Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 50 766
  • 812
  •   1
Отговори
# 300
pretty woman,

След като си в майчинство (2-ра година) нямаш нищо общо с фимрата. Втората година се изплаща директно от НОИ и се водиш в отпуска за гледане на дете, а не в майчинство.
Провери си добре нещата и попитай обратна връзка както и се обади в НОИ и ги попитай.
Но аз съм твърдо против след като фирмата не извършва дейност някой си да злоупотребява защото има документи и т.н. и да си издава бележка, за това, че е служител във въпросната фирма.

Какво означава "нямаш нищо общо с фирмата" при положение, че съм назначена там преди 9 години и все още договора ми не е прекратен???? Независимо дали упражнява дейност или не аз СЪМ служител в тази фирма КЪМ момента. И като нямам нищо общо с фирмата нека да попитам какво тогава да посоча в системата като месторабота така, че да не сметне някой, че заблуждавам или мамя??? Сега, преди класирането - когато аз все още съм назначена в тази фирма. За служебната бележка разбрах и няма да предоставям такава в детската. Попитах няколко пъти ако изчакам със записването след 12 май когато вече ще съм на борса тогава служебна бележка трябва ли ми (предполагам не когато си безработен) но моля някой да ми потвърди.
и другото - към момента на класирането и приемането на детето аз се водя в тази фирма и така е записано в системата. Когато мине класирането и би следвало да запиша детето в градината това обстоятелство вече ще бъде променено и аз ще съм безработна. Ще имам ли проблеми заради това и ще ми откажат ли записване на детето заради това, че информацията която е подадена при тях към момента на класирането е различна от тази, която е при записването. Защото аз не мога да променя тези обстоятелства, те са истина. Как да постъпя?

# 301
1. Има ли значение датата на издаване на служебната бележка от работодателят?
2. При записването на детето, задължително и двамата родите ли ли трябва да присъстват?

1. За първия въпрос мисля, че трябва да е след класирането. Някъде обаче в някакви коментари бях чела обратното. В системата, в секция Необходими документи не пише нищо по въпроса за дата на служебната бележка, а само, че се изисква такава.

2. Не, не е задължително, стига да се представят документите и на другия родител.
Благодаря! То не пише, ама да не вземат да ме изненадат неприятно. Затова питам. Не че са ни приели де... Laughing

# 302
  • София
1. Има ли значение датата на издаване на служебната бележка от работодателят?
2. При записването на детето, задължително и двамата родите ли ли трябва да присъстват?

1. За първия въпрос мисля, че трябва да е след класирането. Някъде обаче в някакви коментари бях чела обратното. В системата, в секция Необходими документи не пише нищо по въпроса за дата на служебната бележка, а само, че се изисква такава.

2. Не, не е задължително, стига да се представят документите и на другия родител.

Служебните бележки от работодател трябва да са след датата на класирането. Днес така ми отговориха на обратната връзка.

# 303
Здравейте, мами.

Записвам се и аз да следя темата.

Детето ми е набор 2014 и бих искала да ви попитам: тези 90 дни, в които можеш да отложиш тръгването на детето на ясла, календарни ли са или работни?

Интересува ме също следното: За текущи класирания срокът (от 90 дни) започва да тече от датата на записване на класираните деца. - Това важи ли за моето дете? За набор 2014 първото класиране е на 8 май, а текущите кога са?

Не ми е ясно така както е написано. Моля за малко помощ.
Благодаря предварително.

# 304
  • София
Здравейте, мами.

Записвам се и аз да следя темата.

Детето ми е набор 2014 и бих искала да ви попитам: тези 90 дни, в които можеш да отложиш тръгването на детето на ясла, календарни ли са или работни? - календарни са

Интересува ме също следното: За текущи класирания срокът (от 90 дни) започва да тече от датата на записване на класираните деца. - Това важи ли за моето дете? За набор 2014 първото класиране е на 8 май, а текущите кога са? - текущите класирания са след септември месец. Може да ги видиш в календара

Не ми е ясно така както е написано. Моля за малко помощ.
Благодаря предварително.

# 305
АлЕкС
Много ти благодаря за отговора.  Grinning

# 306
Броят на децата, които ще бъдат приети по т.2.2.4. включен ли е в обявените свободни места или се приемат отделно?

# 307
Броят на децата, които ще бъдат приети по т.2.2.4. включен ли е в обявените свободни места или се приемат отделно?

Не е включен в обявените в системата места, приемат се отделно. Ако има обявени 20 места, имат право после да приемат +10 деца по т.2.2.4.

# 308
  • София

Не е включен в обявените в системата места, приемат се отделно. Ако има обявени 20 места, имат право после да приемат +10 деца по т.2.2.4.

newsm10 newsm10

# 309
pretty woman,

След като си в майчинство (2-ра година) нямаш нищо общо с фимрата. Втората година се изплаща директно от НОИ и се водиш в отпуска за гледане на дете, а не в майчинство.
Провери си добре нещата и попитай обратна връзка както и се обади в НОИ и ги попитай.
Но аз съм твърдо против след като фирмата не извършва дейност някой си да злоупотребява защото има документи и т.н. и да си издава бележка, за това, че е служител във въпросната фирма.

