МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 59-та ТЕМА

  • 85 451
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 7 779
обикновено времето за печене при бързите програми е еднакво с това на обикновените. поне такива са моите наблюдения. така че остава да се варира с другите компоненти за да може да се получи хляб за 1-1.30 ч.  понеже времето за втасване практически липсва (съвпада с месенето) тогава остава варианта да се увеличи маята за да може тестото за много кратко време да втаса доколкото е възможно. но и това си има граници. не съм виждал рецепти и програми за хляб (около 1 кг) които да са изпълними за 30 мин. примерно.
хубавите работи стават бавно. трудно някой ще ме убеди ,че за 60-70 мин. ще получи хубав КАЧЕСТВЕН хляб.  винаги когато имам възможност/време  правя хляб с по-малко мая , но с по-дълго време за втасване.

# 586
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 567
Бързата програма ми е 1:20 , страхотен хляб става, но се прави с много мая.Затова искам да ми стане хубав хляб на бавната програма, но много ми се рони,сигурно бъркам някъде......

# 587
  • София
  • Мнения: 8 497
Значи няма как да се съкрати времето на печене. За да стане програмата бърза единственото, което може да се съкрати е времето на втасване, а това може да стане само и единствено като се увеличи количеството на маята. Това е.

# 588
  • Мнения: 3 020
Е, добре, де, колко е количеството на маята? Толкова ли е много и усеща ли се в хляба?
Защото ти си първата, която твърди, че на бързата й програма става "страхотен хляб"  Rolling Eyes
При другите, хлябът не струва.
При положение, че всеки гледа да пести време от толкова ангажираното ни ежедневие, бих предпочела къса програма с малко повече мая и хубав хляб, отколкото обратното.
Обаче и при мен на късата не става.  Confused

При мен хубав хляб става за 3,30-4,00 часа.  ooooh! Изчаква ни се чакалото. И това с почти постоянното ми проследяване на процесите. Поне 4 пъти стоя над машината да правя нещо или да проверя какво прави.  Crazy

# 589
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 567
За 1 кг. хляб маята е 4 малки мерителни лъжички. Рецептата е от книжката и хляба е вкусен.Понякога правя половин дозa като изключвам мошината 12-13  мин. по-рано, това го научих от темата с рецептите.

# 590
  • София
  • Мнения: 3 034
За 1 кг. хляб маята е 4 малки мерителни лъжички. Рецептата е от книжката и хляба е вкусен.Понякога правя половин дозa като изключвам мошината 12-13  мин. по-рано, това го научих от темата с рецептите.

За един килограм хляб или за един килограм продукти newsm78?

# 591
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 567
Mунчо, ето точната рецепта както е във книжката, пише  че е за 1 кг. хляб:

 400 мл.вода - аз я затоплям
2 големи мерителни лъжици олио
2малки мерителни  лъжици сол
1.5 големи мерителни лъжици захар
2.5 големи мерителни лъжици сухо мляко ( аз не слагам)
640 гр. брашно
4 малки мерителни  лъжици мая

Както вече казах правя половин доза, като изключвам машината 13 мин. преди края на програмата.

Сега ако може някой да ме посъветва какво мога да направя с хляба на бавната програма - вчера правих, много хубав стана на вкус, но пак е много ронлив Rolling Eyes.

Последна редакция: нд, 02 авг 2015, 12:20 от Аелис

# 592
  • Мнения: 7 779
а възможно ли е да уеднаквиш мерните единици ? колко гр  е една малка и една голяма мерителна лъжица ?
 

# 593
  • Мнения: 46
Цитат
Сега ако може някой да ме посъветва какво мога да направя с хляба на бавната програма - вчера правих, много хубав стана на вкус, но пак е много ронлив Rolling Eyes.

Една от причините за ронлив хляб е много мая,пробвай един път с намалена доза и ако се получи по добър резултат може да намалиш още малко докато стане както ти харесва.

# 594
  • Мнения: X
Та извода от изписаното до тук - за да не ти е ронлив хляба с малко мая и на дълга програма . Ако пак се рони пиши да решат от какво е Grinning

# 595
  • София
  • Мнения: 8 497
Идете при бабите си и ги попитайте кога са правели хляб за час, час и половина и елате ми се похвалете после.

