Моля за мнение - кога да запиша дъщеря ми в първи клас

• 28 845
  • 416
  •   1
Отговори
# 330
При януарските деца си е така- на практика разликата им с единия и другия набор е една и съща, въпроса е дали искаш детето ти да е най- малко или най- голямо в групата, респективно по- лесно или по- трудно да усвоява материала. Това не е общовалидно, разбира се, има и изключения.

# 331
  • София
Защо родителя е записал детето на градина с предходния набор? Той е допринесъл за това тъпчене над едни и същи учебници 3 години.
И моят син го делят 2 седмици от предходния набор и съм благодарна, че се е родил в новата година. Познавам доста майки с деца, родени в края на годината, някои си изпитват затруднения с материала, докато на 7 и нещо е по- вероятно с лекота да учи и да не свързва училището с натоварване, притеснения, напрежение, както би било, ако детето все догонва по- големите.
Моите две деца са така - едното е родено в средата на декември, а другото - в началото на януари. Големият тръгна с набора си, проблеми имахме и то много, още ги имаме - ЧП и ЧО не са му проблем, БЕЛ го оправи, но математиката... математиката хем я разбира, хем не ще да я учи и това си е... Поради тази причина малкото тръгва с набора си. Доста по-спокойна съм за нея, единственото, което ме притеснява е да не скучае, но тя обича да е първа, ще се изявява все някак. Обаче - не е повтаряла ПУ, в градината влезе с набора си, не й е било скучно до сега.

# 332
  • София - Рим и обратно
Това с математиката, дали зависи от месеца на раждане и тръгването на училище. Ама никак не съм сигурна.

# 333
  • София
В случая математиката не е свързана с годината на раждането, необходимостта от концентрация при решаване на логически задачи обаче за мен е, а концентрацията очевидно е трудно нещо  Peace

# 334
Дзвер, какво разбираш ти?  Wink
Нали виждаш, че когато липсва устойчиво внимание в детската градина, решението е постъпване в първи клас. Mr. Green

# 335
  • София - Рим и обратно
Устойчиво внимание, не знам, но ако детето видимо се травматизира само от мисълта да прекара още един ден, една седмица, един месец в детскоградински режим - да го държим там насила, само щото не е на 7 ли? Доколкото разбрах, неустойчивото внимание и на онова дете е било резултат от нещо такова.
По повод забележката на Дзвер, понеже имам голяма дъщеря тръгнала на 7 и 3 мес. на училище, а ронеше крокодилски сълзи над задачите (та и до сега), а нейната приятелка е в математическа гимназия, влюбена в математиката още от 6 год. възраст, когато тръгна в 1 клас ... та затова се зачудих има ли общо.

# 336
В края на предучилищната възраст и началото на началната училищна разликите от половин година са почти без значение. Етапността в развитието вече се мери на по-големи периоди.
Не виждам нуждата от търсене на обяснения защо на едно дете не му върви по даден предмет.
Интересно какво да каже съседчето, родено през февруари, на което ЧП, ЧО и математиката са му като на мен университетската физика.

# 337
Тръгването на 7 няма да направи никой математически гений, но може да му помогне да се справя маалко по- лесно.
Пък и тези деца, които днес реват от ДГ, ако утре се разочароват и от училище, тогава кво правим?
То може и на 5 да реши, че е голям за ДГ.
Пък и има реална алтернатива- предучилищна в училище.
Не твърдя, че тръгването на 7 е най- правилното, но и пращането на училище по- рано само, защото не ни харесва ДГ не е най- доброто.

# 338
Възрастта е само един от многото фактори, които определят готовността на едно дете за училище. Има деца, които са по-зрели и такива, които са точно обратното. Семейната среда оказва огромно значение. Няма как да сравним дете на 6 години, израсло в интелигентна, любяща среда и друго 6-годишно, което примерно е наскоро осиновено и се налага да преодолява травмите и изоставането от пребиваването в институция. И още много допълнителни фактори правят цялата картинка. Не е само една гола възраст.

# 339
О, да, това да поставиш детето в училище, защото не му уйдисва в ДГ, е мега тъпо.
Аз имах две такива деца, доведени от ДГ в ПУ в училище. Да не мислите, че при мен им беше интересно и проявяваха устойчиво внимание? Не, просто са си такива- шавливи, буйни, с единствената цел да правят напук на възрастните- като се започне от тати, през мама, бати, баба, та се стигне до мен.

# 340

Толкова за реалната преценка на родителите.
Съгласна съм, че родителите рядко са обективни в преценката на децата си, но за да бъдат записани в първи клас, децата не получават ли удостоверения от предучилищната, в които пише, че имат (или съответно нямат) готовност за училище? Конкретно Вашите 7 нямаха ли такива?

Разбира се, че имаха. Никой не отказва да издаде въпросното удостоверение, а всички знаем какво пише в него. Но тези деца не си изкараха последната група в ДГ. Родителите решиха, че не им е необходима...........

# 341
Значи проблемът е до голяма степен във формалното издаване на тези удостоверения. Ако те не се издаваха "на корем", щяха да служат като бариера пред болните амбиции на заслепени родители.

# 342
  • София
Значи проблемът е до голяма степен във формалното издаване на тези удостоверения. Ако те не се издаваха "на корем", щяха да служат като бариера пред болните амбиции на заслепени родители.
Изобщо не е необходимо да има удостоверение за завършена ПУ, за да постъпи детето в първи клас. Ако няма, родителят попълва декларация  Peace

# 343
  • София
те и да нямат удостоверение, пак подлежат на задължително постъпване в първи клас. Когато моите трябваше да постъпват, все още се правеха по-съвестно тестовете за училищна готовност, спомням си, че началните учителки и психолога на училището ги "интервюираха", нищо че бяха предучилищна в същото училище и имаха удостоверението. Сега не зная колко се спазва.

# 344
Изобщо не е необходимо да има удостоверение за завършена ПУ, за да постъпи детето в първи клас. Ако няма, родителят попълва декларация  Peace
Да, имах предвид, че цялата система е недомислена и формална. Нещата на практика са оставени в ръцете на родителите, за които се мрънка, че нямат реалистична преценка за децата си.

Общи условия

Активация на акаунт