(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 69 272
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Доматите ми цъфтят, но не растат, жълтеят. Вътре е рохко и влажно- отгоре съм покрила с дървесни трици и сено. Възможно ли е покритието  да е причината?
да ги заменям ли с други, да махам ли колтуците, какво да ги правя?

А пък тиквите добре тръгнаха, но също жълтеят и спря бурното развитие. Едва наскоро окосихме тревата около гнездата. Мулчирани със същото.

Последен въпрос - мулчирани картофи да поливам ли? Не се смейте много!

Куркума, закъсняло дойде  за мен обяснението за накисване на семената, дано да съм успяла с това мулчиране да ги поддържам влажни, за да не загине кълнчето. Благодаря ти за увлекателните и пространни обяснения!

# 691
      Здравейте!
От известно време ви чета и взех,че се запалих и аз по градинарството. Blush  Реших да отглеждам кладница.Набавих си мицел и слама,и сега питането ми е  в какви чували трябва да ги сложа,защото купих едни найлонови,плътни и непрозрачни,но ми се струва,че трябва да намеря прозрачен найлон,за да може да се вижда от къде покълват гъбите ,за да им се направи прорез. newsm78  Така ли е наистина ,или мога да използвам тези чували,които имам в момента?И още един въпрос:като напълня торбите,къде е най добре да се държат-навън на сенчесто място,или вътре в мазе ?  Става въпрос за зимна кладница.

# 692
  • Варна-София
Черната бобена и черната черешова въшка външно много си приличат, но са различни видове (с различни латински наименования). Не знам мравките как се справят да ги разставят всяка където трябва. Така че какви са въшките по копъра - не знам. Обаче можеш да направиш проба кое ги мори - настойка от фасове (по Рорик) или настойка от прани колтуци.

Колтуците след като се намачкат ху-у-убаво във водата се оставят 2 часа да покиснат. Прецеждат се. Добавя се течен сапун и се пръскат черните бобови въшки.

Онзи ден след като покиснаха колтуците 2 часа ги сварих за 30 минути. Изчаках да изстинат. Отварата от 1 кг колтуци я разредих до 10 литра, добавих течен сапун (2 с.л.) и пръсках черни черешови въшки. Младото им поколение направо се размаза. Възрастните обаче оцеляха. Частичен успех. Сега премислям "стоит ли игра свечь?".

Wonderrr, според мен в мазето ще се чувстват по-добре, обаче за теб е опасно. С разпускането си те пускат спори, от които побелява в плътен слой цялото околно пространство. Предизвикват се алергии, т.е. т.нар. гъбарска болест. Навън е по-безопасно, но и добивът ще ти бъде по-малък. За вида на найлона не се притеснявай, обаче като наближи времето за "pinning", с макетно ножче направи разрези (кръстчета) на (примерно) педя разстояние едно от друго. Мицелът сам ще се ориентира да образува там "топлийките". Аз съм гледала в туби от вода, предварително пробити околовръст (вкарани в черен найлон за да се пази влагата) и мицелът (по състава на въздуха и влажността предполагам) абсолютно точно се ориентираше откъде да изкара гъбките.

# 693
amica1,благодаря за ценната информация  Hug Мисля,че ще ги гледам на вън,просто не искам да рискувам да разболея някой от семейството си. А тези чували с мицела и сламата дали да не ги сложа в други чували след това,,за да се запази влагата,както споменаваш по-горе?  Rolling Eyes

# 694
  • София/Варна
Amica да те запитам, дали бих могла да миксирам сода, мляко, течен сапун, йод и да го разредя с копривена вода. Да поливам с лейката направо.
Всяка вечер се прибирам късно и все не остава време да ги напръскам доматите и краставиците.
Имам домати, които са го докарали добре на листна маса, тях с коприва няма да поливам. Но повечето ми домати са мноооого мънички и искам малко да ги стимулирам. Мъничките имат признаци на алтернария.

# 695
Герундик,знам,че нямаш никакво време,но моля те качи снимки на доматите на които мислиш,че има алтернария!Щосе отнася до ползването на коприва ще ти кажа,че при мен резултата е винаги азотно прехранване от което дето се завиват листата остави,но цветът също страда в такива случаи и съм губила цяла реколта заради изресяване и опадане на цвета.Има много подходящи био торове като Аминототал-с повече азот,но и с аминокиселини така нужни на младото растение,Алга 600 и др.подобни Изпробвала съм ги и ти гарантирам добър резултат.Въпреки,че сигурно ще откажеш,но бих те посъветвала да напръскаш с тези торове плюс Дитан.Само веднъж!Просто дай добър старт и след това действай с биото.Ако обаче имаш наистина и алтернария, трябва да добавиш и Скор.Сега започва сезона при вас и ако изтървеш нещата от сега после каквото и да правиш няма да има резултат.Моите домати и в оранжерията и вън са пръскани само веднъж през началото на април и слава богу,пу-пу за сега са добре.А, след дъжд пръскам със Софт гард.Отново био тор но с предпазващо действие.Най искрено ти пожелавам богата реколта.  Hug

# 696
Здравейте градинари!
Най-после и аз да се запиша при вас. Чета ви от около три години, но чак сега реших да кандидатсктвам за една градинка от 50кв.м. Преди около седмица я получих. Знам, че е доста късно, но ще се захващам, пък каквото стане. Насадих ягоди, моркови и репи. Готов разсад от домати взех, чери и няколко интересни сорта, просто да разнообразяваме салатите. За тях искам да попитам опитните готов разсад от магазина колко и как да го закалявам ли, или направо да садя навън?
Мисля и грах и зелен боб да пробвам след това. Също тиквички. Видах, че ги продават почти със завръзите вече.
Аз съм в една северна страна и хич не ги разбирам нещата, но ще се водя по тукашните градинарки. Също така тук лятото е само два месеца, някои години няма и толкова.

# 697
  • Варна-София
Gerundiq, малки домати с алтернария бих пръснала със Скор. Той е за алтернария и за някои други мани по доматите. Ако не е Скор, Дитан също е добър. Дай сигурен старт на мъничетата.
Ще сбъркаш, ако поливаш със содени разтвори. Ще си засолиш почвата. Комбинацията ми звучи добре, но за пръскане. Копривата нека да е много разредена. Приложена листно изведнъж наблъсква азотен тор в листата и създава проблеми. По-сигурно подхрани кореново, за да се разпредели по цялото растение. По-разредено за по-дълъг период - по-добре.

michore, добре дошла. Честита градинка. Пожелавам ти много радост около нея. Даже нищо да не излезе ще правиш агрофитнес. Сметни го по еди колко си лева на час в залата и нещата ще изглеждат по друг начин. Съветите от местните ще са ти от най-голяма полза. По това време на годината мисля, че можеш направо да засадиш разсада. Все пак на какви географски ширини си?

Wonderrr, мисля, че нямаш нужда от допълнителни чували. При мен беше наложително, защото стартирах с предварително разпробити бутилки. При теб не е така. Ти стартираш с цели чували, на които впоследствие ще направиш кръстчета.

Последна редакция: ср, 03 юни 2015, 00:02 от amica1

# 698
В южната част на Норвегия. Температурите са 15-9градуса тези дни (дневни-нощни). Лятото много не се вдигат, но се изравняват дневната и нощната и почти цялото денонощие е светло, та дано. Само за разсада от царевица на който всички в темата се смеят да кажа. Тук това е правило, не изключение.

# 699
  • Варна-София
Аз няма да се смея, защото съм правила разсад за грах. Тук в темата основното е тръпката, душевното и физическото здраве, и радостта от общуването с градината и по-общо - с природата.
Гледала съм климатични диаграми за южна Норвегия. Гълфстриймът много помага. Удивително високи температури за толкова северно място.
Вчера пръсках с фасове (по Рорик) една хашладисана вишничка. Нападната е от черни въшки и от известно време упорито ги боря с разни настойки и отвари, но и те не се дават. Днес ще видя какъв е резултатът.
Пръскахме (междинно) лозето с 10% р-р на обезмаслено мляко. Това междинно пръскане вече си го имаме за закон и мъжо сам се тревожи, ако 1 бутилка не е стигнала и планира да купи нова.

Последна редакция: ср, 03 юни 2015, 08:37 от amica1

# 700
michore-Поздравления за ентусиазма да правиш градина  при два месеца лято.
А аз се оплаквам от нашето лято...вече няма да се оплаквам. Само се чудя дали може да се отгледат домати там-местните градинари отглеждат ли? Берат ли?

# 701
  • София/Варна
Амика, Рени благодаря за отговорите. Аз може и да съм я свършила вече като бързата кучка, защото полях с микс от коприва, сода и мляко. Обаче ще изчакам една седмица да видя какво съм натворила и тогава ще напръскам с препоръчания от вас препарат.
Ще кача довечера снимки и на големите и на нещастните домати, че и за двата вида имам въпроси.
Големите ми са 50% колови, разсад подарък от леля ми. Вървят чудесно,че даже и доматчета имат. Другите 50% са без колови - николина,трапезица и третите не помня сорт-по дълги, с форма като чушки. Та на някой от тях/не зная кой сорт, защото не помня кой къде сях/ имат странни листа. Някак си се извиват нагоре и нали един лист,който тръгва от стъблото се състои от няколко листчета, тръгващи от дръжката на листото. На нормалните домати са долу горе еднакъв размер тези вторите листчета, а на една част от безколовите се редуват двойка големи и двойка много малки листчета. Това някаква сортова особеност ли ще да е или болест.
Големите домати не съм торила с нищо, засадени са върху пръст и каквото се сътвори в компостера.
Божеее какво дълго обяснение, дано да се разбира нещо - инженерна душа нося и хич не ставам за обяснения.

# 702
сортова особеност, Герундия...

# 703
  • София/Варна
Стелт много благодаря. Успокоих се

# 704
  • Варна-София
А, има много шантави сортови особености при доматите.
Един съфорумник от Турция Ердинч, преди година-две обясни, че на неговите домати трябва да се клъцва края на китката. Тогава изобщо не се учудих, защото по него време и аз садях турски домати (предавани през поколенията от прабабата на съседката ми леля Недялка). Та тези домати имаха такава особеност - на върха на китката продължаваха с образуване на листа и преминаваха в клонче.

Общи условия

Активация на акаунт