Съжалявам, че прочетох тази книга...

• 45 071
  • 349
  •   1
Отговори
# 60
И аз харесвам " Под игото". Но съм пристрастна- едно от първите произведения, които преподавах беше то. А и дипломната ми работа беше свързана с него.  Simple Smile

Остава да Ви е преподавала и Милена Цанева (с прословутото й "В началото бе Вазов") - тогава човек няма как да не го заобича, през първия семестър при нея се изучава Вазов, а през втория - всички останали.  Laughing Crazy

Като ученичка (в 5-ти клас) го четях само там, където ми беше интересно - предимно където се говореше за Рада и Бойчо.  Sunglasses

# 61
По-скучното от "Под игото" е "Немили-недраги" - еее там вече и началото не мога да прочета, хеле пък да стигна до края!!! И през цялото време ми се струва, че ми мирише на мръсни чорапи и чесън.

# 62
Аз не бих казала, че има нещо, което да съжалявам, че съм прочела. Винаги е интересно да се запознаеш лично с някоя книга, която е предизвикала противоречиви отзиви, за да може да си имаш собствено мнение за нея, а не да повтаряш като папагал неща, които си чул от другите.
Ето някои от прехвалените книги, с които така и не успях да се спогодя:

"Вината в нашите звезди" и Къде си, Аляска?" на Джон Грийн заради крайно нереалистичните герои - просто няма нормални тийнове, които да говорят по тоя високопарен начин. То не бяха пламенни речи, то не бе чудо...
"Бриджет Джоунс: луда по онова момче" на Хелън Филдинг. Първите две книжки от поредицата ми бяха симпатични, ама тая просто... SickВсе едно става въпрос за друга Бриджет.
"Уличният котарак Боб" на Джеймс Боуен - страшно беден изказ, а и историята като цяло не беше нищо особено.
И да добавя и аз една класика - "Великият Гетсби" на Фицджералд. Нек'ви сноби, дето ходят по партита и си ги мерят кой е по-голям сноб... Фицджералд има красив изказ, но дотам. Наистина не разбирам всеобщото прехласване по тоя роман.

# 63
Улица "Консервна" я видях спомената на няколко пъти - и на мен не ми хареса. Какво толкова поетично видя този Стайнбек в тия пияндета - не ми беше интересно въобще. Запомнила съм един израз от тази книга, обаче, който ми хареса: "Тогава той му фрасна един, който още се помни и обсъжда."  Laughing

"Великият Гетсби" и на мен не ми хареса особено - почти нищо не си спомням от нея.

# 64
И аз харесвам " Под игото". Но съм пристрастна- едно от първите произведения, които преподавах беше то. А и дипломната ми работа беше свързана с него.  Simple Smile

Остава да Ви е преподавала и Милена Цанева (с прословутото й "В началото бе Вазов") - тогава човек няма как да не го заобича, през първия семестър при нея се изучава Вазов, а през втория - всички останали.  Laughing Crazy

Като ученичка (в 5-ти клас) го четях само там, където ми беше интересно - предимно където се говореше за Рада и Бойчо.  Sunglasses

За жалост не съм имала възможността да слушам нейни лекции. Само съм й чела трудовете.

# 65
Според мен Под игото е от тези книги, които трябва да се четат поне няколко пъти в различни периоди от живота. Има голяма разлика от това това да я прочетеш на 12 години и на 20.

# 66
http://www.helikon.bg/books/62/-%D0%90%D0%B7-%D1%83%D0%B1%D0%B8% … D0%BC_117237.html

Тази книга ме разочарова, съжалявам че си губих времето и нервите с нея.
Сега се връщам да прочета темата, да не се прекарам отново  Mr. Green

# 67
Според мен има книги, които просто са били велики, революционни и т.н. за времето си - "Престъпление и наказание" на Достоевски, "Процесът" на Кафка, "Под Игото" и т.н. Но това, че имат висока историческа ценност, не ги прави литературни шедьоври.

# 68
Според мен Под игото е от тези книги, които трябва да се четат поне няколко пъти в различни периоди от живота. Има голяма разлика от това това да я прочетеш на 12 години и на 20.

