Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Майчинство

 • 2 509
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 166
Здравейте, работя като рентгенов лаборант от 2 месеца съм на трудов договор,( нямам никакъв друг стаж защото преди няколко месеца завърших) и сега плануваме с моя приятел бебе, при тази професия след остановяване на бремността трябва веднага да се прекъсне работа. Та въпроса ми е какво майчинство ще взимам като нямам никакъв трудов стаж, аз бих си работила, но просто няма как. Много ще съм благодарна ако някой може да ми отговори Simple Smile

# 1
 • Мнения: 596
Социално, мисля че беше 100 лв.

# 2
 • Мнения: 166
Социално, мисля че беше 100 лв.


Това направо е подигравка, 100 за бебе ужас, ако до  раждането стане 1 година както съм назначена ще може ли по високо майчинство ?

# 3
 • Ямбол
 • Мнения: 28 151
А ти в болничен ли ще излизаш или ще напускаш работа или ще те преместят на друго място, където да не е опасно за теб?

# 4
 • Мнения: 166
А ти в болничен ли ще излизаш или ще напускаш работа или ще те преместят на друго място, където да не е опасно за теб?

Няма да напускам, но и няма как да ме преместят, ще изляза болничен.

# 5
 • Ямбол
 • Мнения: 28 151
Щом няма да напускаш, би трябвало да си ползваш две години майчинство, което обаче ще ти го изчислят върху минимална сума. Само не знам дали е необходимо да имаш някакъв стаж преди да ползваш болничен.

# 6
 • Мнения: 2 236
Доколкото разбирам не си бременна.
За да взимаш майчинство, условието е да имаш поне 12 месеца трудов стаж. Освен това, имай предвид, че майчинството се изчислява на база осигурителния стаж за последните 24 месеца.
Т.е., ако не искаш да получаваш социално майчинство (100 лв.), е нужно да поработиш поне 12 месеца и разбира се да се осигуряваш през това време.

Едит: болничните, са в размер 80% от среднодневното възнаграждение за последните 18 месеца.

# 7
 • Мнения: 596
За да взимаш болничен трябва да имаш 6-месечен осигурителен стаж. Само тогава НОИ изплаща и се взима за база МРЗ. За да се взима по-високо майчинство от 100 лв. трябва 12-месечен осигурителен стаж. За обезщетението обаче се гледат последните 24 месеца, както са писали и преди мен. Ако предположим, че имаш нужните 12 месеца, останалите 12 ще ти се изчислят пак на база МРЗ. Общо взето, за да тръгнеш да раждаш и да разчиташ на някакви доходи, трябва да имаш поне 2 години при даден работодател.

# 8
 • Мнения: 176
Аз на твое място бих изчакала. Все пак трябва да мислим малко напред. Щом сега започваш да работиш, значи имаш достатъчно време да правиш деца. Въпрос на личен избор е, но все пак ще ти бъде трудно да гледаш дете със 100 лв.

# 9
 • Мнения: 596
Нашата осигурителна система предполага първо да дадеш и после да вземаш. За радост или съжаление на едни или други. В крайна сметка повечето хора като правят деца се съобразяват и изчакват. Иначе започват да приличат на един определен етнос от нашето общество, който непрекъснато тръби, че държавата е длъжна да плаща. Да длъжна е, ама на тия, които са се потрудили малко.

# 10
 • Мнения: 166
Благодаря за отговорите Simple Smile За чакане много немога, защото за тази професия е препоръчително първо дете после работа, или ако работиш по бързо да родиш. Но това го разбрах едва след като го записах...

# 11
 • Мнения: 352
Здравейте , имам и аз един въпрос , от 12 април излизам в 45 дневен болничен преди  термина. Какво става след това , до сега ми беше ясно от дата до дата АГ ми издава болничен и го нося на счетоводителка. След това обаче какво точно трябва да направя и какви документи да подготвя , за да не изтърва някакви срокове и да си получавам майчинството до навършване 2 години на детето. Благодаря!

# 12
 • Мнения: 16 702
Благодаря за отговорите Simple Smile За чакане много немога, защото за тази професия е препоръчително първо дете после работа, или ако работиш по бързо да родиш. Но това го разбрах едва след като го записах...

Други, които са родили и са с твоята професия, не познаваш ли да ги питаш? От днес за утре да забременееш, да можеш да ползваш болничен и да взимаш 2 години майчинство няма как да стане с 2 месеца стаж. Вариантите са или да смениш работата, да поработиш необходимото време и тогава да забременееш, или да изкараш още 4 месеца, че да имаш право на болничен, за всеки случай, ако забременяването стане веднага, и после до края на бременността да натрупаш 12 месеца стаж (времето в болничен мисля, че се брои за стаж) и тогава ще имаш право на 2 години майчинство.

# 13

Общи условия

Активация на акаунт