(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 70 749
  • 752
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте,
Имаме 500 кв двор с малка оранжерия, няколко овошки, а останалото място е за зеленчуци. Досега дядо ми се грижеше за всичко, но вече не е много добре със здравето и поехме щафетата  Grinning.
Нова съм и в темата и в градинарството Mr. Green Ще Ви следя с интерес, ще изчета и старите теми и ще задавам много, много въпроси  Grinning
Като начало ще ви помоля да ми препоръчате хубав сорт чушки сиврия. Simple Smile
Пожелавам труда на всички ви да бъде подобаващо възнаграден с богата реколта, въпреки изненадите на времето, защото по-хубава от домашната храна няма

# 271
Ваня, Сиврия е сорт пипер. Ако го харесваш, така го търси. Не ми е любим Сиврията, който съм купувала. В домашни условия може и да е вкусен. Харесвам чушки от рода на Паланачко чудо, Куртовска капия, Слонско ухо - гледам картинките, защото имам различни сортове, а не им знам имената. Все се случва да ми дават разсад или семена. След това си харесвам някои, оставям си семена от тях и сея на следващата година.

# 272
  • София/Варна
Случайно си бях купила преди години семена за сорт пипер Фамилия. Много ми хареса. Гледам такъв и Паланачко чудо. Сиврия съм сяла и никога не е ставала, не само, че не става рано-то при нас няма как да стане де, става заедно с другите,ами и чушките винаги са малко и деформирани.
Алис честито за гъбетата, дано да станат и после с кеф да ги изядете.

# 273
  • Пазете Гор
Здравейте,
....
Като начало ще ви помоля да ми препоръчате хубав сорт чушки сиврия. Simple Smile...

Добре дошла.

В много от магазините има сорт "Сиврия",  макар че това не е точно сорт, а сортова група, сортотип. както при историята с "Биволско сърце" Близко характеристики имат "Златен медал" и "Албена". За някои неща - като салати например, сладките чорбаджийски чушки също биват   - плододават повече, по-дълго и са по-непретенциозни.

Позакъсняла си за сеене на семена пипер според мен, но не пречи да опиташ. И всев пак ти препоръчвам да си потърсиш разсад. Обикновено повечето градинари и любители произвеждат много повече пиперов разсад от нужния им, та няма да ти е трудно.

# 274
Привет на всички градинари.
Днес наредих саксии с черита и розови домати в бараката и ще видим ще има ли по-рано домат тази година или не. Голямо мъкнене беше-дано да има ефект. Тази година само лук, домати и краставици ще гледам. Че само като си спомня какъв погром на боба, марулите и спанака от охлювени армии беше миналата година и нямам ищах вече.  

Порастнал ми е лука и е към педя някъде, но котарака ходи да ми го рови. Какво търси да изравя от там хич не ми го побира главата. Към другите насаждения няма никакъв интерес, но защо ми вади лука не мога да схвана. Днес го дебнах и го гоних от там, ама само ме изчаква да си намеря някъде работа и пак отива в лука. Котешката си диплома ли е загубил там не ми е ясно...

Взех от комшията лозови резници и ги бучнах и тях. Дано не е късно за тях.

# 275
Сега се зачетох назад и се запалих по компостера.
Гери, имаш ли специални червеи вътре или може и без тях?

Не съм слагала червеи. Но съм намирала от време на време едни бели червеи-като такива за стръв. Но според мен сами са отишли в компостера или са някакви ларви ...не знам.

# 276
  • Пазете Гор
В моя компостер се завъдиха преобилно червеи - по-дребни и тънки от дъждовните, с по-ясно очертани членчета, по-червени. Подозирам, че са ЧКЧ, и яйца от тях са попаднали в компостера заедно със стартовата смеска, която ползвах в началото. Лошото е, че напоследък съдържимото е преовлажнено и никак не мирише на свежо.

Има и сума друг народец вътре - плодови мухички, плужец (голи охлюви), чат-пат по някоя стоножка, мравки.

Пробвал ли е някой "картофель в саломе". Със моите слепи кучета единственият шанс за картофи остават съдове с растителен остатък. Опит, anyone?

# 277
Христос Воскресе!!! Много здраве и благоденствие!
Теди, благодаря за мнението!   bouquet Дано е добра годината и да опитаме от всички насадени сортове домати. Изводите са лесна работа.
Може да съм назадничева, но си мисля, че като си хвърляме труда да копаем, плевим, сеем, поливаме, пръскаме и т. н, е редно да получим вкусни и полезни зеленчуци. Те не ни излизат по- евтино отколкото да ги купим на пазара, нали?
Да садим разни екзотични сортове, е чудесно, ако ги ползваме за украса, като цветята, но да признаваме, че като вкус не струват и пак да си губим времето и мястото в градината с тях, някакси не ми импонира...... newsm78
Не, мила , не си "назадничева"! Просто всеки си има някакви приоритети и доза любопитство Simple Smile
Аз лично държа на това "златно съкровище", защото като направя салата посред зима - януари февруари на детето знам , че не яде гадните пластмасови домати - по- вкусен е и чист откъм вредните им химии и генни модификации. (Не обича трушии, а зелени салати, домати, краставици). Радва се и на нормална картофена  салата с лилави картофи , но ги загубихме една зима - много вкусни, но дребнички Simple Smile или няколко стръка чери домати - никой в къщи не ги яде  -  и за мен не струват, ама ...  детето  - току се скрие сред доматите и както са си немити (не пръскани и под навес) със  листа червен лук и ... после "аз не съм гладен - наядох се вече "Simple Smile    Та затова, за мен, малко радост в детските очи изобщо не ми е загуба на време ...

# 278
Преди години, когато синът тренираше карате, на едно състезание треньорът ме попита дали има тръпка. Така и с нашите Лабрадори и подобни - всичко това е една хубава емоция. Да отгледаш нещо ново и непознато, да се радваш на пъпките и цветчетата, а и не на последно място после да похапнеш здравословна храна! През април - още не са цъфнали дръвчетата, а тиквичките ми, един домат и мисля краставичките вече имат цветни бутони. Е, не са завързали, но се чувствам точно както сина на Теди. А като видях дребните гъбки, бях като тези newsm68 newsm18 smile3535. Имам време и място за експерименти. Същевременно не купуваме нищо, което можем сами да си произведем за ядене. Нямам търпение да видя дали ще пораснат гъбите и за колко време. Онези, в пънчетата, също се надявам по някое време на годината да ни изненадат приятно, дано!

Последна редакция: вт, 14 апр 2015, 21:22 от Анонимен

# 279
  • на пъпа на Златията
Приятели какъв найлона да си купя за тунела?
С изненада видях че найлона ми е издържал само 1 година, а предния 10 години.
Или с какво да го намажа е да не се съсипва и да е прозрачно?

С котките - задължително си вземете котешка  тоалетна и  поставете в някой край на  двора , за да не ви ровят котките в градината.  

# 280
Найлона трябва да е армиран. Армиран полиетилен се казва. Има и за оранжерии-във всеки строителен склад ги има.
Вътре в найлона има едни усилващи нишки, които го разделят на квадрати и найлона е изключително здрав, като същевременно е прозрачен.

По-тежък е от обикновения найлон, но няма скъсване. Ще го ползваш години наред.

Аз съм се захванала сега да си проектирам един парник, даже му разчистих и място и смятам с такъв найлон да бъде.  Но както ми е тръгнало на зор явно за догодина ще е..

Аз да си попитам може ли да изкарам доматен разсад вече навън и като стане хладно през нощта да ги покривам всяко коренче с пластмасова бутилка-от тези големите от по 11 литра?
Аз сложих в бараката, но ми остана много разсад, а е вече голям за малките си саксии..

А за котарака-ще му преместя котешката тоалетна до лука след като там му е по сърце да се усамотява.. Laughing

Последна редакция: вт, 14 апр 2015, 14:20 от Герри

# 281
Приемате ли още новаци .. Имаме къща на село, майка ми се грижи основно, но трябва да се поеме щафетата... Абсолютно  е забранено използването на химикали и изкуствени торове в  градината..,,отрова на пазара има колкото искаш

Сега сме на вълна компостер, защото управата решила по селата  да се сметосъбира в месеца 2 пъти . Отначало казали зелените отпадъци на камари до контейнерите и ще се извозват от фирмата за компостиране, но камарите така си и стоят, само на контейнерите са залепили, че съгласно нам кое си на общината ще се глобяваме..  #Cussing out
Селото не е баш село, а  си е направо квартал, дворове по 800м2 с дву и три фамилни къщи..Можете да си представите за какво иде реч.. По празниците съседа тръгна да гори едната камара, ясен ви е резултата.. опушено пране.., съседски кавги

Та семейния съвет реши ще пробваме да компостиране, та ако някой има опит с компостирането или се е коментирало напред моля да сподели

# 282

Пробвал ли е някой "картофель в саломе". Със моите слепи кучета единственият шанс за картофи остават съдове с растителен остатък. Опит, anyone?
Пробвай пък каквото стане.

Борбата със слепите кучета винаги ми е изглеждала обречена на провал. Дядо ми я водеше години наред без особен успех. Имаше картофи-но колкото се смили кучето да ни остави... Tired
Помня как като деца ни строяваше с по една мотика на дупките на кучето и с маркуч ги пълнеше с вода. Стражата от внуци чакаше кучето да излезе от някъде и целта беше да го обезглавиш с мотиката. Да де ама кучето изскочи точно при братовчед ми, а той жалостив и вместо да замахне с мотиката и да приключи с гадта го пусна да избяга за ужас на дядо ми. Ама и той си беше виновен-може ли с такива "палачи" работа да вършиш.

# 283
  • Някъде Там

Ако не сееш голяма площ може да пробваш с мрежа долу, но здрава да не я изгриза кучето. Не разбирам много, но и ние си имаме сляпо куче. Но пък миналата година не ми беше пипнало морковите - цяла зима ядохме.

# 284
КОТЕ, това чела ли си го вече? ръководство за домашно компостиране

Слепите кучета имат ли добър слух? Четох за някакъв метод срещу къртици - заравя се настроен да звъни будилник в буркан някъде из градината и животинките сами се изнасяли след време. Някой да го е прилагал?

Общи условия

Активация на акаунт