Хммм, не мисля, че точно тази книга има чак такъв дълбок философски смисъл, както да речем "Дон Кихот" - "Под игото" е забележителен с това, първо, че е първият роман в Българската литература, и второ, с това, че описва борбата на българите за извоюването на свободата си. Оттам нататък недостатъците са доста - доста наивничко, на места чак смешно, има немалка доза посредственост в това произведение, но трябва все пак да не забравяме, че е първият, нормално е да има слабости и недоизкусурени неща.

# 69
"Под игото" сте я прочели до края и не ви харесва или от началото сте решили, че не ви харесва?
Тук съм виноват  Blush Прочетох първата част и някъде из втората се отказах. От остатъка съм чела каквито откъси имаше в учебника, когато го изучавахме. Честно казано даже не помня точно какво се случваше в книгата. Но мен ако не ме грабне изказът, просто някак машинално чета и не вниквам много-много в съдържанието, така че не знам дали щеше да помогне прочитане до края.

От забавната страна на нещата, това е първата и последната книга, която мой приятел прочете. Направо го е отказала от литературата  Mr. Green

А "Дон Кихот" също не харесах като ученичка, а сега съм заинтригувана - може би ще и дам още един шанс.

# 70
  • Вестерос
Мечо Пух и аз не го харесвам и не разбирам какво толкова се превъзнасят по него всички. Виж Малкия принц съм я чела като дете , спомените ми бяха за една ужасно скучна книга. Прочетох я пак като студентка втори курс.  Е няма такава готина книга, просто не трябва да се чете от деца, не е написана за деца според мен. Не знам защо я включена в програмата на такава възраст...
Иначе книгата, която на мен много не ми хареса "Захир" на Паулу, една приятелка много я харесваше, е няма такава книга, отказа ме завинаги да пробвам да чета други негови. Почнах и Любов на Елиф Шафак, но не можах да я довърша...не знам и дали ще успея, не ме грабва хич.

Съгласна съм за Малкия Принц, много скучна в ранна възраст. Четох я за втори път след 20- впечатлена съм, философска е, кара ме да се замислям, с две думи ми е присърце. По същия начин с Мечо Пух. Обожавах филмчетата като малка, книжката не ме грабна. Но на по-късен етап я оцених. Като я чета и ми дава хубаво настроение.

Аз съжалявам за поредицата Здрач. Цели 4 книги. Първата я четох на немски, за да си упражнявам езика - беше ми скучновата, после реших, че явно проблемът е в мен-толкова беше нашумяла и реших да я дочета в оригинал на английски  ooooh! Голяма грешка. От 4-те третата ставаше що-годе. От известно време се чудя къде да ги пробутам само ми заемат място.   Rolling Eyes

# 71
Малкият принц не я помня като дете, но когато миналата година я прочетох заради дъщеря ми се замислих, какво иска да ми каже тази книга   newsm78 Не ми хареса  Naughty

Пипи Дългото чорапче- тази книга с кеф я четох като дете, когато я четях на дъщерите си умирах от яд, и се радвах тайно, че щерките нямат такива откачени приятелки  Mr. Green

# 72
Докато четох "Малкият принц" като дете си спомям, че си поплаках. На 25 също я пречотох и пак ревах Simple Smile И двата пъти ми хареса. Чакам да стана на 40 и пак ще я препрочета  Peace

# 73
  • Вестерос
Колко различен вкус имаме... и това е хубаво!  Twisted Evil

Не помня името на книгата, но помня автора - Тери Пратчет. Беше онази книга за живота, Вселената и всичко останало и отговор 42.
Много хвалена книга, а аз имах чувството, че автора се е напушил здраво и пише несвързано. Не разбрах за какво идеше реч.

Не е от Тери Пратчет , а книгата е "Пътеводител на галактическия стопаджия"  Laughing

# 74
  • Вестерос

Точно заради това се учи и в горен курс.

Аз винаги се опитвам да намеря нещо положително във всяка книга, може би затова списъкът ми е толкова малък  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт