47 тема на ЕЛП - ароматна, начетена, пролетна

• 20 099
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
  • гр. София
И аз имах. Ама никой не го спазваше  #Cussing out

Да ви кажа - вчера ми излезе реклама на някакво козметично студио и в долния край на каренцето пишеше"поръчай тук", което аз, незнайно (или може би знайно  Laughing) защо прочетох като "повръщай тук".

# 631
  • n/a
Две основни права на детето, които струва ми се
често се пропускат, са: правото да плаче, когато
му е тъжно и правото на лично пространство. Да-
же и да няма такъв надпис на вратата.
Има и трето, но е трудно за дефиниране: правото
на грешки. Фундаментално е. И ако родителите са
склонни да го отнемат - не се сещам за достойна
санкция  Mr. Green

Благодаря, Ир, за честитката  Hug

# 632
Ло, честито и от мен!  Hug Много е мило всяко начало на нов етап, нали?  Grinning

Розе, достоен член на иноклуба!  Mr. Green

Визитките са чудесни. Благодаря за надписа, че няма текст -  признавам си, че след няколко опита спрях да отварям ру-домейните, защото е много фрустриращо да не разбираш.  Embarassed

Атти, това версия на котешкия марш ли е?  Laughing Супер е!  Heart Eyes
Ще се постарая за приказките, но не мога да обещая, че ще има време всеки ден. Ето още една.

Скрит текст:
- Разкажи ни история, , мамо – каза пред-пред-предпоследното котенце
-   Знаете всичките ми истории – отговори майката котка, докато се обръщаше сънено в сламата
-   Това измисли нова! – каза последно роденото котенце, толкова дръзко, че госпожа Мяу веднага я плесна – но и се разсмя. Чували ли сте котка да се смее? Хората казват, че котките често го правят.
-   Знам една история – каза тя – но не съм сигурна дали е истина, макар че ми беше разказана от многоуважаван раиран джентълмен, близък приятел на милата ми майка. Той казваше, че е прачичо на госпожа Белушка-Пъструшка, дамата, за която е историята.
-   О, разкажи я, разкажи я – изписукаха всички котенца, застанаха в очакване и погледнаха майка си с нетърпеливи зелени очички.
-   Добре – каза нежно тя – но ако ме прекъсвате, ще млъкна.

И така в плевнята настана тишина, с изключение на гласа на госпожа Мяу и тихото доволно мъркане на котенцата, които слушаха пленителната история.

Госпожа Белушка – Пъструшка била най-умната котка, която някога е ловила плъхове в обувките си с меки подметки. Винаги знаела къде точно ще надникне мишка иззад дъските и я цапвала с меката си лапа с остри нокти още преди мишката да разбере, че не е сама в стаята. Знаела как да лови вкусна закуска за себе си и децата си, трик, на който ще ви науча, милички, когато дойде пролетта. Лягала много тихо сред бръшляна на стената и измъквала малките пиленца от гнездата им, когато родителите им литвали към магазина за храна. Госпожа Белушка – Пъструшка била много умна, както казах – толкова умна, че с времето вече не и било достатъчно, че е най-умелата сред котките.
-   Котките са по-умни от хората, разбира се – казвала си тя – но все пак има какво да се научи и от тях. Трябва да ги наблюдавам и да видя как те вършат разни неща.
Така че на следващото утро, когато готвачката дала на госпожа Белушка – Пъструшка закуската и, тя забелязала, че готвачката налива млякото от кана в чинийка. През онзи следобед Белушка огладняла, но вместо да пъхне глава в каната и да си пийне както обикновено – знаете как – тя наклонила каната, за да налее мляко, както видяла да прави готвачката. Но котешките лапи, макар и силни, когато ловят плъхове, мишки и птици, са прекалено слаби да удържат големи керамични кани. Ужасната, предателска кана паднала от шкафа и се счупила. „Сигурна съм, че го направи, само за да ми направи напук.“ – казала си госпожа Белушка. И млякото се разляло.
-   Как, за бога, се е счупила тази кана? – възкликнала готвачката, когато влязла.
-   Сигурно котката я е счупила – казала кухненската прислужница и била съвсем права, но никой не и повярвал.
След това госпожа Белушка – Пъструшка забелязала, че хората спят в големи меки бели легла, вместо на килимчето пред камината в кухнята или в плевнята като котките. Така че казала на децата си една вечер:
-   Мили мои, местим се в нова къща.
Котенцата много се зарадвали и всички тихичко се качили на горния етаж и пропълзели в най-хубавото човешко легло. За нещастие, обаче, това легло било приготвено за човек – чичо, и когато намерил котките там, ги изхвърлил, далеч не нежно, и хвърлил ботушите си подир тях, докато бягали, ужасени до върха на хубавите си опашки. На следващата сутрин казал на господарката на къщата, че ужасните КОТКИ били в леглото му и се заклел, че няма да прекара и една нощ повече под покрив, където стават такива неща. Госпожа Белушка – Пъструшка била много доволна – никоя дама не желае да има гости, които хвърлят ботуши по нея. Но господарката на къщата казала тъжно „О, Белушке! – загубихме цяло състояние заради теб!“ А Белушка, при целия си ум, не разбрала какво иска да каже господарката, но продължила да мърка гордо и да мисли каква умна постъпка да извърши сега. Аз също не знам какво са означавали тези думи, така че не ме прекъсвайте с глупави въпроси.

