Автоимунен тиреоидит на Хашимото (37)

• 95 551
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
Аз ходих първо в Славейков при една, дето ми каза, че нищо ми няма, тя дори не искаше дза пускам ТАТ и МАТ и при нея си изгърмях талона!
Ххаха еми така е, като чета бързо Blush Hug

Да не е Мария Петкова?

# 211
  • София - Бургас
Да, същатата. В поликлиниката в Славейков. Вика ми няма нужда да пускаш ТАТ и МАТ нищо ти няма...викам аз ще си гу пусна, настоявам, ще си ги платя, но да видим какво е...Тя - добре.
Пуснах ги  - нося и резултатите и ми вика - ето казах ти...нищо ти няма...хахаха
Ето резултатите:
FT4   15.03       pmol/L     12.00 - 22.00
TSH    3.89       mkIU/ml 0.27-5.50
Anti - Tg   330.4   0IU/mL     0 - 115.0
Anti - TPO   83.26   IU/mL     0 - 34.0

Казвам как да няма завишени са АТ 2 пъти, че и от горе, защо...ми пии селен и това е, никакво Хашимото не е това Shocked Вика ми виждала съм АТ със стойности 2000 - 4000  Shocked това при теб вика е минимално - нищо не е....

Пък аз не се чувствам добре, нощно врече се изпотявам, имам сърцебиене, умора - едни стълби не мога да кача като бабка съм...
Усетих я, аз че не мчога да и имам доверие и бързо взех второ мнение и трето...
После ми препоръчаха Петя Кирилова и жената всичко ми обясни и на ехото видя - Хашимото - това е!
Още една доц. от ИСУЛ потвърди думите на д-р Кирилова и сега се доверявам само на нея, много съм доволна от прегледа и наистина... Peace

# 212
Ужас!

Същата ендокринолог Мария Петкова от Славейков, Бургас не видя нищо и при мен! Каза ми, че нищо ми няма, а симптомите ми са като по учебник!
Не съм била по ЗК да кажеш, а си платих 50лв за прегледа. Даже и ехография нямаше.
Благодарение на нея и на моята глупост да не чуя и друго мнение, съм си била с нелекувано Хашимото с години ooooh!

# 213
  • София - Бургас
Добре де, нали Хашимотото не се лекува newsm78
Някой излекуван от Хашимото, има ли?

Аз към момента не го лекувам, пия само селен... казаха ми - безмефикаментозно лечение, можело така да си остане цял живот ми каза д-р Кирилова! Само да следя хормоните на 6м.!

# 214
Не се лекува, подържаща терапия се води, като с еутирокс/левотироксин ТСХ се държи в норми. Peace

Е твоят ТСХ е в нормите, а при мен беше 10.

# 215
  • София - Бургас
А антителата как са, не мога да преценя моите дали са много завишени за Хашимото или не много newsm78
Да, ТСХ трябва да следя - на 14.05 ще пускам нови изследвания, дано да няма нужда от регулиране:)

# 216
В нормалната имунна система, антителата са войниците, които намират и убиват всички нарушители, като бактерии, вируси, гъби, паразити и други. При Хашимото обаче, дефектиралата имунна система насочва антителата към жлезата, т.е. напада и унищожава щитовидната ти жлеза, все едно е чуждо тяло.  Sad
Дали са 300 или 3000, действието е едно и също, затова докторите гледат ТСХ да е в нормите, защото мисля, че нямат контрол върху антителата.

# 217
  • София - Бургас
Балеринка, абсолютно същото ми обясни и д-р Кирилова:)

# 218
Е аз точно затова се ядосвам, че Петкова не разбра, че имам проблем с жлезата.
Защото ако не се вземат мерки, неправилното й функциониране засяга и други органи.
Аз нямах такива проблеми преди години...

# 219
  • София - Бургас
Честно да си призная мен ме бяха предупредили за Петкова, че не са доволни и въпреки тоа пренебрегнах мнението на другите, но пък имах едно на ум и затова като ме ли не и се доверих...
Но в нчалото си казах - е, колко да не е добра, все пак е ендокринолог / ще разбира поне елементарните състояния... но явно съм сбъркала и аз в довдрието си...

# 220
Когато антителата са малко повишени, а останалите хормони в норма, не може категорично да се постави диагноза Хашимото, дори и ехографски данните да насочват към това. Всичко е вероятно, докато не се отключи заболяване (ако изобщо се отключи) и се раздвижат хормоните явно в една или друга посока. Заболяването казват не се лекува, но ремисиите не са изключение, включително имаме такива хора и в темата (с хормони и антитела в норма), което за мен си е направо излекуване. Вярно е, не се знае дали и кога пак би могло да се отключи заболяване, но шансът е като при здрав човек.
При всеки един има риск (стрес, аборт, бременност, раждане, катастрофа, шок, уплаха, тревожност, депресия и т.н. фактори, които могат да отключат едно такова автоимунно заболяване). И не само такова засягащо щитовидната жлеза.
Не е изключение и преминаването от едно заболяване на щитовидната жлеза в друго. От хиперфункция в хипофункция и обратно. Автоимунния тиреоидит са няколко вида, не е само Хашимото. Протича с еднаква клинична картина и само добрите специалисти по време на лечение могат да определят в голяма степен, за какво точно заболяване се касае.

Темата за лечение и профилактика е обширна и базирана на различни истини, според различни доктори, с различни подходи.  Simple Smile

# 221
Заболяването казват не се лекува, но ремисиите не са изключение, включително имаме такива хора и в темата (с хормони и антитела в норма), което за мен си е направо излекуване. Вярно е, не се знае дали и кога пак би могло да се отключи заболяване, но шансът е като при здрав човек.

Пожелавам го на всяка една от нас Praynig

# 222
Не се отключват автоимунните от стрес само, генетика също е намесена.  Rolling Eyes

# 223
Не се отключват автоимунните от стрес само, генетика също е намесена.  Rolling Eyes
Ами не съм писала само...

При всеки един има риск (стрес, аборт, бременност, раждане, катастрофа, шок, уплаха, тревожност, депресия и т.н. фактори, които могат да отключат едно такова автоимунно заболяване).
Подчертавам отключат. Това са фактори, които могат да отключат заболяването. Това с генетичните предразположености и наследствен фактор е коментирано от много доктори. Има го фактора наследственост, но той значи предразположеност, а не задължително, че ще се отключи такова заболяване. Никой не може да каже със сигурност дали ще се отключи дадено заболяване или не, а част от факторите, които са причина да се отключи заболяването са именно посочените по-горе. Има и още, не съм изредила всичко, само тези, за които се сетих. Честото боледуване, инфекции - бактериални, вирусни, чревни, също са фактор да се отключи такова заболяване. Тютюнопушенето също.
За генетичните, тези които се унаследяват, професор Пандев беше говорил в лекции в медицинско списание. Не съм веща по въпроса, но по спомен - единици са носещи определен антиген, или както там се нарича. Бяха направили операция на момче на около 10 години (говоря по спомен), чиято майка имаше рак на щитовидната жлеза и генетично детето щеше да се разболее до 2-3 години. С цел да се предотврати това, детето беше оперирано (не помня метода на операция и какво и колко точно са премахнали).

И е факт, че в темата повечето са отключили заболяване по време на бременност, аборт или раждане. По-малко са (сме) тези, които са отключили заболяване в следствие на други фактори. При мен определено роля имаше стрес и тревожност и съмнения дали не се е отключило след често прекарани инфекции.
Аз съм от тези, в чийто род има още 2-ма със същото заболяване. Леля и първа братовчедка. Майките ни и бабите нямат заболяване. Леля ми е от втория брак на дядо ми (ако се води, че главно майката предава заболяването - нейната майка също не е имала регистрирано такова заболяване). И трите сме с хиперфункция на щитовидната жлеза. Аз с Базедова болест, братовчедка ми с хиперфункция на Хашимото, а леля ми с неизяснена тиреотоксикоза до този момент.
Според двамата ендокринолози, които са ме лекували, причина за тиреотоксикозата има, но не могат да изяснят на този етап каква е тя. Скрита инфекция ли, стрес, тревожност ли, продуциращ хормони възел ли, или от другите фактори, да не изреждам, но причина има и се предполага, че ако се открие и лекува, автоимунното заболяване ще изпадне в ремисия.
Изключително много статии с предположения има за причини за възникване на автоимунните заболявания, но фактора генетика почти вече не се споменава, защото тези случаи са много малко на фона на бум-а на автоимунни заболявания, без да има родова връзка. Почти всяка втора жена на възраст 20-40 години има отклонения в щитовидната функция, било то възел, променена структура на щитовидната жлеза, автоимунен тиреоидит, постпартален тиреоидит, базедова болест или друго, без да има болна майка, баба, сестра.
Малко са жените споделяли тук, че освен тях имат я сестра, я майка със същото заболяване.

Последна редакция: пт, 01 май 2015, 14:57 от Merelenda

# 224
Моите две баби са с Базед, но не знам дали мога да наследя Хашимотото си от тях? Да попитам при положение, че ехографията е добра, TPOab - 0,7 (0.0 - 9.0), TSH - 4,631 - може ли да се диагностицира Хашимото на 100% ?

Общи условия

Активация на акаунт