Какво означава "нямаш нищо общо с фирмата" при положение, че съм назначена там преди 9 години и все още договора ми не е прекратен???? Независимо дали упражнява дейност или не аз СЪМ служител в тази фирма КЪМ момента. И като нямам нищо общо с фирмата нека да попитам какво тогава да посоча в системата като месторабота така, че да не сметне някой, че заблуждавам или мамя??? Сега, преди класирането - когато аз все още съм назначена в тази фирма. За служебната бележка разбрах и няма да предоставям такава в детската. Попитах няколко пъти ако изчакам със записването след 12 май когато вече ще съм на борса тогава служебна бележка трябва ли ми (предполагам не когато си безработен) но моля някой да ми потвърди.
и другото - към момента на класирането и приемането на детето аз се водя в тази фирма и така е записано в системата. Когато мине класирането и би следвало да запиша детето в градината това обстоятелство вече ще бъде променено и аз ще съм безработна. Ще имам ли проблеми заради това и ще ми откажат ли записване на детето заради това, че информацията която е подадена при тях към момента на класирането е различна от тази, която е при записването. Защото аз не мога да променя тези обстоятелства, те са истина. Как да постъпя?

Разбира се, че имаш всичко общо с фирмата след като не са ти прекратили правоотношението по надлежния ред. Ако собственикът е искал да си закрие фирмата и да си освободи служителите е следвало да ти прекрати правоотношението с предизвестие по чл. 328 КТ и да си пристъпи към действия по ликвидация. След като не го е направил, а са те "забравили", дори и след изтичането на втората година по майчинство ти продължаваш да се водиш техен служител, докато правоотношението не бъде прекратено по някакъв начин, за което трябва да се информира и НАП в съответните срокове. Друг е въпросът, че фактически ти нито ще има къде да се върнеш на работа, нито ще има кой да ти плаща заплата и да ти внася осигуровки. И ти декларираш данните в системата към момента на класирането, така че не виждам проблем от гледна точка на измама и др. подобни. Виж това вече да ти бъде издадена служебна бележка от бивш служител щото имал печат си е измама. А това, че някой ти подава декларациите за майчинство в НОИ няма нищо общо, защото те се подават в началото - при започване на ползването на този отпуск и след 1 г. ако ще ползваш втората. Т.е преди 1 г. явно фирмата си е работила и са ти ги подали, за да ти изплащат от НОИ майчинство.
Това, което ми хрумва като идея да се сдобиеш с документ, че към еди коя си дата работиш по трудово правоотношение във фирмата и то не е прекратено е от НАП, тъй като те поддържат регистъра на трудовите договори. Той обаче не е публичен. Не знам дали може и как, признавам си че не ми се е налагало да проверявам, но може би с една молба до НАП да ти издадат удостоверение.

# 310
  • София
А не може ли (и за мен ще е по-лесно) вместо служебни бележки и трудови книжки, ако не ползвам точка за район на месторабота просто да отида до НОИ и от там да ми издадат документ (мисля, че издават такива документи, но не съм сигурна), че работя в еди коя си фирма на трудов договор? То е ясно, че няма да стане сега, но поне да го предложа. Simple Smile
Това е трудно за фалшифициране и по-реален документ на хартия от този не се сещам.

# 311
pretty woman,

Разбира се, че имаш всичко общо с фирмата след като не са ти прекратили правоотношението по надлежния ред. Ако собственикът е искал да си закрие фирмата и да си освободи служителите е следвало да ти прекрати правоотношението с предизвестие по чл. 328 КТ и да си пристъпи към действия по ликвидация. След като не го е направил, а са те "забравили", дори и след изтичането на втората година по майчинство ти продължаваш да се водиш техен служител, докато правоотношението не бъде прекратено по някакъв начин, за което трябва да се информира и НАП в съответните срокове. Друг е въпросът, че фактически ти нито ще има къде да се върнеш на работа, нито ще има кой да ти плаща заплата и да ти внася осигуровки. И ти декларираш данните в системата към момента на класирането, така че не виждам проблем от гледна точка на измама и др. подобни. Виж това вече да ти бъде издадена служебна бележка от бивш служител щото имал печат си е измама. А това, че някой ти подава декларациите за майчинство в НОИ няма нищо общо, защото те се подават в началото - при започване на ползването на този отпуск и след 1 г. ако ще ползваш втората. Т.е преди 1 г. явно фирмата си е работила и са ти ги подали, за да ти изплащат от НОИ майчинство.
Това, което ми хрумва като идея да се сдобиеш с документ, че към еди коя си дата работиш по трудово правоотношение във фирмата и то не е прекратено е от НАП, тъй като те поддържат регистъра на трудовите договори. Той обаче не е публичен. Не знам дали може и как, признавам си че не ми се е налагало да проверявам, но може би с една молба до НАП да ти издадат удостоверение.
[/quote

Благодаря ти за отговора. Ще се консултирам още и ще видя как да постъпя

# 312
Здравейте,

Ако детето бъде прието, един от необходимите документи е имунизационният календар.
Въпросът ми е, може ли в него да липсва ваксина, която е трябвало да бъде направена, и която ще бъде направена преди постъпването на детето в ясла?

Вторият ми въпрос е относно подточката по ДК 3, аз съм с лична карта с постоянен адрес в един район, съпругата е с лична карта с посточнен адрес в друг район.
Ние живеем и ще кандидадстваме в района, където е вписана съпругата, трябва ли аз да си правя за настоящ адрес или това, че едната лична карта отговаря е достатъчно?

Благодаря предварително за отговорите Simple Smile

# 313
И от мен един въпрос,  как изглежда удостоверението за настоящ адрес,  че нещо се обърках с документите,  не е адресна карта,  нали
?ще съм благодарна някои които има да покаже какво представлява.
Благодаря.

# 314
Цитат
Създава се нова точка 2.2.15. „В случай, че родител /настойник/ на дете, класирано за конкретно детско заведение не запише детето си до определения краен срок за записване, кандидатурата за същото детско заведение отпада, като се губи правото за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания. Детето участва в следващото поредно класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, на което е класирано се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка”.

Това важи ли и за тези, които ще отидат да запишат детето си , но ще ги върнат заради нередности в документите, които няма да се отстранят в рамките на срока за записване?

Общи условия

Активация на акаунт