Истанбул Пролетен и Цветен [тема 36]

• 62 109
  • 724
  •   1
Отговори
# 210
Denaia,бих ти препоръчала рибните ресторантчета под моста Галата.
Преди 1 година с две приятелки седнахме привечер на рибка, скариди,
салатка,по около 20 лири на човек, но без алкохол.
Гледката е към Златния рог или Босфора, на мен много ми хареса.
Имаше много атрактивно поднасяне на риба в тесто на съседна маса.
Почерпиха ни чай, бонус от заведението.
  bouquet  bouquet  bouquet
Благодаря и мен ме влече около моста, смятам, че гледката е романтична! Не знаех цените как са, но е приемливо доста това, което казваш!

# 211
  • София
Благодаря и мен ме влече около моста, смятам, че гледката е романтична! Не знаех цените как са, но е приемливо доста това, което казваш!

Бяла бреза е късметлийка. Сред многото ресторантчета явно се срещат и честни.  Wink Пусни търсачка и чети. Има доста хора, които се оплакват от сметките. Един от "капаните" е сървиз 2 пъти по-голям от сметката. Иначе цените в менюто ви ги показват предварително и са примамливи. Предупреждавам, за да не изпаднете в ситуацията на съфорумката - сметка за 4-ма от 1000 лири.  Mr. Green Все пак тя не уточни къде е бил ресторантът.  Wink

# 212

Аз също препоръчвам рибните ресторанти под моста Галата , но цените са пораснали. На 7-ми март за 4 порции лаврак и две бири Ефес платихме 110 лири. Порция лаврак беше обявена на менюто 26   лири, бирата по 10 лири. Опитахме да се пазарим за рибата и ни намалиха на 20 лири порцията Simple Smile Една голяма бутилка вода, разядка и препечен хляб влизаха в крайната цена. Само чайчето беше без пари, но удоволствието няма цена.

# 213
Ресторантчетата под моста Галата ги подминавам на бегом. Не ми с дава 3-цифрена сума за сметка Rolling Eyes На края на моста, в Каракьой, хапвам същото за едно-цифрена сума.

# 214
Ресторантчетата под моста Галата ги подминавам на бегом. Не ми с дава 3-цифрена сума за сметка Rolling Eyes На края на моста, в Каракьой, хапвам същото за едно-цифрена сума.
И на мен ми звучи странно приемлива цена около 20 TRL на човек, защото гледката от моста е красива и сигурно е предпочитано място.
 Аз попрочетох в Интернет и поразгледах менютата на някой ресторанти. Гледам, че някой от тях имат цена за меню, примерно 90 TRL което включва супа, основно, десерт, 2 чаши вино или 2 бири...нещо такова, но не съм сигурна, като нямат превод от турски и ползвам Гугъл преводача  Mr. Green
Благодаря за предложението след моста в Каракьой, ще проуча и за там   bouquet
Все пак който е ходил там най добре знае!

# 215
  • София
E, рибата, която хапнахме беше от вида на
сафрида, пържена, а скаридите от дребните,
в не много голямо плато,хляб, разядка, май вода
и айрян за около 60 ТЛ.
Най- хубавото беше удоволствието да седнеш там
и да се насладиш на гледката!
Иначе най- често хапваме на крак и от лодките, които
се люлеят наоколо! Joy

Последна редакция: вт, 07 апр 2015, 14:51 от Bqla breza

# 216
Имам въпросче за джамията на Ортакьой - до брега която,дълго време беше ремонтирана  , може ли свободно да се разглежда и евентуално ако знаете до колко часа вечер може да се посети ?  newsm78

# 217
  • все тук
Здравейте, някой посещавал ли е джамията Сюлеймание - там, където са погребани Сюлейман Великолепни и Хюррем? Какви са таксите, позволяват ли да се снима?

# 218
  • София
Имам въпросче за джамията на Ортакьой - до брега която,дълго време беше ремонтирана  , може ли свободно да се разглежда и евентуално ако знаете до колко часа вечер може да се посети ?  newsm78

Джамията може свободно да се разглежда няма проблем, отвътре е много красива и си заслужава да се види, но за работното време някой друг трябва да каже.

# 219
  • София
В джамиите се влиза безплатно. Никой не забранява снимането, но ако някой се моли, някак не върви да се щрака.  Wink На затворена джамия съм попадала само веднъж - Малката Света София рано сутринта. Отваря в 10. Другаде работно време не съм виждала. Със сигурност се влиза до часа на последната молитва (мисля, че е около 21 часа). Единственото изключение за туристи е Синята джамия. Въвели са график за влизане на туристи. Винаги се е влизало и от отделен вход. Това е за да не пречат на молещите се. В Сюлеймание И Буюк Меджидие в Ортакьой със сигурност няма ограничения. Само не забравяйте да си сложите шалове върху главите. Обаче с тюрбетата на Сюлейман и Хюррем е по-сложно. Те се намират в гробище към джамията, което се заключва. Ние го улучихме само веднъж отворено и влязохме. За лош късмет тюрбетата се ремонтираха и бяха в скелета. Иначе гробът на Мимар Синан е извън комплекса на джамията, откъм страната на Златния рог и макар със заключена врата се вижда без проблем. Но си е точно гроб с нещо като навес над него.

Брезичке, с общо плато се получава сметката.  Wink Аз си помислих, че всеки е ял порция риба/скариди със салата и напитка за 20 лири. Просто няма как да стане. Миналата пролет  порция хамсия на сергия струваше 8 лири, а скариди и други по-завързани нещица струваха по 20 лири и нагоре порцията. Това е на сергия с мръсни масички и пластмасови прибори. В най-добрия случай, същите неща, поднесени от сервитьор на маса с покривка, ще струват поне 2 пъти по-скъпо.

# 220
  • софия
Ще подмина заяждането на особи от форума за обърканото име ,като се има предвид 3те часа сън след екскурзията и след това на работа.Имах желание да дам информация на хората ,която аз нямаше от къде да получа просто беше чиста случайност да попадна на възпитан и приятен човек да ме упъти.Както и да е.Като се тръгне от кв.Лалели по трамвайната линия в посока Капълъ чарши вървите от страната на пазара.След като го подминете продължавате направо и пред вас ще видите една висока стена -зид от вашата страна.Преди нея има арка която води към двора на джамия или някакво голямо здание не му обърнах внимание.Минавате през двора и се придържате към лявата част излизате от двора в посока на тълпата ,която се движи в посока перпендикулярна на главната улица от която сте влезли.И да се объркате когато кажете Махмуд веднага ви показват посоката.Не съм сигурна обаче в кой ден се прави.Аз бях там в събота,може да е само тогава  newsm78 .Отделете си цял ден за там времето няма да ви стигне.Това е местният пазар.Ако ходите там в друг ден различен от събота моля да пише за да се знае със сигурност.Дано да е била  полезна информацията.

# 221
  • Стара Загора
magi mei, моите уважения, но не мисля че работата е безсънието е причината да объркаш името на мегаполиса. То е като да си сгрешиш името или родната страна и не веднъж.... Tired

Момичета дайте ориентир как се стига от Лалели до Мола в Истамбул ,или други варианти за пазаруване.Извадих от темата доста информация ,но за този маршрут съм пропуснала.Ние ще сме женска компания за петък ,събота и неделя си тръгваме следобед.Жени без магазини не става  Peace

# 222
  • Казанлък of all places
Magi mei, честито, Вие сте открили така известния "кюлот сокак" : )  или "улицата с гащите".
Аз лично се възхищавам на хора, които успяват да прекарат цял ден в един пазар, но да, знае се,че има много какво да се намери там и е изгодно.

# 223
  • Варна
"Кюлот" сокaкът изобщо не е новост. Тaкa че репликaтa, че информaциятa не е достъпнa, е невярнa. Товa не е пaзaр, още по-мaлко "местен", a търговски рaйон, рaботещ всеки ден без неделя, в който може дa се купи всичко. Имa отделни сектори - бельо, кинкaлерия, пердетa...
И един ден е мaлко, рaйонът е твърде голям. Другия път му отделете повече време.   Grinning

# 224
Къде се намира и как може да се стигне до ресторант" Gulen" срещу джамията Шехзаде/препоръчван тук в темата/? И как може да се стигне от Лалели до статуята на бика в Азиатската част?

Общи условия

Активация на акаунт