Автоимунен тиреоидит на Хашимото (37)

• 95 550
  • 745
  •   1
Отговори
# 225
Според мен, най-голям процент от проблемите са заради Чернобил.  Confused
За тези които не знаят:

Радиация за масите
http://www.capital.bg/vestnikut/k1/specialna_tema/2006/04/14/257 … iaciia_za_masite/

20 години след Чернобил
Заради информационното затъмнение хората в България са сред най-облъчените

http://www.capital.bg/vestnikut/k1/specialna_tema/2006/04/14/257 … i_sled_chernobil/

# 226
Моите две баби са с Базед, но не знам дали мога да наследя Хашимотото си от тях? Да попитам при положение, че ехографията е добра, TPOab - 0,7 (0.0 - 9.0), TSH - 4,631 - може ли да се диагностицира Хашимото на 100% ?
На 100% при тези изследвания и ехография, според мен едва ли доктор би се наел да е категоричен с мнение, че се касае за Хашимото. По-вероятно е за хипофункция.
Може да се проверят и ТАТ антитела. При някои хора те са завишени, а МАТ (ТРО) е в норма.

Относно антителата, аз съм с Базед, но също имам висок МАТ. В началото беше около 600 и се съмняваха за Хашимото, докато не мръднаха хормоните надолу. После имаше съмнения за Хашитоксикоза и се очакваше да мина в хипофункция, а накрая си показа, че се касае за Базедовата болест.

# 227
Това ми казаха и започнах терапия с л-тироксин. Може би ще потърся и друго мнение.

# 228
Това ми казаха и започнах терапия с л-тироксин. Може би ще потърся и друго мнение.
Казаха ти Хашимото, или са ти казали хипофункция? Второ мнение не е излишно в началото на лечение. Допълних и предния пост. Хубаво е като се започва лечение да има всички изследвани хормони и антитела. Да се знае откъде се започва.

# 229
Казаха ми Хашимото и задължителен прием на л-тироксин доживот, както и че трябва да следя само TSH, защото антителата можели по всяко време да се променят без да се влияят от TSH и това че сега били в норма, не означавало че преди 1год.не са били завишени.

# 230
и това че сега били в норма, не означавало че преди 1год.не са били завишени.
По принцип са прави за антителата, случва се да влязат в норма, макар при Хашимото често да са изявено високи и рядко се случва да са в нормите, а обикновено и ТСХ спада също и се постига ремисия (това по случаи на момичета от темата), но според тяхната логика, то всички с хипофункция и антитела в норма трябва да имат Хашимото  Rolling Eyes Дрън, дрън...
Това с тироксин до живот не го взимай насериозно. Като започнат да дават диагнози доживотни, направо ни погребват. Хайде, няма нужда!
Може по всяко едно време жлезата да нормализира функцията си и да нямаш нужда от тироксин в даден етап. Някои хора от години не пият, при други има няколко години ремисия. Всеки случай е индивидуален. Бонус при теб са антителата в норма  Peace
И все пак, хубаво е да имаш и другите хормони ФТ4, ФТ3 и антитела ТАТ. За поставяне на диагноза е хубаво да имаш всичко. Може ТАТ да е завишен.
После вече ще си следиш само ТСХ.
А за второ мнение си преценяваш ти. Аз бих потърсила ако имам съмнения в диагнозата.  Simple Smile

# 231
Благодаря ти много!! Нямаш си идея колко успокоително ми подеиства. Ще се следя редовно и надявам се да се нормализира някой ден всичко - пожелавам го на всички!

# 232
Има и други изгодни ваучери за изследване на хормони и антитела, но пускам този, който включва и преглед + ехография.

http://www.ofertomat.bg/Pregled-pri-endokrinolog--ehografia-na-s … herevv-p4042.html

# 233
Момичета, може ли коментар.
От миналата година февруари ми е диагностицирано Хашимото. Чувствах се ужасно, всички симптоми бяха налице. Тсх беше 4.9, завишени антитела. Сега януари пусках изследвания последно. Всичко в норма. Тсх 2.3. Начев ме гледа и на ехограф и каза, че в момента автоимунният процес не е активен и не се налага да продължавам с хормон. След една година да отида пак с резултат от тсх и да ме види на ехограф. Да, ама аз съм си изпатила през годините и днес пуснах изследвания и съм в шок. Тсх 5.09, а ми е стравно, защото нямам никакви оплаквания, ч,вствам се страхотно. Обадих му се и каза предвид това, че не планирам бременност да пусна тсх пак след 2 месеца и да му звънна.
Много ми е неприятно, че така се получи предвид всичките ми усилия и ме е страх да не се скапя пак и влоша. Sad

# 234
Agressiva на каква доза си била преди да спреш хормона. Много ми е странно че при този резултат са ти казали да го спреш разбирам ако е под и към единица но ти този резултат си го постигнала при някаква стойност на хормона а не без него. При положение че не планираш бременност да кажем може малко да се намали но чак да се спре изведнъж. Спирането си мисля че трябва да става плавно и то само ако резултатите го показват. Не знам не съм лекар но на мен така ми изглеждат нещата.

# 235
На 50 мкг Л-Тироксин бях. :/

Agressiva на каква доза си била преди да спреш хормона. Много ми е странно че при този резултат са ти казали да го спреш разбирам ако е под и към единица но ти този резултат си го постигнала при някаква стойност на хормона а не без него. При положение че не планираш бременност да кажем може малко да се намали но чак да се спре изведнъж. Спирането си мисля че трябва да става плавно и то само ако резултатите го показват. Не знам не съм лекар но на мен така ми изглеждат нещата.

# 236
Консултирай се и с друг ендокринолог какво мисли аз лично не бих спряла хормона а бих го намалила на 25 или 37,5 и да се следя. Просто ТСХ не е паднало толкова много че да нямаш нужда от хормон.

# 237
  • София - Бургас
Agressiva, ти какво чувстваше? Какви бяха симптомите при теб?
Аз само сърцебиене получавам и трудно го свързахме с Хашимото...

# 238
Непрестанна умора, суха кожа, акне, изтръпване на ръцете, в последствие и нередовен цикъл, покачване на теглото... 

Agressiva, ти какво чувстваше? Какви бяха симптомите при теб?
Аз само сърцебиене получавам и трудно го свързахме с Хашимото...

# 239
  • София - Бургас
Е, добре! Като ти включат хормон - оправя ли ти се кожата, акнето... тези симптоми изчезват ли?

Общи условия

Активация на акаунт