(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 70 758
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
Миналата година си спасих морковите от сляпото куче, което "изорава" цялата градина чрез забиване на пръчки от  арматурно желязо и поставяне на празни пластмасови шишета. От години не бяхме вадили нищо грудково от градината заради тази твар, но миналата година успях да го надхитря с този нищо не струващ метод. Нямах никакви поражения.

# 286
  • Пазете Гор
Писах неотдавна, че заради сляпото куче миналата година изгубих:
- 2/3 от картофите
- 100% от пащърнака
- 90% от морковите
- 100% от кореновия магданоз

Щетите от тая напаст продължиха и сега - през каналите му се наводниха две от лехите с ягоси и половината кромид лук. Все още се вижда ясно пътя на водата към тунела му и от него, на десетина метра по нататък.

В едно от описанията на гранулите Вениш (за голи охлюви) прочетох, че карантинен срок няма, а в почвата се разлага до въглероден двуокис и вода. Май това ще е изборът ми за битката на годината.

# 287
А къде ще поставиш гранулите. На дупката му или ще ги вкараш в тунелчето с вода?

# 288
Куркума, опитай с Вениш, но за мене е слаб препарат и не ми вършеше особена работа в борбата с охлювите. Не съм опитвала с по-големи количества, може пък да е решение.

# 289
Не знаех, че Вениш е и срещу сляпо куче, слагала съм преди време срещу плужеците.
За сляпото куче и аз съм с метални колчета,забити в земята, отгоре подрънкват кенчета от бира.
Имам и от уредите, дето се забиват в земята.
Имам сляпо куче, виждам му дупките, когато пусна пръскачката в нашия двор, съседка през едно място се оплаква, че тече в нейния. Някъде там, по тунелите.
Но моркови не е хрупало досега,, отстрани в лехата съм садила чесън и лук, може би не харесва аромата им или пък е достатъчно силен, за да не усеща този на морковите.  Mr. Green

За плужеците четох, че кофеинът ги убива. Сега ще залагам утайка от кафе отстрани на лехите, че те са ми големият дерт на мен.

# 290
  • Пазете Гор
Вениш е за плужеци, Гери, нова, получи се някакво объркване. На сайта на МЗ препаратите за борба с охлюви са три, като два са от типа на Вениш, тоест с еднакво активно вещество. третият е производство на БАСФ, с друго някакво активно вещество.

Доколкото схващам логиката на този тип препарати - бидейки примамка, трябва да бъдат поставяни, изграждайки "кордон" около растенията (а не около лехата). Това е много играчка, но инак просто няма да имам шанс - с краставици, тиквови, фасули, зеленории.

А сляпото куче ще го оставя на мира, засега.

Странно, но при споменатите по-горе набези сляпото куче не докосна червеното цвекло, та се отчетох все с някакъв кореноплод и аз. Е, имах и хрян. Като рекох кореноплоди - сега е моментът да се сложи разсад от целина. Той се прихваща сравнително бавно, и ако го пипне по-силно слънце, може и да не издържи.

Снощи беше по-топличко, та се помотах из градината и по тъмно - чуваше се песен, любовна песен. Мисля, че дървесните жаби започват своите сърдечни дела. Много са приятни и извънмерно красиви животинки. Не помня в коя източна страна клетка с дървесни жаби е нещо равносилно на клетка с канарче - пеят и украсяват.

# 291

Доколкото схващам логиката на този тип препарати - бидейки примамка, трябва да бъдат поставяни, изграждайки "кордон" около растенията (а не около лехата). Това е много играчка, но инак просто няма да имам шанс - с краставици, тиквови, фасули, зеленории.

А ако вали дъжд не се ли разтваря гранулата и не трябва ли да се слага нова?
И аз ще си купя вениш за краставиците тази година. Миналата не посмях, защото детето ходеше и лапаше де що намери по двора. Слагах само дървесна пепел. И след всеки дъжд ходих нова пепел да ръся методично около растенията. Охлювите не обичали да им полепва  пепелта и не ходели там (уж). Моите охлюви обаче ходеха..

Куркума-обожавам зелени дървесни жабки!!

# 292
  • Пазете Гор
Пише, че не се разтваря от дъжд.  А жабите са ми любими - и водни, и крастави, и сухоземни! Нашите, български дървесни жаби са само зелени, с красиви тъмни кантове отстрани, и са съвършено гладки, източени, фини, хармонични. Но те се хранят със хвъркати.

А ето тази приятелка би свършила чудесна работа и с поповите прасета, и с плучеците. Тежеше около половин кило и едва се събираше в двете ми шепи. Красота!

# 293
  • на пъпа на Златията
Изчетох за найлоните. Най добър правят евреите. Било прозрачно. Тези с жълтозелените оттенъци били с други добавки и не са толкова добри.Армиран , неармиран няма голямо значение. Задължително сега се правят да се разпадат за 6 месеца , а и са по скъпи. 
За къртиците има едни пакетчета , слагат се в дупките.Не трябва да се пипат с ръка , продавачката трябва да ги брои с найлоново пликче Не зная стават ли за сляпо куче.
Те и котките  стават за къртици и попови прасета. Така че и да се загуби някое лукче не е беда.     

# 294
  • София

А ето тази приятелка би свършила чудесна работа и с поповите прасета, и с плучеците. Тежеше около половин кило и едва се събираше в двете ми шепи. Красота!
Ох, не ми е хубава тази другарка, пък и кучето не я одобрява, но ако наистина е полезна, ще я пазя.........
Само че, дали тя или ония симпатични изцяло зелени красавици пеят цяла нощ, не знам, ама не се спи от звуците им.

# 295
  • Пазете Гор
Песните им са различни. Жалко, че ти пречи, на мен са ми любими тези звуци.

Песента на дървесните наподобява щурчовата. Бумките почти не пеят, а и техният брачен сезон отмина. Най-гласовити са водните жаби, те имат два вида песен, но като цяло са тенори. Краставите имат малко боботещ тембър, като при пушачи. Брачният им сезон е сега.

Много са полезни и абсолютно безобидни. Най-големият проблем, който евентуално биха могли да създадат е да разбутат някое растение докато е младо, правеки си дневното гнездо. По правило обичат да се спотайват през деня на сянка и влажно - да речем във плитка водомерна шахта, под  сенчеста купчина лански листа, в някой ъгъл под коритото на дворната чешма - ей такива. Та в търсене на такова местенце някой неопитен жабок може да се пробва да се зарови в прясно профилираната пръст на някоя леха. Ама това е рядкост и е даже симпатично.

Виждал съм крастава жаба, налапала попово прасе колкото пръст.

# 296
За плужеците съм използвала Вениш, Мезурол и Скипер, всичките са сини гранули, охлювите се разтапят от тях, не знам при допир или ги ядат, но сега заради кучето (не сляпото,а домашното) не мога да слагам отрови.  Ефективни са, но до време, постепенно изчезват, може да не е от първия дъжд, но изчезват.

Дървесна жабка имахме на вилата, в една стара дървена маса, живееше в кухината, която се образува там,  където кракът на масата влиза в плота. Разглобихме я и още се чудя как се е завряла там, искрящо зелена, на върха на пръстите с топчета, може би вендузи, много симпатична жаба. И крастави жаби имаме, те хич не са ми симпатични.

Жабчето: Simple Smile

http://new1.snimka.bg/other/2014.809549.35222035.big

Герри, това са миналогодишните ми "оградки" от пепел срещу охлювите:

http://new1.snimka.bg/other/2014.809549.33613076.big

Сигурно 4-5 пъти сях семена краставици, не помня вече, какво ли не съм пробвала.

Последна редакция: ср, 15 апр 2015, 00:19 от нова

# 297
От това, което изчетох за борба с голите охлюви най-ефективни дават тия два препарата. Дори и са био. Но не знам дали ги има по нашите аптеки .

# 298
  • на пъпа на Златията
Значи не съм привърженик на препаратите примамки.Мамиш ги в лехите си.Номера е да ги отдалечиш, изгониш  от лехите.   

# 299
В темата за цветята четох като препоръка за борба с охлювите да се изкопае дупка 5-6 см, да се изреже 2-литрова бутилка бира на височината на дупката. Изрязаното шише се слага в дупката и се уплятнява. Горният му край да е на височината на почвата. Вътре се оставят 2-3 пръста бира. Това примамвало охлювите.
Някой правил ли го е?
Също наръсване с дървени стърготини препоръчваха. Охлювите уж изсъхвали по тях.

Това с жабите ме заинтригува. До нас има рекичка, но жаби не съм виждала досега.

Общи условия

Активация на акаунт