"Песен за огън и лед" - 17

• 34 890
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
Гледам другите по големи владетели на Севера също разполагат с достатъчно пари, а и не е толкова незаселен

Взех да чета това - онова за парите и исках да питам как стигна до извода, че другите лордове от Севера също разполагат с достатъчно пари. Не видях никъде такъв намек, напротив направи ми впечатление например алчността на Рууз Болтън, който избира Дебелата Валда само защото ще получи теглото и в сребро.
Ще потърся после цитати, но мисля, че някъде Нед беше споменал, че самия той не разполага с толкова пари като останалите региони.

Няма връзка с парите и това кой колко армия може да събере. Рицарите не са работна ръка, не работят на полето , не секат дърва и не обработват кожи.
Ето Тивин може да си позволи да наеме Кървавите глумци, а Станис може да си позволи да наеме Саладор Саан (някъде четох, че Саан струва на Станис около 30 хил дракона на месец). А Станис се приема за  беден в сравнение с Тивин.

# 436
  • HH

Цитат
След това образите започнаха да идват все по-бързо и по-бързо и Бран се почувства объркан и замаян. Повече не видя татко си, нито момичето, което приличаше на Аря, но от черното езеро излезе жена, натежала с дете, гола и мокра. Коленичи пред дървото и замоли старите богове за син, който да отмъсти за нея. След това се появи момиче с кафява коса, тънко като копие, което се повдигна на пръсти, за да целуне по устните млад рицар, висок като Ходор. Тъмноок младеж, блед и настръхнал, отряза три клонки от язовото дърво и ги одяла в стрели. Самото дърво се свиваше, ставаше все по-малко с всяко видение, а по-дребните дървета наоколо се смаляваха до фиданки и изчезваха, заменени от други дървета, които на свой ред се смаляваха и изчезваха.

Има ли някой фамилен герб с три стрели?

Тифани, за мен най-лудата фен теория си остава тази, в която се твърдеше, че Тирион е син на Церсей и Джейми. Имаше добри идеи в нея  Crazy

# 437
  • Вестерос
Е не, това вече е под вола теле. hahaha

Мисля, че имаше с 3 стрели, но не ги помня хич  Confused

# 438
Хексе, Рууз Болтън е алчен, и то много алчен  - за власт и пари, което върви ръка за ръка.

Изводи си правя въз основа на няколко фактора:

1. Старк владеят Севера от хиляди години. Независимо от малкото население, тежките зими и сериозни конфликти, както с непокорни васали (Болтън например), така и с лоши съседи (Грейджой, диваците и др.), те са имали възможност за натрупването на сериозно материално имущество. На Север рицарството е малко по различно прието отколкото на юг (тоест благородниците на Север нямат тези разходи по синовете си, които имат южняците). Самия Нед подържа собствена гвардия, което не е малък разход - това са неоземлени рицари разчитащи само на него. Не намирам това, че Мандърли строи кораби със заем от ЖБ.
2. Това за рицарите пак повтарям го коментирам единствено и само заради населението на Севера. Коронис е прав за армията, но искам да напомня за Дорн - също слабо населен и сила единствено, когато се защитава. Кой е по населен Севера или Дорн, които е 5 пъти по малък.
3. За Тивин си абсолютно права, но не забравяй че Ланистър са владетели също като Старк доста преди другите. Нещо което не можем да кажем за Баратеон, Тъли, Тирел и Арин, независимо от приемствеността при Арин и Баратеон.

п.с Колкото до ставнението със Станис, аз просто не виждам как това е възможно. Станис с неговия остров е църковна мишка спрямо Нед, и даже по твоята логика 30к дракони за Нед биха били жълти стотинки. (нека все пак не забравяме, че Станис като истински крал плаща със хартийки). Особенно, като имаме предвид че Тивин си играе с милиони.

# 439
 Eлуред, Желязната банка също  се разплаща с хартийки, пък се има за най-богатият играч - тронове събаря нейното богатство.
Недей подценява хартийките. Само виж какво пишеше в хартийките който Куентин даде на Дрипавия принц - че му дава Пентос. Ами в хартийките дадени на Вторите синове от Тирион....сто хиляди хонора за Бен плум и имение...не ги подценявай ти хартийките.

2.Иначе в Разговора си със Станис, Джон го информира, че Мандърли е единственият лорд който може да му даде злато, кораби и достатъчно продоволствия, и че ако го привлече на своя страна до голяма страна може да счита войната за спечелена. Ако ЗХ бил сърцето на Севера, то Бял пристан бил стомахът му. Джон, размишлява, че ако Мандърли мине на страната на Станис, то вероятно Бял пристан ще стане резиденция на Станис и ще бъде много по-подходяща за такава от Нощна Крепост.
3.Елуред, на Север просто нямат ресурси, изключвам дървото. може би могат да търгуват с кожи с Тъли, но нямат флот (освен Мандърли) че да бъдат прекупвачи. Желязо и калай има само при желенородените, мрамор - в Долината, а Ябълки и грозде имат Тирелите. Лично аз съм учуден че не са захванали череши (черешите виреят на високо), но явно Мартин не се е сетил. Нямат никакви цветни метали.

# 440
 Бял пристан единственият истински град на Севера, е и най-малкият в Седемте кралства.

# 441
Джони недей!!!

Първо откъде въобще разсъди, че ЖБ се разплаща с хартийки. Да не говорим, че хартийките на Куентин и Тирион са договори + разписки.
Второ това, което казва Джон Сняг затвърждава това, което казвам и аз - Мандърли дължи данъци и на Старк.
Трето откъде измисли, че Севера няма ресурси, като за това няма никъде написано и една дума.

п.с Не искам да те обиждам, но понякога съм склонен да се съглася с Бумър.

п.п.с Солун е по - малък град от София, но търговския оборот е несъпоставим.

Последна редакция: вт, 17 мар 2015, 22:32 от Elured

# 442
Само понякога ли  Laughing

# 443
  • Варна
Елуред, днес ако имам повече време ще се опитам да намеря в текста тези неща, които съм казала.
Честно казано и на мен ми е интересно как стоят нещата с парите, но никога не съм си правила труда да обръщам чак толкова внимание.
Спомням си например, че за Турнира на Ръката (наградния фонд беше около 80 хил дракона)на Робърт му се наложи да взима заеми за да го осигури. Вярно, че Робърт е и прахосник, де.
Това че Мандърли строи със заем, го пише в главата на Давос, когато посещава Бял пристан. После ще намеря точния текст.

# 444
 Eлуред, ще те върна специално на разговора на Сняг със Станис.
От него се разбира че Бял пристан е един вид тържището на Севера, неговият най-богат град (подобно нещо се разбира и в главите на Давос), но никъде не се казва пряко че Мандърли дължи данъци на Старк. Е, да, той е васал, само че то и Болтън е васал, пък нещо не знаем да е плащал данъци, освен това има васали и васали (Болтън са правили не един опит да се наложат над Старк). От разговора със Станис дори оставаме с убеждението че Мандърли е давал заеми на Старк, в качеството си на най-богат негов васал и единствен васал който има флот и може да търгува на изток.
Мандърли има голямо влияние - да се построи флот не е лека работа, един кораб струва бая пари, а той строи цял флот.

В същност в главата където Станис и   Джон разговорят става ясно че Станис се кани да поиска заем от Мандърли - крал да иска заем от васал. Значи Мандърли е супербогат.
Не знам къде реши че Станис е беден, за да екипираш армия не може да си чак толкоз беден.
беден е, ако го съизмерваме с Ренли и Робърт, ако го съизмерваме с Нед и Роб Старк не е беден. То и Томен е доста беден, а и всъщност Робърт не беше богат просто живееше живот на кредит - заеми, харчене, заеми, харчене.....Богати са Тивин,тирел и Мандърли във Вестерос. В някаква степен - и Кутрето.
освен това Кеван разсъждаваше, че Лорас Тирел вероятно не е изстискал Бурен Край добре, и Станис е скрил още някое друго злато.

# 445
 Робърт не се оказа единствения прахосник. За сватбаат на Джофри имаше 77 яденета. И пак се наложи да взимат огромен заем.
Тирион също забеляза че можеха да минат със мноог по-малко яденета. забеляза го и Олена Тирел. Но тивин исакше да се изфука колко е могъщ, както преди се фукаше Робърт с турнирите.
И за въстановяването на чертога бая пари отидоха, добре че Тирион се сети за "данъка върху курвите". Така удари и върху Кутрето.. Но с това харчене бая пара потрошиха.
Още Арин се опита да го спре и не успя, не успя и Нед,, не успя и Тирион. сега и Кеван осъзна проблема но имаше твърде малко време преди да го убият. Който навлезе в управлението осъзнава основиния проблем - липса на пари.
Обзалагам се че няма да е далеч момента в който ще почнат да раздават замъци на търг и ЖБ, ИЛирио, и мирските търговци ще ги изкупуват на безценица. който и да спечели ЖТ може да се окаже, че дължи половината си кралство на ЖБ. Пък и Станис, както взе един голям заем......... hahaha

# 446
  • Варна
Ланистърите и Тирел са достатъчно богати да платят дълговете на короната ако се наложи.

# 447
  • Варна
Замъци на търг? Да, ама ако разполагат с такива. Наличните след войната ги раздадоха на свои хора - Дари, Речен пад и т.н. и то пак обвързани по линия на наследяване, макар и далечна. Бурен край не е даден все още, ама това е един замък, освен това привържениците на Ланистър сигурно точат зъби и за него. Замъци могат да се продават, ако са налични. Е, може да се обвини някой в предателство и да му конфискуват замъка, заедно с главата, но това си сигурно постилане за още един бунт. Ланистър няма да рискуват.
Ако се закрепи на трона Мардж, Тирел могат да се бръкнат. За Ланистър не съм сигурна - короната дължи доста и на Скалата, не само на ЖБ.

# 448
  • Варна
Кеван мислеше да плати дълга със злато на Ланистър преди да го убият.

# 449
  • Варна
Да, така Ланистър ще се откопчат от ЖБ, но ще станат единствени кредитори на ЖТ. Все едно да си плащаш данъците на себе си... Всъщност Томен става длъжник на кого? Майка си, чичо си?

Общи условия

Активация на акаунт