"Песен за огън и лед" - 17

• 34 880
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Елурд,
първо си мислех, че не си ме разбрал, но ти твърдиш че си ме чел внимателно. Вярвам ти. затова ще ти предложа нещо, пък и не само на теб.

Понеже спора стана безсмислен (всеки вярва че е прав) и няма да се разберем, предлагам следното - да се хванем на бас, как Мартин ще разреши въпроса. Аз казвам, че накрая  когато свърши всичко ще се раздават масово земи, титли и привилегии за да се изплатят дългове на ЖТ - който не смята така да застане срещу мен с думата си. Записваме и гледаме какво става

и така изчерпваме този въпрос.
разбира се ако някой не се чувства уверен, това е друг въпрос.

# 466
  • Варна
Елурд,
първо си мислех, че не си ме разбрал, но ти твърдиш че си ме чел внимателно. Вярвам ти. затова ще ти предложа нещо, пък и не само на теб.

Понеже спора стана безсмислен (всеки вярва че е прав) и няма да се разберем, предлагам следното - да се хванем на бас, как Мартин ще разреши въпроса. Аз казвам, че накрая  когато свърши всичко ще се раздават масово земи, титли и привилегии за да се изплатят дългове на ЖТ - който не смята така да застане срещу мен с думата си. Записваме и гледаме какво става

и така изчерпваме този въпрос.
разбира се ако някой не се чувства уверен, това е друг въпрос.

Уточни тогава. Кой на кого ще раздава масово земи, титли и привилегии. Иначе е ясно, че тази страна, която спечели ще трябва да възнагради съюзниците си, както беше след битката при Черна вода.

# 467
Как с раздаване се събират пари? Това да не е раздаванка.  #Crazy
Земи не се продават при този строй. Пък и аз въобще не споря с теб. Писах на Хексе, докато ти просто не реши да се включиш, и като се включи просто изсипа един куп глупости.

# 468
В момента Станис е просто претендент! Едва ли следващият, който седне на ЖТ ще се навие да плаща заемите на Станис.
Земи и титли ще раздава новият крал на своите съюзници (ясно като бял ден)  Peace
В момента кралството е разцепено от бунтове и спорове, съответно голяма част от данъците няма как да се съберат  Peace А и след това не виждам кой ще тръгне да плаща заемите на свои конкуренти и врагове  Mr. Green

# 469
Лорде,

Дългът върви с кралството, не с краля. Независимо кой е крал той плаща всичко натрупано от неговите предшественици. Станис ако стане крал ще е длъжен да плати дълговете на Робърт, на Томен ако вземе заем - на всички без изключение.

# 470
  • Варна
Лорде,

Дългът върви с кралството, не с краля. Независимо кой е крал той плаща всичко натрупано от неговите предшественици. Станис ако стане крал ще е длъжен да плати дълговете на Робърт, на Томен ако вземе заем - на всички без изключение.
Лорда не каза това. Имаше предвид, че краля плаща дълговете на кралството, но не и на претендентите.
Ако Ренли беше взел заем или ако Денерис вземе заем или ако Йон Ройс , да речем реши да става крал и вземе заем, Станис ако седне на ЖТ не трябва да плаща техните дългове, тъй като те реално никога не са били крале, а само претенденти.

# 471
Да Хексе, права си. Аз не съм го разбрал.  bouquet

# 472
  • Варна
Елуред , не знам дали имаш "Светът на огън и лед" - там за Севера са написани интересни неща. Единствения град на Севера е Бял пристан и като цяло региона е слабо развит. Така че Старк едва ли си прибират данъците в монети и едва ли тези данъци са високи.
През зимата всички хора се стичат да живеят в крепостите и замъците, емигрират на юг, а някои и излизат "на лов" за да не се върнат. Толкова е труден живота.
Ако нямаш книгата мога да препиша няколко изречения оттам.

# 473
Имам я, даже успях и да я прочета. Никъде не е споменато формата на събиране на данъците дали е натурална, дали е в пари. Да труден е живота, но някак си само заради това не мога да си представя, че Старк не разполагат с финансови възможности. Господаря си иска неговото.

Скрит текст:
— Може би разбирате тогава. — Виман Мандърли се надигна тежко. — Строих бойни кораби повече от година. Някои видяхте, но много повече са скрити нагоре по Белия нож. Дори при загубите, които понесох, все пак командвам повече тежка конница от всеки друг лорд на север от Шийката. Стените ми са здрави, а съкровищниците — пълни със сребро. Стар замък и Вдовишки страж ще вземат пример от мен. Знаменосците ми включват дузина дребни лордове и сто оземлени рицари. Мога да осигуря на крал Станис васалството на всички земи източно от Белия нож, от Вдовишкия страж и Овнешката порта до хълмовете Овча глава и изворите на Счупения клон. Давам обет да направя всичко това, ако вие приемете цената ми.

# 474
  • Варна
Мандърли е изключението, вече стана дума, че Бял Пристан е единствения град и единственото пристанище на Севера (изключвам Източен страж, защото е на Стража).
За да има монети трябва да има търговия. освен Бял пристан и Кралския път, Севера е малко или много изолиран в сравнение с останалите региони.
Да не говорим за онези особняци планинските кланове или блатните. Laughing

# 475
100% съм съгласен с теб, но изключението също дължи данък на господаря си. Ако неговите сандъци са пълни със сребро, къде са сандъците на Старк. newsm78

Скрит текст:
В Игра на Тронове няма средна класа. 99-те процента мнозинство на Вестерос (селяните, бедняците, ханджиите, земеделците) живеят и умират според прищевките на ограничена група свръхбогати родове, които гледат на простолюдието с пренебрежение и се отнасят към него с безсрамна жестокост. Мартин е моделирал книгите по примера на средновековна Европа, където между бедни и богати е зеела огромна празнина, отбелязва Стивън Атъуел, автор на "Надпревара за Железния трон" и редактор на блога със същото име.