# 596
  • Мнения: X
Аз правя хляб за кратко време - защо не . Не го приемайте като заяждане - на ръка меся по-бързо и процеса ми е по-кратък . Замесвам с гореща вода - а в тоз топлик сега ще втаса за отрицателно време . Вярвам първо на собственият си опит и след това на писано слово и думи на анонимни люде.
  Зависи и от количеството замесено тесто и ако бабите ни - то зависи и на кой са бабите - щото на по-младите бабите хляб не са месили Grinning
     Машината улеснява процеса ,но го и удължава.
 Машина имам от няма и година ,меся от 12г насам . Да речем имам малко опит може да се каже.

# 597
  • София
  • Мнения: 8 497
Аз правя хляб за кратко време - защо не . Не го приемайте като заяждане - на ръка меся по-бързо и процеса ми е по-кратък . Замесвам с гореща вода - а в тоз топлик сега ще втаса за отрицателно време . Вярвам първо на собственият си опит и след това на писано слово и думи на анонимни люде.
  Зависи и от количеството замесено тесто и ако бабите ни - то зависи и на кой са бабите - щото на по-младите бабите хляб не са месили Grinning
     Машината улеснява процеса ,но го и удължава.
 Машина имам от няма и година ,меся от 12г насам . Да речем имам малко опит може да се каже.

С нормална рецепта и нормално количество мая, правите хляб за един час (от замесването до изпичането)?

# 598
  • Мнения: X
Не , но не и за 3 ч . За 3 часа ще замеся и изпека поне 3 погачи и то с украса и две втасвания даже Grinning
 Но пък не съм засичала - по -малко количество тесто втасва за по кратко време и се пече по- бързо - като меся на ръка по малко от 1кг брашно не ползвам и съответно това удължава процеса . Мога да пробвам с по-малко , но трябва да присъствате лично инак няма как обективно да разберете какъв е резултата.
   По моя метод за замесване и в таз жега тестото ще втаса за отрицателно време - да отбележа в кухнята ми не е толкова топло -у нас е хладно.
  Повече от 1/3 кубче мая на слагам на 1кг брашно - за месене на ръка иде реч - и зиме и лете.
  Активирам маята с топла вода и малко захар . Водата за месене е търпимо гореща - да не свари яйцата или да не убие дрождите на маята .
  И да хляб като меся не го ям след 3 ч  - само с машината го кандилка толкова и то наполовина количество .
    И защо е нужно да ми цитирате поста ,за да не се отметна и да го изтрия ли ?
   

# 599
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 567
   Бонго, не използвам везна, проверих в книжката дали не е уточнено, пише че малката мерителна лъжичка е чаена а голямата супена. За малката мисля че е 3 гр.  защото маята в пакетчета от 7 гр. е точно 2 лъжички и половина. Ако някой има Мулинекс мерителни лъжички и везна - да помага🌹 .

Ivostoika, Жармен - много ви благодаря за съвета да намаля маята -  ще пробвам още утре🌸.

Дядо Хаджия, високо ценя мнението ти, благодарение на теб, Ендрич и другите, които пишеха в темата преди 4 години още първият ми хляб в машината беше успешен и съм нямала провали досега. Просто хлябът на бързата програма е по- плътен и неронлив отколкото този на бавната, но и двата са екстра на вкус.Относно невъзможността да се прави хляб за час и двайсет минути - на моята машина се получава и напоследък правя само по гореописаната рецепта. А и не съм единствената, защото тази рецепта беше препоръчана в темата с рецептите. Аз и тутманик с мая правя, без втасване, става за нула време и който го е опитал е поискал рецептата ( него го меся на ръка). И той е с доста мая обаче, затова като имам време си правя тутманик с едно или две втасвания.

Малко дълго се получи, но първоначалната ми цел беше да се науча на какво се дължи ронливостта на бавния ми хляб - мисля си, че с по- малко мая е по- здравословно и ако се получи след намалянето на маята си мисля да правя по- често от него, не от бързия.

Общи условия

Активация на акаунт