Отново за кърменето на обществени места

• 78 589
  • 2 396
  •   1
Отговори
# 135
Не знам дали може да се счита за представителна извадка, не са гласували още кой знае колко много хора, но пак може да послужи като източник на статистически данни за нагласите, особено сред жените над 40 години. Защото, доколкото имам наблюдения, това е преобладаващият контингент в аудиторията на медията.

Анкета: Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

# 136
  • София
Аз спазвах няколко прости правила когато съм имала бебе: новороденото не трябва да се размотава по цял ден из улици, магазини, кафенета и т.н. Кърменето се извършва като предварително съм се измила и почистила гърдата от всякакви остатъци от кремове, дезодоранти, сапуни, пот и т.н. кърмя си бебето, държа го докато изкара въздуха, който е нагълтало по време на кърменето, преобувам бебето, и го слагам да си почине в леглото му, поглеждам дали температурата в помещението е подходяща, след това също така старателно се измивам и това представляваше храненето при мен.
Ако ще излизаме на разходка или ще ходим някъде с бебето, първо го храня, оставям после преобувам и излизаме, като следя да се върнем до 2-3 часа, за следващото хранене да сме си вкъщи. Не знам при другите майки как е, но при мен малко преди бебето да огладнее чувствах напрежение в гърдите, така че винаги имах някаква преднина, преди да се разплаче, че е гладно. Естествено след третия месец започнах да давам сокове, пюрета, след петия месец имахме мляко само рано сутрин и късно вечер преди лягане, всички хранения през деня бяха с пюрета, сокове и др. от сорта. Отделно от това за мен кърменето винаги е било много интимен акт, и честно казано като съм кърмила винаги сме били само аз и бебето в стаята, имах си едно кресло, с голяма възглавница, която слагах под кръста, температурата винаги поддържах комфортна, бебето обличах леко, мен също, отпусках се и кърмех.... Дъщеря ми например се хранеше по 30-40 минути, започваше, спираше, придремваше си малко, и винаги ме гледаше в очите..... една такава доволна, спокойна, щастлива.... Точно в този момент не се намирах на този свят, все едно бяхме само ние, само двете, такава чиста любов.... не мога да си го представя това в един МОЛ, магазин или ресторант - за там си има сок, пюре, или предварително подготвено мляко... Против съм кърменето по улици и магазини, не ме интересува на кой какво му се вижда и какво не, нито дали е модерно или старомодно, интересува ме само комфорта и спокойствието на детето... Една индийска поговорка казва - ако си ядосан или  притеснен от нещо и най-хубавата храна се превръща в отрова..... За мен кърменето по улицата, магазина и т.н. е като яденето на крак, всички сме го правили, но нито ни е било удобно, нито пък полезно, така че моля ви спестете това неудобство на децата си.

Laughing Laughing Laughing Ама представи си, че не всички са давали сок и пюре на 3-месечното си бебе  Mr. Green И не всички държим бебето да ни гледа в очите, докато се кърми или кротко подремва Simple Smile

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 16:59 от catty m

# 137
  • Русе, България

# 138
Поредната демонстрация и изкуствено създаване на напрежение.
Типично за БХК.
А най-верният им контингент са всякаквите там кърмилници, родилници, естественички, антиваксъри и прочие.

Нямам представа дали това е било акт на демонстрация. Не ми е ясно дали БХК е компрометиран или не. Не ме шокира толкова реакцията на Мола - чувала съм за много подобни случаи в доста по-цивилизовани общества.

Мен лично ме впечатляват изказванията на жените в този форум. Това са изказвания на МАЙКИ, които намират акта на кърмене неприятен, противен и гнусен. Ето, това ме възмущава лично мен. Коментарите към тази тема.

# 139
  • До хладилника, който обичам
От темата със сигурност разбрах, че жената, стане ли майка, трябва да си седи у дома и да пази бебето от околния свят. Вероятно докато стане на градинска възраст. Може междувременно да го извежда на закътани паркове да диша чист въздух, но то няма място в социума на обществени места, като магазини, молове, изобщо където има хора. Бебетата не са особено приятна гледка, ако не са като на картинка, още по-зле ако са шумни и досадни. Майките също твърде често не са достатъчно естетични мацоранки и не е редно да ни тормозят очите с неизряден външен вид. Ами така е, майки са вече, да се съобразяват!

# 140
След петия месец даваше мляко само сутрин и вечер?
На пет месеца синът ми за пръв път опита пюре. Опита го и продължи да суче по цял ден, ей-така, когато му скимне. Може би не биваше въобще да излизам навън. Никога не е имало паузи от по три часа между кърменията.

# 141
  • Варна
Не успях да вдяна защо кърмещата жена е изчакала 6 месеца, за да подаде тази искова молба срещу МОЛ-а. Този период го чух снощи по новините.

# 142
Бу, извинявай нищо не си разбрала!

# 143
Аз спазвах няколко прости правила когато съм имала бебе: новороденото не трябва да се размотава по цял ден из улици, магазини, кафенета и т.н. Кърменето се извършва като предварително съм се измила и почистила гърдата от всякакви остатъци от кремове, дезодоранти, сапуни, пот и т.н. кърмя си бебето, държа го докато изкара въздуха, който е нагълтало по време на кърменето, преобувам бебето, и го слагам да си почине в леглото му, поглеждам дали температурата в помещението е подходяща, след това също така старателно се измивам и това представляваше храненето при мен.
Ако ще излизаме на разходка или ще ходим някъде с бебето, първо го храня, оставям после преобувам и излизаме, като следя да се върнем до 2-3 часа, за следващото хранене да сме си вкъщи. Не знам при другите майки как е, но при мен малко преди бебето да огладнее чувствах напрежение в гърдите, така че винаги имах някаква преднина, преди да се разплаче, че е гладно. Естествено след третия месец започнах да давам сокове, пюрета, след петия месец имахме мляко само рано сутрин и късно вечер преди лягане, всички хранения през деня бяха с пюрета, сокове и др. от сорта. Отделно от това за мен кърменето винаги е било много интимен акт, и честно казано като съм кърмила винаги сме били само аз и бебето в стаята, имах си едно кресло, с голяма възглавница, която слагах под кръста, температурата винаги поддържах комфортна, бебето обличах леко, мен също, отпусках се и кърмех.... Дъщеря ми например се хранеше по 30-40 минути, започваше, спираше, придремваше си малко, и винаги ме гледаше в очите..... една такава доволна, спокойна, щастлива.... Точно в този момент не се намирах на този свят, все едно бяхме само ние, само двете, такава чиста любов.... не мога да си го представя това в един МОЛ, магазин или ресторант - за там си има сок, пюре, или предварително подготвено мляко... Против съм кърменето по улици и магазини, не ме интересува на кой какво му се вижда и какво не, нито дали е модерно или старомодно, интересува ме само комфорта и спокойствието на детето... Една индийска поговорка казва - ако си ядосан или  притеснен от нещо и най-хубавата храна се превръща в отрова..... За мен кърменето по улицата, магазина и т.н. е като яденето на крак, всички сме го правили, но нито ни е било удобно, нито пък полезно, така че моля ви спестете това неудобство на децата си.

Ами не, не е естествено..... Не всички дават сокове и пюрета след третия месец. Толкова отдавна се отрича този метод на захранване. Учудва ме как някой не е чувал, че не е естествено. И миенето на гърдите не е задължително преди хранене. И последния ти призив е смешен. Изобщо, за какви се мислят някои хора? Че и апели отправят. Не ви ли минава през ум, че може да не сте прави? И защо не оставите хората да си живеят живота? Аз също не се чувствах комфортно да кърмя на обществени места и лично аз си кърмех вкъщи или в колата. Но това са си мои особености. Не очаквам всички да мислят и действат като мен.

# 144
  • Варна
Естествено след третия месец започнах да давам сокове, пюрета, след петия месец имахме мляко само рано сутрин и късно вечер преди лягане, всички хранения през деня бяха с пюрета, сокове и др. от сорта.
Тва хич даже не е естествено. Горкото бебе.

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 16:52 от Месечинка виторога

# 145
Темата я има тук, стара е, не знам защо чак сега се появи в медиите:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=796015.0;topicrefid=4
И още една подобна: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=798928.0;topicrefid=20 - таман 110 страници размисли и страсти по въпроса /е, не е за мол, за пейка в центъра е Crazy/! Да видим тази колко ще навърти. Все повече започвам да се замислям дали наистина някои теми не се пускат нарочно, за да има оборот във форума /не визирам само конкретната, която може и да е случайно съвпадение/.

# 146

Естествено след третия месец започнах да давам сокове, пюрета, след петия месец имахме мляко само рано сутрин и късно вечер преди лягане, всички хранения през деня бяха с пюрета, сокове и др. от сорта.

Едно време тогава са се давали соковете, педиатрите така са препоръчали, така сме хранени ние и никой не е умрял от това.

Това с кърменето се превръща вече в някакви егати сектантските изпълнения.

# 147
  • плевен
От вчера слушам по новините,сутрешните блокове и къде ли не да се дискутира решението на младата майка и макар,че отдавна съм била кърмеща майка,а вече съм и баба си позволявам да изкажа мнение.Аз съм си кърмила децата доволно дълго и винаги по време на разходка ми е било притеснено къде да се храним.Търся и обикалям да намеря по-закътана пейка.Ще кажете:времената,морала са били по-други.Е не е така.След време и дъщеря ми,а особено снаха никак не бяха склонни да кърмят на обществено място и всеки да зяпа,като че ли играе мечка.
Но не е в това проблема:аз останах изненадана,че има обособена стая за тази цел и не мога да разбера защо младата майка не е пожелала да я ползва. И да си кажем честно,ако нямаше такава стая сигурно щеше да се извие една дискусия как е в развитите страни и как там за всичко е помислено ииииии......!?
Ето този въпрос си задавам.Направили ти забележка,че кърмиш не където трябва :и какво от това.Защо чак на съд?Това ли е най-наболелия проблем на младите майки?

# 148
  • София
"Деница си прави експеримент няколко седмици по-късно. Решава да отиде с приятелка да кърми на същото място. Тогава обаче никой не я гони."

http://www.dnes.bg/bulgaria/2015/03/24/kazusyt-v-mola-navsiakyde … -da-kyrmia.258294

Абе явно въпросната си търси внимание, та до ден днешен не се е отказала.

# 149
  • София

Същото си помислих и аз, но в друга посока. "Горкото бебе" на кърмилницата, вееща се из МОЛА, "изморено и гладно" по нейните думи, което вместо да си спи вкъщи на креватчето, се храни на пейка сред една шарена лудница от всякакви хора, шумове, светлини.

Общи условия

Активация на акаунт