Моля за мнение - кога да запиша дъщеря ми в първи клас

• 28 788
  • 416
  •   1
Отговори
# 375
Вече писах, че съм начален учител и съм против 6-годишните първолаци. Преди мен колежката Евелин е написала защо тя е против и съм съгласна с аргументите й. Не помня точно през коя година , но мисля, че беше през 1986 г.  беше въведено задължително тръгване на децата в първи клас на 6 г.  родени през първо полугодие /значи 6 и половина години/. Моят по-малък син е роден през юни, 1983 г., Трябваше да тръгне на училище на 6 г. и 3 м., когато беше валидна точно тази система. Ами не го пуснах. Извадих документ, че е под 20 кг, което си беше истина и го отложих. Тръгна на 7 и 3 м.
Бях вече учителка на 6-годишни и знаех, че  беше много трудно, както за децата, така и за  учители и родители. И тогава имаше целодневен режим със спане на обяд. Беше отчетено като грешка и се премахна.
Сега има родители, които  сами се натискат. Имам внук , роден през април, 2009 г. Така се случи, че беше  с по-големите деца в ЦДГ и завърши подготвителна тази година.  Наесен пак ще я повтаря и  чак догодина ще е първокласник. Майка му и баща му правилно прецениха, че му е рано за ученик, въпреки че аз съм начална учителка и мога да  му помагам ефективно. Една година си е от голямо значение за цялостното психофизиологично развитие на детето. Специалистите стигнаха до този извод след много експерименти в образованието, които и аз съм изнасяла на гърба си. Съветвам ви да не записвате  децата си на 6 г. Решението си е ваше.

# 376
Все се каня да ви попитам и забравям : до каква възраст /кой клас/ се води и взима детето от училище ?

# 377
Докато искаш.А някой беше споменал за декларации за освобождаване от това взимане,но не съм сигурна,колко е вярно.
Ако до 12 г не може да оставиш детето само по закон значи до 4-5 клас.Размишлявам само.Не знам точно

# 378
Аз водих моето до 4 клас вкл.

# 379
И аз чух нещо,че е май до 4-ти клас.
Но като гледам какво става в наши дни и ...  #Crazy

# 380
  • София
до четвърти клас учителките гледат да се застраховат и принципно трябва да си го водиш и прибираш. Обаче има право да подпишеш декларация, че детето ще се прибира самичко или че някой друг ще го прибира, с което всъщност освобождаваш учителката от отговорността да трябва лично да ти предаде детето и да не й скачаш после по главата защо детето си е тръгнало с филанкешията или самичко.

# 381
Благодаря , Andariel .
Трябва да помисля и за този вариант,понеже избраното училище е близо до работата на мъжа ми.
Ние ще я водим ,но сигурно баба й ще се наложи да я прибира.
Имам повече от година де , все ще измислим нещо.

# 382
Водихме я първата година. Прибира се сама /с приятелки/ от втори срок на първи клас. Живеем на 100 - 150 метра от училището обаче, което май не е без значение. Вижда се от терасата по целия й маршрут.

# 383
Много благодаря за мненията ,при нас училището си е доста далеч и ще си я водим и прибираме.

# 384
Зависи и къде живеете. При нас училището е близко, на 2 мин пеша от къщата ни, но града е голям, квартала е централен, силно оживен, има няколко големи булеварда, сноват коли отвсякъде....абсурдно е преди 4-5 клас да ходи сам.

# 385
Ние не сме в много голям град,но отвориха един път през града за Гърция и много движение стана,и аз си мисля до 4-ти ,5-ти клас,че няма как да е самичка.

# 386
Абе, сериозен ангажимент си е да имаш малко учениче, аз колкото повече наближава момента, толкова повече се притеснявам.
Трябва си един по- свободен човек, който да поеме детето- водене, забиране.
Не е като градината- имаш възможност от 7.00 до 8.30 да го оставиш, взимането пак не е точно фиксирано.

# 387
Абе, сериозен ангажимент си е да имаш малко учениче, аз колкото повече наближава момента, толкова повече се притеснявам.
Трябва си един по- свободен човек, който да поеме детето- водене, забиране.
Не е като градината- имаш възможност от 7.00 до 8.30 да го оставиш, взимането пак не е точно фиксирано.
Да,така е ,вие догодина ли сте за първи клас ?

# 388
Да, той е роден януари 2009. Много мислих още миналата година по въпроса, но реших, че ще ходи с набора си .

# 389
Зависи и къде живеете. ...
Мхм.
Моят го водехме и взимахме до края на І клас. И понеже 90% от съучениците му в края си ходеха сами, той веднъж се беше изрепчил на баба си и втория път избягал от нея, та започна и той да си идва самичък. Т.е. с децата от квартала.  Simple Smile

Ние не сме в много голям град,но отвориха един път през града за Гърция и много движение стана,и аз си мисля до 4-ти ,5-ти клас,че няма как да е самичка.

Изборът е строго индивидуален. Ситуацията само вие можете да си я прецените.

Общи условия

Активация на акаунт