(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 69 943
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
reni, един чувал тор, добре напълнен, тежи около 20 кг. Пиша ти за ориентир.

# 136
Те и моите са сковани (райсинг бедс). Компоста не става толкова бързо. Бяха пълни с местна почва. В началото слагах тор (купена в чували -ходи, товари, разтоварвай) като има компост, вадя пръст от ястъците и на нейно място слагам от компостера. Достъп имам само от едната страна, от др е до дървена ограда и се пъхам само аз странично, дори и кофата е по-широка от разстоянието. На всичко отгоре имам плетена мрежа да се катерят краставиците и цялата кострукция е покрита с мрежа против птици...достъпа, крайно неудобен

# 137
При пермакултурите казват, че почвата с все шумата от буковите гори е много подходяща... Ако е въпрос за няколко чувалчета...

Как поливате в кованите повдигнати лехи? Може ли без капково?

# 138
  • София/Варна
Стелт аз не знам как се поливат понеже са ми съвсем пресни, от есента.

Това са моите лехи снимани от малкия син - 
А тази гледки компенсират мъката из градината през лятото

# 139
Много е красиво!Герундик,лехите ти ще станат супер!Както са до оградата ще бъдат и на завет и ще изглежда всичко спретнато и подредено,пък и простор ще има.Само с почвата да се справиш,защото е важна при твоя климат-да може бързо да се затопля.Като стане готово ще ни качиш снимки да ахкаме! Laughing

# 140
  • София/Варна
Май съм на път да се уредя с малко конска тор и някой ден като спре да вали като лудо с големия младеж ще се развихрим.

# 141
Точно Красен се казва! Grinning
Чудно!
Ще правим градниски срещи значи  Mr. Green

Значи... Предните години садихме основно домати и пипер, тиквички, които понеже не сме били там постоянно ставаха като тиквища. Сега (надявам се) ще има човек постоянно и ми се иска да бодна от всичко  Crazy
Почвам да изучавам кое, кога... Имам идеааално място за рукола и мисля да си сложа - някой садил ли е такова?  newsm78
За грах и бобец мисля сега през април да забода, късно ли е? Нямам парници и разни такива, само земя и мотики.
Подправки - искам естрагон, босилек, чубрица, магданоз, девесил, целина, копър... сигурно забравям нещо.. Мисля да ги сложа една до друга на малки лехички, дали ще им е добре? Едно местенце имам което е нито много сенчесто, нито много слънчево....
Спанак? Лопуш? Кога? newsm78
Като цяло мисля да започвам да садя всичко (без домат, пипер) сега през април  newsm78
Намерих един календар на зеленчукопроизводителя  Mr. Green на първа страница, но там няма всичко което искам да садя...
Малини? Къпини? Кога?  newsm78
Олях се...Спирам  Blush

# 142
Вейдър,пиши на лични като решиш да клюкарстваме по селски!Можеш да сееш и спанак и лопуш,но бих ти препоръчала да си засееш киселец и мънголд вместо лопуш!Все пак сме на село и поляните са пълни с него! LaughingИ руколата слагай вече.Аз гледам от години-има дива и широколистна.Моркови,пащърнак и всички подправки също.Малини и къпини съм садила по това време и мисля,че няма проблем-само гледай да е по на сянка.Явно имаш такова местенце,а подправките като сееш гледай да сложиш нещо върху лехите-найлоче,стъкло или дребни клончета,защото котките най обичат да акат на добре разкопано и разрохкано местенце. Mr. Green Това е сериозно!            П.с. Грах слагай,но за боб е рано още.

# 143
  • Пазете Гор
Според мен за спанак е късно - ще изкласи неприлично бързо. Но спаначеното семе е евтино, нищо не пречи да се опита, де. Следващият срок за сеитба на спанак е през юли-август. Тогава е малко тънка работата, но като му дойде времето - ще си пишем.

Един познат постигна отлични резултати с повдигнати лехи, пълни с неугнила конска тор. Отглеждаше великолепни домати (от мой разсад  Wink) в едно планинско село, дето само картофи гледат.

Пикирах сума домати, но останаха повече от половината. Почват да се изтеглят в сандъчето, ама че беля. дано успея тези дни.

Котката пробърна сандъка с маруления разсад! Ама че гадина! нова, бях ти обещал разсад марулен - не разчитай... Но завчера минавах през твоето село - още има преспи сняг по закътаните долища над него. Сигурно е кал до уши.

За босилек на открито е малко рано, Вейдър. Може да си приготвиш разсад чубрица в сабндъче, ако бързаш чак толкова, но не е никак задължително. Тя е непретенциозна и ще изникне. Купи си разсад целина. Копърът - може от сега да се сее. неговият посев е разумно да се подновява през месец, че да има зелен за таратор и за други благини, ако ме разбирате. Аз от години не правя специален посев копър, ами ръся където ми дойде, да расте като бурен. Резултатите са отлични, хем си уплътнявам площите.

# 144
  • софия
разсада ми от айсберг е висок около 5см, трябва ли да го пикирам или направо в земята?

# 145
  • Пазете Гор
Остави я височината, margoto77 , ами колко същински листа имаш? Това е белегът за зрелост. Листните зарзавати не се пикират - направо засаждай на постоянно място.

Моят Айсберг не изникна, нито едно семенце! И разсадът за ранно зеле загина! За марулите ви се оплаках. Не почвам добре.

# 146
  • софия
има по 3 листа на растение

# 147
  • Пазете Гор
По книгите пише четири - и тогава да се сади. Мисля, че може да опиташ. Нали не броиш котиледоните - листенцата, произлезли от семеделите?

# 148
Аз поливам с капково...като съм ограничила пръскачките от градината да не пръскат върхи зарзавата в ястъците

# 149

Имам пикиран доматен разсад около педя висок.  Въпроса ми е дали мога вече да го сложа в саксии в една малка ламаринена барачка с прозорци на тавана, която играе ролята на парник или е рано и може да измръзне?
Миналата година засадих домата някъде около 10 май и брахме чак средата на юли. Сега борбата е поне тези в барачката да узреят по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт