Идеи за зеленчукова градина на балкона

 • 97 649
 • 758
 •   1
Отговори
# 15
 • Пазете Гор
 • Мнения: 5 181
Разбира се, че става в пластмасови кофи. Те не гният, но често слънцето и студа ускоряват стареенето им, но това зависи от вида пластмаса, де. Лесно се намират кофи от сирене, но обемът им е малко неподходящ, според мен. Предимството на тенекиите са:

- имат приличния обем от 15 литра, достатъчен за гнездо краставици или един два корена домати.
- количеството почва в по-голения обем осигурява стабилност, защото тежи и държи съда прав. По-леките съдове, с по-малко почва често биват съборени от някоя лятна буря.
- по-големият обем донякъде облекчава въпроса с напояването и прегряването
- правоъгълната им основа и изобщо формата им позволява да се подредят плътно - тоест максимум растения на минимум площ
- позволяват боядисване
- евтини, или дори понякога напълно безплатни са.

Оптималният съд според наблюденията ми е дървено сандъче с пропорции подобни на тези на тенекията, но малко по-ниско и широко. Недостатъци при него са в цената, това, че някой трябва да го скове ( а такива напоследък хич няма),  и в  нетрайността.

Основният проблем при използване насъдове, непредназначени по презумпция за зарзаватчийство, е в задържането на поливната вода. Трудно се намират подходящи панички, с две думи казано. Затова аз пробивам дренажните отвори не на дъното на съда, на на стените, на около 2 см над ръба на основата. Така се получва нещо като вградена паничка.

Доматите обикновено стават готови за бране около 120-125 дена след поникването, или около 40 дена след първия цвят. Има и известни сортови различия, както и зависимост от външните условия.

# 16
 • Русе
 • Мнения: 2 153
Здравейте, аз засадих подправки - розмарин, шивес, копър, риган и босилек. Искам и чери доматки да засадя и чушки също. Може ли да ми кажете колко горе долу дълбоки саксии трябват за тях. Стават ли големите саксии - около 30 см са на дълбочина - гледах рози в тях преди.Подправките мисля в нормални саксии (10-15см дълбоки) да ги преместя, сега са избили, но още не са пораснали достатъчно за разсаждане и са в кутии от сладолед на прозореца.

# 17
 • Русе
 • Мнения: 660
Здравейте,
идеята наистина е страхотна. Разполагаме с остъклена тераса с източно изложение. За да направим удоволствие на малката щерка отглеждахме 2 години разсад за село и ставаше страхотен. Особено миналата година доматените растения станаха толкова разкошни, че се шегувах, че очаквам скоро кокосови орехи от тях. Приличаха на палми. За съжаление малко след като ги засадихме на село, една страхотна градушка ги унищожи до крак (корен).
Та, миналата година запазихме 2 коренчета корнишони на терасата. Те цъфнаха обилно и даже вързаха. Краставичките ставаха по около 2-3 см. големи и умираха. Сега разполагам с една големичка саксия на терасата и се чудя дали да не пробвам с някакъв зеленчук, под предлог че образовам детето, де.
Посъветвайте ме  - чери доматки? корнишони? ягоди? друго?

# 18
 • Пазете Гор
 • Мнения: 5 181
...Те цъфнаха обилно и даже вързаха. Краставичките ставаха по около 2-3 см. големи и умираха. Сега разполагам с една големичка саксия на терасата и се чудя дали да не пробвам с някакъв зеленчук, под предлог че образовам детето, де.
Посъветвайте ме  - чери доматки? корнишони? ягоди? друго?

За краставиците. Спред мене проблем с изсъхването на 2-3 см краставички иде от:
- ниска атмосферна влажност
- сортова особеност. Има някои сортове краставици, чиито цветове се нуждаят от опрашване, за да дадат плод. Куриозно е, за оранжерийно производство има селектирани нежилещи пчели, които живеят в кутийка в оранжерията и вършат тая работа. Но това е зрешение за професионалисти. Просто трябва да се търсят хетерозисни сортове краствици - на пазара е пълно.

Напред някой спомена за лук. Не препоръчвам в съдове да слагате арпаджик - това е посевен материал, когато искате да добиете глави лук. Ако искате лук за зелено - много по-бързо и ефективно е да използвате балучка или обикновен стар лук, дори и прорасъл.

Тези фракции лук често дават по три-четири "братя" зелени стръкове, за разлика от арпаджика, който в общия случай дава един-единствен, и то много по-бавно. Най-доброто решпение за балконски зелен лук е "Сибирски лук".

За чесън е късно, Дори и да заровите някоя скилидка сега въпрос на късмет е да стане стрък по-голям от молив.

# 19
 • Мнения: X
Да добавя към написаното от Куркума за лука. Ако използвате стар лук, нека не е закупен от хипермаркет, защото е третиран специално да не прораства и съответно няма да се покажат зелените пера.

# 20
 • Пазете Гор
 • Мнения: 5 181
Намирането на стар необработван лук в момента не е лесно , но не е невъзможно. Препаратите, забавящи прорасването нямат вечно действие, та може да стане и с лук масово производство. Достатъчно е да видите след разрязване дали най-вътрешните листа са позеленели. Препоръчвам плоскоглавите, червени, люти сортове. Но за да не се навлиза в тия дебри  - купете си балучка от пазарите. Някъде я пишат попски лук. Едрината на луковиците на балучката е от черешка до дребен орех.

# 21
 • Мнения: 365
Ем да се запиша, ем да попитам! И аз съм предприела такова начинание още от преди 2 години,но до сега само подправки и люти чушлета. Сега съм решила малко по-сериозно и по-разширено производство, особено зеленолистни искам да си гледам, че купешките са много нитратни, а децата ги обожават. Каква почва ползвате за саксиите? Не ща от обогатените смески да купувам, дето са предвидени за цветя, а не за храна.

# 22
 • Мнения: 2 266
Страхотна тема.Записвам се да я следя.

# 23
 • София
 • Мнения: 7 242
Благодаря за споделеното  Grinning
Марули от разсад или от семена се садят? Някой може ли да обясни за гърленето на доматите?

# 24
 • софия
 • Мнения: 379
има почва обогатена за разсади, май в кауфланд я гледах

# 25
 • Пазете Гор
 • Мнения: 5 181
Марулите - от разсад. Разсад се прави от семена, но сте позакъснели  за това. Купете си разсад. Ако засадите  марулите по -късно, те не пускат листа, ами извеждат буен цветонос и толкоз.

Семките се засяват, разсадът се засажда - това за да ползваме коректните термини.

Има три срока за засаждне на марули. Презимният посев (септември-октомври) дава реколта сега и в близкия месец. Разсадът, който се продава сега, е сят преди 30-40 дни и ще осигури реколта за май-юни. Късно-летният посев (август) дава реколта през септември - ноември.

Подходящ момент за засаждане на марули е когато стръкчето е извело 3-4 същински лист. Марулите се прихващат лесно.

Загърлянето на доматите се практикува преди цъфтежа им и има за цел да създаде условия за развитие на допълнителни корени. В случая, когато растението е в съд, просто се досипва почва след като растенията поукрепнат, а почвата се слегне след засаждането. Тогава може и да се мулчира.

Почва може и да се закупи, може и да се вземе от градина, но не и откъдето и да е. Не всеки изкоп става за вземане на почва, изобщо не всяка земна маса е почва и не всяка почва е плодородна.

Във втория случай ще си осигурите всички прелести като вредители, бурени и болести. Чистотата, каквото и да значи това, не е гарантирана никъде.

Специалните ппочвени смеси са доста скъпички.

Аз ползвам смес от тор, почва от градината, трици, компост.

# 26
 • Мнения: 1 754
От няколко години експериментираме в саксии.

Магданоз, чушленца, целина, босилек, рукола, розмарин, мащерка най-често присъстват у дома или на терасата, когато е сезонът. С ягодки пробвах три пъти и едва миналата стана нещо от тях, явно най-сетне случихме на семе, дадоха плод около десетина, но учудващо още виреят и продължават да се появяват по една, по две.

Черито някой път става, друг път не. Пробвала съм шарена салата от семе, пробиха едва няколко листенца, не знаех, че трябва от разсад.

Като по-екзотични си имаме също къри, авокадо и агаве (от него се прави текила Simple Smile). А, и мандаринка от семка, но се радваме само на стъбло и листенца, там си има специална технология, за да роди плод.

Не сме слагали копър, трябва да направим тест. За по-обемни зеленчуци нямаме терен засега.

# 27
 • Мнения: 306
Здравейте!
Много хубава тема!Аз се спробвах миналата година  с магданоз и босилек,ама ялова работа се получи.
Може ли малко да ме открехнете на тънкостите.На колко см. пръст се посипва семето,едно пакетче на съндъче ли,колко често се полива   Thinking?Мисля пак да се пробвам тази година на подправки само.

# 28
 • Мнения: 457
Здравейте! Искам да ме посъветвате за отглеждане на ягоди на терасата...закупих коренче, което вече е дало около десетина листенца и му е време за пресаждане...кажете какъв съд да избера, колко дълбок, колко широк...на много слънце или не? с много вода или не? в общи линии всичко което може да ми е полезно, понеже досега не съм се пробвала...а съм обещала на дечко ,че ще хапва ягодки:))тези "мустачета",които са характерни за ягодките - режете ли ги, увивате ли ги и т.н.Благодаря

# 29
 • Мнения: 1 754
Здравейте!
Много хубава тема!Аз се спробвах миналата година  с магданоз и босилек,ама ялова работа се получи.
Може ли малко да ме открехнете на тънкостите.На колко см. пръст се посипва семето,едно пакетче на съндъче ли,колко често се полива   Thinking?Мисля пак да се пробвам тази година на подправки само.

Не съм спазвала някаква дълбочина, общо взето на око, по-близо до повърхността и леко ги засипвам с пръст отгоре. Цяло пакетче е много, аз слагам 10-15 семенца. Магданозът и босилекът се гледат лесно, не би трябвало да имаш проблем, няма философия с тях. Сигурно семето е било кофти. Пробвали сме семена от различни места, последният път от Метро ни бяха най-сполучливи.

Сетих се, че много обичам и къдрав магданоз, тази година може отново да си сложим в саксия.

Общи условия

Активация на акаунт