Справедливо ли е децата да носят имената само на бащата?

• 21 354
  • 302
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Въпросът е в това дали ни е безразлично, че законът дава това право само и единствено на единия родител, и ако си от женски пол те лишава от същото право.
Според закона, можеш да имаш дете без брак. За да носи имената на баща си, той трябва да го припознае, а това е невъзможно без съгласието на майката. Значи все пак може детето да носи имената на майката. Или пък да носи имената на законния съпруг, без да е сигурно, че той е действителният баща (ако не се лъжа, така беше при брак - независимо от кого е детето, то автоматично се вписва на съпруга). Всеки си преценява. На испанския вариант само едно не му харесвам - че само фамилиите се вземат. А фамилиите свързват детето с цял един род, а не с конкретния родител. Т.е. пак не се разбира конкретно кой майка, кой баща, а нали по принцип това е, което искате. newsm78 Всъщност то всеки ще иска различни неща и не знам дали някога би могло да се угоди на всички.
Имам племенници, родени в Мадрид, записани са с името и фамилията на баща си, въпреки правото на избор. Peace
" За да носи имената на баща си, той трябва да го припознае, а това е невъзможно без съгласието на майката" - Сигурна ли си в потъмненото? Струва ми се, че имаше вариант да се заведе дело и детето да бъде припознато и без съгласието на майката  Rolling Eyes

И друго се чудех. Ако при сключване на брак, мъжът приеме фамилията на жената, детето с каква фамилия ще бъде? Предполагам, на майката, или...?

# 61
Лале в дъжда, мисълта ми беше, че трябва майката и бащата да вземат решение кое и какво име да носи, както е за собственото. Всички други ограничения са странни.

Подозирам, че ще настъпи абсолютен и излишен хаос при липса на такива ограничения в имената.

# 62
Понякога липсата на избор е добре.Така изтрещяли и не до там образовани хора са лишени да вършат от смешни до трагични неща.
Все пак супер засегнатите могат да се обърнат към адвокат,съд и т.н.

# 63
Цитат
Като кандидатствах за детска градина в списъците на системата веднага си личаха децата, записани на майките.
В България това е стигма, да. Напълно в духа и традициите на хората.

# 64
  • София
Всъщност, сега има доста голяма свобода за имената. За малкото име е ясно. За бащиното, ако бащата се знае кой е, в закона пише следното:
Цитат
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите.
За фамилното:
Цитат
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.

Ако човек реши, винаги може да заяви, че религиозните му вярвания (примерно) не позволяват нещо си. Доколкото разбирам, единствено презимето задължително идва от бащата, ако той се знае.

# 65
  • Пловдив
Понякога липсата на избор е добре.Така изтрещяли и не до там образовани хора са лишени да вършат от смешни до трагични неща.
Все пак супер засегнатите могат да се обърнат към адвокат,съд и т.н.

Като ти прочетох поста се сетих за Северна Корея:http://www.bg-mamma.com/index.php?action=post;msg=30490897;topic=836023.60;sesc=049253e328fe5ca1b2ae3d64a13c8774

# 66
Имам едно питане, примерно: едно семейство се води Петрови, бащата се казва Иван, бащата на бащата Стоян. Детето не следва ли да бъде Димитър Иванов Петров, а действително е Димитър Иванова Стоянов (фамилията е името на дядото) В кои случаи се получава това? Благодаря  Peace

# 67
  • София
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134673409
Цитат
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.

Може би е въпрос на семейна традиция или избор на родителите.

# 68
Подозирам, че ще настъпи абсолютен и излишен хаос при липса на такива ограничения в имената.

В какъв смисъл   Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 29 мар 2015, 17:27 от Не се сърди, човече

# 69
  • София
Имам едно питане, примерно: едно семейство се води Петрови, бащата се казва Иван, бащата на бащата Стоян. Детето не следва ли да бъде Димитър Иванов Петров, а действително е Димитър Иванова Стоянов (фамилията е името на дядото) В кои случаи се получава това? Благодаря  Peace
При моя баща е нещо такова. Дядо ми по фамилия е Кръстев, но баща ми е с фамилия Илиев. Не знам от къде идва тази разлика. А може и аз да не помня добре, но определено ми се е набила тази фамилия.

# 70
При моя баща е нещо такова. Дядо ми по фамилия е Кръстев, но баща ми е с фамилия Илиев. Не знам от къде идва тази разлика. А може и аз да не помня добре, но определено ми се е набила тази фамилия.

мен този въпрос отдавна ми е любопитен, не е нещо жизнено важно и не съм търсила подробно, но ако някой е компетентен, много ще се радвам да ми се изяснят нещата   bouquet

# 71

Имало е един период, през който са взимали името на дядото.
Баща ми и брат му са с 3 г. разлика (55-та и 58-ма), но са хванали точно промяната на закона и са двама братя с различни фамилии Crazy

# 72
Еее и това няма да е, понеже детето е родено 94  Peace

# 73
Презимето не ме вълнува. Предпочитам да вземе двете фамилии. Като в латино държавите  Laughing

Ти просто не знаеш какво би причинила на детето си с такъв избор. Човек с 4 имена един ден, ако заживее в страна с 2 не могат на елементарна шофьорска книжка да го поберат, наместят и осмислят.
Ето например, аз съм с 3 имена ( име, презиме, фамилия) и тук ме водят с 2 първи имена, защото по принцип няма такова нещо като презиме. Аз буквално всеки път щом отида някъде- в банка, аптека и тн. където трябва да се разчетат тези 3 имена имам поне минута отклонение от разговора, за да се разбере как се казвам и да обясня, че съм с 3 имена. И понеже не съм Ана-Мария та да се усети, че са 2 първи а Иванка–Драганова съвсем звучи и изглежда безумно, да не говорим, че може и да няма място да се изпише.

И аз имам същите проблеми и много ме дразни,че ме водят с двойно първо име като едното от тях е Иванова. С радост бих се отказала от бащиното си име и останала само с фамилното.

# 74
Винаги съм си мислела, че това с фамилия = името на дядото е, за да се обезличат големите родове.

А това презиме е толкова излишно. Според мен, трябва да е по избор. На дъщерята ходихме да сменяме презимето, че в общината бяха сътворили някакъв кошмар.

Общи условия

Активация на акаунт