Пролет пукна, майно ле, Великден дойде! 156 Американски зайци скокнаха!

• 58 245
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
тук без това започват училище по- малки, дори да повтаря ще си е с набора.
Тя е 2006, точно в средата на годината.

# 481
Един съвет от мен, докато не дойдете не наемайте апартамент. Тук има много комплекси с хора от урагана Катрина с много висока престъпност. Ние направихме тази грешка, и след като видяхме, че за една вечер (мъжът ми пристигна по-рано и чакаше да отворят офиса) има 2полицейски репорта се озовахме на мотел.
А и честно да си призная не знам някъде да дават обзаведен апартамен. Особенно при вас, всие сте многочленно семейство, а доколкото си спомням тук не можете да живеете на по-ниска площ от тази за един член от семейството.
Няма нищо лошо да гледаш етническия състав, а той не е по райони. Има училища в уж добър район, ама само с 2% бели. В началото искахме да купуваме къща в др район, и се оказа точно такова положението, че децата от квартала са в частни училища, защото в пъблик са....

Имай предвид за Хюстън и трафиците.

So what? Зависи по -кое време на годината са родени. Аз искам да изчакаме, но ми казаха -не може.

# 482
Джейн, колко щастлива звучиш! Остани такава! Бъдете здрави!

Фиона, абсолютно съм съгласна, че ако се наложи дъщеря ти да повтаря, ще е по-добре да е на тази възраст, отколкото по-късно. It's all in your head.

# 483
Цитат
yuckanova, нашите документи ще пристигнат у приятели, които са в друг щат. Ако ще ходим на два пъти, вече на второто влизане за децата ще подменим адресите на вече нажешто си жилище.
Fiona,а защо след като ще ви пристигат документитте в друг щат не сте там,за д амогат първоначално да ви помогнат,първите 1-2 седмици са важни при адаптация.Имате ли основна причина да искате да живеете точно в Хюстън или просто така сте си избрали?
Търсете наистина празен апартамент,но ако нямате кредит и работа,много ще ви е трудно ако някой не гарантира за вас.Също така,не търсете обзаведен апартамент тук рядко са обзаведени под наем.имаш само печка,а и има нещо друго,тук всяка събота има гаражно разпродажби и хората много неща дават безшлатно,на нас в началото такав ани беше мебилировката,кой от къде намерил Joy Joy
За детето,не го мис;и то ще си покаже,внимавай само за района и реитинг на училището ето тук горе долу можеш да имаш представа (search for elementary public schools):
http://www.greatschools.org/

когато ви пристигнат картите имате право на помощи ако не работите ,това е много важно в началото и може много да ви помоигне,има и медикал което може да покрие поне на децата медицинските застраховки,Пиши ми на лични ако те интересува нещо,ще опитам да помоигна въпреки че съм в друг щат.Успех!

# 484
В Хюстън преди 5 години нямаше помощи за това, че не работиш. А без  SSN  не знам дали можете да правите каквото и да е. Зелената карта не е проблем защито в паспорта си имате специална фирма играеща ролята на зелена карта и е валидна за 1 година ..
Елементарни публикуваше скул навсякъде са с висок рейтинг,  поне в Хюстъб, ни продължавай да гледаш как е цветово училището.
ГГаеажните разпродажби започват от петък, но без кола забрави, а и мексиканците са от ранни зори там.
Ако чакаш на социални тук.... Ще си единствен бял, и са много мудни, искат каква ли не информация,  която  един новодошъл е много трудно да намери... Това от опит в Хюстън

# 485
Мъжът ми намери блог на някаква американка с близнаци, която прави "сухи тренировки" на децата си преди дълги пътувания. Слага ги да спят по канапетата, облечени с дрехи. Представям си какво шоу е у тях, ако симулира целия процес на пътуването.
Всъщност всеки, с който лично съм говорила и е пътувал с деца, споделя, че това е най-лесната част. За екипажа е ежедневие да пътуват родители с бебета и всичко е отработено.

Всъщност всичко зависи от гледната точка - ако човек обсес-ва по въпроса "ОМГ как се пътува с деца??" , целият път ще му се види дълъг, тежък и досаден. А все пак говорим за 10-15 часа пътуване, не за седмици с камили през пустинята  Laughing

# 486
  • Емаесесаесесапипиа
Има ли някой, който е преместил детето си след първи изучен срок в Бг?

Ние преместихме децата февруари, което ще рече, че изкараха първи срок в БГ и по средата на вторият им тук. Момичетата бяха втори и трети клас, баткото в осми. Реално всички "повтаряха" годината, защото се водеха като класа си в България, но реално почват от пет годишни. Най-вече ги гледат за кога за родени - ако са след септември еди коя си година, са за предишния клас, а моите  почти всички са в края на годината родени. В началото се чудех дали е добро решение, но сега не съжалявам. Тази година я изкараха като подготвителна за езика. Третокласничката се справи много добре и почти не е имала проблеми да навакса материала за четири месеца, а второкласничката малко шоково й дойде английския, но сега е много задобряла. По математика са на Корейска система - там им е като песен, но разбираемо английският е предизвикателство. Не съжалявай за пропусната година - има на къде да наваксат. А и има по-важни неща от училището. Тук масово обучават децата си вкъщи. Ние решихме да ги пратим на училище заради езика - хем, училищата са с много нисък рейтинг и предимно чернички пак ги намирам за по-добри от българските - и като начин на преподаване и като система и организация. Това особено за еlementary school. При баткото, който е в хай скул- разликата става очебиеща. Почти нищо не учат в сравнение с България, трябва му специално отношение да не затъпява съвсем. Но аз от българските съвсем се бях отчаяла - а избор имах, исках да ги обучавам домашно в България, а тук където мога да го направя смятам, че училището поне за сега е по-добрия вариант.
Ние тръгнахме цялото семейство - три деца, едно бебе и аз бременна в шестия месец. Голям шок си беше, но и преживяното заедно сплотява много. Децата ги виждам доста помъдрели....така че както и да пътувате ще се справите, не се съмнявай в това. Освен това нямаме здравни осигуровки. Аз си направих, защото бях бременна, но вече изтече и нямам. На децата не сме правили. Това би ни струвало към 10000 годишно. Само бебето е на медикейд и неговите консултации се поемат от там.
За жилището: Живяхме шест месеца под наем в нещо като апартаментен комплекс, после  продадохме жилището си в България и си купихме къща за много оправяне - мъжът ми е строителен инженер и беше решил, че ще може да се спарви да я оправи сам и хем като инвестиционно решение. Ами не можа в предвидените срокове, в които трябваше да се изнесем, така че си купихме втора, пак доста евтина,  в която поне може да се живее макар и на полеви условия... така че сега имаме две къщи тук и нито една в РБ. И двете за много ремонти. В едно малко градче са, така че трябва да пътува до университета си, но си има добри страни да не си в голям град. Сигурна съм, че около Хюстън също могат да се намерят подобни места. Спокойно е, сигурно е, кварталът е много готин и съседите също, всичко може да се достигне пеша. Но и да се правят ремонти не е много евтино. Елемнетарни материали са скъпи. За труд да не говорим.... наехме едни хора за покрива за три дни - около 1000 долара. Сега мъжът ми и синът ми работят сами по него. При това ние не сме на емигрантски, а на студентски визи, така че имаме много ограничения откъм доходи, възможности за работа и пр. И официално сме тук само за четири години - после както стане. Откровено казано няма да имам нищо против да се върна и в България. След многото напрежение тук всичко друго сякаш ще ми се вижда лесно като песен.... но за сега сме тъпи и упорити и се справяме с предизвикателства.....

# 487
Сигурна съм, че около Хюстън също могат да се намерят подобни места. Спокойно е, сигурно е, кварталът е много готин и съседите също, всичко може да се достигне пеша.
Това няма как да ти се случи в Хюстън. На пешеходно разстояние, няма нищо. Ако живееш далеч от местото където работиш, рискуваш да изкараш в трафик 1 час на посока на ден. (Скоро колежка беше изчислявала, че за 9 години е изкарала сумарно една година в трафик), а за последните 5 години трафиците стават все по - лоши.
Спокоен= сигурен квартал е равнозначно на скъп квартал (едва ли новопрчистигнал емигрант може да си го позволи).
 Не знам за какво сте дали $1000 за 3 дни, но нашия покрив за толкова дни успяха да го ремонтират целия, сумата в пъти по-висока, но както ми каза г-на от UPS била съм направила страхотен дийл. Идеята ми беше, че за средно голяма къща, ако платиш за покрив $15к поне в този град викаш ура.

# 488
  • The QC to be!!!
 fapua  Shocked  #Crazy  ooooh! ти ме шокира и се чувствам като лигла след последния ти пост  Blush . И всичкото това за колко време? 

# 489
Фапуа, не спираш да ме изумяваш!

Признавам си, че аз на твое място не бих предприела подобно презокеанско местене, купуване на къщи, живот без здравни застраховки и пр., все на фона на студентска виза.

Аз с едно дете, ЗК и приятели, при които да живеем първите месеци пак бях на ръба да откажа от риска, та какво оставаше, ако бях бременна и вече с 4 деца...

Последна редакция: сб, 25 юли 2015, 16:35 от Фея Кръстница

# 490
  • usa
fapua, дружески съвет - не стойте без здравни застраховки, колкото и да сте здрави. намерете поне имържънси такива. особено като деца и мъж се катерят по покриви. никога не знаеш какво те чака зад ъгъла, просто опит... а тук не напразно казват, че пътят до разоряване е една болест разстояние.

# 491
То вече и глоби има на края на годината ако сте без застраховки,а иначе ние на децата направиме веднага още без да работи никой от нас в олл кидс,но това за Чикаго ,само картите с номерата се забавиха около 90 дни докато дойдат ,3 година са си с тези застраховки,а ние си плащаме мъжа ми към работата аз лично.

# 492
Фапуа, как си купихте 2 къщи в рамките на няколко месеца, без доходи, кредитна история, току що дошли със студентска виза??? 1000 за покрив 3 дена? Уау, ще кажа само. Толкова струва само да дойдат и да се качат на стълбите в моя квартал.

Искрено се надявам да не си поредната измишльотина в темата. Ако наистина сте тук, историите ти ми идват силно поукрасени.

# 493
Цитат
Фапуа, как си купихте 2 къщи в рамките на няколко месеца, без доходи, кредитна история, току що дошли със студентска виза??? 1000 за покрив 3 дена? Уау, ще кажа само. Толкова струва само да дойдат и да се качат на стълбите в моя квартал.
съгласна съм Ники,мен също силно ме узадъчи,аз като пристигнах  бях с $10,000 дебт(поради фалит в бг),плюс само аз с евентуална работа, едно дете и баба.и 0 имот в бг Laughingбеше ужасно трудни и то беше в най-голямата криза в историята на америка.
пс. Комон Кор не е корейска а по японска разработка система.не мен и детето ми дойде в повече не знам как третокласничка с почти никакъв език се е справила.Има ужасно много сложна терминология.

# 494
от написаното разбрах, че са платили 1000 само за някаква частична работа на някакви хора и сега те си довършват сами. А къщетата са за много ремонт, (едното даже не става за живеене) в отдалечена ерия купени с парите от апартамента.

Фапуа, ако може разсърди се, направи скандал, да наскачаме всички та да я изпишем тая великденска тема преди коледа ако е възможно.
Ако някой не е в настроение моля да сподели гръмко.

Общи условия

Активация на акаунт