МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 59-та ТЕМА

• 85 394
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Предимството е, че сам си правиш хляба и слагаш вътре каквото решиш и тя го прави - меси, втасва, пече. Става вкусен.
Теста също може да бъркаш за козунаци, а и каквито искаш още теста.
С това ядене на хляб по 3 дни може би трябва да търсиш по-малка машина 500-1000гр, малко зависи и колко козунаци правиш и до колко ти е важно да ги месиш в машината, на мен лично с машина до кг ми бешедостатъчно да си врътна козуначетата.
Казанчето севади и мие с мека гъбичка и мек почистващ препарат. Вътре и вън машината - с влажна кърпа.

# 676
 Angel_Dust, благодаря за отговора!   bouquet
Козунаци замесвам с 1кг брашно, но и на два пъти да ги направя /2х500/ ми е ОК, щом друг /машина/ ще ги меси, още повечеу че не ги изяждаме наведнъж Grinning
Може ли да ме ориентирате към коя марка да се насоча?
За сега това ми изглежда добре - https://www.technomarket.bg/products/09138426/tefal-pf-311e
това също - https://www.technomarket.bg/products/09128745/philips-hd-9046-90 , но не разбирам какво означава "индикатор прибавяне"

Последна редакция: пн, 24 авг 2015, 10:44 от slan4ice12

# 677
  • София
Ами аз съм с панасоник и съм много доволна, има само 1 минус за мен и това е, че на  пълнозърнест хляб не мога да си избера  по-голямо препичане на коричката Simple Smile
Иначе от всичко друго съм много доволна. Прави 3 размера хляб - 500, 750 и 1000 гр. Ние си правим на 750 и ни стига за 2 дни общо взето. Взехме си я на промоция от англ. амазон и вече  повече от година и половина си я ползваме доволно. Като гледам май скоро ще сменям бъркалката, казанчето не е мръднало.
По принцип може и компоти и сладки да прави, но аз не бих.
За козунаците - ако не ти е проблем два пъти да чакаш тестото (защото все пак му тряббват няколко часа) няма проблем.

# 678
Angel_Dust,   bouquet

# 679
Ето нагледен пример как се правят 2 различни типа хляб в една машина.

При Унолд програмите не са както при масовите машинки. Предварително дефинирани са само програмите за сладко, кекс и още една (немският ми е прашасал и не мога да си преведа за какво точно е). Програмите за хляб и тесто се получават като комбинация от няколко показателя. Могат да бъдат базова, базова бърза, базова за пълнозърнест, бърза за пълнозърнест, базово тесто и бързо тесто. Разглеждайки рецептите, виждам, че на програмата за чер хляб се правят основно такива с ръжено и царевично брашно, в които има и много семена, а също така и сладък хляб.
Оффф, аз с моята Unold защо хич не можах да се справя та взех че набързо я върнах, вече взех да съжалявам защо не направих още проби. Като ви гледам хлебчетата ме хваща яд. Преди нея ползвах една Zemler и Moulinex baguette

# 680
  • Sofia
Беше ми свършила прясната мая, бяхме седмица на гости при мама и като се върнахме забравих да купя. Намерих старо неотворено пакетче суха мая, купено незнайно кога за такива случаи. Хлябът стана, но я активирах първо. Мирише на мая, та се не трае. Сложих за 600 гр. брашно половин пакетче от 7 гр. т.е. около 3,5 гр. Маята беше на др Йоткер. С прясна мая, хлябът не мирише така. Приятно ухае на изпечен хляб. Още преди 4 години, когато минах само на прясна мая ми беше направило впечатление.
Е, изядохме го, но на другия ден си купих прясна мая.
П.П. Ще сложа пакетче и в камерата за такива случаи. Сухата мая, за мен не е вариант.

# 681

Може ли да ме ориентирате към коя марка да се насоча?
като за начало се "хвърли" на евтина машина. Тъкмо ще се научиш какво е най-използваното от теб , как се работи с нея и за следващата покупка ще си подготвена. Laughing
посочените от теб машини на цена са колкото 3 бр от евтините.

# 682
  • София
Чак да се зачуди човек как ти е бухнал хляба. Маята на д-р Йодкер /суха, 7гр./ е за 500 гр. брашно  и е = на 1/2 кубче прясна мая. Винаги ползвам само тази мая и хляба не ми мирише на мая. Вероятно твоята е била прекалено стара или е кофти партида.

Здравейте!
Колебая си дали да купя хлебопекарна и каква.

Аз бих препоръчала тези:
МАЛКА: МОЩНОСТ: 700 W, ПРОГРАМИ: 15, КАПАЦИТЕТ: 0.5 кг., 0.75 кг., 1 кг. или ГОЛЯМА: МОЩНОСТ: 1600 W; ПРОГРАМИ: 16; КАПАЦИТЕТ: 0.75 кг. / 1 кг. / 1.5 кг. има и багети. В момента даже са на промоция и са супер изгодни.

Последна редакция: пн, 24 авг 2015, 19:57 от ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪

# 683
  • Стара Загора
Чак пък да се зачуди... Аз, както и много други хлебоправещи от темата, на 600 г брашно слагат 1 ч.л. суха мая, т.е. едно пакетче стига за около 2,5-3 лъжички. Дори сега, когато е по-топло, слагам 3/4 лъжичка мая и пак опира в капака хлябът!

# 684
Слагам цяло пакетче и хляба става супер , на 500 гр брашно , брашното е без набухватели , тоест обикновенно !  bouquet

# 685
  • София
Аз слагам на 500 гр брашно 1 ч.л... тя е мл, но не съм мерила точно колко гр трябва да са това. Общо взето 3,5 гр трябва да е ок. Аз ползвам френската суха, която е 11 грама и ми стига за 3 и остава 4-ти хляб, значи може би по около 3 гр да е лъжичката.
Никога не ми е миришел на мая хляба, но може би това са си някакви лични усещания вече.

# 686
  • София
Хляба мирише на мая и когато е превтасал!

# 687
  • София

Дедо Хаджи, тука нема кой да си признае, че му превтасва хляба Joy!

# 688
  • София
slan4ice12
 - само мога да предположа, че този индикатор прибавяне...вероятно машината няма отделение за добавки, не ги взима автоматично и бипка, за да ти съобщи кога е момента да ги добавиш.

# 689
  • Sofia
Дядо Хаджи, не беше превтасал.
Направете два хляба, единият със суха мая, а другият с прясна мая, като се слага мая с/о пропорциите от първа страница и ще усетите разликата.

Общи условия

Активация на акаунт