Истанбул Пролетен и Цветен [тема 36]

• 62 094
  • 724
  •   1
Отговори
# 120
Цитат
Искам да отидем и до Азиатската част, но отсрещния бряг ми е тъмна...Азия.

И аз съм замислила „азиатски” ден. С помощта на Таня и maps-a направих следния план:
Скрит текст:

1.   Вариант 1 - Трамвай Т1 до Еминюню и след това ферибот до Кадъкьой
2.   Вариант 2 – Мармарай до спирка Ayrilik Çeşmesi, от там прекачване на М4 за Кадъкьой (хотелът ни е близо до спирка на Мармарай)
3.   Разглеждане на магазинчета, статуята на бика, сградата на гарата и др.
4.   От Кадъкьой: с автобуси 12А; 13; 13В; 14; 14К, 14F- слиза се на спирка Zeynep Kamil Hst. На табелата да пише Зейнеп джами
5.   С автобус от Шакирин джамия до Юскюдар  - 14F.
6.   Юскюдар - пазара, джамията (на Синан), разходка до кафенето с възглавниците, от което се вижда Девичата кула.
7.   Вариант 1 - От Юскюдар с Мармарай до хотела.
8.   Вариант 2 - от Юскюдар - линията Хакич -Златен рог (корабче).
9.   Вечерта - Кафенето Пиер Лоти (изборът между двата варианта зависи от други фактори и хора).
10.    Обяд - на Кадъкьой или на Юскодар
11.   Вечеря (може би на Кумкапъ, защото е по-близо до спирката на Мармарай)

Берлейбей, парка Гьзтепе, Чамлъджа - иска ми се да ги видим, но съм сигурна, че няма да имаме време този път.
А и се очертава лошо време, та може да минем само със затвърждаване на знания за турската кухня и придобиване на нови такива.

# 121
Ако искате да направите страхотни снимки (в хубаво време) ви препоръчвам следния трик:

1. Сутрин посещавайте места в Азиатската част за да използвате фона на Европейската част, която по това време се огрява от слънцето. Такива места са Юскюдар, Бейлербеи, Чамлъджа, Отаатепе...

2. Следобед и привечер посещавайте места с обратното изложение за да използвате отново слънцето при снимане.

С други думи - за качествени снимки избягвайте да снимате срещу слънцето.

# 122
  • Варна и...духом на Босфора
 Mr. GreenГледах новините.За вчера -Метрото спряло,трамвая и той,Давутоолу в паника,покъртителни кадри на трафика. Shocked
Погачка,Халич е линията,а не Хакич,моя грешка, Peace
Статуята на бика малко преувеличено, Crazy един бик с рога. Mr. Green
Погачка,защо ще слизаш от Халичхаттъ,направо от Юскюдар отивате на Пиер Лоти Thinking

# 123
bialk, redemi, бих искала да ви помоля за малко помощ относно публикуваната информация за допълнителните фериботи през април.
http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Documents/haber/2015/lale_ulasim.pdf
Въпросът ми е за последните два параграфа на първа страница - правилно ли разбирам, че ще има фериботи и в неделя?
Като гледам непрекъснато променящата се прогноза за Великден, май в неделя ще е най-слънчево, и бих искала да се опитаме да повторим деня на bialk  с Отаатепе и Емирган (като включим и Бейлербей ...).
Благодаря ви много Simple Smile

# 124
Цитат
Погачка,защо ще слизаш от Халичхаттъ,направо от Юскюдар отивате на Пиер Лоти

Редеми (благодаря и на теб), ние сме с фирма и единственото, което сме записали като "организирана екскурзия" е нощен Истанбул и Пиер Лоти. Ако се тръгва от хотела, ще се приберем от азиатската част с Мармарай (хотела е близо), ако пък има възможност за среща някъде другаде, ще се върнем с корабчето. Но още не зная подробности за часове на тръгване и т.н
При хубаво време чисто теоретично гледам през google maps маршрут пеша от Женската джамия през кафенето с възглавниците и оттам към Юскюдар. Дават го за 46 минути  Laughing
Но засега мисля да се задъбоча в проучване на кръчмичките в азиатската част.

