х. Ком - панорамна гледка към Берковица, Монтана и яз. Огоста.На връщане към Вършец минахме през Клисурски манастир.Очарована съм от него. Много спокойно и приятно място. Третия ден посветихме на град Вършец, известния парк, за съжаление с много изкоренени от бурята огромни дървета, Иванчова поляна - прекрасно.Но през цялото време имах чувството, че сме единствените туристи, обикалящи в тоя момент района. Последния ден отидохме до Монтана, през Мездра и към Леденика през живописния проход Вратцата. В късния следобед хапнахме в Ботевград и привечер се прибрахме приятно изморени и заредени с енергия!

# 73
  • Варна
 DanielaPD,
много благодаря за споделеното.  И ние планираме пътешествие из района, но лятото. Би ли споделила кое е хотелчето във Вършец и дали сте доволни от него. И ако имате препоръки за  местните кръчми/ресторанти, които са с добра храна?

# 74
  • Велико Търново
DanielaPD,
много благодаря за споделеното.  И ние планираме пътешествие из района, но лятото. Би ли споделила кое е хотелчето във Вършец и дали сте доволни от него. И ако имате препоръки за  местните кръчми/ресторанти, които са с добра храна?

Хотел Съни Гардън се казва. Много добър хотел, препоръчвам го! За вечеря ходехме на 100-тина метра от хотела в механата на х-л Преспа. Много вкусно готвеха. Други заведения не сме посещавали.Единия ден на обяд хапнахме пъстърва в заведението по пътя към Клисурския манастир.Там има развъдник и пекат на скара съвсем прясна, най-вкусната, която съм опитвала Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт