(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 69 931
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
Герундик,ние сяхме граха в началото на февруари и преди седмица поникна.Него го сях в новата градина в съседство до нас.Опитвам се да си очистя един парцел за обработка,но е голяма борба с плевелите.През есента чистих двуметрови треви,а после изораха мястото.В този двор няма да правя високи лехи,че да има място за картофи,грах и други по големи растения.Там искам да опитам да отгледам прословутия домат Розов блян,защото в моите лехи с лека почва хич не стават.Сега пикирах разсада за там за да го засея към първи май.Ей я джунглата засега що годе очистена и грахчо.

# 121
  • София/Варна
Наистина е хубав участъка  Joy

# 122
Добре,че не се вижда и другата част от двора,където освен купчини боклуци има и останки от рязани дървета и овошки!Още повече щеше да ви хареса! Laughing Пусти комшии не го продават,а не се грижат за него от 10 години.Много искам да си засадим овощна градина и малини... Blush Мечтая си !

# 123
  • София/Варна
Рени като ти гледам земята-почвата най-благородно ти завиждам. Ако утре не вали пак като обезумяло ще снимам моя глинест баир, на ръка се копае ужасно трудно, а машинка или конче с рало е много трудно,да не кажем невъзможно да свърши работа.

# 124
Мама Гали, при тебе всичко цъфти, а при нас още джанките се кумят. Онова оранжевото цвете е на една пета височина от твоето. Simple Smile Тази година малко по-късно сях грах и ще почакам, дано поникне. Започнахме оранжерията и като гледам колко е стръмно, или ще насипваме, или от едната страна ще остане с около метър по-високо. Тук равно място няма.
И при нас съседното място не се поддържа, ама и не го продават.

# 125
  • Пазете Гор
Аз мисля, че Рени има чудесна градинка - открита, не се спарва, отпочинала почва, равна и близка до комуникации - щом си успяла да изореш.

И аз сях грах от ония дни, но без вяра някак. Баше кално - тухли да месиш, не мога ни да профилирам, ни да притъпкам. Ръснах семките като без ръце и си тръгнах.

Водата в кладенеца е на педя под гривната. Лехите с ягоди са били под вода - не знам колко дни, дано да оцелеят. Водата от баира над бахачата ми е текла през тунелите на сляпото куче, тук-там ги е сринала и открила. С късмет може и да го е пропъдила или унищожила, мама надали.

# 126
Ето такова искам покрай оградата - хем да си пасат пилците, хем да си реша вечния проблем с треволяка...

# 127
Хубава е градинката наистина и с хубава почва.Съседни дворове са,а у нас земята е уж черна,но е като мазна глина и когато стане горещо убива всичко-направо го смачква.Затова направих високите лехи-за да си направя по добра почва за растенията.Лошото е,че не е нашата,а само ще я обработвам,но не знам докога.Иска ни се по голяма переспектива да имаме и нещо по дълготрайно,но засега това!                                 Герундик,ти някъде в балкана беше нали?Може би и при теб варианта е с такива лехи само не знам откъде можеш да вземеш почва и тор? newsm78 Само като се сетя какъв труд беше пренасянето на почвата и торта,коването на лехи и пресяването на всичко това като се има в предвид,че гората е само на 2-3 км.ако сега трябва два почна доста ще си помисля!Като стане обаче е голямо облекчение и растенията обожават подобно земеделие.Руснаците от които взех идеята го правят заради ниските температури,тежката почва и обилните дъждове-нещо като твоята ситуация затова помисли.Може пък да почнеш една по една да си правиш такива лехички и след време да успееш.                                                                                                      Куркума,ти къде си,че е толкова кално и дъждовно?И при нас вали,земите по Русенски Лом са като микро езера,но в градините е добре!Затова да не се оплаквам!

# 128
И при нас е доста мокро. Грахта не се показва още, но пък не съм записала кога съм я сяла. Струва ми се, че беше мноого отдавна.
Стелт, кокошите тунели много ми харесват. Simple Smile
И ние си купихме парника от Лидл, кофичките с посетите семена направо в него ги сложих, с идеята, че няма да ги калявам после. Мислите, че може да замръзнат семената?

# 129
Градинари и градинарки, какво мога да засадя на по-сенчесто място? Имам една част от градината, която е усойна, а ми се иска да я използвам.

Ти за декоративни растения ли питаш или искаш нещо ядливо? Щото за усойно място ядлива култура  newsm78
Нещо ядливо. Подправки?

# 130
Не е толкова трудно с високите лехи. Моите мисля съм им показвала размерът, пръст от компоста...трева, вестници, отпадъци от домакинството...обаче нещата, които стават в тази пръст са гигантски. Вече влязох в час, кога какво да сея. Пиперът е част от лятното цвекло са между цветята...та така след 4 години мога да твърдя, че се справяме със зеленчуците...ядем основно наше производство.

# 131
  • София/Варна
Titina имаш компостер и в него слагаш отпадъци, вестници и треви и като се преработят ги ползваш или мяташ всичко във високата леха, малко пръст и сееш отгоре.
Аз си имам сковани високи лехи около 12 метра обща дължина на 60см. ширина, че имат достъп само от едната страна. Но с наличния компост от 3 години насам, не съвсем угнил успях да напълня едва към 3-4 метра. Сега се мъча да си намеря тор, да я разбъркам с пепелта от котела и малко от глината-почва и да дозапълня лехите, но както вече съм се оплаквала тук, в наше село тор продават на цена все едно злато купуваш.

# 132
Герундик,а в нашето село цели камиони с гъбарска тор изхвърлят! Mr. GreenЕдин човек ми предложи и и тор от калифорнийски червеи -200лв за 500кг.Не мога да преценя колко пръст е това.Дали не можеш да измислиш някакъв транспорт и да си вземеш от някой ферма тор без да плащаш пък за сметка на това само за транспорта да платиш?

# 133
Герундик,а в нашето село цели камиони с гъбарска тор изхвърлят! Mr. GreenЕдин човек ми предложи и и тор от калифорнийски червеи -200лв за 500кг.Не мога да преценя колко пръст е това.Дали не можеш да измислиш някакъв транспорт и да си вземеш от някой ферма тор без да плащаш пък за сметка на това само за транспорта да платиш?

Извинявам се за въпроса, но за с. Красен ли иде реч?  Simple Smile

Хора, изумявате ме с красоти! Къде съм аз наникъде все още  ooooh!

# 134
Точно Красен се казва! Grinning

Общи условия

Активация на акаунт