-   Мисля, че трябва да носим обувки.
Това било следващата идея на госпожа Белушка – Пъструшка, но всички човешки обувки били твърде големи за нея. Обаче, красив чифт обувки от ярешка кожа, боядисани в сьомга, съвсем нови, принадлежали на голямата кукла на човешкото дете – и госпожа Белушка – Пъструшка ги обула на малките кафеви лапки на най-голямото си котенце.
-   А сега, Райо – казала тя (той бил кръстен на джентълмена, който ми разказа историята) – изглеждаш по-величествен от което и да е коте преди теб.
В началото Райо бил доволен – после се опитал да е доволен – и накрая разбрал, че никак не е доволен. Обувките започнали да му убиват ужасно и той се размяукал тъжно. Госпожа Белушка – Пъструшка го плеснала нежно – както майките котки понякога правят – знаете какво имам предвид! Но докато спяла, той свалил розовите обувки и ги нагризал на парченца. И Бавачката го напляскала за това. Горката госпожа Белушка – Пъструшка била много нещастна, когато видяла да плесват сина и. Едно е да плеснеш сама сина си (нежно, както майките котки правят. Знаете какво имам предвид), а съвсем друго – да видиш друг да го прави – силно, както бавачките обикновено правят.

Но последното и най-голямо усилие на госпожа Белушка – Пъструшка да подражава на хората било през една съботна вечер.

Видяла как къпят човешкото дете пред огъня в детската стая, с гореща вода, розов сапун, сухи хавлии и много шум и си казала „Защо пилея часове всеки ден като мия децата си с малките си бели лапи и малкия си розов език, когато човешкото дете се мие за десет минути в тази голяма вана. Ако имам повече свободно време, ще се науча да бъда още по-умела и ще стана най-забележителната Котка в целия свят.“ Така че тя седнала, гледала и чакала.

Когато човешкото дете било сложено в леглото и заспало, Бавачката слязла да вечеря и оставила разчистването на ваната за после, защото вечерята и била горещ печен лук с печено сирене, и ако не се изяде веднага, щом е готова, няма смисъл да се яде изобщо, защото вкусът се разваля – поне тъй съм чувала да казват кухненските прислужници.

Госпожа Белушка – Пъструшка изчакала да заглъхнат стъпките на Бавачката надолу по стълбата и тогава сложила двете си котешки деца във ваната и ги изкъпала със сапун с аромат на роза и турска гъба. В началото им било весело, но след това сапунът им влязъл в очите, уплашили се от гъбата и се разплакали, мяукайки жално да ги извадят. Не знам как е могла да постъпи така, аз не бих могла да се отнеса така с моите котенца.

Когато ги извадила, госпожа Белушка – Пъструшка се опитала да ги изсуши с мека хавлия, но котешката козина не се суши толкова лесно, колкото детската кожа и малките котенца затреперили и застенали „О, мамо, беше ни толкова топло и приятно, а сега ни е толкова студено! Защо? Какво сме направили? Непослушни ли сме били? “

-   Проклети котки! – извикала Бавачката, когато се качила след вечеря и намерила госпожа Белушка – Пъструшка да се опитва да стопли котенцата си със собствената си суха козина. – Със сигурност са се прекатурили във ваната!

Бавачката поизсушила горките, мили, окаяни котенца (ръцете и били по-големи от тези на госпожа Белушка, така че и се удало по-добре) и ги сложила в кошница с фланелен плат и на следващия ден Пъстър Малчо бил добре, макар и с доста жалък вид, но Райо бил простуден и дни наред висял между живота и смъртта. Горката госпожа Белушка – Пъструшка подивяла от тревога и когато най-накрая Райо се оправил (или почти, защото след това завинаги му останала една лека кашлица), госпожа Белушка – Пъструшка казала на децата си „Златни мои, сгреших, аз съм стара глупава котка.“
-   Не – измъркали дечицата и – мила мамо, ти винаги си била най-добрата котка.

Госпожа Белушка – Пъструшка целунала и двете, защото, разбира се, всеки се радва, когато децата ти те мислят за най-добрата котка, но дълбоко в себе си със сигурност знаела, че е била много глупава.

След това се заела да мие котенцата, не с розов сапун и бяла хавлия, а с бели лапи и розов език, по добрия старомоден начин.

-   Благодарим ти, мамо – казали всички котенца – каква чудесна страшна история.
-   Каква е поуката? – попитало пред-пред-предпоследното котенце.
-   Поуката – отговорила госпожа Мяу – е, че има такова нещо като да си прекалено умен за твое собствено добро. Не съм сигурна дали историята е истинска, но знам, че поуката е. О, вече е почти време за чай. Елате, деца, да пием чай.

И така те запълзели тихо, за да уловят нужните мишки, а най-малкото толкова се уплашило да не  бъде прекалено умно за свое собствено добре, че изобщо нямало да улови нито една мишка, ако майката не го била плеснала – нежно, както майките котки правят – знаете какво имам предвид!

Илюстрацията - https://www.gutenberg.org/files/27190/27190-h/images/illus008.png

Иначе, ей ги за Пуци   Hug  и за който още иска да чете директно от извора.

Последна редакция: сб, 30 май 2015, 20:53 от Nickkie

# 633
  • Казанлък of all places
Две стихотворения от мен.
Едното съмсигурна,че сте го срещали достатъчно често, но приемете, че искам да го закача в клуба, защото го губя. "Черешова задушница" на Яна Кременска:
Скрит текст:
Набери ми череши. Не отлагай за после.
От върха ги бери. Да са леко горчиви.
Аз отдавна съм там, но съм скарана с Господ.
Затова си говоря понякога с живите.

Набери ми череши. Капки кръв, а е пролет.
Нямаш нужда от нищо, когато си мъртъв.
Само живите плачат.И плачат отколе.
Не върви да си жив, а да бъдеш и мъдър.

Набери ми череши. Помълчи си за мене.
Незапомнено вие като луда тъгата.
Оплаквачка е нощем. А гримирана денем
се преструва, че може да върви по водата.

Набери ми череши. И във вехтата кърпица,
дето скътана пазиш в чекмеджето отляво,
ги завий. С чиста кърпа се ходи при мъртвите.
Помисли си за мене: Боже, слаб й бе дяволът.

Набери ми череши. Ей така се присетих.
От Марии, се знае, не стават послушници,
но обичат така, че и мъртви са светли.
Този ден е такъв. Черешова задушница.

И Иван Цанев. "Приказка за живота.
Докато го преписвах, си мислех за Куркума. Той да ми каже защо. Simple Smile
Скрит текст:
Приказка за живота
Иван Цанев
Да беше бъдещето ябълка, ще я разрежда
и не насън ще видя, а наяве-
човек ли, червей ли в сърцевината нежна
на моя утрешен живот се спотаява.
Но краят на едва разлистената приказка
не се провижда, тъмен е за мене
и смутно е в душата ми, откакто Бог поиска
да стана градинар на три съдби зелени.
Три семчици посях и вече с трепет
подслушвайки потайната природа,
ще бдя над своите издънки, докато укрепнат
и пътя до тичинковия кръстопът избродят.
Не падна ли вдън лятото прекършен,
сломен от толкова усилия родилни,
ще чакам приказката за живота да завърши
наесен посред ябълковите градини.
Да вкуся и това - от някой клонест купол
да капне златно мигче и да ме уцели.
А после, после нека ме затрупа
небесното дърво със ябълките си узрели.

# 634
  • София
Още една прекрасна котешка история, Ники!  Heart Eyes Благодаря!

За всички, които имат нужда да бъдат мотивирани в понеделник сутрин:

И превод за Ники:
Скрит текст:
Преди началото на работната седмица запомнете: Най-добре от всички в колхоза работеше конят, но той така и никога не стана председател.

# 635
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Joy Joy Joy Наздраве!
за председателите и за коня. и за да помним разликата!
 Hug

# 636
  • n/a
Всяко начало е мило, права си, Ники  Hug

Систър, мярнах я тази заран, много е тематична  Mr. Green
Че нещо седмицата не ще да отпочне, нейната.

Честити да са всинца дечковци  Hug С много
радост да посрещат не само празника, но и все-
ки свой ден. Дано запазят много, ама много от
детството!  Hug

Анге, благодарност за стиховете, прекрасни са   bouquet

# 637
Две стихотворения от мен.
Едното съмсигурна,че сте го срещали достатъчно често, но приемете, че искам да го закача в клуба, защото го губя. "Черешова задушница" на Яна Кременска:
Скрит текст:
Набери ми череши. Не отлагай за после.
От върха ги бери. Да са леко горчиви.
Аз отдавна съм там, но съм скарана с Господ.
Затова си говоря понякога с живите.

Набери ми череши. Капки кръв, а е пролет.
Нямаш нужда от нищо, когато си мъртъв.
Само живите плачат.И плачат отколе.
Не върви да си жив, а да бъдеш и мъдър.

Набери ми череши. Помълчи си за мене.
Незапомнено вие като луда тъгата.
Оплаквачка е нощем. А гримирана денем
се преструва, че може да върви по водата.

Набери ми череши. И във вехтата кърпица,
дето скътана пазиш в чекмеджето отляво,
ги завий. С чиста кърпа се ходи при мъртвите.
Помисли си за мене: Боже, слаб й бе дяволът.

Набери ми череши. Ей така се присетих.
От Марии, се знае, не стават послушници,
но обичат така, че и мъртви са светли.
Този ден е такъв. Черешова задушница.

...

Hug Hug Hug

лек, пъргав и цветен да  е денят ви Simple Smile

# 638
  • n/a
А дано, Добри, но нещо не се получава днес да е такова  Laughing

Влача нещичко насам, дето за Ники е нечетаемо, а в по-
вечето случаи и непреводимо, защото си е игра на думи.
Съжалявам, Ники  Hug
http://www.adme.ru/tvorchestvo-pisateli/80-zhiznennyh-istorij-v- … vaneckogo-939660/

# 639
А дано, Добри, но нещо не се получава днес да е такова  Laughing

Влача нещичко насам, дето за Ники е нечетаемо, а в по-
вечето случаи и непреводимо, защото си е игра на думи.
Съжалявам, Ники  Hug
http://www.adme.ru/tvorchestvo-pisateli/80-zhiznennyh-istorij-v- … vaneckogo-939660/

Joy Joy Joy Joy Joy
Цитат
Как трудно ползти с гордо поднятой головой!

допълвам Simple Smile

# 640
  • София
Много ценна находка, систър  Hug Опитах се да преведа за Ники, с ясната идея, че едва ли е особено стройно и издържано, но тази мъдрост не бива да се пропусне. Е, има и наистина съвсем непреводими моменти...
Скрит текст:
Цитат
Най-доброто алиби е да бъдеш жертвата.
По-добре малка паричка, отколкото голямо благодаря.
По-добре седем пъти да се покриеш с пот, отколкото веднъж със скреж.
Пешеходецът винаги е прав. Поне докато е жив.
Не можеш да забраниш на някой да живее красиво. Но можеш да му попречиш…
Не шофирайте по-бързо, отколкото лети вашият ангел-пазител.
Претичах улицата на червен светофар и бях блъснат от насрещно бягащ пешеходец.
Аз шофирам прекалено бързо, за да се тревожа за холестерина си.
Всяка кола ще ти служи до края на живота ти, ако шофираш достатъчно откачено.
Всички хора са братя, но не всички – по разум.
По-добре корем от бира, отколкото гърбица от работа.
Плешивината е полянка, утъпкана от мисли.
Учението е светлина, а неучението – приятен полумрак.
Ако близки и роднини не са ви звънели дълго време, значи при тях всичко е наред.
Трудно е човек да влезе в историята, но е лесно да се изпльоска там.
Колко е трудно да се пълзи с гордо вдигната глава!
Една глава е добре, а с тяло – още по-хубаво.
Обидно е, когато твоите мечти се сбъдват на другите!
Учи се от грешките си, а от чуждите прави кариера.
Лотарията е най-точния начин за преброяване на оптимистите.
Възпитаният мъж никога няма да направи забележка на жена, която носи неправилно траверса.
Висша степен на смущение – когато два погледа се срещнат в ключалката.
По-добре да се смеят над теб, отколкото да плачат.
Докато премериш седем пъти, другите вече ще са го отрязали.
Не е достатъчно да намериш своето място в живота, трябва и да го намериш пръв.
Ако човек знае какво иска, значи или много знае, или малко иска.
И тогава той взе нож и се застреля.
Ако не можеш да купиш някого, можеш да го продадеш.
У всеки от нас спи гений. При това всеки ден все по-дълбоко.
Колкото повече гледам в огледалото, толкова повече вярвам на Дарвин.
За да започнеш от нулата, трябва още дълго да пълзиш нагоре.
Е, вече проби стената с глава. И защо ти беше да влезеш в съседната килия?
Този, който намери изход, го прегазват първи.
От двете злини избирам тази, която не съм пробвал преди.
Няма смисъл да бягаш от снайпера – само ще умреш изморен.
Екипажът се сбогува с вас и ви желае приятен полет…
На този свят има много добри хора. Но на онзи свят са повече…
Нищо не може да нарани човек така, както парчетата от собственото му щастие.
В живота винаги има място за подвиг. Само трябва да стоиш по-далеч от това място.
Дошъл си – благодаря. Тръгнал си си – голямо благодаря.
Всеки човек по своему е прав. А по моему – не.
Дано да те видя на патерици, а ти мен – с едно око!
Всички велики хора вече отдавна са умрели, а и аз нещо не се чувствам добре.
Никога не преувеличавайте глупостта на враговете и предаността на приятелите.
За да спасиш давещ се, не е достатъчно да протегнеш ръка – трябва и той да подаде своята.
Колко жалко, че най-накрая си отивате…
Роденият да пълзи ще пропълзи навсякъде.
Посрещнаха ме по дрехите, изпратиха ме също кофти…
Идеята дойде в главата му и сега упорито търси мозък.
При някои двете полукълба са защитени от череп, а при други – от гащи.
Приятелите се познават в беда, ако, разбира се, успееш да ги намериш в подобни случаи.
Духаше толкова силен вятър, че отвяваше цигарата заедно със зъбите.
За мания за величие не е необходимо величие, мания е напълно достатъчна.
Той няма лице, а обект за мускулни инжекции.
Щастието се усмихва на смелите. А после дълго се хили над тях!
Лекомислието е добро самочувствие на собствен риск.
Доброто винаги побеждава злото – значи който е победил, той е добрият.
Само на рождения си ден ще разбереш колко ненужни предмети съществуват на този свят.
Безпричинният смях е признак, че или сте идиот, или сте красиво момиче.
Хората се делят на такива, на които можеш да се опреш и такива, на които можеш да го опреш.
Няко изглеждат смели, защото ги е страх да избягат.
Животът е като роял: бял клавиш, черен клавиш… капак.
Той легна в леглото си и заспа с всички сили.

# 641
Благодаря, Атти, супер са!  Joy Joy

# 642
  • n/a
И още едни супер (малко ми е съвестно пред Атти,
но не се сдържам)  Hug
http://www.adme.ru/svoboda-narodnoe-tvorchestvo/15-otkrytok-zary … ptimizmom-940960/

Скрит текст:
Не мога да превеждам, съжалявам.
Не ми се получава и това е  Embarassed

# 643
  • София
 Hug
За Ники:
Скрит текст:
Потресаваща фигура е тази, която има какво да тресе!
Когато животът ви праща свине, разглеждайте го като покана за барбекю.
Отнасяйте се към всичко позитивно – ако някой ви прати на майната ви, чувствайте се като важен пратеник…
Ако и седмата палачинка ви се получи като курабийка, майната им на палачинките, опечете курабийки!
Колкото по-малко очаквания в главата, толкова повече изненади в живота!
Обливането със студена вода създава добро настроение, при това без значение кого точно обливаш.
-   Ти винаги се усмихваш, тананикаш, изглеждаш прекрасно… радваш душата!
-   О, вие още не сте ме виждали в добро настроение!
Ако можете да прекарате един съвършено безполезен ден по един съвършено безполезен начин, значи сте овладели изкуството да живеете.
Да се ядосваш, е все едно да погълнеш отрова и да чакаш някой друг да умре.
Помощ от психолог, разбира се, е полезно, но да покрещиш псувни е несравнимо по-евтино.
Всичко е възможно. Невъзможното просто изисква малко повече време.
Преди отпуската се наложи да изляза ребром от офиса. Усмивката ми не можа да премине през вратата!
Аз, разбира се, ще намеря изход от всяка ситуация, но се учудвам – как намирам вход към нея?
Намирайте време да си почивате, защото работа има винаги, а животът има тендеция да свършва.
Единствената разлика между хубавия и мрачния ден е твоето отношение към него.

Скрит текст:
Нали всички вече разбраха, че трябва да свърша работа, която не ми се върши и предпочитам да превеждам мъдрости?  Blush

# 644
  • n/a
Систър, неповторима систър, то и аз уж имам такава,
но преводът по този повод не ми става възможен  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт