Справедливо ли е децата да носят имената само на бащата?

• 21 346
  • 302
  •   1
Отговори
# 45
  • Вестерос
Презимето не ме вълнува. Предпочитам да вземе двете фамилии. Като в латино държавите  Laughing

Ти просто не знаеш какво би причинила на детето си с такъв избор. Човек с 4 имена един ден, ако заживее в страна с 2 не могат на елементарна шофьорска книжка да го поберат, наместят и осмислят.
Ето например, аз съм с 3 имена ( име, презиме, фамилия) и тук ме водят с 2 първи имена, защото по принцип няма такова нещо като презиме. Аз буквално всеки път щом отида някъде- в банка, аптека и тн. където трябва да се разчетат тези 3 имена имам поне минута отклонение от разговора, за да се разбере как се казвам и да обясня, че съм с 3 имена. И понеже не съм Ана-Мария та да се усети, че са 2 първи а Иванка–Драганова съвсем звучи и изглежда безумно, да не говорим, че може и да няма място да се изпише.

Това си е твой проблем. Защо заради твоето неудобство и на други българи по чужбина, всички да си сменяме имената? А ако ще говорим за две имена -предпочитам да е само лично име и бащиното. Фамилията е излишна, ако говорим за излишни. От какъв зор ще нося фамилия на някой си дядо, който никога не съм виждала и е умрял 20 години,30, 40 преди да се родя  (примерно). В професията си се водя с 2 имена-моето и на баща ми.
А за американските имена- мен не ми харесват. Защо трябва да имам свое второ име- Петранка Цветанка Георгиева... Смешни са ми с тези втори имена. за испанците няма да коментирам Пипилота Виктуалия ала бала.... Всичко е до традиции. Не ни стигат измислените католически празници, които ни натрисат последните години, ами и имената по западен модел да си ги прави.

Последна редакция: нд, 29 мар 2015, 14:39 от Tiffany Aching

# 46
И последният да затвори вратата, моля!

Не. Пак говорим за 3 имена, както сега.

Иначе аз не разбирам защо въобще трябва да има някакви правила. Какъв е проблемът хората сами да определят как да се казват децата им  newsm78 имената се повтарят, т.е. това не значи автоматично, че щом носи еди кое си име, значи е точно от този род.

# 47
  • Вестерос
Заради такава свобода съм се нагледала на доста смешни имена - Даниела-Каниела, Иван-Георги-Петър Росенов Атанасов..

# 48
Ами това е парадоксът - за първото име има свобода - за другите задължително на мъжа. Защо?
Иначе не мисля, че е възможно да се ограничи изборът на първото име. Всъщност там, както отбелязваш, са възможни по-куриозните имена, но точно пък ту държавата дава право на избор  newsm78

# 49
За мен не е проблем името, че е на бащата, дядото и т.н. По - скоро (с риск някой да му се прииска да ме убие с камъни) ми се струва удачно да върнат едно времешните паспорти или в картите да фигурира името на детето. Спомняте ли си имаше една страничка за вписване на децата. От как съм родила все си мисля, ако ме спрат полицаи и ме попитат чие е това дете аз как да докажа, че е мое (не му нося Акта за раждане на всякъде), а не е на някой друг!?!  newsm78

# 50
  • Вестерос
Toва ми звучи само като някаква крайна мярка да могат да се предотвратяват разни отвличания примерно.

# 51
Ами то и това не е достатъчно, защото няма снимка. И за мен е глупаво. Детето трябва да има паспорт със снимка още от раждането. Племенничките ми са родени и живеят в чужбина, там е така.

# 52
То взехте да говорите за бащата,като а чужд човек.Сякаш сте се омъжили на сила,а не за човека,който обичате и ще делите всичко с него.
И аз вече не съм с бащата на детето,но е неоспорим факт,че му е баща.И освен името би могъл да има много по-големи претенции към детето ни.Пък и не се знае дали детето след време няма да иска да отиде при него.

# 53
  • София
Крайно безразлично ми е, нито ще стана повече, нито по-малко майка на това дете.

# 54
Крайно безразлично ми е, нито ще стана повече, нито по-малко майка на това дете.

Така е. Въпросът е в това дали ни е безразлично, че законът дава това право само и единствено на единия родител, и ако си от женски пол те лишава от същото право.

# 55
  • София
Да, безразлично ми е.

# 56
За мен не. Въпреки че пак вероятно бих избрала тези имена за детето ми, смятам, че съм лишена от правото, а единствената причина е, че нямам пишка.

# 57
  • София
Ами..добре... аз отговорих на въпроса от заглавието и анкетата... нямам намерение да споря.
И не, не бих се възползвала от правото, ако настъпят промени.

# 58
  • Телиш/Плевен
Въпросът е в това дали ни е безразлично, че законът дава това право само и единствено на единия родител, и ако си от женски пол те лишава от същото право.
Според закона, можеш да имаш дете без брак. За да носи имената на баща си, той трябва да го припознае, а това е невъзможно без съгласието на майката. Значи все пак може детето да носи имената на майката. Или пък да носи имената на законния съпруг, без да е сигурно, че той е действителният баща (ако не се лъжа, така беше при брак - независимо от кого е детето, то автоматично се вписва на съпруга). Всеки си преценява. На испанския вариант само едно не му харесвам - че само фамилиите се вземат. А фамилиите свързват детето с цял един род, а не с конкретния родител. Т.е. пак не се разбира конкретно кой майка, кой баща, а нали по принцип това е, което искате. newsm78 Всъщност то всеки ще иска различни неща и не знам дали някога би могло да се угоди на всички.
Имам племенници, родени в Мадрид, записани са с името и фамилията на баща си, въпреки правото на избор. Peace

# 59
Лале в дъжда, мисълта ми беше, че трябва майката и бащата да вземат решение кое и какво име да носи, както е за собственото. Всички други ограничения са странни.

Общи условия

Активация на акаунт