# 476
  • Варна
100% съм съгласен с теб, но изключението също дължи данък на господаря си. Ако неговите сандъци са пълни със сребро, къде са сандъците на Старк. newsm78

В криптите? Thinking

П.П. а може все пак Рамзи да е сложил ръка на някой друг сандък сребро и семейните бижута. Laughing

# 477
  • Русе
Мен по отношение на Старк по ме вълнува къде са техните собствени хора. Не тези на знаменосците им, а директно техните си. Би било немислимо да включват по-малко от едно 2000 човека. Предполагам повечето са заминали с Роб на юг, а остатъка са били в армията, разбита от Рамзи при портите на ЗХ, но отсъствието на споменаването им е странно.

И още нещо в тази връзка: мнозина северняци от горепосочената битка са живи, Мартин посочва, че немалко от тях се присъединяват към Станис по време на похода му към чакащия го Болтън. Тогава как, аджеба, целият Север не знае кой точно е изгорил ЗХ, а само тихо се нашепват догадки за случилото се, че е възможно вината да не е на Теон и железните?

# 478
Предполагам са в армията, която Роб изпрати през блатата. Не се бях замислял досега. Коронис, където са парите там са и хората. Joy

# 479
  • Варна
Мен по отношение на Старк по ме вълнува къде са техните собствени хора. Не тези на знаменосците им, а директно техните си. Би било немислимо да включват по-малко от едно 2000 човека. Предполагам повечето са заминали с Роб на юг, а остатъка са били в армията, разбита от Рамзи при портите на ЗХ, но отсъствието на споменаването им е странно.
Още майстер Лувин споменава, че Нед е взел каймака от бойците, когато е тръгнал на юг. Може би са били около 500 човека. Останалите тръгнаха после с Роб и в ЗХ остана съвсем малък гарнизон. После гарнизонът беше подлъган да излезе и голяма част избит.

И още нещо в тази връзка: мнозина северняци от горепосочената битка са живи, Мартин посочва, че немалко от тях се присъединяват към Станис по време на похода му към чакащия го Болтън. Тогава как, аджеба, целият Север не знае кой точно е изгорил ЗХ, а само тихо се нашепват догадки за случилото се, че е възможно вината да не е на Теон и железните?

Северът помни и знае. Но засега не му изнася да действа:
Скрит текст:
Цитат
Давос си припомни набързо разказите, които беше чул.

— Зимен хребет беше завзет от Теон Грейджой, бивш повереник на лорд Старк. Уби двамата малки синове на Старк и набучи главите им над стените на замъка. Когато северняците дойдоха, за да го прогонят, подложи целия замък на меча до последното дете, преди самият той да бъде убит от копелето на лорд Болтън.

— Не убит — поправи го Гловър. — Пленен и откаран в Дредфорт. Копелето му дра кожата.

Лорд Виман кимна.

— Историята, която разказвате, е тази, която сме чули всички, пълна с лъжи като пудинг пълен със стафиди. Всъщност копелето на Болтън подложи Зимен хребет на меча…
Рамзи Сняг се наричаше тогава, преди момчето крал да го направи Болтън. Сняг не уби всички. Пощади жените, върза ги и ги прати в Дредфорт за забавлението си.

— Забавлението си?

— Той е голям ловец — поясни Виман Мандърли. — А жените са любимият му дивеч. Съблича ги голи и ги пуска в горите. Имат половин ден преднина, преди да тръгне подир тях с хрътки и рогове. От време на време някоя слугиня оцелява, за да разкаже. Повечето нямат този късмет. Когато ги хване, Рамзи ги изнасилва, одира им кожите, дава труповете им за храна на кучетата си и връща кожите им в Дредфорт като ловни трофеи. Ако са го забавлявали добре, им прерязва гърлата, преди да ги одере. Иначе е обратното.

Давос пребледня.

— Богове милостиви. Как е възможно човек да…

— Злото е в кръвта му — каза Робет Гловър. — Той е копеле, родено от насилие. Сняг, каквото и да казва момчето крал.

— Имало ли е някога толкова черен сняг? — попита лорд Виман. — Рамзи заграби земите на лорд Рогов лес, като насила се ожени за вдовицата му, след което я заключи в кула и я забрави. Казват, че изяла пръстите си, преди да издъхне… а представата на Ланистър за кралско правосъдие е да възнаградят убиеца й с малкото момиче на Нед Старк.

— Болтън винаги са били колкото коварни, толкова и жестоки, но този е направо звяр в човешка кожа — каза Гловър.

Владетелят на Бял пристан се наведе над масата.

— Фрей не са по-добри. Говорят за варги и превъплъщенци и твърдят, че Роб Старк е убил моя Вендел. Каква наглост! Не очакват Северът да повярва на лъжите им, но смятат, че трябва да се преструваме, че вярваме, или да умрем. Рууз Болтън лъже за ролята си в Червената сватба, а копелето му лъже за падането на Зимен хребет. Но все пак, докато държаха Вилис, нямах друг избор, освен да ям всичките тези говна и да хваля вкуса им.

Общи условия

Активация на акаунт