Да поговорим за съдбата!

• 10 815
  • 58
  •   1
Отговори
# 30
  • Другата България
Вярвам, че има неща, които е писано да се случат и които по никакъв начин не зависят от действията ни.
Вярвам, че има и такива неща, които можем да променим с действията си.
Споделям мнението ти. Peace
Друг е въпросът дали и колко резултата от такава промяна след това би ни удовлетворил и дали изобщо е имало смисъл.
Но това е до индивидуална преценка.

# 31
  • Ямбол
Т.е. сблъсъкът ни със земетресението е съдба, а не просто разместване на земни пластове и познавайки това разместване човек не може да се обезопаси, а се оставя в ръцете на съдбата?

# 32
Ти сега обезопасена ли си , ако изведнъж стане земетресение?

А иначе ти отговориха.

Може ли пример за сблъсък с обстоятелство, което не зависи от нас? Благодаря.

# 33
  • София
Реално се оказва, че твърде малко резултати зависят от действията ни. Като се замисли човек по колко пъти на ден е възможно да се размине с бързия влак, цялото ни съществуване си е чист късмет.
Ако ще пък Лиляна да ме обяви за пълен фаталист.  Crossing Arms

Лиляна, между другото коментарът ти на първата страница за болестите е убийствен.
 hahaha

# 34
Т.е. сблъсъкът ни със земетресението е съдба, а не просто разместване на земни пластове и познавайки това разместване човек не може да се обезопаси, а се оставя в ръцете на съдбата?
Тоест, това е обстоятелство, което не зависи от нас.
Колкото и човек да се е е обезопасил, дали все пак няма една вероятност да падне нещо върху него и да го удари или убие на място? Или без да има земетресение, пада клон от дърво и убива човек. Тогава няма ли да е съдба? Или просто човекът е глупав и некадърен и сам си е виновен?

# 35
  • Ямбол
Вярвам,че за да се сблъска всеки един от нас с определени обстоятелства и хора е....чиста съдба,не зависеща от нас,...
Ето това е изречението, което ме накара да попитам за сблъсъка на обстоятелства.
Ако сложим земетресението, ще следва, че съдбата е отредила да има земетресение, с което да се сблъскаме. За мен това е чиста случайност, а не съдба. Но ОК, да приемем, че е така. Интересно тогава какво е съдбовното сблъскване с хора.

# 36
А може би съдбата подрежда такива случайности, макар и наглед логично обяснени. newsm78
Никой не знае.Имаше една мисъл, че само на глупака всичко му е ясно.

# 37
  • Ямбол
А може би съдбата подрежда такива случайности, макар и наглед логично обяснени. newsm78
Никой не знае.Имаше една мисъл, че само на глупака всичко му е ясно.
Така е, няма как да проверим, дали е било предварително заложено.
Затова и не мога да разбера как някои са убедени в тази съдба. Така и не разбрах, кои са тези знаци, сблъсъци, които им говорят за съдба, а не за обикновена случайност.

# 38
И за мен паднали саксии на главата, земетресения и т.н. са стечения на обстоятелствата или случайности.

Под съдба разбирам нещо да ти е "писано", още от рождението ти нещо да е предопределено, предначертано за теб - обикновено от някаква висша сила. В такъв тип съдба не вярвам.

Единственото предначертано нещо (макар и не от висша сила) за мен са генетичните вродени заболявания.

А за болестите като урок - много ме дразнят такива вярвания.

# 39
Като по-млада и глупава, упорито вярвах в предопределеността на съдбата.Сега не съм толкова категорична.От това следва ли, че съм поумняла? newsm78  Mr. Green

# 40
  • Ямбол
Като по-млада и глупава, упорито вярвах в предопределеността на съдбата.Сега не съм толкова категорична.От това следва ли, че съм поумняла? newsm78  Mr. Green
Ако следваме правилото, че само глупавият е категоричен, а умният знае, че нищо не знае, то да - следва, че си помъдряла.

# 41
  • В мечтите
Вярвам,че за да се сблъска всеки един от нас с определени обстоятелства и хора е....чиста съдба,не зависеща от нас,...
Ето това е изречението, което ме накара да попитам за сблъсъка на обстоятелства.
Ако сложим земетресението, ще следва, че съдбата е отредила да има земетресение, с което да се сблъскаме. За мен това е чиста случайност, а не съдба. Но ОК, да приемем, че е така. Интересно тогава какво е съдбовното сблъскване с хора.
аз не говоря за земетресения....това е чиста природна сила...говоря нещо от рода...да имаш билет за самолет,да не се качиш,защото нещо те е спряло(закъснение на автобуса примерно) и самолетът да катастрофира...и още куп подобни "случайности"...ЗАщо казват..каквото ти е драснато...Никой не си избира родителите или те нас,гледала ли си колко е шанса,процентите да си тук на тази планета...нищожни.Ето това имам предвид под "съдба" ...да си тук,да имаш тези родители,този мъж или жена ..и т.н.Това е мое мнение...естествено.Разсъждавам пишейки тук   Wink

# 42
  • Пловдив
Цитат на Лиляна:
За мен това е чиста случайност, а не съдба.

Изчетох ви коментарите.Само да уточня.Peace

БЪЛГАРСКИ ТЪЛКОВЕН РЕЧНИК

Значение на думата съдба:

мн. съдби, ж.
1. Според поверията – висша сила, която предопределя човешкия живот; стечение на обстоятелствата, което не зависи от човешката воля.

Синоними на думата съдба:

(същ.) участ, предопределение, фаталност, фортуна, неизбежност, орис, орисница, орисия, провидение
(същ.) щастие, звезда, жребий
(същ.) бъдеще, бъдника, съдбини
(същ.) жребие
(същ.) риск, случайност, късмет
(същ.) предопределеност

# 43
Наскоро четох една сентенция, която ми хареса:
"Съдбата винаги има три имена и ЕГН".  Simple Smile

# 44
Да, добре е да се познават думите, но и моята препратка към различните думи и тяхната семантика беше изтълкувана като "измъкване".

Общи условия

Активация на акаунт