Юлски бебета - тема 31

• 62 875
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Сит на гладен не вярва.
Някак си не е благородно да се оплакваме какво сме яли пред някой който въобще не е ял - чисто метафорично го пиша.
Аз не се описвам колко съм бедна (а пък и все се надявам че при мен просто е период), давам си сметка че може да има и по бедни и те ще се почувстват зле. Иначе всеки е длъжен дори и добре да живее да търси начин да завиши стандарта си за да живеят и децата му по добре.

Последна редакция: чт, 02 апр 2015, 15:14 от rosi.to

# 616
Иначе всеки е длъжен дори и добре да живее да търси начин да завиши стандарта си за да живеят и децата му по добре.
+1. Така че няма за какво да се карате, ето това е истината. Peace

# 617
Мъхче,извинявай ,ама не си права Sad
Все си мислех ,че може да споделяме всичко ,а не било така.
Всеки може да се припознае в нечии думи.
Аз също бих могла да се припозная и да се обидя ,но само ако яко ми хлопа дъската може би ...
Историята ,която Джина разказа ми е близка,много позната.Днес не съм бедна ,но то в България много богати няма така или иначе...Преди време с носталгия си спомнях ученическите години.Ех,каква глупачка съм била ! Един ден осъзнах ,че това са най-ужасните години и трябва да ги забравя.Но как да забравя как в дъждовно време или сняг слагахме найлоново пликче в ботушите си ?Как да забравя ,че ходенето до магазина за хляб беше мъчение за майка ни ,защото наистина купуваше само ...хляб.Тя работеше в магазин за захарни изделия ,това през 96 -97 година.Брат ми е бил на 6 години ,не му е дала и една вафла от 10 ст,защото просто нямаше.Нямали сме една стотинка ! Аз ,тогава почти тийнейджърка ,не знаех що е нова дреха,чанта ,крем за ръце поне,износвах дрехите на разни хора ,познати ,непознати ...по-зле беше като са познати ,щото после те гледат и сякаш всички знаят ,че си с якето на каката на еди кой си . ...зор голям беше ! Баща ми беше без работа 1 година и предаваше картони от работното място на майка ми ,за да има какво да ядем.Шоколад - на Коледа само ,за Великден не е сигурно.Но мина...с времето всичко се оправи ! След 3 ,4 години нямаше и спомен за тези смутни времена ,но аз не забравям Sad  И не се почувствах грам засегната от думите на Джина ,а по-скоро обнадеждена ,че има хора като нея.И  нещастна ,че винаги някъде ,някой ще преживява това Sad
ИЗвинете ме за отклонението ,но не се сдържах.

# 618
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
Мъхче,извинявай ,ама не си права Sad
Все си мислех ,че може да споделяме всичко ,а не било така.
Всеки може да се припознае в нечии думи.
Аз също бих могла да се припозная и да се обидя ,но само ако яко ми хлопа дъската може би ...
Историята ,която Джина разказа ми е близка,много позната.Днес не съм бедна ,но то в България много богати няма така или иначе...Преди време с носталгия си спомнях ученическите години.Ех,каква глупачка съм била ! Един ден осъзнах ,че това са най-ужасните години и трябва да ги забравя.Но как да забравя как в дъждовно време или сняг слагахме найлоново пликче в ботушите си ?Как да забравя ,че ходенето до магазина за хляб беше мъчение за майка ни ,защото наистина купуваше само ...хляб.Тя работеше в магазин за захарни изделия ,това през 96 -97 година.Брат ми е бил на 6 години ,не му е дала и една вафла от 10 ст,защото просто нямаше.Нямали сме една стотинка ! Аз ,тогава почти тийнейджърка ,не знаех що е нова дреха,чанта ,крем за ръце поне,износвах дрехите на разни хора ,познати ,непознати ...по-зле беше като са познати ,щото после те гледат и сякаш всички знаят ,че си с якето на каката на еди кой си . ...зор голям беше ! Баща ми беше без работа 1 година и предаваше картони от работното място на майка ми ,за да има какво да ядем.Шоколад - на Коледа само ,за Великден не е сигурно.Но мина...с времето всичко се оправи ! След 3 ,4 години нямаше и спомен за тези смутни времена ,но аз не забравям Sad  И не се почувствах грам засегната от думите на Джина ,а по-скоро обнадеждена ,че има хора като нея.И  нещастна ,че винаги някъде ,някой ще преживява това Sad
ИЗвинете ме за отклонението ,но не се сдържах.

Peace Напълно съгласна съм.Много подобни спомени имам от по ранна детска възраст.Данче  Hug

# 619
  • София
Мъхче, аз съм далеч от всякакви потайности. Моята информация е на база това, което се пише тук и във ФБ. И за това продължавам да държа на всичко, което съм написала. Иначе бъди сигурна, че си слагам цедка на писането, точно, за да не обидя даден човек- много пъти се е случвало да не изкажа мнение по принципен въпрос, само и само, защото съм запозната, че една от нас е възможно да се засегне.
Не ми е ясно как един нищо и никакъв, да го нарека „социален“ разговор, предизвика у вас такова възмущение. Нито е срамно да си беден, нито да си богат /само зависи по какъв начин си станал такъв/. Срамно е да си циничен или безотговорен.
Сега Данчето ми напомни за най-гадният период от моя живот- онези четири месеца, в които бях без работа. Знаете ли, че като изключим първата бременност, това е единственият период в животът ми, в който съм отказвала цигарите. Не ми беше това проблема, най-голямата болка бе това, че не мога да помагам на баба и дядо, лека им пръст. Мм всеки ден ми оставяше пари, от които заделях, за да събера за пазар за тях /заделянето при мен е почти невъзможно в нормални обстоятелства/. Та посъбрала някой лев, отидох напазарувах провизии и тръгнах за Бистрица, с рейса, тогава бяхме само с една кола, а пари за такси- йок. Обаче от спирката на автобуса до къщата са 2км. и половина стръмен баир. Тъкмо слезнах и сака с покупките се скъса. Жега, сигурно 40 градуса, следобед, пек. Взех сака  и го гушнах като бебе, поех по баира, а по лицето ми се стичат пот и сълзи, в гърлото ми буца, горчи…Преди да стигна до къщата, минах през едно изворче, да си измия лицето и да се успокоя, че да не ги тревожа. Те милите започват да ме карат да седна да ям, чудна супа от коприва имало. Познайте защо е такова менюто. Ядох и супа от коприва за първи и надявам се последен път в животът си. Питат ме какво става с работата, пак за да не ги притеснявам, казвам, че искам да си почина, че ще търся от септември нататък, а не истината- че съм си изтъркала подметките от ходене по интервюта, но никой не се обажда от местата, които ме интересуват. Много е лошо да паднеш от високо, както пише Изабел Алиенде, най-мъчната бедност е тази с якичката и вратовръзката.

# 620
Не знаех,че супа от коприва се яде само,когато няма какво друго.Тук явно всеки има различни представи за бедност.Няма да разказвам нито през какви периоди съм минала,нито през какъв минавам сега.Всеки си знае дереджето и в повечето случи гледа само от своята камбанария.Съгласна съм с Джина,че това семейство за което разказа наистина живее в мизерия,но не се съгласявам,че тук сред нас нямало хора,които за да си покрият нуждите,често се лишават от много неща.Понякога дори жизнено необходими.Аз лично съм оставила здравето си на по-заден план от тока ни.А колко пъти купувам по евтина алтернатива на лекарствата,които ми изписват за детето..или пък изобщо не купувам..

# 621
Жизнено необходими неща за един са едно, за други друго. Здравето и ние също сме го оставили на заден план, а за рушащите се зъби не ми се мисли даже, докторката ми знае дереджето и не ми изписва скъпи лекарства, а и често ми е давала мостри, ясно защо, но изобщо не се имам за крайно нуждаеща се и мизеруваща. Предполагам и други има като мен, надали съм единствената. Щом като имаме ядене на масата, и не са ни изключили тока, за мен е бедност, но не и мизерия. Но пък не съм се обидила от думите на никого, защото те нито са били подигравка с положението на някого, нито пък съм се разпознала.
За мен пък най-голямата мизерия е било в ученическите и студентските години, щом съм стигала до там да се яде мухлясал хляб или бисквити с незнайно откога изтекъл срок на годност намазани с изостанало бурканче от лютеницата на баба  Embarassed като се сетя за тогава, сега съм си добре.
Подадохме документи да ми намалят ипотеката, дано стане  Praynig само дето не знам откъде ще намеря пари за началната такса, но току виж станало чудо  Praynig

# 622
  • София
Да, Дарче, в случаят супата от коприва се ядеше поради липса на друго- дворът бе обрасъл с коприва, а в хладилника цареше бяла тишина. Повечето хора, които познавам, в т.ч. и аз мислят първо за сметките си. Или може би трябва и аз да кажа, че съм занемарила здравето си, защото откакто сме родили не съм ходила на гинеколог /от липса на време и поради факта, че предпочитам със 70лв да купя нещо на децата си/?
Още в първият пост казах, че всеки има стандарт и е нормално да се стреми да повишава този стандарт. Но що се отнася до общата рамка, нещата са ясни.

# 623
Scarlet, какво значи да ти намалят ипотеката?

ro.koleva, успех в новата работа! Дано бързо се оправя Елин и ТМ!

За мен не е обидно да се "разпозная" в написаното от някого по каквато и да е тема.

Ох, много оредели юлските редици  newsm12

# 624
Аз днес ходих на гинеколог, нищо не съм плащала. И аз не бях ходила от раждането  Embarassed аз от чиста немарливост.
Освен това на профилактичния преглед при ЛЛ ми взеха само кръв от пръста за кръвна захар, преди вземаха от вената. И урина не се оставя в лабораторията...аз ли не съм ходила от много време или съвсем са го подкарали през просото  newsm78 На всичкото отгоре ми бяха изгубили резултата, като се обадих да питам. Очаква се утре сутринта да са го намерили. А и се претеглих, че у нас нямаме кантар...по добре да не бях   261uu

# 625
Джина, няма да коментирам другото, че като ви чета и на рев все ме избива. (Колкото и зле да сме били, родителите ни винаги са успявали да ни нахранят и осигурят най-необходимото). Това което ме ядоса в думите ти, е че не си отишла на гинеколог заради 70лв. Първият път след раждането като отидох (година по-късно), беше с направление по ЗК. Това вече е твой избор и мисля, че постъпваш безотговорно към себе си, а и към семейството си. Не е въпрос тук на пари - срещу две потребителски такси ще те прегледат. И на мен не ми беше кеф да отида при този и не отидох, защото не можех да си платя на частно, просто тогава нямах личен, а майка ме засили към този...

Мисля че се нахвърляте на Мъхчето несправедливо - не мисля, че тя иска да наложи някому цензура, а само да призове към повече тактичност, когато се пише по тема, която може да засегне някоя от нас. А по обективни причини, всички ставаме най-чувствителни когато става въпрос за пари и бедност и не толкова заради нас, а защото вече имаме деца, на които искаме да осигурим най-доброто.
Сега, понеже съм се хванала да адвокатствам и накрая ще ме биете дружно, да кажа, че разбирам и Джина и не мисля, че тя е искала да засегне някого с думите си. А на щедростта на Джина и грижите и за околните мога само да свалям шапка.
А и Джине, марш на доктор, че заслужаваш някой да те натупа с гореспоменатата коприва на голо за безотговорността!!

Уф, пиша несвързано вече, ама това е заради бременния ми мозък, ще ме извинявате. И да се оплача на финал, ММ беше два дена командировка и трябваше да се сблъскам с грозната истина, че Криси не спи мирно и кротко цяла нощ, ами някой трябва да става да го приспива. (познайте дали това съм аз при нормални условия) Както ми се спи от бременността, сега ми се спи тройно повече.  Confused

А, Роси, дано бързо се оправя ТМ и да му минава на Е. ръчичката. Горкото детенце. Sad Дано това да не му е практика на шефа ти да задържа хората толкова след работа, че не си е работа иначе...

# 626
А и Джине, марш на доктор, че заслужаваш някой да те натупа с гореспоменатата коприва на голо за безотговорността!!

Laughing

Момичета, май сте пропуснали цитонамазката за последните 2 години. 6 седмици след раждането си е един преглед, годишният си е съвсем друг. Бягайте на доктор.

Последна редакция: чт, 02 апр 2015, 20:08 от Niki1

# 627
  • София
Аз абсолютно се съгласявам с това за доктора, оправдание нямам, по-скоро си търся такова. Обещавам, че след празниците първата ми работа ще бъдат серия профилактични прегледи- гинеколог, мамолог, кардиолог, цитонамазка и изследвания. Hug

# 628
Джине,добре,че си призна,че си търсиш оправдение защо не си отишла лекар.Тъкмо бях се засилила да ти кажа,че в никакъв случай не приемам,че е било от липса средства.Тично в твоя случай-не!Първо си здравноосигурена и както каза Мадлен,един такъв преглед би ти струвал две потребителски такси.Второ и да си искала да отидеш на частно,не може да ме убедиш,че не си могла да си го позволиш.На колко почивки ходи откакто си родила?На колко ресторанта и концерти?70лв не е ли сумата,която оставяш във фризъорския салон?Не ме разбирай погрешно!Съвсем не ти държа сметка.За Бога,коя съм аз,че да го правя?Но.пък като хвъли камъчето за калмарите и узото в моята градина,ще те питам,богата ли съм,като миналата зима в продължение на месец вечерях препечени филии със зехтин.Да,не с маргарин(като бедните),а със зехтин.Мислех,че си се досетила от къде са дошли калмарите и узото.Аз лично средства за такива екстри нямам.Офф.и още много имам да пиша,колко съм си платила сметките и колко не съм,имам ли вода и интернет никоя от вас не знае.Просто не искам да се оплаквам.Иначе,пак казвам,че съм.съгласна,че има и по-зле,но не мога да се съглася,всички тук сме запознати с финансовото положение на всяка една,че да констатираме,че тук всички сме горе-долу добре щом не сме като споменатото семейство.
Мъхчето не е обидила никого.Просто помоли за малко такт.Естествено,че всеки има право да пише каквото си иска,но смятам,че след толкова време заедно си дължим малко.повече уважение една към друга.

# 629
Точно както ти ще зарадваш това семейство за празниците с малко провизии,така и моята свекърва сигурно ще ме зарадва с малко маслини и парче козунак.Ако прати нещо друго мяма и да споделям какво е,че ще стане като с узото и калмарите за ИД на мм-ще изляза богата.

Общи условия

Активация на акаунт