(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 70 764
  • 752
  •   1
Отговори
# 315
Вейдър, тези от снимката (в дървени стърготини) са вкъщи, закачени под една маса. След като видях, че се появяват гъби, ги преместих в по-студена стая, но пък сега се затопли, така че всичко е наред с температурите. Мицел - от Троян или Бяла. Пращат с Еконт. Другите са в пънчета, в градината и съм ги завила с найлон и още едни пънчета, които са под навес, но май и тях ще ги изнеса. Мисля си да ги пръскам и тях с вода, за да им е влажно. От пънчетата реколтата става след няколко месеца, а от стърготини или слама за около 1,5-2 месеца.

# 316
Хехе, имам си и краставичка - тя успешно успя да се хване за въженцата на щорите (които сега не се ползlат) и е завързала.  Grinning От хибрида Тести Грийн е. Сях ги около 23 февруари.

Последна редакция: пт, 17 апр 2015, 11:53 от Анонимен

# 317
Хехе, имам си и краставичка - тя успешно успя да се хване за въженцата на щорите (които сега не се ползlат) и е завързала.  Grinning От хибрида Тести Грийн е. Сях ги около 23 февруари.
   Сипвай ракията!Щом има салата! Joy                                                                                                                     ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                                                                                                              ЕЙ ги порасналите гъби,но от другите дупчици надали ще излезе нещо.

# 318
  • На Дунава
Само примлясквам от вида на вашите гъби. Ай стига вече!  Mr. Green
Да живее плевенето в петък след работа! След няма и половин час, и ми бяха отминали грижите около поредните служебни глупотевини. Не че се разрешиха, но вече не ми бяха интересни. Гледах си оръфания от охлювите грах, който все пак е успял да достигне 5 см височина, и си мислех как е възможно сухите пръчки, които забих, за да си отбележа къде съм сяла нещо си, да са изкарали зелени пъпки, пък нещото-си никакво да го няма. Накрая с дребната бърборка ни заваля и дъжд и се метнахме на колелото и почти сухи се докопахме до вкъщи. Животът е хубав!  Hug

# 319
Половинката каза като сервирам да не забравя да дам лупата  Laughing. Рени, твоите определено са белички!
Бибиана,   bouquet

# 320
Хехе, имам си и краставичка - тя успешно успя да се хване за въженцата на щорите (които сега не се ползlат) и е завързала.  Grinning От хибрида Тести Грийн е. Сях ги около 23 февруари.

Имаш си краставичка на куково лято...  Laughing  Имаш си плодник и ако не се опраши (обикновено трябва мъжки цвят и мравки) така ще си и остане...  Peace

# 321
Имаш си краставичка на куково лято...  Laughing  Имаш си плодник и ако не се опраши (обикновено трябва мъжки цвят и мравки) така ще си и остане...  Peace
.

Ми дано се намерят... Simple Smile, не че няма, но ще ѝ пусна няколко мравки. А мъжкият цвят почти е налице.
Понеже само в градината е имало такива образувания (плодници) и от тях винаги са ставали краставици, реших, че и от тази ще стане.

# 322
  • Пазете Гор
Не е изключено и да стане.

Да се отчета с успех при разсаждането на хрян. Свърших тая работа през ноември, ама чак сега и се видя резултата. Разсаждат се корени. Много обичам хрян.

# 323
Не е изключено и да стане.

Да се отчета с успех при разсаждането на хрян. Свърших тая работа през ноември, ама чак сега и се видя резултата. Разсаждат се корени. Много обичам хрян.

Слагаш направо корен хрян ли?  newsm78

Аз пък имам покарали репичкии! И копъра е тръгнал, и манголда.... нещо магданоза се не види ама ... може пък да му е рано, знам ли... Сях ги началото на април  newsm78

# 324
Един забравен корен хрян го боднах във вода: http://bushkata.snimka.bg/other/2015.851314.35235043
След като покараха и коренчета и наченки на листа - сложих в кофичка: http://bushkata.snimka.bg/other/2015.851314.35235042
Вече има доста по-големи листенца. Ще пренеса в градината.
Куркума, четох, че се махали страничните пъпки на наедрелия корен, за да няма много тънки странични. Имаш ли опит, защото ми се струва доста сложно?
На есен вадиш каквото ти е нужно, а някои корени заравяш обратно, тъй ли?