# 125
  • София
Погачка, 14 Ф е удобен за достигане от Женската джамия/Шакирин/Зейнеп (всички имена са за нея) до Чамладжъ (най-близката спирка Курал). Ако целта ви е Юскюдар, не ви върши работа, защото отива до квартал Бейлербей и последната спирка е в квартала на 10 минути от крайбрежната улица и двореца Бейлербей. Гледайте за други автобуси. Освен това май може да се хване Мармарай за една спирка. Мисля, че спира наблизо. Дори и за пеша май не е кой знае колко голямо разстоянието - 2км и около 25 минути.

Междувременно и ти си писала за пешеходна разходка.  Wink

# 126
bialk, redemi, бих искала да ви помоля за малко помощ относно публикуваната информация за допълнителните фериботи през април.
http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Documents/haber/2015/lale_ulasim.pdf
Въпросът ми е за последните два параграфа на първа страница - правилно ли разбирам, че ще има фериботи и в неделя?
Като гледам непрекъснато променящата се прогноза за Великден, май в неделя ще е най-слънчево, и бих искала да се опитаме да повторим деня на bialk  с Отаатепе и Емирган (като включим и Бейлербей ...).
Благодаря ви много Simple Smile

Да, фериботи ще има и в неделите през месец април, само че ще потеглят от Бебек, вместо от Ченгелкьой. То това не ви бърка, понеже ще минават през Анадолу Хисаръ и в двете посоки.

Таня, "Зейнеп" не е име на джамията, а на болницата до нея. Спирката носи името на болницата - Зейнеп Хастанеси.

# 127
Благодаря много, bialk Simple Smile
Идеята ни е точно да се качим от Анадолу Хисаръ, така че остава само на място да решим кой ще е най-слънчевия ден.

# 128
  • София
Биалк, на автобусите пише Zeynep camii, а не хастанези. Сигурна съм, защото се ориентираме точно по табелите на автобусите. Предполагам, че може да има нещо общо с името на архитектката - Зейнеп Фадъллъоглу. Иначе на самата табела на джамията пише Шакирин.

# 129
http://www.buradanoraya.com/l/istanbul/tr/canli-saat-tarifesi/47 … Zeynep-Kamil-Hst-

Hst. e съкращение от "хастане" (болница). Зейнеп Кямил е съпруга на Юсуф Кямил Паша - Велик везир на Османската империя за периода 5 януари 1863 - 1 юни 1863 година.

Последна редакция: ср, 01 апр 2015, 14:51 от bialk

# 130
  • София

Освен пък Kamil да съм го прочела като Camii . Следващият път ще прочета по-внимателно.  Wink Но е факт, че джамията е известна и като джамията на Зейнеп. И това го знам доста време преди да я посетя, т.е. преди да чета табелките по автобусите.  Laughing  Чист късмет е, че болницата и джамията са една до друга. Laughing

Последна редакция: ср, 01 апр 2015, 15:00 от Тaня67

# 131
Има ли някой ходил на съботния пазар в Бакъркьой да сподели впечатления?  newsm78

И с метрото ли е най- удачно да се стигне? Далеч ли е от изхода на метрото?

Последна редакция: ср, 01 апр 2015, 15:06 от hubavoto_f-4e

# 132
Здравейте, да се включа и аз тук като нетърпелив турист Simple Smile след 8 дни предстои да пътувам за Истанбул. Този път се надявам на слънце и лалета  Praynig

# 133
Здравейте. Утре и ние заминаваме на фестивала на лалетата с Дениз Травел. Малко съм разочарована от хотела, в който ще ни настанят - Yalta Hotel. Дали някой може да сподели мнение относно него? Приличен е, с доста добро местоположение. Разочарована съм, защото от агенцията изобщо не споменаха , че работят с този хотел, а хич не ми прилича на 3*

# 134
Има ли някой ходил на съботния пазар в Бакъркьой да сподели впечатления?  newsm78

И с метрото ли е най- удачно да се стигне? Далеч ли е от изхода на метрото?

Да, да, не.

Общи условия

Активация на акаунт