Детето отказва да яде

• 42 026
  • 156
  •   1
Отговори
# 30
Имам опит, разбира се  Laughing Дори със сериозни хранителни проблеми, заради които и по болници сме лежали и с години сме спазвали диети. Точно затова ми изглежда смешно.
Когато докараш нещата до там, че детето да знае какво иска и това, което иска да е конкретен джънк, вече е очевидно, че става дума за инат, а не за злоядство. Злоядото дете не иска да яде нищо, а тръшкащото се за джънк е открило начин как да изнудва мама и да постига своето. Като те паникьоса, че ще умре от глад и си готова да му дадеш каквото иска. Едн ден това може да не е джънк и въобще може да не е храна, просто намери начин да отклониш тази изнудваческа практика, защото никак не е здравословна.

Иначе въвеждането на подобни храни толкова рано само по себе си е огромна грешка и се вижда много ясно още по първите последици.

# 31
Вместо да се опитваш зорлем да сипваш храна в устата на детето, остави то само да избере.

Както е гладно, сложи пред него 2-3 вида храна, примерно eдна купичка нарязан банан с боровинки и мандаринка или ягоди, една купичка кисело мляко с бисквити и една купичка гювеч.

Готова съм да се обзаложа, че детето ти ще яде. При това не друго, а плодовете.

Последна редакция: нд, 26 апр 2015, 19:01 от Фея Кръстница

# 32
allana за последното съм съгласна, ако не бях давала досега десерти от сорта на нишесте, бисквити и т.н. сигурно нямаше да е такъв проблем в тази възраст, до годинка и 2-3 месеца не бях давала, но после не знам защо поддадох, и стана тя една, сега ако изобщо се навие да яде е неща от този сорт.
Опитвала съм аз това с избора, но полза няма, плодове само и единствено банан, и то не винаги яде. КМ с бисквити не яде, трябва да са само бисквити и ако случайно набутам в устата й някоя лъжичка КМ колкото да преглътне си е екстра. Освен ако в избора няма бисквити, барни, и тем подобни.
За капак като види нашето ядене бяга като дявол от тамян, не иска и да го опита даже. Тайно се надявам, че в яслата/градината покрай другите ще почне да яде, защото това минава всякакви граници. Днес пак същата история закуската беше ОК защото е кус-кус към 9ч, само такава яде, обаче на обяд нищо, та едва около 70-80гр манджа към 17ч как и на тях се излъга не знам, пак е добре де, че можеше и това да откаже. От сега седя и се чудя какво да измисля за вечеря дето да го яде, нашето е ориз със спанак, но знам, че спанак не яде, ако ще и 2  дена  да не е яла   chef

# 33
Тази тема е много забавна, но само ако гледаш от страни.
Давате ли си сметка, че няма, просто няма как едно дете да умре от глад или дори да се разболее, ако има достъп до храна!?
+1
Евала, едно умно мнение.

Алана явно нямате опит с такова дете. И аз бих казала същото след първото, с което съм нямала такива проблеми. Но сега съм виждала как не яде нищо с дни, само и само да е някоя "джънк" храна, което няма как да ме убедите, че не води до лоши последствия.
Чудо голямо, че няколко дни не е яло, щом не е искало. В гърлото ли да му натикаш? Несериозна работа.

# 34
Чудо голямо, че няколко дни не е яло, щом не е искало. В гърлото ли да му натикаш? Несериозна работа.
Няколкото дена при нас вече станаха няколко месеца.

# 35
Спри да го караш да яде, да мислиш как да го измамиш и да му натикаш някоя лъжица в устата или просто да му се налагаш. Остави го то да предприеме инициативата.
И имай предвид, че децата често обичат прости и еднокомпонетни храни. Те просто не знаят колко неща има в пюретата и затова ги ядат, изглеждат им сравнително еднородни  Laughing Но като се мине на манджи, дават на заден, защото виждат безброй неизвестно съставки вътре.
Така че спри да се опитваш да вкараш манджи и давай неща, които са едно по едно. Под давай имам предвид просто да ги сложиш на достъпно място и да предадеш инициативата на детето дали, кога и какво да яде на всяка цена.
Обикновено злоядството е реакция на някакъв психологически тормоз и той най-често е точно тормозът да се яде.
Спри да се плашиш, че детето ще погине. Няма нито едно дете на света, което да е умряло от глад при достъп до храна.
Първо ти се освободи от стреса си и после всичко ще се подреди.

# 36
Не знам как да давам манджата едно по едно  newsm78 примерно картофи с месо, няма как да и дам без да са сготвени. А иначе съм оставяла яденето на масата по цял ден, не го поглежда даже, опитвала съм да яде сама, не желае, просто рови в чинията и изобщо не вкарва нищо в устата, опитвала съм и всички да ядем заедно, тя само мрънка да я пуснем да обикаля стаята, не иска да стои на стола, и не изявява никакво желание да опита от нашето ядене, нито пък от нейното, направо съм се видяла в чудо. Ако до есента не я вкарам по някакъв начин в релсите, в яслата ме притеснява какво ли я чака. Там няма да предлагат друго освен манджи. Няма да дават белени домати със сирене или нещо от сорта, щото не искала да яде.

# 37

Сериозна работа. Няколко месеца живее, без да яде. 

# 38
направо съм се видяла в чудо.
Явно не си готова да оставиш детето на мира и това ще продължи още известно време. Имай предвид, че колкото повече ти настояваш и се психираш, толкова повече тя ще се чувства длъжна да ти противодейства с инат.
Еднокомпонетните храни са примерно банан (и произволен друг плод), чаша мляко, сирене, кашкавал, краставца, варено яйце, маслини, морков и т.н. Не готвена манджа.

# 39
Еднокомпонетните храни са примерно банан (и произволен друг плод), чаша мляко, сирене, кашкавал, краставца, варено яйце, маслини, морков и т.н. Не готвена манджа.
То и в момента кара само на тези, но пък от тях яде само банан, сирене, домат, хляб, кашкавал. Ето така някак си оживява последните няколко месеца, като видя, че не става с нищо, след 17ч давам едно от изброените, и така до другият ден.
Аз не се отказвам лесно, и продължавам да предлагам по 3 нормално готвени храни на ден. За съжаление и тя май трудно ще се откаже да не ми ги яде  Rolling Eyes

# 40
А какъв им е проблемът на изброените, нещо нездравословни ли ти се виждат?
Защото едно е детето да не иска да яде, а съвсем друго е да не иска да яде точно каквото майката е сготвила.
Някои хора прояждат готвени манджи чак в студентска възраст  Laughing
Престани да се тревожиш и си живейте по-спокойно.

# 41
  • София
А какъв им е проблемът на изброените, нещо нездравословни ли ти се виждат?
Защото едно е детето да не иска да яде, а съвсем друго е да не иска да яде точно каквото майката е сготвила.
Някои хора прояждат готвени манджи чак в студентска възраст  Laughing
Престани да се тревожиш и си живейте по-спокойно.

А, дойдохме си на думата. Аз съм от тези хора  Mr. Green и проблеми със стомаха нямам за разлика от тези дето са си яли манджите от ранна възраст като ММ примерно. Не знам защо някои тук решиха, че щом детето не иска супа и гювеч, непременно налита на джънк. Моите деца са така - проявяват еднакъв интерес, тоест липса на такъв и към супи и към пакетиран джънк, но първите някак съм ги научила да ги ядат и се примиряват. За сметка на това кисело мляко, плодове, някои зеленчуци, сирене, кашкавал, шунка, хляб и др. ядат с удоволствие.

# 42
Не можеш да ме убедиш, че от няколко месеца не е хапвало нищо. Лъжеш. Човешкият организъм не работи на слънчева енергия. Точно затова няма шанс детето да се остави да умре от глад, затова не виждам каква е драмата, като не яде. Щом не е болно, всичко е наред, остави го намира.
Ти си представяш, че както не яде, в един момент ще падне и ще умре ли? Няма, спокойно, няма такава опасност.

То и в момента кара само на тези, но пък от тях яде само банан, сирене, домат, хляб, кашкавал
Е, нали горе писа, че от няколко месеца не яде? Ти тук ми изброи половината ми меню... Значи детето ти яде, просто не в количествата, които ти смяташ за нужни. Е, явно това, което смяташ, че му е нужно, не му е.

# 43

Ти си представяш, че както не яде, в един момент ще падне и ще умре ли? Няма, спокойно, няма такава опасност.

Като не яде, това , което, "трябва" и колкото "трябва".  
Правите си децата злояди, не приемате никакви съвети.

# 44
Децата, освен ако нямат някакво заболяване, няма как сами да се уморят от глад.

Моята също не обича манджи. Месо с картофи може да яде, но не и на манджа, а всяко да си е поотделно. В последно време любим начин на приготвяне й е вареното месо с малко сол. Ами варя и сервирам. Нарязвам й една краставица и ето ти вечерята й.

Обича банан, но не обича да го гризе. Трябва да е нарязан и да си бучка с вилица, просто не обича да се цапа. Общо взето май всички плодове ги яде нарязани и с вилица.

Не обича червени храни, освен ягоди от време на време, но пък пие компоти от всякакви плодове - червени, зелени, пембяни. Миналото лято бях затворила 100 буркана, имаме в момента 2. Тази година ще й направя повече.

Преди 3 дни ме накара да й направя супа само от месо и фиде. Не искала нищо друго вътре, ами получи си я.

Не знам, колко тежат децата Ви и колко са високи, защото това също е важно. По колко кг наддават и колко см растат.

Общи условия

Активация на акаунт