(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 69 956
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
Рорик,и аз не съм го взела за декоративен сорт!!!В руските сайтове е около метър висок и целия отрупан със 100-120гр.доматчета.Ще видим-може пък и моите да пораснат още. Mr. Green   А и това не са сандъчета,а високи лехи и са без дъна.Просто не тъпча по почвата в която садя и не копая.                                                                                 И цветята са ми така,щото имам две ровещи кучета,пет акащи котки и като ми хареса навън направих така и в оранжерията.                                                            КУРКУМА,от както ме запали за пащърнака миналата година,след като обрах реколтата не съм сготвила нито една супа без него!Много ми хареса този позабравен зеленчук само дето моя свърши вече и купувам но не е същия вкус!

# 196
  • на брега на Дунава
Аз миналата година на шега посях семена от пащърнак върху няма и 1 кв.м. площ в късната пролет /края на април или началото на май не си спомням точно /. Изникна и като пораснаха едни огромни растения.Чудех се какво ли ще излезе от тях.Есента извадих повече от една кофа огромни коренища.Някои от тях наистина бяха като цвекло големи.Криви и разклонени , защото растоха на гъсто.Вкусът им ни хареса и тази година пак ще посея.Грижите за тях бяха само поливане и отначало един път ги оплевих.Покрай чушките и малко листно торене са отнесли явно.Резултатът надмина очакванията. Сега гледам ,че едно коренче е останало не извадено и не знам дали ще направи семена.

# 197
Възможно ли е котарак да извади току-що покарали лучета? Подозирам го моя серсемин, ама като нямам доказателства..Но така и нямам представа кой може да е. Има три сврачи гнезда на тополите зад оградата и свраките обикалят много нашия двор..
Може и те да са...

# 198
Ако е тръгнал нещо да си рови, кой знае... Преди малко изгоних нашата котка, и тя заровила в едната леха, бая трап си беше изкопала...

# 199
Ако не поникне и аз ще сея втори път пащърнака, но по-късно.
Да ви питам дали вечно зелен лук и сибирски лук е едно и също или си съчинявам  newsm78? Искам да насея още нещо зеленко. Много е хубаво, когато има лук и марулки, та дори само едното от тях. Миналата пролет ми бяха омръзнали, ама след зимата ми домъчня. Simple Smile

# 200
 Привет на земеделците!
Имам питане и много ще се радвам някой да ми отговори. И така накратко... Реших да си направя компостер в двора, за жалост дворчето е много малко.Сея само домати и малко краставици....
Та за компостера.Направен е от пукнатия бидон за зеле на който махнахме дъното.Имам два такива.всичко е малко примативно ,но желанието е голямо.Основното което слагам са обелки от банани,защото работя в детска градина и слагам богу децата ядат само  бананите.Другото е от домакинството , но то е малко-предимно обелки от краставици,моркови и др.Започнах да го пълня от есента и компостер сигорно ще има чак на есен...Та въпроса ми е мога ли в лехите на доматите да слагам обелките.Да ги заравям и дали щв има полза направо отгоре в лехата.А на есен това което е в бидона дори да не е станало всичко на компост да го разсипя и да обърна мястото.Нямам възможност  за направа на високи лехи или нещо друго.Даите съвет.Чакам, Благодаря!

# 201
  • Китна Тракия
Привет - много интересно това с бидона "Компостер" Simple Smile ще взема да пробвам и аз. нямам опит и дано другите се включат по въпросите ти, но ще си позволя да се изкажа за обелките от банани - лично аз не бих ги ползвала, бананите се обработват с химикали ( уж безвредни), за да зреят Sad

# 202
  • на пъпа на Златията
Ммм дааам ,
Те го те тоа лабрадор.

Сортове домати - Кръчма "При Вискяр" - Градина Вискяр
кръчма.вискяр.com/index.php?topic=754.0
25.01.2013 г. - 15 публикации - ‎6 автора
Сортове домати. ... Лабрадор" -детерминантен сорт с височина на стъблото около 25см., с 7-9листа и 10-12плода с размер на яйце .

Те им и снимка.

https://www.google.bg/?gws_rd=ssl#q=%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1% … D0%B4%D0%BE%D1%80

Помните ли че по магазините продаваха едни такива доматчета  в кутийки.Всичките доматчета на една китка. , . Тия ще да са.
Но толкоз .25см и  250 грама доматчета. Нема повече.На вкус кажете как са, ако някой си е купувал.
Еее,нема да се преименувам. Баш са си саксийни и могат да се гледат на балкона.
Че утре ми е имен ден. Не съм баш цвете де .Росна росица съм . Разбрах го на скоро обаче тоя имен ден. .
Тоя ден най много си го харесвам и Гергьов ден,

Това с бидона става,ама защо сте му отрязали дъното? В него могат да се слагат и окосена трева ,листя от овошките ,широколистни  .Слага се  и пръст  

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 22:14 от rorik

# 203
Като заговорихме за компостерите - днес изкопах дупка 1х1м 30см дълбока и мисля това да ми бъде компостера. Ще събирам растителните отпадъци от къщи в една кофа и през уикенда ще ги хвърлям в компостера. Има много едри червеи из градината. Дали ще ми се получи компостирането?

# 204
Аз имам компостер от един варел с отрязана горна част. Дъното му е надупчено, защото четох някъде, че има течност, която се образува при гниенето и трябва да изтича.
Слагам обелки от картофи, краставици, лук  и листа от градината и още каквото попадне.
Става хубав черен компост, но бая дълго време се "готви" А като слагаш отгоре постоянно, то отдолу трябва да имаш дупка да вадиш. Аз нямам такава дупка и като се запълни чакам да угние и тогава изпразвам и почвам пак..

Иначе се продават компостери и като събера пари някой ден за такава глезотия ще си купя.

# 205
Здравейте, агрономи!  Mr. Green

Вчера сях... и мисля, че се прецаках здраво.
Сложих сладка царевица, на един ред по края на градината, по едно зърно през около 30 санта ...
Ръснах и подправки.
Зелен боб - него го направих на два реда, по две бобчета през около 30 см. и разст. между редовете - около 40 см. Ей за тоз боб се чудя дали не се прецаках. Нискостеблен е, жълта чушка... И понеже се усъмних, че нещо прецаквам нещата - спрях се, а имам още бобец. Да мушна ли още един ред по същия начин или ? newsm78
И друго - след тези редове бобец мястото е предвидено за доматЕ и пЕперец - ок ли е или да измисля друго да сложа помежду им?
Днес ще слагам грах (май малко късно ама ...) Та въпроса е - мога ли до бобеца да го сложа и пак ли по същия начин? Или съм окъкала боба и требе да се сее по друг начин?
Тиквички сложих на гнезда - по три семки в гнездото, шахматно през около почти метър между гнездата....
Моркови и пащърнак бива ли едно до друго да ги сложа, м?
И с всичкия си акъл шибнах манголд до подправките  ooooh!
Да се .... и в агронома  Tired
Свекърва ми иска да сее рицин по краищата на граднината... Аз малко се съмнявам, че ще е ок, бил гонел къртиците тоз... бурен...
Омазала ли съм всичко?
 Blush

# 206
Аз гледам моркови и пащърнак заедно, едно до друго, добре са си. Зеленият ми боб в лехата на ранните домати, също са си добре заедно. За рицина, ако имаш малко дете, да знаеш, че е много отровен.

# 207
Герри, в общината - отдел Екология, раздаваха безплатно компостери по някаква програма, обади се и питай във вашия район.
Чела съм, че обелки от картофи не се слагат, не знам защо.

Аз съм до никъде в градината, есента беше толкова кално, че не успяхме да обърнем земята, сега исках да садя лук и чесън, обаче сутрин замръзнала почвата, по обед се опитах с вилата да поразрохкам,  но глината се лепи и по вилата, само насипах пясък, поразрових малко и се надявам другата дседмица поне това да свърша.
Само магданоз насях, поорязах и вързах къпините и толкова.

Ягодите какво се правят и кога?  Embarassed
Искам да ги разсадя, но не знам как, режат ли се ластуните?

alys
, разсмя ме с тези балучки, всяка година по това време започваме да питаме за арпаджик и балучки, чаках кой пръв ще подхване темата тази година.  Wink

Пащърнак сях миналата година, нищо не поникна, имам останали семена, ще пробвам пак. Горе-долу за колко време пониква, да не е като магданоза?

Последна редакция: нд, 05 апр 2015, 18:01 от нова

# 208
  • Етрополе, България
 Здравейте и от мен. Честит имен ден на всички цветя! Не съм писала отдавна. Такава закъсвация друга година не е било. Много е студено и почти всеки ден вали. В четвъртък издебнах един след обяд по слънчев та насях салата и репички. Може и да станат за първи юни. Разсада и той на никъде.  Сигурно ще умре. Изнеси го внеси го. В петък вечерта валя сняг. Вчера най-накрая успяхме да изорем мястото на вилата и сях грах. Беше толкова студено шубата не съм я сваляла. Джанките още не са цъфнали. Ама какво се чудя като гледам планината над нас е бяла. Ако друго не стане, поне коприва ще берем.  Тя е в изобилие. Само трябва да намеря начин да я консервирам.  Joy

# 209
Бях чувала и виждала балучка, но все имах стар кромид и не съм купувала. А сега трябва да разследвам и да разбера що е то балучката. Наистина не се държи както арпаджика. По повече стръкчета излизат от една нищо и никаква главичка, по-големички са, бе стават на чудесна салата! Само дано растат, след като орязах част от перата. Другите лукове също трябва да ги разбера кой какъв е, но явно са много видове и каквото успея, това ще засея. Пащърнак сея също за пръв път (и още много неща тази година са ми за сефте). Не понасях целина, но листна искам да имам в градината, защото салатката, която консервирах с целина стана чудесна. И да не изброявам отново, но много зеленчуци изобщо не ги познавам (нито на вид, нито на вкус). Боб, царевица, картофи, тикви и т.н. ще има да почакат.
Тази година грах и моркови са ми едно до друго, да видим как ще се разберат. Ама нямат избор, трябва да се понасят.
Днес отново гледах снимки по руските сайтове за Лабрадор (малките доматени растения). Те са отглеждали някакъв подобрен сорт, а нашият не се знае от кой е. Много домати, много нещо на височина до към 60 см.
Доматените разсади (новите) много ми се издължиха, но ще ги мъча. Като че ли през миналия месец имаше повече слънце. То сега нито дръвчетата да си насадим, нито в градината човек да влезе, като се е начумерило и вали, студ, ужасно време. Четох как се отглежда ориз - ми може да потрябва инфото   JoyJoy.

Общи условия

Активация на акаунт