Последна редакция: сб, 18 апр 2015, 12:11 от bushkata

# 325
  • Пазете Гор
Сигурно помага - за получаването на здрави едри кореноплоди - ако се престържат спящите "очи" на хряна, ама аз не се занимавах. То беше и една кал, пак добре и толкова успях. Та не вадих всичко, а колкото можах, но да - добрата практика е да се извади каквото има. Не че нещо кой знае какво ще стане ако се остави старото коренище, но просто вече е много твърдо и прави огром,ни храсталаци. Освен това хрянът обича спокойстието и лека - полека "бяга" към оградите, та трябва да се намества.

Посях вчера малко фасул - Старозагорски, както и един нов - подарък ми от Троянско. Много е красив - черно-беличко пръскан, дано е щедър откъм добив. профилирах зеленчуковите лехи и направих опите да оплевя ягодите. Тц - троскот, троскот, троскот. Колкото троскот изскубах и осякох с мотичката, дойно повече ягодки съсипах. Само дето троскотът след няма и месец ще си е същият, а ягодките - не съвсем.

Хич не им потръгна тая година. Били са под вода около седмица, та освен другото има и напукана почвена кора.

# 326
Здравейте, бих искала да предложа една интересна книга с чиято помощ успях миналата година да спася доматите и  пипера си и имахме до късна есен добра реколта. Аз ползвах руското й издание, но беше трудно с превода, а  скоро  ще излезе на български език.
http://homeohelp.eu/knigi/bg/home/129-%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0.html

Последна редакция: сб, 18 апр 2015, 16:04 от Neli VB

# 327
Сподели  една успешна рецепта поне за доматите!Достъпни ли са препаратите?Нещо разкажи за методите!Нали тук споделяме опита си най вече! Hug

# 328
Няма нищо тайно-тази книга ми помогна миналото лято, когато скоро след засяването на чушките-рибки  се накъдриха листата станаха къдрави и взеха да се свиват. Тогава се поразрових в книгата и видях, че хомеопатичното лекарство SILICEA 6СН  може да им помогне. Направих разтвор от 1 литър вода с 2 гранули от   SILICEA 9СН /понеже само това открих в аптеката/и след няколко дни листата им се изпънаха и започнаха обилно да цъфтят. Въпреки дъждовете започнаха да дават плод. По същия начин се справих с навиването на листата на доматите и при тях резултата е същият -обилен цъфтеж и добра реколта. При тях обаче приложих поливане със същия разтвор по 250 мл на корен + пръскане с разтвора както за чушките.
Имаше до късна есен добра реколта въпреки  обилните дъждове.  Съседите още в края на юли си изтъргаха заболелите домати, но не ми приеха съвета за такова третиране с хомеопатични лекарства. За маната от дъждовете пръсках с чай от полски хвощ и чесънова отвара, но сега ще потърся в книгата като излезе с българския превод  хомеопатично лекарство и против маната.
Хомеопатичните  лекарства са евтини - една опаковка е 4,20 лв с около 70-80 гранули. За тези, които не са ползвали хомеопатия ще кажа, че  са абсолютно безвредни. В книгата е обяснено в началото и принципа на хомеопатията и приложението на хомеопатичните лекарства при растенията и затова дори и да не сте запознати с хомеопатията книгата ви дава  обща информация за нея и след това начините на приложението на хомеопатичните лекарства при растенията.
За обсъждане на методите в тази книга съм направила  фейсбук групата "Хомеопатично и природно лечение на растенията" и в момента има части от  тази  книга, който иска да заповяда и да си изтегли от там малки  рекламни части от книгата. Аз не съм издател на книгата, а с тази група намерихме издател на български превод  на книгата, която мисля е много необходима за всеки  желаещ да си произведе  продукция без химикали или да си гледа  цветята  без химикали.
Ето и линк за групата https://www.facebook.com/groups/659712577416250/ влезте и си изтеглете  материалите  от книгата, последния публикуван материал е за премахване на плевели за да се освободят площите за предстоящата сеитба на зеленчуците. Simple Smile
А като чета във  вашата група научавам  доста полезни неща, затова реших да предложа и аз нещо полезно.

# 329
НелиVB,никак не исках да помислиш,че се съмнявам в добрите ти намерения! Hug Просто понякога мързела ни кара да искаме някой да извлече сентенцията на нещата и ние само да ги сдъвчем по лесно.Аз съм фен на хомеопатията и ще си купя книгата.Фейсбук за мен е територия,която до последно смятам да избягвам,но с удоволствие ще чета всичко,което пишеш и споделяш в темата.Благодаря ти и още веднъж-извинявай ако си се почувствала неправилно разбрана.

Общи условия

Активация на акаунт