(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 70 752
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
В северозападна България какво слагате на боба? Чета за копирец. Това копър ли е?
Черпя ви с ягоди, имам Кирил в къщи и даскалка.

# 631
Да са живи и здрави   bouquet
Копрец му казваме по нашенско, слагаме, на мен ми харесва.
Чудни ягоди, много ги обичам, пък моето бебе играе на топчета с тях, не ще да ги близне.

# 632
На боба слагаме джоджен... Копрец съм чула аз на копъра да казват, но такова в боб никога не съм слагала...

Много лесно ми се получава разсад от зеле, но се отказах да го садя заради това, че не мога да го опазя без химия... Белокрилките ги преживява, зелевите гъсеници ги убивам с доматени колтуци по амика, но зелевите бълхи го опоскват за ден - е сега не ги зная какво ядат, но скачат из градината... И да, зелето обича дъждуване... Даже и без поливане може да мине, ако се дъждува редовно...

# 633
Мама Гали, бебе се вика на дете до 2 години, и май не бива да му се дават ягоди, били силен алерген.
Моето внуче е на година и 8 - 9 месеца. Не ще да яде какво да е, освен ако е на куб, да прилича на парче торта. След като си изяде буламачите от кухнята обаче, си дояжда с две корички хляб, по една в двете ръце.

# 634
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вълчо, прав си за алергена.  Peace
не си прав за "копреца"  Laughing да не би да си чел за "мерудия"? щото из Резервата всичкото зелено е мерудия и само някой начетен като рорик уточнява дали е джоджЪн, копрец, целинка... или друга някаква зеления  Hug

Скрит текст:
винаги съм се чудила защо хората записват децата на кухня  Blush
всички се оплакват, че са буламачи, а никой не седне на д-то си и да направи една нормална супа, едни картофки с пиле, един крем... не е работа като за 1оо готвача все пак.
да не вземе да се обиди някой.
просто си мисля, че като за свое, всеки ще сложи най-доброто, а в такива обществени места слагат каквото се купи, а то не ще да е най-най-по.  Blush

# 635
"Мерудия" слагам в боба, ма мислех, че питате за нещо по-специфично, че мерудията си е "за всяка манджа мерудия" дет се вика...  Laughing

Скрит текст:
Голямото беше на кухня, от която ядеше само десерта - най-обикновен крем нишесте...  Crazy  Цяла година вземах кухня, да ме пита човек що, като се налагаше да му готвя вкъщи... С второто дете оправих доста грешки - заложих на захранване, водено от бебето и не дадох нито лъжичка пюре, за ужас на бабите (ми то детето как ше яде като не даваш пюре с лъжица, бе!?), никва кухня и подобни щуротии, храна за големи хора от 1 годинка и кърмене до 3 години... Юнак за чудо и приказ, без никакви алергии и измислени работи... А бебе - бебе беше до 6-месечна възраст, после пролази и стана разбойник...  Laughing

# 636
  • Варна-София
Ама как ще ви плашат гъсениците по зелевите? Ако имате домати - изпирате колтуци и листа в сапунена вода - да стане зелена и пръскате. Умират до другия ден.
Един път гледах зелеви и проблемът ми беше поливането, а не гъсениците.

Моята любима таблица за взаимоотношенията между растенията:
http://info.sotvorenie.kiev.ua/content/family_estate/plants/grow … allelopatiya.html

# 637
  • на пъпа на Златията
Mmm daa,
Рече Амика , пръскайте , ама закъснях само с ден за лозето.
Дано не е фатално. Значи по Коледа ми измръзна лозето. Сега малко трудно тръгна . Избиха много ластари , обаче някои от тях много дебели , някои даже плоски. Случвало ли му се е на някой подобно нещо? Ще трябва да се чистят и да се оставят по малко .Та тези плоските да ги чистя ли?
Пилеата ше ми изядат ушите , но не ми работи фуражомелката. Трябва да я ремонтирам. Изобщо тая година каквото подхвана , сякаш са се наговорили , водна помпа, фуражомелка, найлони , ... все трябва предварително трябва да оправям нещо , че да свърша работа.

Стелт ме запали да снимам.
===Мерудия" слагам в боба, ма мислех, че питате за нещо по-специфично, че мерудията си е "за всяка манджа мерудия" дет се вика...  Laughing==
О то е е на всяка манджа се слага "мерудия" , ама мерудията е все различна.

# 638
  • София
"Мерудия" слагам в боба, ма мислех, че питате за нещо по-специфично, че мерудията си е "за всяка манджа мерудия" дет се вика...  Laughing
На боба слагам чубрица, целина, дивисил, а съвсем в края на готвенето- джоджен. Когато сваля от огъня, поръсвам с магданоза.

# 639
stelt77, мерси много за инфото за пипера. Насадих го като теб и без това е в повдигната леха, но идея си нямах за разстоянията.

Някакъв съвет за люти чушлета може ли да дадете - на какво разстояние се слагат коренчетата едно от друго?  Rolling Eyes

# 640
  • София
Някакъв съвет за люти чушлета може ли да дадете - на какво разстояние се слагат коренчетата едно от друго?  Rolling Eyes
На същото- " едно садило"= 20см.
Но не ги сади до другите чушки, че ще ги олютят. Simple Smile

# 641
Благодаря, absurt!  Hug
Оказах се с 3 вида мента (отделно и див и градински джоджен), ама като спре да вали ще са снимките, барем ги разпознаете.  Laughing А и са много опасни две от тях, плъзват и е страшна работа, от сега бера за сушене.
Много сте симпатични всички и е много хубаво, че споделяте български традиции в градинарството   bouquet

# 642
  • Пазете Гор
...Някакъв съвет за люти чушлета може ли да дадете - на какво разстояние се слагат коренчетата едно от друго?  Rolling Eyes

Някои садят пиперовия разсад по двечки стръкчета в дупка - и съответно разреждат малко посева. Приемам, че двойката стръкове се крепят по-добре едно друго нататък във вегетацията, ососбено при едроплодните пипери, което е добре ако ви е дал Бог да ви стават тежички.

Пиперът по-добре от други култури понася известно сгъстяване. Разстоянията трябва да бъдат такива, че да позволяват обслужване, както и междуредови и даже вътрередови почвени обработки. За вътрередова работа се ползва мъничка мотичка (каластир) с работен орган не много по-голям от сливов лист. Пиперът хич не обича почвена кора, и ако почвата ви има склонност да прави такава, добре е да се натрошава. Хем по-добре се запазва и влагата.

Ама че грозна дръжка съм му турил, а? Ползвам го на бахчата, а там нямам читави инструмент ни да одялам, ни клин да подбия, та така, като индианците.

С по-големи инструменти такива обработки трудно се правят - наранява се зелената част на растението и може да се засегнат корените, особено адвентивните (допълнителни), които пиперът пуска, ако го позагърлите преди бутонизацията. Пиперът много обича тор и не бих се свенил да го подхранвам с каквото има.

Пиперките при мен пускат първите си разклонения. Един от големите майстърлъци в зарзаватчийството е пензирането - внимателно окършване на вегетативни връхчета и разклонения на някои култури - като пипер, краставици, босилек. Резултатът е красиви и по-здрави растения, уплътнавяане на площите, по-висок единичен добив от растение и по-дълъг период на плододаване. При бослекът е много лесно и може да се прави и за упражнение.

На зрелият фасул добавям към класиките (сушени джоджен, девесил и кервиз) едно листенце босилек и стръкче мащерка. Един човек с тънко небце споделяше, че хубавият фасул се подправя с джоджени, докато чорбата стане зелена. Колкото видове джоджени и мента се въдят из градината и края ви - всичките да ги турите.

# 643
  • София

amika1 моят джоджен е на вид като ментата,но си е джоджен на миризма и то много силна. То при нас във Владая при резките амплитуди в температурите освен джоджена другите насаждения трудно узряват и оцеляват. Направи ми впечатление , че казваш : ментите/джоджените , такова определение за пръв път чувам и ми беше странно до преди да се сблъскам със следното : в момента съм в Дубай и дъщеря ми вчера донесе кашон вода с лимон и мента - така пише на етикета - mint , на снимката мента. Опитвам я аз , намръщвам се и й викам това си е направо джоджен, не ми харесва. Не ми хареса , за мен джоджена си е за боб и агнешко. Сравних го с изсушения джоджен от моята градина / пренесн България- САЩ- Дубай / и е същата миризма на джоджен, а пише мента??
Улях се с този матрял....., а кой ще ми насади доматитеееее??

# 644
Ми джоджена си е вид мента (Mentha spicata). Mentha piperita е това, което обикновено наричаме мента, градинска мента.

Куркума, благодаря за изчерпателното и колоритно описание и споделения опит. Мога ли да попитам какво е специфичното при пензирането на пипера и краставичките, което е по-различо от при босилека?

Ей, това може да се ползва като индианската каластирка  Laughing http://www.spear-and-jackson.com/files/Elements%20Onion%20Hoe.jpg мотичка за лук се води има и вариации с по-тесен " работен орган" Simple Smile))) https://www.google.bg/search?q=onion+hoe&client=palemoon& … =1160&bih=860

Общи условия

Активация на акаунт