Любители на Котки Тема 93

• 45 041
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
Относно храненето. Няколко независими ветеринари напоследък ми казват, че за мъжки котараци, които са кастрирани не е добре да ядат суха храна с толкова много протеини - 80%...
Някой очевидно бърка някъде (http://applaws.co.uk/product/dry-cat-adult-chicken/). Протеинът е 38%, т.е. малко над средните нива. Производителят всъщност говори за 80% месни съставки, вкл. 65% месно брашно (което съдържа доста по-малко  протеин) и 17 процента месо (даващо около 3% протеин).

Колкото до образуването на кристали, това може да бъде причинено от няколко фактора, от които три се очертават като най-вероятни. Единият е недостатъчният прием на вода покрай една диета с гранули, което води до концентрация на кристали в уринарния тракт. Котето трябва да има лесен достъп до вода, като дори смяната на мястото й може да се окаже причина за по-малък прием.

Втори фактор е режимът рязко прегладняване-хранене, където се получава скок на кръвната захар. Аз имах подобен случай преди 3-4 години, въпреки, че давах гранули с протеиново съдържание 31-32%. Сега оставям повече храна (35-42% протеин) и съм забелязал въпросния котарак да хапва често по много малко. Освен това, за разлика от сега, тогава той се беше угоил, което също е сочено за фактор.

И трето, pH, т.е. алкално-киселинният баланс. Учените изтъкват опасността при по-алкална диета, именно с pH над 6.4. Месото и месните гранули са с ниско pH. Заради многото зърнени съставки при традиционните гранули, високата алкалност е коригирана с изкуствени подкислители, напр. DL-метионин. както посочих горе, именно при такава диета се запушвахме.

Изводът, който мога да направя сега е (ако се напъваме непременно да подлагаме животинчето на такава противоестествена диета): естествени гранули (с много месо), по-малки количества и по-често; следене на водата; и на уринирането (по-добре е един-два празни легена в банята или на балкона, ако той е обезопасен, вместо кот.тоалетна).

Ето най-полезната статия, която съм срещнал досега: http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2142&aid=2729

# 316
Калинас, бъркаш % месо с % протеин. За животните хубаво е казал. За която и да било котка, вкл. кастрирана, месо не може да е вредно. Но многото въглехидрати, многото растителен протеин (ориз, царевица, грах, картофи, пшеница и т.н.) и малко прием на вода може да са много опасни.

# 317
  • София
Котките ще се изтрепят да ядат стрити черупки сигурно Laughing

Мая, Златинчето е много мила и нежна котчица, да я погалиш от мен Heart Eyes

И моята без стрити черупки не започва деня. Wink Laughing
Да не говорим, че ако няма сяра съдържаща аминокиселина, направо ме #2gunfire.
Мерси. Сладурана си ми е тя. Сега е намачкотих.

_Jack_,
те са се разменили. Hug Кучето станало котка, а котката отгоре. bowuu

Кралят на завивките  Wink Laughing

profi_1, ако знаеш какво му мисля на Томчо......... Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Последна редакция: пн, 06 апр 2015, 15:20 от MayyaI

# 318
За животните, как за 5 години си смени основно котките, и до преди 5 са живели до 12-13 години, умрели са казваш. Сега след 5 си имаш котки на по 15-16 години.  Flutter

Кашкавал давам като деликатес по някое парченце, топено сирене също. Разбира се е, не е това основното, в тях има калции. Не виждам причина яйчните черупки да са усвоими.

Не е ли по-добре да си ги храня с мръвка, а да давам и витамини???

# 319

Ххахахаха, направи ми деня! Laughing Laughing Laughing
Също и за водорасли Комбу си умира предполагам Crazy

# 320
...
Скоро ми предложиха някаква канадска Nutram, уж висок клас, но на по-ниска цена от Роял Канин.
Някой чувал ли е за нея?
Има Нутрам от "стария стил", при която кусурът е царевичният протеин/глутен. Все пак, няма изкуствени консерванти и е произведена в собствената фабрика в Канада, което я прави по-добра от Рояла.
...
Благодаря за отговора! Ще взема следващия път от нея, за да видя как ще се приеме от котката.

# 321
  • София

Laughing
За водораслите, пада една борба кой да изяде повече, не е за разправяне.
Аз ги ползвам за мезе на уискито, а на нея ако не дам достатъчно, направо отваря шишето с йодна тинктура, ама тогава сме еднакво пияни. Мъка. Joy

# 322
Благодаря за мненията. Ще я кастрирам задължително, но аз не живея тук и ще обясня на нашите как да се държат и постепенно всичко да се нормализира. В апартамент не мога да й намеря дом, тъй като съм длъжна да спомена, че е била агресивна, не искам някой да пострада, респективно и тя. Ще й режем ноктите и кастрирането дано помогне. Засега обитава бившата ми стая, далеч от баща ми. Бог да е с нас, с вас, случват се о такива неща и добре, че почти винаги имаме избор.

