(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 70 706
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
Скела,умерено е сладък,но просто е вкусен.Казвам това защото имам един сорт наистина с много сладък вкус-сладък грах Амброзия.А третия не е лош,но е две идеи по безвкусен от Калведон!                                   ........  И аз бих искала да чуя нещо пръскане на дръвчетата,защото ябълката ми е не просто нападната от въшки,а е изядена!                                                                                                                                                ....     Гери оправяй се! Hug                                                                                       

# 661
При нас пък въшките са на синята слива, пръскахме с масло от нийм, но след 3 часа заваля голям дъжд .. ефект не знам дали ще има изобщо  Tired

# 662
  • Варна-София
Коте, ако въшките по сливата са зелени, спасението е пепеляна вода. Вземаш 300 грама дървесна пепел (по обем 2 кофички кисело мляко от по 500 г). Заливаш с 3,5 литра вода и вариш 15 минути. Разреждаш до 10 литра и оставяш 2-3 часа да си пусне хубавите вещества. Филтрираш и добавяш течен сапун за прилепител. Като вариант може да използваш 30-40 г. твърд сапун, настърган и сварен (т.нар. мыловар). Лично съм пробвала. Работи и до другия ден са умрели.

Рени, също зелени въшки по ябълката се повлияват САМО от масло от нийм. Пробвано миналата година. Работи.
Обаче ако  въшките ти са от червеногаловите, прашести или други - маслото от нийм не им подейства.

Но има едно друго средство, което не действа така бързо, затова пък е безотказно. Пак става въпрос за пепеляната вода. С това пръскане се повишава концентрацията на солите в сока на растенията, което снижава съдържанието на глюкоза в листата. Листата бързо загрубяват и не са добра храна за въшките, освен за дивите, които не къдрят листата, не се охраняват от мравките и се изяждат от естествените им врагове.
Работата е там, че се пръска не еднократно, а през 1-2 седмици и е малко хамалогия. Затова пък пепеляната вода е против всякакви вредители - не само насекоми, а и гъбни болести, плюс комплексно (калиево, фосфорно, калциево + микроелементи) листно торене. Не съдържа азот, но това лесно се компенсира с добавка на карбамид или копривена настойка.

Покрай пръскането с бордолезов разтвор, пепел и еко-био разтвори се научих да си почиствам пръскачката. Вече я познавам по-добре от половинката. Пръскам като ламя.

При мен преди 2 години "Чудото от Калведон" не поникна и оттогава сея само Утрило (през 30 см). Високи растения с голям добив, едри, крехки и сладки зърна. Иска конструкция за да се катери, затова всички клони от резитбите на дърветата ги набождам в граховата градинка.

Скела, какъв цвят са ти черешовите въшки, щото казваш, че почерняха? Аз настойката от фасове съм я пробвала и работи за черна черешова листна въшка. Да не би твоите да са други? За черешови въшки нямам други наблюдения.
Вземайте отношение, приятели!!! Скела се нуждае от помощ!  
Пък нека да пръска, щом иска. Мъж е, не можеш да излезеш наглава, щом е решил да върши дивотии. Но пък догодина ти отрано започни, като направиш някое и друго пръскане с фасове, от набъбването на пъпките - когато започват да се люпят първите въшки-основателки. Така няма да се налага да спасяваш положението в последния момент

Последна редакция: ср, 27 май 2015, 14:53 от amica1

# 663
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Моите овошки нямат тая година . Но то е защото още не съм махн ала лапада от градината и са по лапада. Та маи ще режа лапада и ще го давам на пилетата.
Имах на времето една хазяйка , та тя ми казваше"на мързел и Господ помага"
На който лапада е по 2 метра няма въшки по овошките.
Не зная какво ще правят  чистофайниците. Трябва да видя. В двора имам бъзе ако ги гони не би трябвало да имам по лапада около бъзето.  Казват че помагало.

# 664
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
... В двора имам бъзе ако ги гони не би трябвало да имам по лапада около бъзето.  Казват че помагало.

не вЕрвай  Laughing
и здравеца щял да гони комарите. гони, краставици! крият се в него.

# 665
При нас мравките си отглеждат въшките на ореха и някак живеем в симбиоза.
Нападат ми чат-пат розите, пръскам няколко пъти със зехтиновата емулсия на Амика, после идват калинките и така.
Нямам кой знае какви оплаквания от въшки, поне засега.
Може би ще редувам и с пепляната вода, но ми се струва по-трудоемко това с варенето, цеденето...

# 666
  • София
А аз да се оплача. Вчера като пълен идиот взех да нося саксиите с домати по стълба към по-слънчево място на двора. И сега не мога да седна, да стана, куцам и не мога и да спя от болки. Сецнах са тамън преди да оставя саксията на земята.  Таквоз чудо не ми се беше случвало. Са се чудя на коя страна да се обърна, че да не ме боли кракът. Явно някакъв нерв е прищипан....изпих де що имаше обезболяващи у нас и се мазах с кво ли не и пак си боли и тва е...

Ще се опитам да ти помогна. Легни по корем и някой от семейството да седне на дупето ти. С двете длани на ръцете да разтрие гръбначния ти стълб нагоре- надолу, докато почуства загряване. След това слага ръцете си на гръбнака малко над опашната кост и с палеца и показалеца на двете ръце захваща кожата над гръбначния прешлен и рязко дръпва нагоре. Премества пръстите над следващия прешлен и пак дръпва. Там, където е прищипан нервът, ще се чуе пукане и той ще се освободи. Така трябва да се стигне до основата на главата. После трябва да спазваш едно правило- никога не се навеждай от кръста, а клякай! 

# 667
absurt-мерси за съвета. Ще изчакам обаче масажиста да се върне от командировка. Че сега съм сама с децата. Масажът е вълшебно нещо.
Аз още си се влача с болки и то силни вече трети ден. Нощеска спах на земята с крак вдигнат на табуретка и така изкарах няколко часа дрямка...Не мога място да си намеря от болки. Ходих и на лекар, пия уж някви хапове, няколко туби мазила измазах и още нищо. Боли си ме и тва е. И докторът ми заяви че нямало как-не се оправяло бързо такова нещо..И колата едвам карам, Защото като натискам педала на съединителя и направо ме реже кракът.
тая седмица и на работа не отидох, а градината я гледам само и не мога да я пипна. Мъжът ми и той по телефона ми заяви, че с тая градина съм я свършила като кучето на нивата. Не мога да отрека че не е прав..
А градината ми напук на липсата на градинаря се стегнала и изглежда чудесно. Имам вече вързали домати и краставици. Ягодите станали дебели и червени, цветята цъфнали, череши има много и червенеят вече..
И на охлювите им намерих цаката. Има едни гранулки на Байер (примамка и отрова). Разпръснах ги в лехата с краставици и след дъжд намирам охлюви умрели, но краставиците непипнати.

# 668
Гери, бързо оправяне. Аз също имам проблеми с кръста и знам колко е гадно.
Какви са тези гранули на Байер?
Амика, благодаря за таблицата!
Откъде намирате боб за сеене? Днес в магазина разгледах поне пет опаковки. Всички бяха внос и не знам дали ще се хване. А единият беше мухлясал.
Искам да направя индианска колиба на детето. Слагат се пръчки като типи и около тях боб, който се катери по пръчките. Ако намеря снимка, ще публикувам.

# 669
Откъде намирате боб за сеене? Днес в магазина разгледах поне пет опаковки. Всички бяха внос и не знам дали ще се хване. А единият беше мухлясал.
Искам да направя индианска колиба на детето. Слагат се пръчки като типи и около тях боб, който се катери по пръчките. Ако намеря снимка, ще публикувам.
Боб, който се катери имам от мое семе, а иначе купих два сорта пешак и два ми подариха (пак купени). Имам останало семе от моя боб. Simple Smile И гранулките купувам от Сортови семена. Казват се Мезурол Шнекенкорн.

Прочетох едно мнение на Амика от предишни теми: "Аз обаче бях загубила търпение и надежда, така че известно количество грах накиснах и само за 3 дена вече се чудех къде да ги посадя".
Амика, накиснала си във вода, нали? Тъй като прочетох няколко мнения, че е хубав грах Чудото на Kelvedon, но и че не на всички е поникнал, искам да се застраховам. Simple Smile
Имам и още един въпрос за разсади - искам да направя разсад на алабаш и се чудя къде е по-добре - навън или вътре. Мисля да покрия с найлон, но ако е навън, няма ли да стане много топъл въздухът между почвата и найлона, защото все пак ще има разстояние. Или точно това е добре? Нещо се обърках с това, че когато малките домати са покрити под найлон и навън е горещо, могат да изгорят, та правя подобна асоциация.
 Оказа се, че все пак има рукола, но е като дантела. Дали това може да е дело на охлюви?

Ох, всеки път пиша дълги постове и често въпросите ми остават въпроси без отговор. Simple Smile

П.П. Днес е толкова студено, че няма страшно от претопляне, но питам за евентуални следващи дни.

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 18:58 от Анонимен

# 670
Герри, така е то с кърската работа, преди да имам двор и градина проблеми с кръст не съм имала, то и това си е умение- да знаеш как да копаш, как да носиш, как да плевиш...сецнах се преди време така жестоко, че половин година не можах да се оправя, в резултат се сдобих с колан, отзад с някакви железа, който всъщност е много полезен при градинарстването за аматьори като мен.  Wink

alys, за моите опасани едва покарали бобове обвиних голите охлюви, но сега имам съмнения, че са гъсеници от дърветата.
А миналата година скакалци ми опасоха едно борче.

# 671
  • Варна-София
Алис, от нетърпение  и мерак всякакви дивотии съм правила. Това, което четеш беше преди няколко години с един чешки грах (сега знам, че по всичко приличаше на Утрило), но тогава хванах продължително лошо време. За да не му загубя сорта, от вече поникналите семена разсад си бях направила, който пък се хвана изключително добре ... Да, едва ли има друг такъв шантав случай на Балканския полуостров.

А Чудото го бях садила успоредно с още 2 вида - Скинадо и Утрило, за да видя кой как расте при мен и измежду всички спечели Утрило.

При руколата ти може да има земни бълхи.

Специалистът по боба е Куркума. Аз него слушам и съм си посадила нисък Чер старозагорски, който от няколко години е внос от Италия, ама карай.

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 22:19 от amica1

# 672
Нова, Амика, благодаря за отговорите!
Все пак сигурно ще накисна граха, а като покълне, ще го засея.
Руколата е изядена точно както беше китайското зеле и ще трябва да взимам мерки. Тия земни бълхи сигурно цяла зима са чакали нещо вкусничко и сега хоп, ето ти деликатеси.  Wink

# 673
Момичета и момчета благодаря ви за съветите.Ще продължавам да се боря с мъжо Mr. Green за тая пуста химия.Ама обяснявам му аз,че освен ,че пръска дърветата с химия ,пръска и чесъна ми ,доматите и т.н. ,защото са непосредствено до градината .А той ми казва ,че гледал да не духа вятър и дрън, дрън.Другата година май и дръвчетата ще гледам Simple Smile

# 674
  • На Дунава
Където и да съм слагала рукола, винаги се е превръщала в дантела. Вече гледам на нея като на жертвоприношение с цел другото да не бъде изядено.

Аз винаги накисвам граха във вода за 12-24 ч, преди да го засея. Вече спрях да използвам семена, продавани специално за засаждане, вземам сушен грах за готвене от магазина, накисвам и засаждам гъстичко, защото може би 60-70% поникват. Ако ми се види, че им е тясно, прореждам, докато растенията са още мънички - 3-5 см, и отстранените изяждаме на салата. Вкусно! Ако имах запазени семена от предишна година, бих използвала тях, но, уви, няма (миналата година сортът беше прекрасен, но с годни за ядене шушлки, съответно до зряло състояние нищо не достигна.)

То вярно, че си получих градинката едва в началото на месеца, но имам чувството, че времето е спряло, и нищо не расте! От зор (и нерви заради работата) така съм я оплевила, че и зародишни тревички няма! Само че и друго почти няма. Т.е. насадено е, но или някой го опасва (горкият ми разсад краставички), или не никне, или расте ужааасно бавно. Обвинявам за момента дебелата коричка, която се образува върху почвата при допир с вода. Никнат почти само семена, засяти на гнезда, които си помагат взаимно да я пробият....

Общи условия

Активация на акаунт