За свободата на словото и себеизразяването – модно издание

• 25 854
  • 965
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Аз НЕ говоря за биологичен пол, а за полово-обослувени роли или социален пол, който няма нищо общо, нито с гени, нито с хормони. Социалните роли се променят във времето, както и разбирането какво е женско и мъжко поведение и какво е характерно за мъжа и жената като качества. Ето и наръчник на добрата съпруга от 50-те.

ясно ни е за какво говориш. че мама с пенис може да се справя също толкова добре с пюретата, хремите, училището и всичко останало, както и мама с вагина.

сигурна съм, че е така. въпросът е доколко детето, връстниците му (най-вече) и обществото ще погледнат на идеята мама да има пенис. и какви психотравми може да нанесе това възприемане върху детето. там се пука тезата и затова са сега тези напъни, които няма да спрат, разбира се - постепенно да убедим обществото, че мама с пенис е ОК.

# 676

ясно ни е за какво говориш. че мама с пенис може да се справя също толкова добре с пюретата, хремите, училището и всичко останало, както и мама с вагина.

сигурна съм, че е така. въпросът е доколко детето, връстниците му (най-вече) и обществото ще погледнат на идеята мама да има пенис. и какви психотравми може да нанесе това възприемане върху детето. там се пука тезата и затова са сега тези напъни, които няма да спрат, разбира се - постепенно да убедим обществото, че мама с пенис е ОК.

Дискриминацията е валиден аргумент, върху който може да се поразсъждава. Тя няма нищо общо с родителския капацитет, но така или иначе я има.

# 677
  • София
+ 1 към поста на Девора. Ако нямам майка ( аз нямам от 15-годишна), значи е ОК за обществото да ме сочи с пръст. 

Всички останали дискриминационни аргументи - цвят на кожата, бедност - са също ОК ...Възпитавам децата си да не различават хората по националност  (на мен ми е лесно, имам еврейски произход по майчина линия, първия път, когато големия ми син се изцепи, т.е. изрецитира - нещо наизустено от приятелчетата си по адрес на мюсюлмани, беше позорно отрязан с довода, че самият той има еврейска кръв...), по произход, по сексуална ориентация, по линия здрав-болен...възпитавам ги и не се водят по масовото мнение на хората: днес имаш едни съученици, утре ще са други; днес имаме едни съседи, утре други ...

Последна редакция: сб, 21 мар 2015, 17:42 от Sharky*

# 678
Обществото (ни) още сочи с пръст осиновените, доведените и заварените деца. Наскоро чух млад човек да казва за друг, че е храненик.

# 679
  • Faberlandia
Интересна дискусия. За съжаление в България тесногръдието, расизмът, национализмът се смятат за достойнства и продължават да се предават като начин на мислене и поведение от поколение на поколение. Общественият псевдо-морал държи в капана си доста заложници с така лелеяната присъда 'нормален'. А е толкова лесно да дишаш свободно и да оставиш другите да го правят. По техния си начин.

# 680

Да отварям ли отново приказка за женски и мъжки модел? Никой не е казал, че няма разлика между мъжете и жените. Аз НЕ говоря за биологичен пол, а за полово-обослувени роли или социален пол, който няма нищо общо, нито с гени, нито с хормони. ..
Да-отвори приказка защото издишаш отвсякъде. Социален пол е някакъв нон сенс-нещо като дървено желязо или комунистически капитализъм...
Отново напъни с цел доказване на биологичния и психологически абсурд-че мъжът може да бъде възприеман като жена в съзнанието на детето....
Е-няма как да стане, защото въпроса не е социален, а медицински за съжаление на теб, Девора..

Иначе като я няма мама и тати ще смени памперса и ще обясни за мензиса и гримовете. Въпроса е, че това ще продължава да е тати в пола, а не мама...
Когато го няма тати и мама ще оправи колата и смени гумата и ще рита футбол с момчето или ще си говори с него за гаджетата...но това пак ще е мама с панталон.
Няма как да щракнеш с пръстенца и половете да изчезнат защото на хомосемействата така им се е приискало.

И се пита в задачата защо са тези напъни мъжка крава да роди? Какъв е проблема да признаят за този проблем и да се опитат да компенсират, да докажат, че могат да се справят по някакъв начин и без наличието на единият родител? Защо е този отчаян опит за отричане на биологията с цел да се направиш на съвършен???
Това е психологически проблем на тези хора-добре е да се поработи по този въпрос-дали с психиатър, дали с групова терапия не знам..

Но отричането и заравянето на главата в пясъка не носи позитиви...

Последна редакция: сб, 21 мар 2015, 19:20 от Герри

# 681

Да-отвори приказка защото издишаш отвсякъде. Социален пол е някакъв нон сенс-нещо като дървено желязо или комунистически капитализъм...
Отново напъни с цел доказване на биологичния и психологически абсурд-че мъжът може да бъде възприеман като жена в съзнанието на детето....
Е-няма как да стане, защото въпроса не е социален, а медицински за съжаление на теб, Девора..

Това го пише дори в учебниците ми по социология и психология (POS 101) в начален курс в университета, преди поне 15 години и не се е променило. В САЩ, ако има значение. То да си измислям аз, добре, НО НЕ! Simple Smile

# 682

Това го пише дори в учебниците ми по социология и психология (POS 101) в начален курс в университета, преди поне 15 години и не се е променило. В САЩ, ако има значение. То да си измислям аз, добре, НО НЕ! Simple Smile
Това, че при липса на единият пол другият поема неговите функции е повече от ясно. Но това е роля, Девора, социална роля. Не можеш да твърдиш, че социален пол жена е идентичен с истинската жена. Бас хващам, че и в учебника не е написано в този с Winkмисъл..

# 683
Обществото (ни) още сочи с пръст осиновените, доведените и заварените деца. Наскоро чух млад човек да казва за друг, че е храненик.

Аз бих намесила отново серопозитивните, въпреки че не познавам такива хора или поне никой от познатите ми не ми е споделял, че е. Изчела съм всички мнения на Мери, която е ХИВ позитивна (сигурно са поне 1000) в различни сайтове и супер искрено им съчувствам за отказите на лични лекари да ги консултират, за това, че им отказват лечение в болница под предлог, че нямало специални условия (?), че трябва да крият статуса си от всеки, защото ги избягват като прокажени и изпадат в социална изолация. Няма да ви питам дали тези хора трябва да имат деца... Въпросът е обаче, че дори да искат да споделят статуса си на личен лекар, то това значи да им се откаже лечение. И не го споделят. Което е рисково, защото въпреки че лекарите, зъболекарите и болниците трябва да взимат адекватни мерки, не винаги правят. Тоест би било в полза на всички нас да се знае статуса на позитивните от медицински лица, които обаче отказват да ги лекуват...

# 684
  • София
Герри, направо ме изненадваш с неправотата си...хипотетично, ти и съпруга ти се равноправни в семейството, което включва веднъж ти зареждаш миялната, веднъж той, аналогично пералнята, простирането и т.н. , т.е. хипотетично нито един от двамата не следва моделите за мъж и жена на патриархално поведение. Хипотетично, мъж ти сменя памперсите и къпе бебетата. Хипотетично ,не ти е било писано да имаш много кърма и мъж ти те отменя в храненето на бебето от шишето. Кое точно те прави мама? Сополите? Ами, хипотетично, мъж ти се справя по-адекватно с температурите и масажите...В отрицанието си на еднополовите семейства следваме изцяло патриархалния модел. Аз, лично, себе си изключвам от него, в моето семейство, съвсем нехипотетично, сме равноправни и равно-натоварени с всякакви домакински дейности. Единственото, което прави само ММ и не правя аз,  е вдигането на тежко. И шофирането, но то не е патриархално-предопределено задължение, освен в Саудитска Арабия.  

# 685
И като не го споделят със зъболекаря, то той няма да си сложи очила и ще се зарази и той, после жена му и тя...
Супер, няма що...много хуманно от страна на серопозитивните ...браво!

# 686
Герри, направо ме изненадваш с неправотата си...хипотетично, ти и съпруга ти се равноправни в семейството, което включва веднъж ти зареждаш миялната, веднъж той, аналогично пералнята, простирането и т.н. , т.е. хипотетично нито един от двамата не следва моделите за мъж и жена на патриархално поведение. Хипотетично, мъж ти сменя памперсите и къпе бебетата. Хипотетично ,не ти е било писано да имаш много кърма и мъж ти те отменя в храненето на бебето от шишето. Кое точно те прави мама? Сополите? Ами, хипотетично, мъж ти се справя по-адекватно с температурите и масажите...В отрицанието си на еднополовите семейства следваме изцяло патриархалния модел. Аз, лично, себе си изключвам от него, в моето семейство, съвсем нехипотетично, сме равноправни и равно-натоварени с всякакви домакински дейности. Единственото, което прави само ММ и не правя аз,  е вдигането на тежко. И шофирането, но то не е патриархално-предопределено задължение, освен в Саудитска Арабия.  

Нищо общо няма патриархалния модел. Нашият е даже леко матриархален.
Нямам намерение да пиша  трактати с какво усещането и чуството за майка е различно от усещането и чуството за баща.
Описано  е в литературата, във философията, в поезията, те са освен всичко и част от културата на света. Природата е обусловала поведението на мъжът и жената с наличието на женски и мъжки хормони. Да твърдиш, че мъжът е жена когато сменя памперси и зарежда миялната, а жената е станала мъж защото ходи а работа и носи заплата в къщи или сменя гумата като се спука е дебилно и опростенческо. Прави се с цел дебилизиране на възприятията. Понеже е очевидно, че това е нещо, което пречи и компрометира съвършенството на хомосемейството, то цялото кралско гей-войнство е излязло да разбива тези представи с всички възможни средства.

Стара демагогия колкото света-още в стария завет е описана. Отречи едно нещо един милион пъти и много хора ще те последват, защото много голяма част от хората нямат склонност да мислят самостоятелно.
И в комунизма го има-повтори една лъжа един милион пъти и вече е истина.
Да де-ама няма как да се получи.
Както казах-изключението с измама правило не може да стане. А ако иска да си извоюва достойно място под слънцето-то нека поне бъде честно и почтено към околните...

# 687

Това, че при липса на единият пол другият поема неговите функции е повече от ясно. Но това е роля, Девора, социална роля. Не можеш да твърдиш, че социален пол жена е идентичен с истинската жена. Бас хващам, че и в учебника не е написано в този с Winkмисъл..

Герри, социален пол (gender) обхваща очаквания за начина, по който ще се държи един мъж или една жена в семейството, в обществото и прочие. Няма нищо общо с биологичния пол - това са очаквания, които обществото има на основа биологичен пол, но не произлизат от него. Никъде в гените на мъжете не е заложено да не могат да пуснат една прахосмукачка.

Примерно до преди няколко десетилетия в САЩ жените в огромното си мнозинство са били само домакини и са се грижели за дома и отглеждането на децата, а мъжете са носели парите. Това се променя, променят се очакванията за женско и мъжко поведение, черти и роли по ред прични. Същото е като говорим за черти, които се приписват на единия и другия пол, примерно мъжът е по-самоуверен, независим и прочие.

# 688
И като не го споделят със зъболекаря, то той няма да си сложи очила и ще се зарази и той, после жена му и тя...

А като си казват, то ги връщат и има случаи, в които умират заради липсата на лечение. Не е ли по-адекватно да не ги връщат, а да взимат допълнителни мерки, като имат притеснения? В крайна сметка вирусът живее само 40 секунди извън човешкото тяло.

# 689

Герри, социален пол (gender) обхваща очаквания за начина, по който ще се държи един мъж или една жена в семейството, в обществото и прочие. Няма нищо общо с биологичния пол - това са очаквания, които обществото има на основа биологичен пол, но не произлизат от него. Никъде в гените на мъжете не е заложено да не могат да пуснат една прахосмукачка.

Примерно до преди няколко десетилетия в САЩ жените в огромното си мнозинство са били само домакини и са се грижели за дома и отглеждането на децата, а мъжете са носели парите. Това се променя, променят се очакванията за женско и мъжко поведение, черти и роли по ред прични. Същото е като говорим за черти, които се приписват на единия и другия пол, примерно мъжът е по-самоуверен, независим и прочие.

Това че жените са тръгнали на работа, а мъжете пускат прохосмукачка изобщо не означава, че разлика мужду мъже и жени няма или че в едно семейство майката и таткото са се изгубили като значение, усещани или понятие. Също така изобщо не означава, че едно дете не прави разлика между това какво е мъж и какво е жена.

А като си казват, то ги връщат и има случаи, в които умират заради липсата на лечение. Не е ли по-адекватно да не ги връщат, а да взимат допълнителни мерки, като имат притеснения? В крайна сметка вирусът живее само 40 секунди извън човешкото тяло.
Не трябва да ги връщат-това е задължение на лекарите. Но серопозитивните трябва да си казват-това е тяхно морално задължение. Едното нито извинява, нито изключва другото.

Като съм влизала в болница никой нито ме е питал нито ме е изследвал за Спин. Изследвали са ме само при двете ми бременности. А съм влизала за операция и по други поводи-никой не ме е изследвал за спин.

Последна редакция: сб, 21 мар 2015, 20:20 от Герри

Общи условия

Активация на акаунт