Справедливо ли е децата да носят имената само на бащата?

• 21 340
  • 302
  •   1
Отговори
# 15
След малко ще сепояви Бонго и ще ви каже ,че по ред причини имената на неговото дете са образувани правилно.И с право.
Аз съм доволна,че е здрав,че много важно името.Досега се караха за първото ,вече и за второто ще почнат.И критерия кой колко гледа детето е повече от тъп.
Формирането на името е,че майката е известна.Взема се името на бащата за да се знае как се казва бащата на детето.Удобство и подредба за много ситуации и институции.
Сега ще вземем и тази привилегия на таткото и после ще се оплакваме ,че и името си не ще да даде.

# 16
То признаването на едно дете става с подпис, не с 'даване на фамилията'.
Фамилията е въпрос на избор между двамата.

Аз пак да питам- какъв е смисъла от презимето?

# 17
  • Варна
Презимето има смисъл, доколкото упоменава човек свързан с детето. Сега, на примависта, се сещам, че в Македония нямат презимена, но в по-голямата част от света то съществува, макар и без окончание. Например, доколкото ми е известно, френските имена се формират от името на детето, първите имена на двамата му кръстици (понякога и още някой, на когото искат да засвидетелстват уважение) и след това фамилията. Чувала съм, че имената в Южна Америка носят фамилиите и на майката и на бащата.
Ако повече деца започнат да носят като презиме името на майка си, един ден ще спре да е нелепо и никой няма да обръща внимание. Както стана и с чуждестранните първи имена, като Никол, Дебора, Ерика, Ванеса и тем подобни.

# 18
Презимето не ме вълнува. Предпочитам да вземе двете фамилии. Като в латино държавите  Laughing

# 19
Абсолютно излишно е презимето и за мен следва да отпадне, архаично е и лишено от смисъл в 21ви век изобщо да се 'упоменава" кой е бащата в специално за целта бащино име.

Според мен повечето страни нямат по 3 имена, а само 2, аз мога да кажа за Италия как е - хората имат име и фамилия. Жената при брака остава с фамилията си, детето взима фамилното име на баща си по принцип, но мисля, че имат право на избор. И понеже става ?с за писмени народи- в документите на детето пише кой е бащата, та няма опасност да се изниже, защото не се разбира от фамилията  Laughing

# 20
  • Варна
А двайсет броя имена като испанците не щете ли? На мен ми стигат три като взема да попълвам документи, хем едното ми е кратичко.

# 21
Хайде бе, имена. Глезотии.
Всеки да си взима номера (ЕГН-то) при раждането и готово. Колко семейни драми ще се спестят само!
И без това чипирането е въпрос на време...

# 22
Презимето не ме вълнува. Предпочитам да вземе двете фамилии. Като в латино държавите  Laughing

Ти просто не знаеш какво би причинила на детето си с такъв избор. Човек с 4 имена един ден, ако заживее в страна с 2 не могат на елементарна шофьорска книжка да го поберат, наместят и осмислят.
Ето например, аз съм с 3 имена ( име, презиме, фамилия) и тук ме водят с 2 първи имена, защото по принцип няма такова нещо като презиме. Аз буквално всеки път щом отида някъде- в банка, аптека и тн. където трябва да се разчетат тези 3 имена имам поне минута отклонение от разговора, за да се разбере как се казвам и да обясня, че съм с 3 имена. И понеже не съм Ана-Мария та да се усети, че са 2 първи а Иванка–Драганова съвсем звучи и изглежда безумно, да не говорим, че може и да няма място да се изпише.

# 23
Напълно излишно е да има презиме Laughing Дори тук,ако се налага да се попълват формуляри ,няма отделено място за второ име. И на мен ми харесва като в Америка,децата да носят фамилиите на двамата си родители, нормално е.Ако не нося името на бащата на детето ще трябва постоянно да обяснявм и доказвам,че аз съм майката на това дете
обяснили са същото преди мен Laughing

# 24
Егати тъпия въпрос, който поставя авторът на статията. Как е възможно някой нормален да се замисли дали е справедливо и да си подкрепи тезата с изчисления колко часа домакинска работа извършва всеки от родителите. Въпрос на традиции, нищо повече. Лично аз живея спокойно с имената на децата си, нямам нищо против да се казват, така както се казват Simple Smile

# 25
На мен не ми допада руския модел имя, отчество, фамилия. Все едно се заличава семейната история на жената, нея я няма.

# 26
За мен не е проблем, че детето ми носи имената на баща си.
И за мен.  Peace  Hug

# 27
  • Пловдив
В някои райони на България записват фамилията на детето от малкото име на дядото. Mr. Green И така децата носят различна фамилия от тази на родителите. А това не е ли тъпо!?

Пример: дядо - Атанас Иванов Лазаров
                син  - Петър Атанасов Колев
                внук - Никола Петров Атанасов

# 28
  • София
Според е тъпо да наричаш тъп избора на родителите за името на детето им.

# 29
  • Пловдив
Според е тъпо да наричаш тъп избора на родителите за името на детето им.

Колкото и тъпа и абсурдна е темата и статистиката от нея. #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт