Идеи за зеленчукова градина на балкона

 • 97 656
 • 758
 •   1
Отговори
# 735
 • Мнения: 3 417
самардала и левурда са различни неща.
 Simple Smile сякаш всеки сам си говори. Simple Smile
Къде съм написала нещо подобно.Просто споделих какъв вкус ми има.
Левурда има тук из горите .
Самардала май в габровско или къде имаше . Аз съм купувала в пликче сушена със сол на Биосет.
А този там див лук , който имам от Лидл се различава от друг дето съм виждала в градините .
Листата му са точно като трева - нежни и с много фин вкус

# 736
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 39 256
ти пък що скачаш? защо реши, че за твоя пост се отнася?

както коментирахме левурдата и изведнъж се появи пост "за мен самардалата има вкус на гума."

# 737
 • Мнения: 3 417
Не ми се занимава  с глупости .

# 738
 • Мнения: 10 632
Самардалата и аз не я оцених, а хората я хвалят. Също на Биосет бяхме купували, пробвахме я на варени яйца и я изхвърлих, не е нашата подправка.

Доматите по-горе дето видях са страхотни и аз утре ще садя доматите Simple Smile

# 739
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 561
А този там див лук , който имам от Лидл се различава от друг дето съм виждала в градините .Листата му са точно като трева - нежни и с много фин вкус
Тези нежните листа като пораснат след няколко години наедряват съвсем като питомния зелен лук и финния вкус става доста лютив Smile Как изглежда дивия лук по градините при вас?

# 740
 • Мнения: 13 397
Самардала не знам да расте около Габрово, по-скоро в други региони е. Левурда обаче си имаме по полянки и горички тук.
Нищо общо нямат като растения, освен че и двете наподобяват чесън по някакъв начин. Харесвам ги и двете

Моят див лук от Лидл не си е променил вкуса като порасна и повечко, даже вече се кани да цъфти като гледам. Той е една саксийка де, аз си го паса редовно. Но отсъствах няколко дни и имаше шанс да поизрасте доста от едната страна, същият си е.

# 741
 • Мнения: 2 151
Лютите чушки трябва ли аз да ги опрашвам?

# 742
 • München, Deutschland
 • Мнения: 6 852
Момичета, в тази тема ли някой беше подхранвал доматите си с калций? Кога се започва с него, сега или по-късно?

Флокс, може и друг някой да е имало, но аз писах в тази тема преди как подхранвах с калций. Започнах тогава, когато на първите плодчета взеха да се появяват кафяви петна и според снимките реших, че е липса на калций, т.е. след като изключих мана и др. подобни. Само по листата не си личи и няма как по-рано.

Подхранвах с черупки от яйце и ефектът се вижда след около 2 седмици - петната поради липса на калций намаляват, а след може би 2 месеца изчезнаха напълно. Те петната са само отдолу и засягат все по-малко от плодчето, отделно всички цветове и завръзи след първите черупки вече също си растат нормално, така че не губиш много реколта.

Черупките слагах в пръстта, колкото може по-близо до коренчето. На едно голямо чери (към 1,5м със саксията, т.е. не напълно развито още - начупени черупки от 2-3 яйца. След време забелязваш, че черупките просто някак са се абсорбирали в почвата - растението си ги е "изяло", тогава добавях пак, според скоростта на изяждане на яйцата у нас, че сме двама, пък имах няколко засегнати черита. 😃 Ако не, правиш крем-карамел, да генерираш повечко отпадъчни черупки. Реално едно растение във времето изискваше черупките на 10-тина-12 яйца, за 5-6 дни изчезваха почти черупките.

-------------------

Сноуче, няма нужда.

# 743
 • Houston, TX
 • Мнения: 15 887
ти пък що скачаш? защо реши, че за твоя пост се отнася?

както коментирахме левурдата и изведнъж се появи пост "за мен самардалата има вкус на гума."
Самардалата в Североизточна България е известна като див чесън. Само който не е опитвал и двете неща може да каже на левурдата, че има типичен чеснов вкус. За това и споменах самардалата. St. Dobri , защо се дразниш когато разговора излезе извън обозначеното от теб.
Сибирскят лук или Чавес има много различен нежен вкус от този на зеления лук.

# 744
 • Мнения: X
Аз и chives не понасям на вкус. Това ли е сибирски лук?

https://www.google.de/search?q=schnittlauch&client=safari&am … bih=633&dpr=2

# 745
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 561
Лютите чушки трябва ли аз да ги опрашвам?
Самоопрашват се, освен в много редки случаи когато цветчето не развива всички органи и остава ялово.

Аз и chives не понасям на вкус. Това ли е сибирски лук?
В магазина всичко е под шапката на чивес, разликите са в наименованието, Allium schoenoprasum е обикновен чивес, цъфти леко по-розов отенък, сибирският е Allium ledebourianum, става малко по-голям, с по-силен лучен вкус и с по-лилави ветове. Ако не понасяш чивес сибирския няма как да ти хареса.

Това у нас тръгна като тънки нежни стръкове с мек вкус, оставих го за украса, само от време на време щипвах по някой стрък като мина покрай него, и станаха големи, дебели, люти стръчища. Тогава не гледахме обикновен лук, така че не са се кръстосали, такова си излезе. За чивес беше купено, може да се е оказало сибирка. Не се задълбавам в подробности.

# 746
 • Мнения: 13 397
Различно е от обикновения зелен лук, факт. Аз ги харесвам и двете и саксията с това ми дава възможност винаги да имам свежи перца. Ако беше само лукът сигурно нямаше да се занимая, обаче от години си гледам и магданоз и то дали ще поливам една саксия повече или по-малко... все тая. А пък е удобно като го има под ръка за салатите.

# 747
 • Мнения: 5 507
Криси, благодаря!
Сега се сетих, точно твоите постове съм чела миналата година. И аз имах такива кафяви петна тогава, но беше много зле положението, не знаех какво да направя и накрая се наложи да хвърля цели растения. Подозирам, че почвата ми е твърде кисела, тя съдържа много голям процент органични отпадъци. Имам гранули калций, ползвам го в тревните площи и за някои цветя. Мога да слагам от него, ако не ми стигнат черупките.

# 748
 • Houston, TX
 • Мнения: 15 887
И. При мен почвата е от органични отпадъци ( компост). Над 70% от пръста ми е от компост а. Единственото, което забелязвам, че растенията ми са доста по-едри. Естествено суша черупки и ги счуквам.
Днес ходихме по баири и съм си донесла корени мащерка, да видим дали ще се хванат. Имам да пресаждат и еделвайс.

# 749
 • Мнения: X
О, аз си купих еделвайс в саксия.

Моите домати са в купена пръст за домати. Не знам какво съдържа, но още малко и ще ни скрият гледката от терасата. Примесих и едни гранули в началото и торя с течна тор за домати веднъж на 3 седмици. Пише между 2 и 4 да се прави. Само не знам немското слънце дали ще им стигне, макар че напоследък пече много и денят през лятото е много дълъг.

Общи условия

Активация на акаунт