(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 70 702
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
Направих опит да снимам Лабрадора. http://alys.snimka.bg/other/mayi-2015.864139.35461612
Ето и приблизителна големина на първия неузрял домат http://alys.snimka.bg/other/mayi-2015.864139.35461611, на открито расте. Да си похваля и мамето - нейният Лабрадор на балкона вече е завързал доматче и има 5 китки. Simple Smile

Бибиана,   bouquet. Краставичките опитай също да накиснеш и като покълне, засей, сложи отгоре някакви пластмасови бутилки, отворени и може би ще успеят да оцелеят. Това мога да предложа.

П.П. Малко спам Simple Smile  http://alys.snimka.bg/other/mayi-2015.864139.35461600

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 19:46 от Анонимен

# 676
Eй тези лабрадори почват много да ми харесват. Не бях чувала за този сорт до сега. И какъв голям домат вързали. Моите са вързали също, но с големината на лешници все още.
Догодина ще бучна и аз Лабрадор да не остана по-назад. Доколкото разбрах са ниски храстовидни -а вкусни ли са им доматите?

Нова- с колан съм вече и аз.. Tired

# 677
Гери, за вкуса ще почакам още. Рени писа, че стават Simple Smile - с по-дебела ципа били, леко хлебни и леко кисели. Моите засега са около 35 см височина. И Ямал е вързал няколко доматчета на първата си китка. Също не е висок, сега е около 40 см. Другите ми домати са далече от цъфтеж и връзване. Simple Smile Пита се дали са се прихванали в градината Simple Smile. Експерименталните краставички горе-долу се освестиха. Тести Грийн има една растяща, а белите са като коледна елхичка, но още не знам дали са се опрашили. Ако връзват така, както са тръгнали, ще е интересно.
Дано си по-добре с колана!

# 678
Гери, бързо оправяне. Аз също имам проблеми с кръста и знам колко е гадно.
Какви са тези гранули на Байер?

Мезурол шнекенкорн се казва за голи охлюви, но мори и тези с черупките. Става и за попово прасе, който я  има и тази гад.
 Миналата година не посмях да тровя заради децата, но тази си спасих краставиците и цветята от опасване точно с тази отрова. То и годината е добра за сега, няма ги тези потопи и има по-малко охлюви.

Вениш не ми свърши работа-по-слаба е и от дъжда се разтваря по-бързо

# 679
Алис,твоите Лабрадори са като мини гиганти! Laughing Вече не са киселички,само дето са дребнички.Ето и Полярник и краставици Еня Ф1

# 680
Направихме 9 компота от ягоди.
Кръстът ме боли от десетки години. Слава Богу, не засяга краката.

# 681
Reni7377, страхотни домати! На заден план кой сорт домати се вижда?
Като сравняваш вкуса на Полярника и Лабрадора кой повече ти допада?

# 682
Рени, Полярник е навързал добре, остава и на вкус да е добре. Краставичките хрухкави ли са? Баща ми преди няколко години сади някакви оранжерийни и омекваха много бързо (или са си такива като сорт).

# 683
  • България
Имам един бърз въпрос... Разтвора от колтуците, доматените, и листата долните, за какво служеше? Че съм ги накиснала и изведнъж имам дупка в паметта  Laughing
Благодаря предварително

# 684
Полярника не съм опитала,защото го чакам хубаво да узрее.Краставиците Еня са хрупкави,но не знам колко издържат-бера и в чинията!Много се радвам,че тази година краставиците ми не знаят какво е фунгицид и инсектицид. GrinningАма абсолютно с нищо не са пръскани освен с вода и малко листна тор.Торила съм ги и с кокоши шербет.Пу-пу.Миналата пролет още се разболяха докато разбера,че съжителството с тиквички в оранжерията ги скапва буквално. Mr. GreenДругите са Тести грийн и един сорт изненада за мен изпратени от приятелка,но още са малки.На заден план  доматите,които се виждат са Полско-пак от ХР.Христов.На една китка имат по десетина домата и се чудех как ще ги издържи китката ако наистина са едри както пишеше за тях.Алис,не се шегувах,че твоите Лабрита  сякаш са по едри.Сигурно ако има повече цвят доматчетата са по дребни.Само тиквичките ме предадоха тази пролет.Правят плод и се маносват. Mr. Green Поливах с козе мляко два пъти,но нищо.Дано скоро другите сортове да започнат да раждат.И дааа!Имам цели десетина пащърнака поникнали от три лехи! Mr. GreenХвала на такива градинари! Grinning

# 685
Рени, не са толкова големи доматчетата (най-голямото е около 3-4 см), ще пиша и за другите доматени растения, когато им дойде ред. Ще видим кой голям, кой малък, важното е да има домати. Simple Smile Радвам се, че имаш пащърнак, та макар и няколко коренчета. Моят е на сравнително сенчесто място и се развива добре като листа, надявам се и кореноплодите да се получат. Имам един джинджифил, който прави опити да избие зеленко. Голяма мъка с него Simple Smile - чакам, чакам, а той не бърза. Другите ми "грижи" са сибирският лук и руколата. Всичко останало се представя добре. Насях и семена за лук. Не знам дали е късно, но ще опитам. Преди две години ми се получи хубав воден бял лук. Имам още малко място и си мисля, че не е много късно за още малко моркови. Тази година насях цвекло доста нагъсто и ако не греша, е поникнало (още не му личи добре, дано не е някаква трева). Много вкусни ми се видяха спанакът и манголдът. Да похваля и томинамбура - добре расте. С гъбите имам застой или засега нищо (пънчетата). Оставила съм ги на природата и малко поливане от мене. До есента имат време. Може би трябваше да ги увия в найлон в началото, а аз не го направих. Дали пък сега да увия някое и друго, за да ускоря процеса  newsm78. Тиквичките засега само цъфтят, но при нас е по-студено, та не е изненадващо. Дори дългучката аха ще цъфне, но за плод е рано. Миналата година първо порасна едно хубаво, разпростра се във всички посоки и чак тогава завърза тиквички. Черешите са в окаяно състояние. Гъсениците им разказаха играта, а и самият плод не се наля, а зреят като насила. Но това са големи дървета и за пръскане почти не си помислям.

П.П. Да ви питам и за листната целина. Може ли да се засее на открито директно в градината? Опитах да направя разсад, но явно не съм улучила състава на почвата или нещо друго е причина да се получи един много хилав разсад. Колебая се дали да опитам отново с разсад или директно да засея в градината. Този път ще гледам почвата да е максимално рохкава. Пише, че вегетационният срок е около 4 месеца, така че едва ли е твърде късно.

Последна редакция: нд, 31 май 2015, 09:43 от Анонимен

# 686
  • на пъпа на Златията
Колтуците не бяха ли за някакви бълхи по зелето?

Биби , мислех че съм отговорила но не съм .
Сухо е много е сухо. Тази коричка трябва да се дъждува всеки ден , за да поникнат семената. Коричката ги задушава.
По моя практика , рътенето на семената е повече за студеното време да не гният семената.
При високи температури е противопоказно. Ако се случи да не можеш да го полееш и държиш постоянно влажно, кълновете засъхват.

Последна редакция: нд, 31 май 2015, 16:50 от rorik

# 687
Тиквичките ми -кръгли тази година светлозелени,непрекъснато се маносват след като достигнат най различни размери.От малки топчета до големина на ябълка.Самото растение ли е дефектно?Листата и цветовете са чудесни на вид! newsm78 Сложих нови семена и засадих два корена от друг сорт подарени ми от приятелка.Дано имам повече късмет с тях!Имали ли сте подобни проблеми?

# 688
  • Варна-София
Колтуците са против черна бобена листна въшка и против гъсеници на бяла зелева пеперуда.

Точно тези дни пробвах нов вариант за колтуците от домати с добавка 30-минутно варене (по руски сайтове), обаче не съм много доволна от резултата. Успя да убие само най-младото поколение от черна черешова листна въшка. По-възрастните са ОК.

# 689
Колтуците са против черна бобена листна въшка и против гъсеници на бяла зелева пеперуда.

Точно тези дни пробвах нов вариант за колтуците от домати с добавка 30-минутно варене (по руски сайтове), обаче не съм много доволна от резултата. Успя да убие само най-младото поколение от черна черешова листна въшка. По-възрастните са ОК.

Тази черешова въшка ходи ли по копъра? Моят е налазен от малка черна гадинка и по снимки от гугъл е точно тази. Ще ми припомните ли накратко с колтуците как се процедираше, киснеха се във вода ли?  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт