В очакване сме всички вече на АПРИЛското човече - Тема 19

• 35 046
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
Хайде, ЧЕСТИТ НИ АПРИЛ  Hug Вече всички имат зелена светлина за раждане  Laughing
Не знам дали сте се замисляли, но като цяло Априлки 2015 е много положителна тема и както винаги всичко е вървяло в добрия тон, така и ражданията  са много положителни Hug  Дано така остане и до последната Априлка, безпроблемни раждания и прекрасни бебоци   bouquet  

На всички родили мами - Честито! Живи и здрави   bouquet

Благодаря на всички, които писаха по темата с бибите   Wink

# 526
  • Пловдив
Първо да честитя на вчерашните мами.Да са ви живи и здрави бебоците,прекрасно детство желая на всички.
Аз си мислех ,че ще родя до сутринта след контракциите вчера,но пак се разминах.На всичко отгоре размислих и за мястото,където ще раждам ,иска ми се да е по близо до нас,макар родилното до нас да съм го изпробвала преди много години,там няма някои специални и известни гинеколози ,но така каката като поиска може да дойде и да ни види,а и бързо ще стигна до там ако има голям зор.
Хайде и днес в слънчевият ден,да пожелая да е лек за родилният процес,който се възползва разбира се,пък дано ми излезе късмета и на мен,че толкова народ ме изпревари.....

# 527
Здравейте момичета  Hug
Така се радвам, че дочаках април  Heart Eyes Вече разрешавам, даже настоявам бебето да излиза  Mr. Green
Днес се събудих с болки в гърлото обаче, сополи, и болка към ухото...всичко както си му е реда  Sad
Смуча тука разни Хомеожени, но ефект няма, май ще стигна пак до добрият стар Аугментин.

# 528
Здравейте момичета  Hug
Така се радвам, че дочаках април  Heart Eyes Вече разрешавам, даже настоявам бебето да излиза  Mr. Green
Днес се събудих с болки в гърлото обаче, сополи, и болка към ухото...всичко както си му е реда  Sad
Смуча тука разни Хомеожени, но ефект няма, май ще стигна пак до добрият стар Аугментин.

И аз съм така  Close и за капак на всичкото и децата се тръшнаха...

# 529
АПРИЛ Е Туууук!  Hug

Къде да ги видя тия неща на таз Калинка - Буба Мара?

И да ви кажа, че днес сутринта като се мернах на кантара щях да падна! Абе, как така за един ден се качват 3 кила? Вероятно е от захарния памук, който ядох вчера напт за летището. Между другото полетът ми мина супер спокойно и кацнахме благополучно. Нямах никакви контракции, сега си лежа на плажа и чакам да му дойде мерака на бебето. Сигурно като се топна в морето ще ми спаднат тия кила... Къде го намерих по пътя тоя цирк да си купя оттам захарен памук направо не знам!

# 530
Ти къде изчезна бре? Мислих, че днес ще те видя в редиците на обебилите се?
Ооо, сакън Simple Smile Аз съм на 28-ми чак, и силно се надявам бебето да изчака (първия път и преносих, така че нищо против и сега да стане). Бъдещият батко на 25-ти става на 2 години, та се надявам да може да си го отпразнуваме трима и чак след това да станем четирима, но каквото стане, такова. Иначе в последните дни използвахме хубавото време и сме между 2 и 7 часа на ден навън по разходки и паркове, та никак не ми остава време за интернет, а вие многобързо изписвате цели теми Simple Smile

Ок, да те ползвам да те питам - след като изсуче от едната гърда и не иска от втората, последната какво да я правя? Ако я държа до следващо кърмене правя бучки и боли? Ако изцедя малко, колкото да облекча, пак се пълни за следващо ядене. И имам постоянно две много пълни гърди и капацитет на бебешки стомах много малък. Цедя, замразявам, ама скоро половин литър ще направя замразена кърма, отделно изцеденото количество през деня отива една част от него като добавка за вечерно кърмене между 18 и 20 часа. Тогава много ми спада млякото и шушка реве на всеки час за гърда. А иначе правим 3-4 часови паузи през деня и нощта.
Лактацията работи на принципа на кърменето и предлагането, колкото повече се търси, повече се произвежда и обратно - по-малко търсене, води до по-малко производство. В този смисъл изцеждането и даването на кърма подлъгва и обърква организма, защото когато цедиш през деня, организмът смята, че на бебето е нужно изцеденото + изсукането и ще продължава да произвежда повече, а вечер мисли, че е нужно по-малко мляко, защото тогава дохранваш с изцеденото от деня. Затова може да опиташ да изцеждаш през деня само за облекчение, за да предотвратиш запушване. Неприятно е с пълни гърди, но пълните гърди дават сигнал, че млякото е в повече и скоро ще намалее производството и ще се чувстваш много по-добре. Аналогично, вечер давай по-начестичко да суче момата, както си иска и така скоро ще се увеличи производството по това време. Все пак е нормално вечер да е по-малко кърмата, това са си стандартни цикли, но с цеденето и дохранването може да се засили този дисбаланс. Като цяло обаче повечето бебета (не знам баткото ти как е бил) вечер са по-нервнички и търсят по-често контакт, за да могат да се разтушат от дневните емоции. А кърменето не е само хранене, а и е гушкане в мама, успокоение и начин да се подготвят за нощния сън Simple Smile Също за през деня, ако често има 4 часови интервали, които са малко дългички за бебче на тази възраст, обърни внимание на памперсите и наддаването. Ако качва добре, значи всичко е наред, ако имате затруднение с качването, може да я вдигаш на 3 часа да хапне малко...

Аз се чудих, какво толкова ще суче бебето първоте часове, но...факт, че имало какво, още в болницата след първото кърмене започна яко да пълни памперс Simple Smile С баткото чак на 2 ден излезе първия мекониум.
Коластрата, която бебето изсуква в първите дни, има лаксативен ефект и спомага за по-бързото изчистване на мекониума, иначе не е много като количество, мекониумът си му е в коремчето от преди да се роди.

# 531
ada_smiles,

Мнохо хубави съвети за кърменето, подкрепям! Аз се чудя как да направя нещата работещи този път от самото начало и ще си взема помпата за родилното, както и ще го сложа на гърда максимално бързо. Единственото, което се чудя е дали да е при мен от самия ден или както съветват - през нощта да е при другите бебета? За да може майакта да си почине, да се наспи... Дали това няма да обърка кърменето, защото там ще им дават АМ. Вярно, че ще е малко, но все пак... Как да постъпя?

И Тоз път съм решила да се водя по бебето и когато иска да яде, когато иска да спи, когато иска - каквото си иска! Прдния път с баткото се видях в чудо с тоз прословут режим, спане през нощта и тем подобни, че дойде момнтът, в който си научих урока и разбрах наистина какво е да се водиш по бебето.

Само да посъветвам и аз - НЕ ДАВАЙТЕ ВОДА на бебето през нощта, ако искате да го откажете да яде след определн час или да спи повече - нЕма да стане! След няколко месеца неспане и хранене през ноща дойде един момент в който последното ядене беше към 23 часа и след това чак в 5 сутринта. Така беше няколк дни. И аз си казвам: А, хайде сега ще му дам вода в 5, да издържи и да мога да спя още. Дааа бе! Върна си часовника до 23 часа и в следващите МНОГО месеци това чудо със спане по-дълго през нощта не се случи.

# 532
  • София
Анета- честита рожба

Rafi, смяла съм се с глас като четох това за дупката
Ми, как, страшна си е, сигурно на човечето му прилича на черна дупка, която го води към неизвестното.

Tsvety - снощи рових в техномикс, как не се сетих. Мерси! Ще проверя, дано наистина го имат наличен. Но честно да ти кажа се чудех и аз каква е разликата между двата, мамите, които са го ползвали ако могат да кажат... Че правим вече сметки кога да пръскаме. Бяхме решили ако не го намерим да си минем със Саво, колкото и да не ми се иска с него.

Аз още съм кисела от вчера, така не бях викала от пубертета и ми е мноо неприятно на душата. И тъпия дъжд не спомага за настроението ми, ама хич!  

Хм, а храненето водено по бебето не е ли хубаво да става след поне месец?
На всички лекции казваха, че първите 6-8 седмици правим-струваме, трябва на максимум 3 часа да яде. А тук гледам много от мамите вече са на поискване. Или "правилото" е, че ако наддава, може и по-рядко, значи всичко е наред?

# 533
РоЗи,

Аз споделям моя опит и според мен тази истерия по "вкарване на бебето в режим" е остарял метод... Будене на 3 часа по часовник, ако не се събуди: Ай, ко' ш прайм ся? Почваш да го ръчкаш горкото, то му се спи... събуждаш го - то реве, щото му се спи... спазваш пак схемата с преобуване преди ядене, то се изнервя още повече... после не ще да суче, щото се е изнервило и то и ти... И става един порочен кръг...
Смятам да давам на поискване и режима ще се изгради от самосебе си. Пък това с наддаването също е един малък мит - има някаква статистика, която е осреднена между 1000 бебета (не знам и аз колко). Ако твоето е в долната граница на нормата - какво? Нищо му няма. Щом се храни, спи и е щастливо... Важното е да се намери балансът.

ЕТО, отварям ЛЛЛ във Фейсбук и вижте отговорите на последно зададения въпрос: https://www.facebook.com/lllbg

Последна редакция: ср, 01 апр 2015, 10:29 от chudesna

# 534
Да поясня - на поискване е препоръчително, но някои бебета в началото са по-уморени от физиологичната жълтеница (нормално състояние при новородените, нищо общо с хепатита). Това ги кара да спят дълго, съответно да ядат рядко и да имат още по-малко енергия, после да спят още повече и т.н., което може да доведе дори до рисков спад в теглото и много лошо здравословно състояние на бебето. Затова в първия месец е добре да е на поискване, но е важно, ако бебето иска по-рядко от на 3 часа, да се буди... Често това състояние се бърка от родителите със спокойно бебе-мечта, което си спи чудесно и проблемът се хваща едва, когато се влоши състоянието. Има изключения, при които и на 4 часа е ок, примерно при много обилно мляко на майката и бебе, което успява да поеме огромно количество на едно хранене (само обилното мляко не е достатъчно), затова и писах на jasmin_veni да има едно наум. Добре е да се направи едно контролно измерване около 14-ти ден. След раждането е нормално в първите дни теглото на бебето да спадне, но не повече от 10%. Добре е теглото от раждането да бъде възстановено до 10-14 ден, затова е препоръчително измерването тогава - ако теглото не е наваксано, това би индикирало ранен стадии на проблема, който лесно може да се овладее. Стандартното измерване на един месец вече може да покаже доста по-напреднал стадии на проблема, ако има такъв.

Ето тук има повече информация за това как да разберем, дали бебето получава достатъчно кърма в първите седмици: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21140

# 535
# 536
  • София
Да поясня - на поискване е препоръчително, но някои бебета в началото са по-уморени от физиологичната жълтеница (нормално състояние при новородените, нищо общо с хепатита). Това ги кара да спят дълго, съответно да ядат рядко и да имат още по-малко енергия, после да спят още повече и т.н., което може да доведе дори до рисков спад в теглото и много лошо здравословно състояние на бебето. Затова в първия месец е добре да е на поискване, но е важно, ако бебето иска по-рядко от на 3 часа, да се буди... такъв.

Потвърждавам, моето бебе беше такова, вечер изкарваше и по 8-9 часа сън, не се шегувам. А и имам примери на небудени бебета, накрая качили 100-200 грама за първия месец, което си е опасно.

РоЗи, като казват "на поискване", консултантите на лекциите имат предвид хранене по-често от 3-4 часа, а не по-рядко, повярвай ми Laughing Но аз лично будех бебето само през деня. Нощем го оставях да спи повече, по 6-7 часа. Следях за брой хранения на денонощие, брой памперси и тегло.

# 537
  • София
Ооо да колегата по стая на Калоян имаше жълтеница и то много лека, и спеше постоянно, едвам го събуждаше момичето, но сложи ли го на гърда и сънен цокваше.

Калоян го будим на 3 часа че нали не се кърмим,педито каза че на кърмени деца може и на 2.5 часа, и вечерта не му правя засега дълга почивка, а два пъти по 4 часа сам се буди, но това е засега, от сутринта е свит на кълбо и пръцка постоянно. Не реве но пръцка. Явно се почва. А продължавам да го слагам на гърда когато е сънен, изтисквам му кърмичка в устата, но засега само облизва. Дано да засука... Но давам каквото изцедя, харесва му много повече в сравние с АМ.

# 538
Докато ви чакам да ми отговорите взех, че намерих таз Буба Мара и попаднах на суперска сатия за кърменето. ЕТО: http://www.boobamara.blogspot.com/search/label/%D0%BA%D1%8A%D1%8 … D0%B5%D0%BD%D0%B5

# 539
Рози Аз будех в началото, първата нощ направи пауза 5 часа и я събудих, пробвах и на третия час да я събудя, но не ми се получи, та на петия вече я преобуха ( още не бях раздвижена) и я съблякоха за да се разбуди. няма как да се стимулира кърма, ако няма поискване. На 3-4 ден ми слезе кърмата и сега я давам по-смело, тя доста дълго се храни и прави паузи по 3-4 часа, вечер яде на час-два. Ако усетя, че не ми се пълнят гърдите ще включа и помпата за стимулация. Аз принципно имам проблем с хиперлактация, това също е причина да си позволявам да не я будя. Иначе на всяко хранене предлагам и двете гърди, за да стимулирам. Ще си го усетиш, кое правило работи при вас, но като цяло аз съм за будене в начало, докато се регулират нещата Peace  През ноща кърменето е много важно за стимулацията на гърдите Peace

Общи условия

Активация на акаунт