(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 70 712
  • 752
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна-София
Офелия, за малко да изпусна въпроса с остатъците от кафе.
Ако почвата ти е варовита, много ще му се зарадват (закопаване в почвата) доматите, розите, прасковите на собствен корен и всички, които обичат леко кисела почва. Има пропорции и за листно торене, но не си спомням ефект, при който да кажа: УАУ.
Най-пряка полза ще имаш, ако ползваш кафето за отглеждане на гъби кладница. То ти идва стерилизирано, така че не се занимаваш с допълнителни операции. Събираш в перфорирана околовръст туба от вода, заразяваш на етапи, поддържаш влага и след 3 седмици си береш, готвиш, замразяваш, ако ти идват повече...

Последна редакция: вт, 26 май 2015, 14:25 от amica1

# 646
Благодаря, amica1, аз всъщност изобщо не знам каква ми е почвата като киселинност, купена е, ще разгледам чувала. Не са ми в промишлени количества нито кафето, нито саксиите   Laughing  Мисля да наръся малко при доматите, та каквото стане. 
Все повече набирам мерак за кладница...

# 647
Днес чистих грах и ми се иска да мулчирам една леха с пипер с шушулките,но не знам дали може да се сложат зелени или трябва да поувяхнат малко?Питам,защото преди съм правила грешка да слагам свежа трева за мулч и резултатът не беше добър.Мисля,че ми се разболяха доматите от това,но не съм 100 процента сигурна.

# 648
  • Варна-София
За кладница, за да докараш количество, можеш да добавиш и торбички от чай. Още накъсани опаковъчни кори за яйца, неоцветен картон, ненапечатана вестникарска хартия, обаче тъй като те не са стерилни, трябва да се стерилизират, отцеждат, че тогава да се заразяват.
Кладницата е може би най-лесната за отглеждане ядлива гъба. Обикновено се развива по-бързо от зелената плесен, която е най-големия бич за гъбопроизводството.

# 649
Явно само аз не успях с кладницата.Нито едно пънче не роди нищо.Бяха побелели под фолиото,но като го махнах мицела изсъхна и нищо!А в пластмасовите туби имах веднъж само от лятната кладница и след това мицела се втвърди като гума и край.Герундик каза да мокря обилно и аз това правя но мицела стои твърд.

# 650
Мицел от къде купувате?
За джоджена и копъра ги имам за полезни плевели, въдят се навсякъде в градината

# 651
За мицел напиши-мицел за кладница в гугъл и избирай.Моят е от Троян.  ...                                                              Искам да споделя с вас за сорта грах който брах днес и сготвих.През пролетта бяхме коментирали какъв точно да си купим.Днес опитах най-вкусния грах,който съм яла до сега.Чудото на Калведон.Уникален вкус приятели!Обрах само най долните шушулки все още млечни зърна.По принцип за него пише,че може да се засява и през юни.Няма да съжалявате! Grinning

# 652
Да покажа и моите доматчета.
Сложих разсада директно в земята още в средата на април. Подведена от информацията, че Лабрадорът ставал 25 см ги засадих на такова разстояние.
Скрит текст:
Днес вече изглеждат така:
Скрит текст:

Оказа се, че Лабрадорът не е толкова нисък, наложи се да попревържа някои от тях. Освен това е силно разклонено храстче, на което му трябва повече пространство.
На снимките не се виждат почти узрелите доматчета, те са в задния ред.

# 653
Рени, голяма подстрекателка си!  Hug Heart Eyes Simple Smile Нямам място (добре де, почти) вече, но ако намеря лесно от препоръчания грах, ще ръсна малко. Тъкмо днес се чудех какво да засея на мястото на чакания коренов магданоз. Той явно няма да поникне, така че площта е практически свободна.
Моите пънчета изобщо още не са били бели, защото ги сложих навън след заразяването с мицел за кладница и шийтаке. Надявам се мицелът вътре да не се е развалил (изгнил или изсъхнал). Знам, че може да се провери, но не ми се занимава. Сега, като вали дъжд, ги мокри, иначе от време на време им пускам малко напояване (чакаме да ни доставят нови тръби и тогава на всяко пънче ще сложим капкообразувател, за да му капе по малко). От дървените стърготини - от второто плододаване пораснаха само две гъби и след това сложих образувалото се пънче от стърготини върху другите. После, като прочетох за утайката от кафе, сложих утайка между истинското пънче и това от стърготините с мицел, като се надявам да се зарази долното или горното. Отдолу на стърготиненото е бяло изцяло, така че имам някаква надежда.
Още малко да споделя за утайката от кафе. Цяла зима събирах и през пролетта смесих утайката от кафе с черупки от яйца (които събирах заедно с кафето, но вече ще са отделно) и наторих обилно една дълга леха, сложих и оборски тор и насадих лук и чесън, също и малко марулки. Някъде четох, че охлювите не харесвали миризмата на кафето. Може и да има нещо вярно, защото нито един охлюв не съм намерила засега в лехата, а тя е крайна, граничеща с ливада. Днес почиствах тревата около лехата (имаме мрежа) и намерих доста охлюви, които бяха се загнездили точно на границата между лехата и ливадата. С други думи, не са минали в лехата. Ако някой иска, нека опита нещо подобно и да сподели после. Също слагах утайка от кафе към пръстта с разсадите. Мисля, че на всички им хареса (ох, не помня кои разсади бяха с кафе и кои не, защото то не беше веднъж или два пъти, а на етапи съм сяла, пикирала и т.н.) По-скоро на последните камби не им допадна пръстта, в която ги засях, не мисля че утайката е попречила да растат. Насадих ги мънички в градината и ако искат, нека растат. Иначе имат дълги коренчета.
Добре, че валя, че съвсем бях изгубила надежда за боб, картофи, царевица, тикви. Закъснях със засаждането и беше доста сухо, когато садих. Е, дано не вали като миналата година, а малко по-умерено.
Да покажа и моите доматчета.
...
Оказа се, че Лабрадорът не е толкова нисък, наложи се да попревържа някои от тях. Освен това е силно разклонено храстче, на което му трябва повече пространство.
На снимките не се виждат почти узрелите доматчета, те са в задния ред.

Явно има значение кое растение при какви условия расте. При мене засега първият завързал Лабрадор не е по-висок от 30 см. Има си няколко доматчета. Не знам дали ще расте още.

# 654
  • София
Днес опитах най-вкусния грах,който съм яла до сега.Чудото на Калведон.Уникален вкус приятели!Обрах само най долните шушулки все още млечни зърна.По принцип за него пише,че може да се засява и през юни.Няма да съжалявате! Grinning
Блазе ти!
Нито едно грахче от туй "чудо на Калведон" не ми поникна! newsm78

# 655
А аз да се оплача. Вчера като пълен идиот взех да нося саксиите с домати по стълба към по-слънчево място на двора. И сега не мога да седна, да стана, куцам и не мога и да спя от болки. Сецнах са тамън преди да оставя саксията на земята.  Таквоз чудо не ми се беше случвало. Са се чудя на коя страна да се обърна, че да не ме боли кракът. Явно някакъв нерв е прищипан....изпих де що имаше обезболяващи у нас и се мазах с кво ли не и пак си боли и тва е...

# 656
Явно някакъв нерв е прищипан....изпих де що имаше обезболяващи у нас и се мазах с кво ли не и пак си боли и тва е...

Герри, много е неприятно това. Дано оздравееш много, много бързо! Дали някакви масажи биха помогнали?

# 657
  • на пъпа на Златията
`Ммм даа
Значи лягаш на една страна ,на здравия крак, най лесно става на маса. .Згъваш болния крак.Закопчаваш пръстите си на двете ръце зад врата , така е гърба ти да опира на масата.Караш някой да натисне с едната си ръка коляното на болния ти крак а с другата си ръка  хваща закопчаните ти ръце и започва да те върти и вдига през 5 см.  До вечерта не трябва да сядаш , или да стоиш или да лежиш. До вечерта болката трябва да отшуми , после може да се увесиш на някакъв лост и да се разтягаш , под тежестта на тялото.
Съмна . Отивам да си насадя чубрицата и 2 счупени домати.Да скопам лехите за пипера. 

# 658
  • на пъпа на Златията
СтАвайте дЕца , оти у Бугарско два сАата бАчкат вЕке.

# 659
Имаме спор с мъжо ,иска да пръска дръвчетата с химия,а те са от северната страна на градината.А аз хич не искам да чувам за химия.В момента черешите са с въшки.Дадох му накиснати фасове обаче въшките почерняха ,но не умряха.Спешно ми трябва нещо ,защото не мога да го удържа Sad

Рени сладък ли е граха?

Общи условия

Активация на акаунт