Идеи за коледен календар за деца

• 1 338
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте,

Търся идеи от тези родители, които са правили или мислят да правят - домашен коледен адвент календар, включващ например някакви малки лакомства, задачки, подаръчета във дните.

Нека обменим опит и идеи и да зарадваме нашите мъничета!
Аз имам дъщеря почти на 4 г. и вече е доста осъзната и мисля, че такова нещо много би й харесало.

# 1
  • София
Аз съм правила предни години. Децата много се радват.
Различни варианти съм измисляла, но най-добре се приема у нас Коледното чорапче.
Всяка година то е задължителен атрибут на всеки от семейството, вкл. ние възрастните.
Закача го на видно място в стаята си на 01.12. и всеки ден до Коледа намира в него по нещо.
Лакомства, стихчета, някоя рецепта, която да направим заедно, дребна играчка (така единият ни син получи цяло мини Лего на части една година), козметика, билет за представление и т.н.
Голяма емоция е за всички.

# 2
И аз се включвам да следя.
Признавам си, не бих се сетила да организирам такова нещо, а звучи много интересно.
С момче на 7г, което обожава Коледа, ще е забавно занимание.
Fever Ray, чудесна е идеята с чорапчето, много ми допадна. Само не разбрах, предметите се пресмятат с точност до 24.12 и се слагат още на 01.12 в чорапа ли? И всеки ден си издърпва нещо?

# 3
  • София
Това го решаваш ти.
Може до 24.12., 25.12., 31.12.
Всеки ден в момент, когато притежателят на чорапчето е навън, в банята или в разсеян с друго занимание, слагам подаръчето и той си го намира след това.
Даже някои не ги подготвям предварително, а ги измислям в крачка. Така и на мен ми е интересно.
Даже съм имала случай да не ми хрумне нищо и да мина в някой ден с пакет дъвки или дребна банкнота, но пак са се радвали.

# 4
Всяка година подготвям такъв за семейството ми. Използвам коледен календар с джобчета или кутийки. Първо подготвям въвеждащо писмо с указания и след това във всяко джобче на календара поставям листче със задачи за детето или цялото семейство и някакво малко лакомство или подаръче за детето.

Ще сложа в скрит текст част от подготовката и изпълнението от преди няколко години.

Скрит текст:

Миналата година детето ми навлезе в тийн-възраст и подобни занимавки нямаше да го забавляват затова измислих всеки ден да е посветен на някаква дума (примерно благодарност, радост, любов) и в листчетата пишех някакво послание свързано с нея.

Скрит текст:

За тази година мисля всеки ден да е посветен на това как празнуват Коледа по света. Ще направя 24 листчета за 24 държави и може да изпълним рецепта за сладки, напитка, или идея за украса или някоя коледна традиция,която е характерна за дадената страна. Още е в процес на измисляне.

# 5
  • София
Джей, ще си открадна идеята.
Много ми допада споделянето на информация за Коледа по света и може този път да го приложа.
За да не стане твърде сложно да го комбинирам с чорапчетата, на прима Виста си мисля, че ще е удачно да го прилагам през уикендите, за да има време и да претворим идеите на практика.
Благодаря!

# 6
Джей, благодаря за споделеното.
Страхотни идеи и изпълнение.

# 7
  • Банско
Тази година мисля и аз да направя един такъв календар. Давам моята идея ако някой я хареса да си направи, много е лесно. Ето така ще изглежда и ще има лакомства+ малка играчка.

# 8
Споделям и аз моя замисъл (засега). Подариха ни миналата Коледа такъв календар с приказки, обаче коледни, но, естествено, тогава почти 3 годишната госпожица извади всичко наведнъж. Все пак запазих "опаквоката"
 и мисля да го ползвам и тази година. Малки са джобчетата за подаръци, та идеята ми да напиша на листчета кое малко подаръче къде е скрито през съответния ден и да й ги чета. Обаче... като си познавам нетърпеливата козичка, е много вероятно да извади всички листчета наведнъж, въпреки обясненията ми. Така че се двуомя дали да не крадна идеята на Fever ray за коледно чорапче, в което всеки ден да слагам ново нещо.

# 9
  • над кукувичето гнездо
При нас историята е, че джуджетата слагат бележките в ръкавичката на съответната дата от простора с ръкавички когато преценят през деня.

Когато нямаме време за разширени дейности слагам лакомство и бележка "За това, че ни услужи вкусно лакомство заслужи". За да хапнат лакомството трябва да изпълнят задачка, дадена от родителите.

Ето останалите хрумки. (Имам и още, възникнали с времето, но ги нямам на файл):

Писмото с твоето желание иди
днес до Дядо Коледа пусни!

Днес с коледна украса
украси дома си!

Ако обичаш коледните сладки,
в кухнята с мама запретни ръкавки!

Снегът затрупа цялата земя.
Навън тичай с твоята шейна!

Бял лист хартия с мама нагъни
и снежинка за украса с ножичката изрежи!

За това, че ни услужи,
вкусно лакомство заслужи!

Нарисувай, изрежи и залепи!
Картички за Коледа за всички
направи!

Този хубав, снежен, зимен ден
за целувки и прегръдки да е отреден!

От леглото топло по пижами,
филм ще гледаме преди да станем!

Днес е време с нашите деца
да украсиме коледна елха!

Време е на бабите да се обадиш,
с мили думички да ги погалиш!

Коледен подарък чакаш ти?
Писмо с желание си напиши!

Коледата наближава, днес на базара
отиди с мама, татко и със *****а!

Пускай бързо коледните песни
и започвай танците чудесни!

Думички на стихче с мама научи,
вкусничка награда бързо получи!

С новия подарък ти
днес в банята се изкъпи

Изрежете, залепете;
коледна играчка сътворете

Хайде всички на килима,
там пикник днес ще има

Дали с молив, или с боички –
с коледна рисунка зарадвай всички

Нека този хубав ден
за коледна приказка да бъде отреден

С чинийки, свещи и украса
за Бъдни вечер подредете маса

На разходка с мама, тати
вижте градската коледна украса

Изрежете, залепете,
коледна гирлянда сътворете

Пред компютъра седни,
Дядо Коледа ще те поздрави (има услуга в нета да зададеш данни и да ти изпратят видео поздрав от дядо коледа)

Бележките следи,
съкровището намери (според местата за търсене има поредица от бележки, които водят една към друга, а накрая към малка награда):

Във вазата до телевизора надникни, твоята награда получи!
*    *    *
*    *    *
Под клавиатурата на тати погледни, ако подарък търсиш ти!
*    *    *
*    *    *
Между плочите за грамофона провери, все по-близо до подаръка си!
*    *    *
*    *    *
Под възглавницата на мама претърси, ще се изненадаш мигновено ти!
*    *    *
*    *    *
Зад кафемашината огледай ти, там ще е наградата ти!
*    *    *
*    *    *
Май подарък търсиш ти, във фурната надникна ли?
*    *    *
*    *    *
Под кухненската маса претърси, защото награда очакваш, нали?
*    *    *
*    *    *
Зад аквариума с рибки провери, ще намериш каквото търсиш ти.
*    *    *
*    *    *
В кутията с играчки разрови, съкровище оттам изрови!
*    *    *
*    *    *
В коша с костюми потърси ли? За награда упорит бъди!
*    *    *
*    *    *
В коридора при пералнята огледай, за награда внимателно прегледай!
*    *    *
*    *    *
В кутията с чорапи разрови, може би там ще успееш ти!
*    *    *
*    *    *
В шкафа за обувки провери ли? Там награда може да сме скрили!
*    *    *
*    *    *
В чекмеджето с инструменти надникни, наградата бързо търси!
*    *    *
*    *    *
Част от наградата е това, но може още да има, погледни на прага под килима!
*    *    *
*    *    *
Истински герой си ти и наградата откри. Бравооо!
*    *    *

# 10
Миналата година имаше Коледен календар с кутийки  и във всяка имаше коледно лего човече, дърво, камина и така накрая се сглоби коледна лего стая.
Но в  тийн възрастта може би ще открадна и аз идеята с послания и съвместни занимания.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 14:27 от drakon4e

# 11
миналата година освен шоколадов календар, получаваше и дребни изненади всеки ден. тази година съм взела въженце с номерирани торбички и ще го окача преди 01.12. някои дни ще получава по-големи подаръци (на 1.12 лего коледен календар), някои дни съвсем малки.. подготвила съм някои неща, но още не всички. тъй като торбичките са малки, в някои ще има само указания как да си намери подаръка (хем загадка, хем изненада)

миналата година (и тази също ще е така) получи книжки, стикери, лакомства, дребни 'боклучки' и други де... гледам да има и неща за 'труд и творчество' и за 'учене' ... така хем получава дребна изненада, хем правим нещо заедно ( така или иначе постоянно подготвям разни занимания ).

# 12
Минали години пробвах с адвент календар с книжки, като показаната по-горе, с дребни неща и тн, но за мен това не е оптималният вариант. Децата ми са още малки и нетърпеливи, адвент календара се отваря наведнъж, а ежедневните подаръци са прекалено много. Миналата година спазвах местната традиция децата да се инструктира коя нощ могат да оставят ботушче за подарък и така ми се получава добре. Пак има момента на изненада и чакане, но не е да получават нещо всеки ден, а да кажем 2 пъти седмично в продължение на няколко седмици. Миналата година взех малки моливи, лакомства, дребни боклучета като пластмасови скачащи жабки, балони, книжка за оцветяване и ми се получи най-добре.

# 13
Здравейте, започнах да приготвям вече календара за моята госпожица и ето какво съм измислила до сега:
1.   Бонбон
2.   Шнолка
3.   Изпей песен
4.   Моливчета и рисунка
5.   Венче шарено
6.   Научи кратко коледно стихотворение
7.   Коледни стикери
8.   Дозичка горещ шоколад
9.   Коледна книжка
10.    Напиши писмо на дядо Коледа
11.    Коледни чорапки
12.    Златни шоколадови монети
13.     Мини пъзел
14.     Бой със снежни топки
15.    Кино с коледна анимация
16.    Коледна бисквитка
17.    Танцуване на коледни песни
18.    Нашивк
19.    ....

Ще съм благодарна за идеи с какви подаръчета или дейности мога да допълня още 5 дни Simple Smile

# 14
Гатанка за зимата, някакъв лабиринт зимен или коледен, изработване на хартиени снежинки или нещо от ролка тоалетна хартия, правили сме и различни коледни неща от крокотак, да украси коледна топка с отпечатък от пръстчета, които после се дорисуват за пингвинчета, снежни човеци, еленчета... Една година правихме и отпечатък от краче, намазано с кафява боя, после очички, ушички, носле и стана сладко еленче за спомен. Може да изрязва от тесто сладки с формички, които да изпечете заедно. Може да отидете на куклен театър, ако харесва, или на ледена пързалка.

Общи условия

Активация на акаунт