В момента чета... 37

• 48 789
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Прочетох "Отминали времена" на Кейт Мортън и страшно много я харесах.  Heart Eyes На мен очевидно много ми харесват такива книги с паралел между минало и настояще. Като "Забравената градина" , "Момичето, което бях" и т.н. Очаквам в този смисъл да ми хареса и "Лисицата", която съм подредила за четене скоро.  Grinning

Сега чета "Океан, море" на Алесандро Барико. Книгата е написана в силно необичаен стил. Интересна ми е. Препоръчвам я на scaramouche и евентуално на dexter. На останалите в темата, чиито вкусове донякъде познавам - не я препоръчвам.  Wink

# 691
Мариша чудесен отзив за Невидимите. И аз я търся от известно време. Няма нещо, което Нели е препоръчала и да не ми е харесало. В този ред на мисли - какво ви пречи, като не допадне на някого книга, която сте препоръчали? Благодаря за подробния отзив Нел!

# 692
  • на североизток от Рая
Нели за пореден път се убеждавам колко различен вкус за книги имаме  Laughing
Нищо няма да опровергавам просто усещанията ни са тотално различни.

Май така се оказва, Лу! Но поне с удоволствие чета твоите резюмета и начина, по който вникваш в книгите. Обичам реалността, така да се каже. А с "Нестинарка" няма защо да правиш сравнение между теб и мен. Различни сме, ОК, какво от това?!  Wink То като при децата стана - ти не хареса моето, ама и аз, да знаеш, не харесах твоето нещо.  Stop Не случайно написах едно изречение в поста си.  Peace

Нези, за себе си ще продължавам да твърдя, че книгата беше загуба на време за мен. Кой както ще да погледне на това изречение, ако ще и преувеличено да е. Не ангажирам никого. А ти не се чувствай, че си ме подвела, в никакъв случай. Че тя книгата беше спомената тук от не един човек, ти защо поемаш такава вина.  Hug

Маришка, много хубаво си го написала.  Hug Вчера се чудех коя книга да подхвана и накрая реших "Невидимите" да я остава за по-нататък. Но тя ще е следващата.  Peace

Скай, искаш ли да ти пратя "Невидимите"? Онзи ден я получих от Ентусиаст. Само прати адрес и още утре ще ти  я пратя. Имам ходене до пощата.  Hug

# 693
  • Belgium
Нели, моето споменаване на "Нестинарка" беше точно в подкрепа на тезата ми, че сме тотално различни в литературно отношение  Laughing

Ако имаше защо да ме обвиниш в детинско поведение щях вече да съм опнала чаршаф и то издържан на тема Хари Куебърт и безбройните му силни страни за мен. А и аз няма как да се засегна от твоето нехаресване, в крайна сметка не съм ти я препоръчвала мисля, точно защото знам, че сме различни и е твърде малко вероятно да ни съвпадне мнението за книги  Wink

В този ред на мисли, какво ти е мнението за "Лолита" на Набоков?

# 694
А досега не съм чела негативно мнение за нея. Много сходство намерих със стила на Мюсо. А и неговите книги не са ми много на сърце. Не я препоръчвам, просто не си струва загубата на време да се чете, в случай, че няма развитие на действието.  Peace
Как, Нели, мен не си ли ме чела Simple Smile
Аз вярно, че не бях изчерпателна тогава, защото не исках да влияя на никого, но бях искрено учудена, че това е наградена книга.
Тази книга е брилянтен пример за липса на редакторска работа. Един качествен и добър редактор щеше да изреже излишните поне 200 страници, да стегне действието и да изчисти ненужните разтягания и обрати. Вярно, че авторът разчиташе на това, но беше зле изпълнено и още преди 100-на страница имаше очеизвадни несъответствия. На този фон да разчиташ да задържиш читателя още 500 страници си е предизвикателство, което малко автори са в състояние да извършат.
Предвид различните писатели в книгата, нито един нямаше собствен уникален глас, всички звучаха еднакво.
Аз не съм критерий, защото моите познания за малките американски градчета се базират само на филми и книги, но тук имах чувството, че и тези на Дикер също, а не биваше да е така.
Върхът на всичко беше  разказвачът, който е написал и продал една книга, но го разпознават на всяка крачка. Да бъркаш холивудска звезда и писател е най-малкото досадна грешка. Честно, замислете си, колко от вас биха познали Гришам или Алиенде или Дан Браун ако ги срещнат на улицата?

Та накрая и аз ще се присъединя и ще кажа, че и за мен беше загуба на време, но моля наистина никой да не се чуства засегнат от това  Hug Различни сме, различни неща харесваме, различни неща ни докосват различно, ама то това му е хубавото и интересното Simple Smile

# 695
Започнах "Чучулигата"
Много сладкодумен този Решат Нури Simple Smile
Чела съм я като дете, помня, че много ми хареса, да видим сега как ще е - хем се оказва, че си спомням голяма част, хем ми е нова.

# 696
  • Belgium

Върхът на всичко беше  разказвачът, който е написал и продал една книга, но го разпознават на всяка крачка. Да бъркаш холивудска звезда и писател е най-малкото досадна грешка. Честно, замислете си, колко от вас биха познали Гришам или Алиенде или Дан Браун ако ги срещнат на улицата?

Ули, тук не си права  Laughing
Не е никаква грешка, това е действителността в Америка. Там авторите на бестселъри се третират като звезди. Защото правят турнета за представяне на книгите си из цялата страна, от всякъде се блещят плакати с техния лик, гостуват в ток шоу програми и т.н.
Книгоиздаването в САЩ си е точно търговско предприятие както го беше представил в книгата и издателят.

Да не говорим, че авторите на self help литература и гурутата тип Робин Шарма пълнят цели стадиони и са си баш литературни рок звезди.

Дори във Франция Мишел Уелбек не само го разпознават по улицата, ами и му се налага да ходи с охрана, защото е посмял да опише в последния си роман една Франция управлявана от мюсюлманска партия. (Между другото това е книга, която чакам да прочета с нетърпение, но нашите издатели докато се натуткат...)

Не съди по нашата действителност, в която и баба на село знае наизуст всички тоалети на Николета Лозанова, но дори не е чувала кой е Георги Господинов.

# 697
  • София
Нели, много съжалявам, че така те е разочаровала Хари Куебърт Sad

Да, съгласна съм, обемът й е ненужно голям. Същото бях казала и продължавам да твърдя и за "Леопардът" на моят любимец ever Ю Несбьо...  Wink
Но не мога да се съглася, че е "загуба на време" да се прочете Хари Куебърт   Simple Smile
Може би просто книгата не ви е намерила в подходящото настроение... И , да , наистина сме много различни  Hug

# 698
Не съдя по нашата действителност, Лу.
Всички примери, които даваш да много далеч от книгата. Говорим за една единствена успешна книга тук.
И за да използвам твоя пример, в САЩ всички са чували за Ким К. и ще я познаят например, но силно се съмнявам, че ще познаят евентуално Гришам и то само ако са попадали на епизодите с него в Касъл  Wink
Че книгоиздаването е индустрия е ясно, ама този вид разпознаваемост и известност се постига доста по-трудно за писател отколкото се опитва да ни накара да приемем Дикер.
И това също му го пиша като минус, защото проучването преди писането при него не е на добро ниво.

# 699
  • Ямбол
Аз пък имам затруднения със "Стръв" - ту ми е много интересна, ту ми е мудна и объркана. Ще я довърша, няма да я зарязвам, но няма да повторя с този автор.

# 700
  • Belgium
О, точно с един голям бестселър може да стане разпознаваем човек там. И после след няколко месеца до година разбира се всички ще са го забравили, ако не издаде нещо ново и успешно  Laughing

# 701
  • София
Аз пък имам затруднения със "Стръв" - ту ми е много интересна, ту ми е мудна и объркана. Ще я довърша, няма да я зарязвам, но няма да повторя с този автор.

Аз също имах затруднения с тази книга, и то огромни  Blush
Зарязах я, не обичам да се мъча  Mr. Green

# 702
Но не мога да се съглася, че е "загуба на време" да се прочете Хари Куебърт   Simple Smile
Може би просто книгата не ви е намерила в подходящото настроение... И , да , наистина сме много различни  Hug
Миж, не съм сигурна, че в друг момент би ми харесала. Чудех се за това. Обаче минусите, които откривам винаги са минуси за мен.  Rolling Eyes
За себе си откривам, че съм станала много претенциозен читател  Embarassed искам изпипани, триизмерни герои, такива, на чиито действия и мисли вярваш, дори и да не си съгласен, да не ги харесваш и т.н.. Действие, което върви гладко и ненасилено. А ако ми липсва логиката в даден момент, в следващ да я открия. Не искам безцелни завъртулки и обърквания, чиято единствена цел е да ме шокират. Искам да не съм го предположила, но да има смисъл, иначе се чувствам подценена като читател. Добави към това и добър диалог и аз съм доволна Simple Smile
При Хари Куебърт за съжаление имаше повече неизпълнени мои "условия", подчертавам мои Simple Smile и затова мисля, че и друг момент не бих я харесала. В добавка за съжаление и лошо проучване за мен.
Но в крайна сметка дори и заради тази дискусия си е струвало да я прочета Simple Smile Липсва ми дискутиране на книгите, които чета Simple Smile

# 703
Айрис Мърдок - "Святата и скверната"

# 704
  • София
Айрис Мърдок - "Святата и скверната"

Боже, а аз прочетох първоначално заглавието като  "Сватята и свекървата"  ooooh!

Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт