(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 70 761
  • 752
  •   1
Отговори
# 300
  • София/Варна
Пролетен дъждец аз съм го пробвала това с бирата. Върши работа, но гранулите определено вършат повече работа. Може би, ако са малко плужеците ще стане и само с бира, но миналата година бяха истинска армия и след 2 или 3 изпасване на краставиците си купих гранули

# 301
Миналата година, плужеци, колкото кебапче, влизаха в чувала със смляно за кокошките жито... Сухо, не сухо, всяка нощ ходеха там... Освен това се крият в земята и до зеленчуците ходят без да пресичат пътечки от наръсена дървесна пепел...

# 302
Куркума, тиквите с голите семки , правиш ли им разсад или направо ги сееш в земята?

# 303
Куркума,преди две години гледах картофи и в слама и в сено.Родиха се  картофи,но отчитам,че този метод е по подходящ за места с по хладен и по влажен климат от моя.Не съм поливала достатъчно!Другото важно е купът върху картофите винаги  да е достатъчно плътен защото иначе позеленяват.                                                          Герундик,благодаря за напътствията!Алис,и аз да се похваля!

# 304
  • Пазете Гор
Не съм забелязал тиквите с голи семки да имат нещо по-особено в отглеждането, rozamunda_2001. С оглед на времети и ситуацията тая пролет - вземи мерки срещу охлюви и късни слани, нищо повече. От гнездото с три-четири семки, сложени връз лопата тор, остави едно, най-силното растение, коагто изведе добре своя първи същински лист.

С моите тиквови смятам да изчакам още поне две седмици за директна сеитба. Фасул ще сея след седмица.

Обнадеждаваш ме, reni7377. Във какъвто и да е съд (повдигнатите лехи също са вид съд) има сложност с поливането, ще го измисля някак. С две думи - ще пробвам.
)

# 305
Рени, супер са ти гъбите!!! Това лятната кладница ли е? Мите гъбки са зимна кладница. Дали цветът на шапчиците е различен, защото моите са почти черни или не ги гледам правилно... newsm78 Нищо, де, каквото излезе, това. Сега се чудя къде да сипвам вода. Някои пишат да не се пръска директно върху гъбите, а при мене това май няма как да стане, защото гъбите са отдолу и отстрани. Ако сипвам само отгоре вода, дали ще е достатъчно, ще видим. Те ще си покажат. Най-много да не пораснат. Simple Smile На някои без да искам им отвях част от шапките. Изобщо, горките те (при мене).
Прогнозата за нощните температури е малко стряскаща, иначе дневните са добре. Искаше ми се да засадя тиквичките, но ще ги изтрая още малко вътре. За тиквите си правя няколко разсада, ей така, за всеки случай и после те видимо по-бързо дръпват пред другите.

# 306
Куркума, благодаря!
Рени, с какво са пълни бутилките? Обясни ми малко повече, моля!
Алис, гледах видео как един гледаше гъби в помещение и с една голяма пръскачка бая ги полива целите чували и по покаралите гъби!

# 307
Розамунда, мисля, че и Герундия писа, че с маркуча е поливала гъбите (пънчетата). Simple Smile

# 308
В гората зимната кладницата расте от влагата в мъглата.
Като са малко може да са пръскат и с пулверизатор.
Аз върху трупчета в двора съм разположил по едно шише с пробити
2-3 дупки на дъното с игла.Изтичат полека и дървото попива.
Това го правя през 2-3 дни.

# 309
В бутилките има дървени стърготини,а в някой и слама и стърготини.Тубите в които има и слама мицела се развива по бързо.Алис,моята е Лятната кладница.За Зимната ми казаха да чакам гъби наесен. newsm78  Попо ще взема идеята ти за поливане!                                                                                             КУРКУМА,моите картофи не бяха всички във високи лехи.Имаше и на земята.Посаждат се плитко в леко разрохкана почва,натрупва се сеното и и сламата и трябва да се полива.Аз в пластмасови кофи съм садила и пак става нещо.В Балкана мой познат ми прати снимки как са окосили едно пространство ,на окосеното място са сложили картофите и отгоре окосената трева.Само купът да е плътен-това е важно.Пробвай-не пречи!

# 310
Роро, Рени,   bouquet
Част от мицела за зимна кладница посях в дървени стърготини, за да видя дали ще стане нещо и те започнаха да растат. Не е достатъчно влажно, защото са вътре в къщата и се налага да ги пръскам. Сутринта полях с едно шише с пулверизатор (все с него пръскам, де). Прави ми впечатление, че отстрани водата като че ли не попива в стърготините, а някак се плъзга. Сигурно, защото са се уплътнили стърготините с мицела. Е, колкото има влага, толкова. Ако им харесва, да растат. Трупчетата - едните са завити с найлон (не плътно) и са на земята навън, дори не съм ги гледала, а другите са  в едно помещение, в което държим бали сено, та пак не е много влажно. Ако при тези условия стане нещо, добре. Може би трябва да ги поливам, но отложих тази дейност за по-късен етап. В едните указания пишеше да не се полива през първите 40 дни. Не било добре да попадне вода в дупките, докато мицелът не е започнал да прораства в дървото. В някакъв момент ще ги строя като войници и ще поливам и ако имат желание, да стават гъби. Simple Smile

# 311
Здравейте да се включа и аз ако мога да помогна. Миналата година ползвах ето такъв тип уред за борба с къртици, сляпо куче и др. и според мене имаше успех - http://dazer.biz/product/51/motor-molechaser.html разчиства периметър с радиус около 35 м. Проблема е че то бяга от тебе но и съседа трябва да си сложи защото ако няма всичко се събира там и пораженията са огромни. Уреда работИ с три батерии и издържа цял сезон. има го в Бриколаж, като има и модификация да работи и със слънчево захранване, но е малко по скъп  newsm78

# 312
Алис,и при мен е трудно поливането в тубите!От другите две отворчета,където имаше тръгнали да поникват гъбки-изсъхна мицела въпреки,че вчера пръсках с пулверизатор.Полях и отгоре но мицела е станал като гума и не попива.

# 313
Рени, моите дървени стърготини с мицела в началото бяха в плик, а после, като стана почти еднородна маса, ги преместих в мрежичка. Мисля, че малко избързах с изваждането, но почти ги бях отписала гъбите. След като обсъдихме тук, поливам често с пулверизатора и гледам, че растат. Харесва им и температурата. Simple Smile Дори тези, чиито шапки бях наранила, също нарастват. Цветът на шапките изсветлява и започват да стават красиви. http://alys.snimka.bg/other/april-2015.861156.35230865.

# 314
Къде ги отглеждате тези гъби?
Аз имам прилично влажно мазе дали да не пробвам newsm78  другия въпрос - от де мицел? Blush Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт