Автоимунен тиреоидит на Хашимото (37)

• 95 705
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
ТСХ с тази стойност е нормално, независимо планираш или не бременност. По-ниското (в норма) ТСХ влияе положително на целия организъм.
Да, антителата падат. Понякога с лекарства, понякога без и много пациенти постигат ремисия дори без прием на лекарства, или докато пият лекарства. Не е задължително антителата да растат само нагоре и да стоят във високи стойности. Още повече, че самите доктори нямат категоричен и единодушен отговор, какво провокира появата на автоимунни заболявания. Всичко е с сферата на догадките - видимо, и на различни хора, различни алтернативни терапии, хранене и други дейности, оказват положително влияние върху здравословното им състояние и промяна в хормоналните изследвания.

krali, може да не ти понася въпросният магнезий. Ако е предписан от доктор, консултирай се с него да смени добавката.

# 91
А защо по лабораторни данни ,,нормалното,, ТСХ е до 4,а лекарката казва,че трябва да е максимум до 2,5 за да не се налага лечение ? Къде е истината ?

# 92
А защо по лабораторни данни ,,нормалното,, ТСХ е до 4,а лекарката казва,че трябва да е максимум до 2,5 за да не се налага лечение ? Къде е истината ?
По колко ел тироксин пиеше?

# 93
По колко ел тироксин пиеше?

По 0,50.

# 94
В световен мащаб е определена нормата от ендокринолози, но няма промяна в лабораторните референтни граници, но ако сте обърнали внимание, често срещу въпросните стойности пише (за мониториране на терапия). Не във всички лаборатории, но в по-големите често се среща.
При всеки пациент терапията е индивидуална. Няма правило ТСХ да е точно 1, под 1, между 1-2, или 4, примерно, но като общо правило нормата се свежда до 2,5 и по-висока стойност от тази насочва вниманието на доктора към допълнителни изследвания, които не значат задължително наличие на заболяване. Подхода при всеки пациент е различен, в зависимост възрастта, придружаващи заболявания, симптоми, при жените и фактор бременност.
Примерно - жена на възраст 45-50 години с ТСХ около 4-4,5 може да остане на проследяване и да не се налага лечение, ако въпросната жена няма симптоми на заболяване. Но при наличие на високи антитела, симптоми на заболяването, придружаващи други заболявания, или по преценка на доктора, може да се започне терапия.
Едно младо момиче на възраст 20-25 г не е нормално да има стойност на ТСХ над 3. По-високо ТСХ и забавена функция на щитовидната жлеза неминуемо се отразяват на целия организъм, ако няма назначена терапия и водят опашка от симптоми, и да не казвам по-нататък, какво се случва, защото все пак не е меродавно за всички, а и ремисии както сме чували се постигат, дори спонтанно и без лечение. Пак стигаме до извода, че при всеки е индивидуално, затова и пациентите се следят.
За децата също има различни стойности от тези за възрастни. Тук вече ролята е на ендокринолог да определи според възрастта на пациента, според симптоми и наличие на други заболявания, да определи дали стойностите при въпросния пациент на база допълнителни изследвания могат да се считат за нормални или е нужно да се проследят във времето, да се назначи терапия и т.н.
Най-общо казано...

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 21:39 от Merelenda

# 95
А защо тогава лабораторните са до 4 ? Няма логика.

# 96
На лабораторните показатели пише, че не са диагноза и да се обърнеш към лекуващия доктор. Ей тук е логиката.
Както има показатели, които са извън норма с няколко единици, но не говорят за заболяване, така има и показатели, които уж са в норма, но нормата си има и тя граници.
Още един пример: болните с метаболитен синдром. Масово пише в лаборатории, норма на кръвна захар 6, но тая цифра отдавна говори за проблем и само допълнителни изследвания го уточняват.
Кръвна захар със стойност 6 не е нормална. За здрав човек кръвната захар трябва да е в стойности около 5, дори под 5 ако е, най-добре. Минава ли 5,5 кръвната захар е най-добре да се направят допълнителни изследвания.
Има си заболявания, при които целта на показателя е не само да е "в нормата", а да е примерно в средната норма. При стойност на кръвната захар, примерно 3 до 6, най-добре е да е 4,5-5. Ако е под 4, понякога е сигнал за проблем. Ако е над 5,5 също.
Затова са докторите, ако нещо е съмнително да се изследват пациентите и да се лекуват навреме.

# 97
  • В сърцето на любимия човек
Защото референтните стойности са осреднени и обхващат много широка възрастова група. Както Мереленда по-горе написа, стойност 4 може да е добре за жена на средна възраст, докато подобна стойност е твърде високйаза млада жена/момиче.Тук е ролята на ендокринолога, да прецени за конкретният пациент дали е необходима терапия и каква.
Стойност около 1 е чудесна,не се притеснявай  Peace

# 98
Много ви благодаря. Горе долу разбрах  Grinning
А за антителата ? Бях питала изрично лекарката - има ли начин да се смъкнат и тя ми каза,че категорично НЕ. а сега резултатите ми с антителата са наполвина. Явно падат от лтироксина. ПОне при мен. Сега не знам да продължавам ли приема или не. Надявам се тя да ми пише. Но доколкото знам,ако хормонът е в норма,независимо от антителата - няма нужда от лечение. Или бъркам ?

# 99
  • в огледалото на живота
Джинджър,при мен хормоните са в норма,но също пия Л-Тироксин.
Много е индивидуално всичко.
През май съм на контрола и ще дам отчет за резултатите след 6м.прием как са  Peace

# 100
  • Пловдив
Моите антитела са доста над нормата, TSH е 2,62, но ендокринологът не ми изписа л-тироксин, защото не планирам забременяване.

# 101
Антителата спадат наистина много трудно. При някои пациенти се повлияват от основните лекарства, в случая при теб от започнатата терапия, при други се повлияват от прием на Селен, при трети се повлияват от промяната в начина на живот, или прием на хранителни добавки.
Няма категоричен отговор, както писах и по-горе, кое точно отключва автоимунното заболяване, каква е причината да се активират тези антитела и да атакуват щитовидната жлеза.
Докторите казват най-лошото, винаги, поне по-мои наблюдения. Презастраховане ли е, не знам, но е факт, че при много хора антителата спадат, с лечение, или без него.
При някои хора има само повишени антитела и хормони в норма. С промяна начина на живот успяват да повлияят на въпросните антитела и да постигнат ремисия на заболяването.
Дали чрез някакъв режим на хранене, дали чрез йога, някакъв спорт, природосъобразен начин на живот, или хранителни добавки, но успяват. Други пият един куп лекарства, приемат всякакви добавки и въпреки това антителата им са в хилядни и няма помръдване надолу.

Пак стигаме до извода, че при всеки е индивидуално. Хубавото в случая е, че се повлияваш положително от терапията и не трябва да я спираш. Спреш ли я, нещата често се връщат в изходна позиция. Показател, че нямаш нужда от лекарства щеше да е ТСХ. Ако на въпросната доза продължи да спада ТСХ, дозата се намалява. Ако на по-ниска доза продължи да спада, пак се намалява дозата, и ако вече от най-ниската доза ТСХ ти забива в нулата, от това по-ясен показател, че нямаш нужда от лекарства - няма.
С въпросната доза поддържаш едно идеално ТСХ и антителата спадат. Ако антителата стигнат в нулата, най-добре. Ако ТСХ спадне още, докторката ще намали дозата. Ако с новата доза падне още, пак ще намали, и така ако нямаш нужда от тироксин и жлезата ти работи нормално, просто ще спре лекарството и ще останеш на проследяване.

Извинявам се за дългите постове. Скоро не бях писала такива романи  Laughing

Mira_V, показателят ти е граничен. При следващи изследване ТСХ може и да е под 2,5. Хормонът не е с постоянна величина и има леки колебания. Докторът на база цяла клинична картина е преценил, че нямаш нужда от хормон в случая. Затова са докторите  Simple Smile

Терапия може да се предпише и при хормони в норма, пак по преценка на доктора и според дадения случай (симптоми, планиране на бременност, придружаващи заболявания, възраст и т.н.)

# 102
Джинджър,при мен хормоните са в норма,но също пия Л-Тироксин.
Много е индивидуално всичко.
През май съм на контрола и ще дам отчет за резултатите след 6м.прием как са  Peace

С каква цел пиеш хормона ? Аз знам,че докато хормонът ти е в норма - няма нужда от допълнителен прием ???

# 103
Спреш ли я, нещата често се връщат в изходна позиция. Показател, че нямаш нужда от лекарства щеше да е ТСХ. Ако на въпросната доза продължи да спада ТСХ, дозата се намалява. Ако на по-ниска доза продължи да спада, пак се намалява дозата, и ако вече от най-ниската доза ТСХ ти забива в нулата, от това по-ясен показател, че нямаш нужда от лекарства - няма.
С въпросната доза поддържаш едно идеално ТСХ и антителата спадат. Ако антителата стигнат в нулата, най-добре. Ако ТСХ спадне още, докторката ще намали дозата. Ако с новата доза падне още, пак ще намали, и така ако нямаш нужда от тироксин и жлезата ти работи нормално, просто ще спре лекарството и ще останеш на проследяване.

Извинявам се за дългите постове. Скоро не бях писала такива романи  Laughing

Mira_V, показателят ти е граничен. При следващи изследване ТСХ може и да е под 2,5. Хормонът не е с постоянна величина и има леки колебания. Докторът на база цяла клинична картина е преценил, че нямаш нужда от хормон в случая. Затова са докторите  Simple Smile

Искаш да кажеш,че дори при ТСХ - 0,97 би трябвало да продължа приема ? Та,нали това вече е в норма ? Защо ? Аз мислех да го спра и след 6 месеца да пусна контролно изследване. Все пак ще изчакам отговора на докторката, но не разбирам защо да прорължавам да го пия при положение,че ТСХ вече е в прилични стойности.
Извинявам се за невежеството / ако има такова/ наистина не съм запозната изобщо с тази материя и ми е пълна мъгла.

# 104
  • в огледалото на живота
С диагноза лимфоцитарен  тиреоидит съм/ възел в десния лоб/
Писах на предната страница,че правих биопсия,за да установят със сигурност дали е доброкачествен.При мен обаче имаше болка и силно стягане+ куп други 'екстри'.
За радост,хормоните са в норма.
Следвам насоките на ендото и резултат не закъсня..поне болката и другите неща вече са спомен.
По таблетка и половина от доза 50мг.дневно за индивидуален прием.

Не планувам бременност,имам 2 живи и здрави деца  Heart Eyes
Джинджър,успокой се малко и имай вяра на лекуващия лекар.И аз бях така преди време в тази тема,но момичетата много ми помогнаха  Hug

Мереленда,както винаги точна и бекрайно отзивчива   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт