(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 69 946
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
  • Пазете Гор
Миналата година беше перверзна, та не си прави генерални изводи от нея, Герри. Дали ще измръзне разсадът в барачката ти - това зависи от температурите навън през следващия месец, но най-вероятно няма. Прогнозите също не говорят за някакви екстремуми. Тъй, на око казано, ако сутршните температури не паднат под минус 4 - проблеми няма да имаш. Достатъчно светла ли е тази ламаринена барачка? Ако не е - разсадът се изтегля и значително забавя плододаването си.

Педя висок разсад ми звучи малко едричък, ако ще го садиш на 10 май, да не прерасне? Аз съм установил, че оптималната възраст за засаждане на доматения разсад е 6-7 седмици. Но това са си мои сметки, за моите условия.

Добрата новина при доматения разсад е, че растежът му може да бъде контролиран в известна степен с поливките.

# 151
Светла е барачката и може би ще изчакам още към седмица пък ще видя какво ще стане.
Голям е разсада, защото рано посях семената-доколкото помня още към края на януари именно защото си мислех за тази барачка.
Иначе по-голямата част от разсада е сега с четири листенца (и са тръгнали още две да растат) и е пикиран в саксийки.  Лошото е, че много разсад направих и то от пет сорта, които толкова безнадеждно омешах докато ги пикирах, че изобщо не знам кое растение как се казва.. Tired Обещах на комшията да му дам разсад, защото ще ми остане и ме пита човека какъв е сорта и аз изобщо не знам. Казвам му че или е Миляна, или Идеал, или розов консервен, или още един сорт-не помня даже името-ако иска да  взима.
Не подходих научно- първо действах, после мислих.  Даже ми се струва и че в някои от саксийките имам по две коренчета от два различни сорта.
Само черито знам кое е.

И друго ме тормози. Вече почнаха да ми порастват семенцата на краставичките и понеже съм ги насадила вече в сандъчета в стаята, а не в градината и ще ми се наложи да правя разсад. Как да го направя добре? Да използвам ли по-големи саксийки и как да  пренеса растенията после в пръстта, за да не ми изсъхне една част като миналата година?

Последна редакция: пн, 30 мар 2015, 00:57 от Герри

# 152
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Събудили сте се,ама казах че е рано.
Добре дошли на новите!
Куркума ,какви-4 градуса? При 5 градуса  нощна температура ще загинат растенията, ще боледуват. В Украйна е снег .  За по чевръстите , че и като гледам ентусиазма , требе да се измисли нещо.
Герри,
Слагай в барачката и на по високо. Като имаш повече разсад , пробвай с бутилки от минерална вода.
Отрежи им дъната.Аз даже ги разцепих от страни.  Преди дъжда си изорах градината. Беше мокро.
Ягодите ми са се забили в земята,
Руколата хич не си я садете в градината. Отвън покрай оградата. Луднахте с тая рукола. Аз не мога да я изкореня. Имам в изобилие.Имам работа още 2-3 дни.Ще пиша и по спокойно. , де.Април ниските температури ще са 3 градуса. Що да мъчите растенията и себе си. . 
Работата не е заек да избяга. Разсада на доматите ми е на 5 дни.
Ето ви нещо да погледате за американците дето са бързали да стават цивилизация. Токойто бърза, не стига далеч. Яко ги е хванала параноята.

https://www.youtube.com/watch?v=YjnMgcO7zW0

# 153
  • Пазете Гор
Няма да загинмат при +5 градуса нощна температура, рорик. Но нека уточним какво разбираме под "температура". Аз казвам, че ако термометър на терасата сочи 0 градуса, то растенията в барачката няма да загинат - там ще е няколко градуса повече.

А че ниските температури им пречат и разболяват - това не споря.

Пикирането на краствици е загубена работа, Герри. казват, че се правело, когато котиледоните застанат хоризонтално. Правил съм го веднъж - два пъти и го намирам за загуба на време. По -добре забрави за тоя посев и сей след двадесетина дена направо в земята.

# 154

Ами да. Ще си купя семенца пак и направо в земята. Като е топло и бързо растат. Иначе от разсада няма да се откажа щот ми е жал за растението. Квото стане-стане. Миналата година около една трета от разсада ми изсъхна, но пък тругите дърпаха като за световно.
Благодаря ви за съветите.
  bouquet

# 155
Краставицата не понася разсаждане при повече листенца.
Аз навън директно не сея семена, не вземам евтини и в градинската  пръст по-бавно правят коренче, случва се и да не поникне. Задължително си засаждам семенце в торф 1 месец преди разсаждане на открито.

# 156
Здравейте всички!
Липсвате ми, но не ми остава време  Hug
Да са пълни с плод градините на всички мераклии, въпреки климата!
При нас е общо взето така:
http://www.snimka.bg/?profile,albums

# 157
  • на пъпа на Златията
Куркума ,
В бараката , няма да загинат, но навън ще загинат. За това казах за бутилките  да се ползват за навън .

# 158
Здравейте всички!
Липсвате ми, но не ми остава време  Hug
Да са пълни с плод градините на всички мераклии, въпреки климата!
При нас е общо взето така:
http://www.snimka.bg/?profile,albums

Вили иска парола Simple Smile

# 159
Да се запиша в новата тема.
За морковите - при мен е глина, но сея семената в повдигната леха, смесена с пясък, а от двете страни лук и чесън. Това е съвет от темата отпреди години. Със сорт Нантски имам опит, стават си чудни моркови, нищо, че два еднакви няма.
Миналото лято нарязах за подправка и листата, по идея пак от темата, после в плик във фризера, почти във всичко готвено ги слагах.

Нямам никакви разсади тази година, ще купувам. Иска ми се тези дни да набуча лук и чесън, дано спре поне малко да вали, че е страшна кал в градината.

# 160
Пф... Дават го студове  Tired, дъждове...
Мислех тази събота да творя, но май няма да стане...  Sad

# 161
Здравейте, включвам се в темата с един въпрос....засях си домати за  разсад (сърцето на албенга) и нещо ги обърках явно, защото цъфнаха в кофичките...даже и домат взе да връзва. Та, според вас да се занимавам ли да ги отглеждам още или да ги оплача така да се каже?

# 162
  • на пъпа на Златията
Пф... Дават го студове  Tired, дъждове...
Мислех тази събота да творя, но май няма да стане...  Sad

Дядо Боже ви го говори ,ама не чувате.
Зимата беше мека , топла. Лятото ще закъснее.
Вейдър , на какво се мусиш?Да се блъскаш, да изнасяш, да внасяш, разсади, да никнат и цъфнат на 01. април, и да изгубиш , най хубавия първи връз ,щото април ще е студен.
Я се усмихни!  bouquet Grinning

Какво да кажат тия в Златията , дето искат да са първи и преди 20 дни насяха парниците , а няма ни вест ни кост от семето?
Та не пуфкай.Трудът трябва да е песен и лесен .

# 163
  • на пъпа на Златията
Здравейте, включвам се в темата с един въпрос....засях си домати за  разсад (сърцето на албенга) и нещо ги обърках явно, защото цъфнаха в кофичките...даже и домат взе да връзва. Та, според вас да се занимавам ли да ги отглеждам още или да ги оплача така да се каже?

Ето предположила съм въпросите.
Ами имате сили за пилеене.

Сега отиваш в един магазин втора употреба за цигли ,метали..Купуваш си тънки метални пръчки по 2метра , да могат да се огъват на ръка.Садиш доматите в лехата, набучваш пръчките в земята от двете страни на лехата ,през 1,5 метра .Завиваш с найлон . После всяка сутрин отвиваш ,всяка вечер завиваш и така.Ама не зная как ще стане с оппрашването,щото пчелите никакви ги няма .Та като китайците с едно памуче ,като пчеличка от цвят на цвят

Успех.
Е, не всичко може да се предвиди.Орачите ми заораха ягодите , та трябва да ходя да ги откривам под 2 педи пръст.
Ама така са младите имат  сили , пилеят ги.

ПС

Пък това сърце на Албенга откъде се пръкна.При мен изобщо не става.Много боледува,не е за ран домат.

Последна редакция: ср, 01 апр 2015, 15:45 от rorik

# 164
  • На Дунава
Eх, Рорик, все ме караш да се усмихвам и ми стопляш сърцето, дори и когато ни шокаш канчетата! Simple Smile
Другата седмица ще си сменим ваканционно местоположението от Виена към с. Бутан, през Враца - поне за ден, да видят децата прабаба и прадядо, че, за съжаление, взеха бързо да остаряват хората. Да поръчате нещо с Добри? Wink Или аз да си поръчам при вас време за по кафе? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт