Детето ми отказва да се храни на 2г.

• 1 925
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте! Синът ми навърши две години преди месец и проблемът с храната е почти от самото захранване. В началото като забелязах, че няма интерес към пюретата, които му предлагах, започна да се храни на песнички от телефона. Без тях постепенно започна да отказва храна. Ядеше три пъти на ден двойни порции от детската кухня. От половин година взе да се храни без музика - слагах го на стола за храна и започваше да яде, но трябваше да има играчка в ръцете. От месец пак върна телевизията докато се храни, а от седмица почти не яде. Само като види, че го слагам в стола и лигавника, се криви. Като види лъжицата, само плюе и не иска да си отвори даже устата. Това стана с започването на горещниците и откакто опита динята,кайсиите и доматите. Тях не ги отказва, но не може да кара само на плодове. Щом забележи, че ям плодове, идва и даже взема парчета сам. Преди месеци първото нещо, което опита сам бяха паечета нарязана ябълка. Никога не беше отказвал кисело мляко, но от вчера не иска и него. Отделно от малък не иска да пие течности сам и пие все още от шише с биберон и то само плодови сокове. Не ме съдете - наистина е голям инат и хвърля всички възможни шишета или си играе с тях. Чиста вода би отпил само няколко глътки. Дайте съвети, моля!

# 1
Махни шишета и давай да пие от чаша. Достатъчно голям е. И да кара само на плодове няколко дни, нищо му няма. Не е нужно само манджи. Пробвай да му правиш някакви сандвичи на хапки, които да си взима сам. Махни лъжиците, дай му вилица като голям да боде сам. Или с пръсти да си взима.
Синът ми почти година на около тая възраст се хранеше само по метода "идвам ям" - т.е. играе си каквото, идва хапва нещо и пак бяга. Не съм го гонила изобщо с лъжицата, нито пък съм го тормозела да стои, като не иска да яде.
Периоди са, отминават.

# 2
  • Beyond the stars
Плодови сокове от шише с биберон са най-лошата услуга за зъбите, която можете да направите.
А иначе в тази жега не мисля, че има драма да кара на плодове.

# 3
  • София
Давай му да яде сам. Без музика, без играчки. Хем ще му е интересно, хем ще придобие самочувствие, че се справя като големите. Достатъчно е голям да се храни сам с ръце, с лъжица, с чаша. Дори и с вилица. По време на хранене не трябва да има странично разсейване.

# 4
Моят син е на 18 месеца, когато не иска да яде слагам в чиния неща като нарязани плодове, зеленчуци, сандвичи, препечени филийки и я оставям на холската маса. Докато си играе все взима по нещо.

Вода пие от нормална чаша, за навън има шише с твърда сламка.

# 5
Не виждам проблем да яде само плодове. Когато огладнее ще яде и друго.

# 6
Самия факт, че е в стол също може да го стресира, асоциация
Махни стола, нека е нов подход при предлагана храна

# 7
Днес сутринта сънен го излъгах в кошарата да изяде няколко лъжички кисело мляко.После изяде 2 кайсии. Направих кисело мляко с бисквити и само при вида на лъжицата бяга от мен и се тръшка. Отказва всичко с лъжица и плюе....

# 8
Пробвайте да не предлагате вие храна, чакайте той да си поиска. Сядате вие да ядете, той да гледа. Нашият 2 годишен само да види, че някой яде нещо се нарежда и той. Дори да не е искал да яде нещо, като види, че ние го ядем идва и иска. Но той определено яде повече от батко си. Има си и трудни деца с храненето. Големият ми син яде няколко неща, нищо друго не иска. Даже вместо да става по-добре, става по-лошо. На 12г е и домашна храна не ще и да види. Сега в жегата кара на салата, таратор, пица и сладолед главно. Тези дни се прежали да яде 2-3пъти крем супа, а е голям и разбира, че трябва да се храни. Може да изкара на едно хранене цял ден.

# 9
Май проблемът ви е, че постоянно притискате детето да яде, вместо да го оставите то да покаже кога е гладно. Моят син например огладнява чак час след като се събуди. Предлагайте готвена храна само в определени часове, дайте му лъжицата и го оставете да се храни сам. А като не иска лъжица, пригответе храна, която може да яде с пръсти. Предлагайте му от любимите храни + нещо допълнително, като го насърчете да опита, но не настоявайте. Оставете го да порови в чинията, след 30 минути (или по-рано, ако поиска) го вдигнете от масата, ако не яде с апетит. Не го насилвайте да яде количества, детето няма да умре от глад доброволно.

# 10
  • София
Защо още сънен в кошарата? Ти така ли закусваш - сънена, неизмита и в леглото. Децата са малки хора и също имат нужда да се измият, преоблекат и подготвят за хранене, а не да бъдат преследвани с лъжицата.
Каква е причината да държиш ти да храниш детето, вместо то да яде само?

# 11
Проблемът не е само с храненето.Детето и ме пие течности само. Мисля да го заведа да специалист, защото положението става по-лошо. Просто изведнъж реши, че няма да приема храната лъжицата, отказва да я хране сам, а от нещата готвените, които му предлагам яде по много малко. Благодаря за помощта!

# 12
  • Бургас
Може би хранителен терапевт не е лоша идея. А иначе, всичките му зъби ли са вече налице?

# 13
А вкъщи ли е готвено?
Опитвате ли,ако е кухня дали е вкусно?
Освен това е на две, какво мляко, бисквити, може да не му харесва, нито аз, нито някое от трите ми деца харесва това.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 16:47 от janakrasi

# 14
Всъщност от вчера ми се вижда доста загрят, а е много активен и изключих да е болен. По скоро лицето му е загрято и може и да се окажат кътниците. Днес гриза ябълка с резците, малко кайсия и Динка му нарязах. Всичко с лъжица дори и пасирано отказва. Ще му предложа ябълков сладкиш и соленки. Да видим... Имайте предвид, че до преди седмица изяждаше три пъти на ден по цели бурканчета от детската кухня плюс междинни хранения. Да, понякога ядеше на музик, но като цяло охладняваше и чакаше да му дам с лъжицата. Затова пуснах тази тема. Реших, че или му е писнсло да го храня в стола или да яде с лъжица от мен. Но днес оказа и солети, а много ги обича. Ще го намажа с Дентокинд и ще идем при педиатърката му.

Общи условия

Активация на акаунт