Бързам да дам мнение. Първо я кастрирай. Нивото на хормони ще спадне и това ще помогне, но
не очаквай да решиш проблема така. Щом животното е изпитало такава уплаха е нормално да е
агресивно. Градете доверие бавно, постепенно. Не я насилвайте, притискайте и я галете само
след като "ви е дала". Т.е. когато е спокойна лекичко си подайте ръката. Ще я подуши и или ще избяга
или ще се отърка и може да я погалите леко тогава.
Осигурете й места за катерене на високо. Там котките се чувстват спокойни. Питайте ветеринаря за
нещо, което да я успокоява, но ГЛАВНО ГРАДЕТЕ ДОВЕРИЕ. Нека разбере, че вие сте на нейна
страна и че заплахата я няма вече.

Котаракът на нашите стана супер агресивен, защото го взехме много малък и се стресира. После се уплаши от купчина каракуди във ваната на нашите.  Mr. Green Сега не стъпва в банята, въпреки че е кастриран е склонен на груби игри и се плаши и от сянката си.
За ноктите мисля, че има "калъфчета", които се слагат на ноктите, за да не дере.
Препоръчвам да гледате My cat from hell. Там има много съвети за подобни случаи и как да се справите.
Застанете на нейното ниво, но от разстояние, без да сте заплаха за нея. И започнете леко, лееекооо да мигате, докато я гледате. Ако котката ви върне, значи се успокоява край вас и ви вярва. Изпробвано е. Нашето момче винаги мига. Стоим и се гледаме и си мигаме всеки ден по няколко пъти.  hahaha

Моля ви, не се отказвайте от нея. Има други начини. Успех! Praynig

# 323

_Jack_,
те са се разменили. Hug Кучето станало котка, а котката отгоре. bowuu

E, трябва малко разнообразие да има, нали знаеш Wink

# 324

смешно, но леко излишно.
За мен има логика в това което казва За животните, както не си храня детето само с месо и млечни, а гледам да давам балансирано меню с всички хранителни групи полезни за човек, е наистина някой неще не ги обича и тогава замествам с друго. Та така и за котета го разбирам, ако не е на свобода да ловува, значи ние сме отговорни да направим така че да си набавая необходимото, та даже ако трябва да стиеш и смесиш с храната черупка или водорасло, щото не се виждам по двора до ловя птички Laughing Мисля че е чудесно, че готвите за котетата, но какво пречи да знаеш какво е полезнао, как да редуваш храните и да добавяш по нещичко по някога.  

# 325

Laughing
За водораслите, пада една борба кой да изяде повече, не е за разправяне.
Аз ги ползвам за мезе на уискито, а на нея ако не дам достатъчно, направо отваря шишето с йодна тинктура, ама тогава сме еднакво пияни. Мъка. Joy

Скъсахте ме!!! Joy

So what, ирония няма как да няма, защото как ще накараш котката ти да яде черупки и водорасли?
Съгласна съм, че само месо може би не е удачно. Нека се дават и някакви витаминчета. Има комбинирани витамини. 4-5 на ден са напълно достатъчни и котетата ги ядат с удоволствие.
Относно сравнението на котка с човек - много неподходящо. Телата ни са различни и за разлика от човека, котката е хищник и се храни само с мръвка. Вярно, не дели филето само, ама...  hahaha

# 326
По случая на Теичка, има и успокоителни и антидепресанти за котета  Crazy. Не се шегувам, има описани подобни случаи в нета, интересуваше ме и четох, та не е първото коте в такова състояние и изход има. Успех.  Hug

Сурово месо, знам че е по-полезно, но моите не искат и да го погледнат. Не им се е и предлагало като малки, нито са ставали свидетели как се готви/освен по изключение/ Flutter Дори в къща да са, ако имат Бенто се прибират там да пикаят, не ходят на двора. Гражданки, страшна работа. Мишки убиват, не вкусват.  Crossing Arms Whistling

Ето Дюкян-ско коремче:

Последна редакция: пн, 06 апр 2015, 16:24 от adelinda

# 327
За животните, на мен ми стана интересно следното: в свареното/ печеното месо има по-малко таурин отколкото в суровото, така ли? Аз често давам сурово месо, предварително стояло във фризера достатъчно дълго време (а освен това и е домашно). Давам да яде крилца, заедно с костите веднъж в месеца по няколко дена. Надявам се така да си набавя и калций. Но дори и това да не е така, тя обожава да яде кости и костния мозък, а сурово месо направо Обожава!!!, така че ще продължавам да й давам Flutter
Дюкян-ското коремче е и много айляшко Crazy
Златинка сигурно хич не ни обича Grinning - заради нас майка й я снима постоянно, ааа! Ама пък ние много си я обичаме Heart Eyes
На Джак душичките са уникални - голяма любов, голямо нещо, значи!

# 328
Дългите кости обаче от крилата и бутчето са опасни. Като се начупят, стават на конци и им режат червата.  Хищниците не дъвчат. Късат, чупят кости и гълтат.

_Jack_, много сладки. Hug

# 329
...
Застанете на нейното ниво, но от разстояние, без да сте заплаха за нея. И започнете леко, лееекооо да мигате, докато я гледате. Ако котката ви върне, значи се успокоява край вас и ви вярва. Изпробвано е. Нашето момче винаги мига. Стоим и се гледаме и си мигаме всеки ден по няколко пътиhahaha
Ох, не съм само аз  Laughing И ние така със Стейси си разменяме "усмивки" - бях чела преди, че точно това котешко намигане било усмивка  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт